Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Onkulis Skrebels, Afanasjeva loma un pustūkstotis – Daugavpilī kārtējās pārmaiņas

Agris Suveizda

Onkulis Skrebels, Afanasjeva loma un pustūkstotis – Daugavpilī kārtējās pārmaiņas
Nauris Mackevičs. Foto: Sanita Ieva Sparāne

Pagājušajā Virslīgas sezonā ieguvusi septīto vietu, "Daugavpils" starpsezonu pārziemojusi ar lielām sastāva izmaiņām – no astoņiem visvairāk minūšu aizvadijušajiem spēlētājiem palicis vienīgi 19 gadus vecais centra aizsargs Rinalds Aizups, kurš spēles laika ziņā komandā bija sestais.

Daugavpilī nepaliks leģionāri Jaroslavs Haruštjāks, Ramins Nasirli un Mouzess Bava Zūre, pirmoreiz ārpus Daugavpils sezonu sāks RFS piederošais Valerijs Lizunovs, bet uz lielā piecinieka klubiem pārgāja Dāvis Cucurs (RFS), Vladislavs Kurakins un Edgars Ivanovs (abi "Liepājā"). Kluba ģenerāldirektors Nauris Mackevičs atklāja, ka par Cucuru un Ivanovu izdevies iegūt arī pārejas maksas. Viņš gan norāda, ka pirms gada pārmaiņu bijis vēl vairāk, un daudzu bažām nepiekrīt: "Domāju, ka mēs būsim stiprāki, bet liels jautājums ir tas, vai stiprāki būsim uzreiz."

Daudz savu audzēkņu nācās zaudēt, taču Latgales lielākajā pilsētā atgriezušies citi audzēkņi – Jevgenijs Miņins, Oļģerds Raščevskis un Raivis Skrebels, kuri visi iepriekšējo sezonu pabeidza pastarītē Salaspils "Super Nova". "Viņi atgriezās no komandas, kas izlidoja no Virslīgas, tā ka uz papīra tas it kā nav dižs papildinājums, bet Raivis ir atgriezies daudz pieredzējušāks – daudz! Viņš ir pilnībā mainījies – tolaik [[2019. gada vasarā pārejot uz Jūrmalas "Spartaku"] viņš bija zaļš, balstīts uz emocijām," teica Mackevičs.

"[24 gadus veco] Skrebelu paņēmām ar galveno mērķi, lai viņš kļūtu par komandas onkuli, kurš pārējai komandai dos mieru, kurš nesasteigs, piebremzēs vai, tieši otrādi, paātrinās spēli, ja to vajadzēs. Un ar savu piemēru vilks līdzi pārējos. Piesaistījām ar pamatmērķi, ka viņš būs komandas pieredzējušākais spēlētājs. Jā, ir [41 gadu vecais] Afanasjevs, bet vajag kādu, kurš ir ģērbtuvē un ir līdzīga vecuma ar pārējiem. Vairs neatceros, kurš pārbaudāmais leģionārs, bet viens no viņiem pateica, ka Afanasjevam dotu 31 gadu. Tad Vaļeram teicu, ka dzīvē kaut kas ir jāmaina, jo neviens tik daudz viņam nekad nav devis, arī viņš pārdzīvoja, ka pirmoreiz kāds viņam devis vairāk par 30 (smejas). Vaļera jau ir pietuvināts treneriem – viņš vienmēr ir tusējis ar treneriem, pārģērbjas ar treneriem un tik dziļi komandā nav."

Raščevskis paaugstinājumu uz "Valmieru" izpelnījās ar aktivitāti "Daugavpils" malējā pussarga lomā, bet Vidzemē viņu centās pārkvalificēt par uzbrūkošu malējo aizsargu: "Raščevski noteikti ņēmām kā malējo pussargu – viņš nav un nebūs aizsargs. Viņam nav aizsarga iemaņu, nekad dzīvē jauniešos pie mums nespēlēja kā aizsargs, šajā pozīcijā viņam perspektīvu neredzu. Manuprāt, no šā pusotra gada, kurā viņu mēģināja pārtaisīt par malējo aizsargu, viņš neko neieguva. Miņinam pamatpozīciju izskatām balsta pussargu, bet viņš var spēlēt arī kā zemuzbrucējs vai flangos. Arī Skrebelu noteikti ņēmām kā balsta pussargu – viņš nav malējais aizsargs, bet neizslēdzu, ka sezonas laikā, ja vajadzēs, viņš būs gan balsta pussargs, gan centra aizsargs, gan arī malējais aizsargs."

Septembrī Afanasjevs ne vien nosvinēja 41. dzimšanas dienu, bet arī oficiāli kļuva par Virslīgas rekordistu. Komandas pieteikumā viņš ir arī šai sezonai, un no malas varētu šķist, ka mērķis karjeras izskaņā ir acīmredzams – kļūt par pirmo Virslīgas spēlētāju vēsturē ar vismaz 500 mačiem. Pašlaik Afanasjevam ir 487 (vai 482, ja neskaita anulētos mačus), un pustūkstoti teorētiski varētu sasniegt jau 16. maija mājas spēlē pret "Metta". Mackevičs gan šaubās, ka notiks mākslīga dzīšanās pēc vēl viena vēsturiska ieraksta: "Tāda mērķa viņam nav. Viņš pats un treneri skatīsies, vai redzēs viņam vietu komandā vai neredzēs. Ja viņš redzēs, ka ir tikai 19. spēlētājs vai ķeksītim uz vienu minūti, tad ne treneriem, ne viņam tas nav vajadzīgs. Pagājušajā gadā viņš tomēr bija regulārā spēļu tonusā, bet šoziem lielu daļu pirmssezonas vai nu netrenējās, vai arī trenējās minimāli."

Ja pagājušajā ziemā skaļa un sāpīga tēma bija infrastruktūra – gan laukuma pieejamība treniņprocesam, gan arī mājas laukums Virslīgas spēlēm, neizslēdzot iespēju pat spēlēt citā pilsētā, tad šoziem situācija bijusi mierīga: "Šogad ar laukumiem problēmu nav bijis nekādu – tiklīdz ir normāls Olimpiskā centra vadītājs [jūlijā Vladimiru Šteinbergu nomainīja Andris Morozovs – A.S.], problēmu vairs nav. Var tikai viņu uzslavēt. Budžets? Tas, kā parasti, ir atkarīgs no spēlētāju pārdošanas, bet garantētā summa varētu būt kādi 300 tūkstoši. Paskatoties gada pārskatus, varēs redzēt, ka vidējais budžets katru gadu ir ap 400-450 tūkstošiem eiro."

Vaicājām arī prognozi par turnīra tabulu: "Dalījums pieciniekos simtprocentīgi paliks. Gribu gan vēl redzēt, ko pieteiks vai nepieteiks "Liepāja" un "Auda", bet ne ar ko oriģinālu neizcelšos – no lielā piecinieka, manuprāt, "Liepāja" būs viszemāk un visaugstāk pēc loģikas vajadzētu būt "Riga". Mūsu pieciniekā visaugstāk vajadzētu būt mums, viszemāk…atkal jāskatās sastāvi, bet [daugavpiliešu pirmās pretinieces "Jelgavas" galvenā trenera Valērija] Redjko pieminētais otrās sezonas faktors varētu nospēlēt savu lomu."

     [+] [-]

, 2024-03-08 16:21, pirms 2 mēnešiem
Afanasjeva komanda uzvarēja Daugavpils atklātajā čempionātā telpu futbolā: ';