Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Virslīgas 19. kārta: transfēru logs un ātrā palīdzība laukumā

Virslīgas 19. kārta: transfēru logs un ātrā palīdzība laukumā
Neskatoties uz lielajām pārmaiņām, par "Liepājas" varoņiem tik un tā kļuva līdzšinējie līderi Dodo un Eduards Tīdenbergs. Foto: Aiga Veisa

Ja Lielbritānijā ir Ziemassvētku futbols, tad Latvijā ir pēcjāņu futbols – trešais aplis sākās ar četrām spēlēm 25. jūnijā un vienu spēli 26. jūnijā. Šī arī bija pirmā kārta kopš vasaras pāreju perioda sākšanās – Virslīgā transfēru logs būs vaļā no 15. jūnija līdz 14. jūlijam, bet līdz 6. septembrim vēl drīkstēs pieteikt brīvos aģentus.

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Liepāja – Metta3:2 (1:0)Dodo 30'75' Tīdenbergs 67' – Melnis 46' Keršis 85'
RFS – Valmiera3:0 (1:0)Lipuščeks 8' Diomandē 60'79'
Super Nova – Auda0:5 (0:4)Ulimbaševs 11'14' Saveļjevs 36' Režinaldu 43'50'
Jelgava – Riga1:3 (1:1)Osuagvu 35' – Regža 2'57' Ngenā 55'
Daugavpils – Tukums 20003:1 (2:1)Mukvelle 7'19' Lizunovs 73' – Steponavičs 28'

"Liepājas" kārtējā pārbūve
Ja pārējo deviņu komandu sākumsastāvos bija kopumā tikaI pieci jaunpienācēji – lielākas pārmaiņas droši vien redzēsim tuvāk jūlija vidum, tad "Liepājai" gan revolūcija bija jau tagad - pret "Metta" sāka seši jauni futbolisti. 4-2-3-1/4-4-2 izvietojumā zemāk par divu vārtu autoru Dodo spēlēja no Tukuma atgūtais Liepājas audzēknis Roberts Meļķis (20 gadu), bet pieci no sešiem jaunpienācējiem pamatsastāvā bija no Senegālas akadēmijas "Diambars" – uzbrukuma kreisajā spārnā spēlēja Mustafa Dio (21), savukārt pārējie četri veidoja aizsardzības līniju. Bilalī Diallo (24) un Šeks Fajs (24) aizsardzības malās un Mams Tins (27) un Bakarī Sanē (20) aizsardzības centrā.

Līdz ar pārmaiņām savā kādreizējā pozīcijā labajā spārnā atgriezās ilgāku laiku par malējo aizsargu vai pusaizsargu pārkvalificētais Eduards Tīdenbergs, kurš izcēlās ar 1+2, bet centra pussarga funkcijas pildīja beļģu centra aizsargs Anrī Staničs, kurš vidējā līnijā Liepājā gan nespēlēja pirmoreiz. Pirmajā puslaikā "Liepāja" bija labāka, bija vadībā ar 1:0 un šķietami kontrolēja spēli – kaut vārtu gūšanas iespēju nebija daudz, toties otrā puslaika pirmajās 15-20 minūtēs dominēja "Metta", kas jau pirmajā uzbrukumā izlīdzināja rezultātu un ar vertikālu futbolu gāja cauri senegāliešu aizsardzības bastionam kā nazis cauri sviestam. Tins arī izsita bumbu no tukšiem vārtiem, taču liepājnieki krīzes periodu pārdzīvoja un beigās uzvarēja ar 3:2. Uzvarēja tas, kurš savas iespējas izmantoja labāk, - "Metta" galvenais treneris Andris Riherts ne pirmoreiz šosezon preses konferencē prasīja no sava smailes uzbrucēja Artjoma Puzirevska vārtu guvumus (Artjoms iesitis divās no astoņpadsmit spēlēm – kopumā četrus vārtus).

"Metta", "Valmierai" un "Daugavpilij" šajā kārtā nebija neviena jaunpienācēja, bet RFS un tukumniekiem tādu nebija sākumsastāvā. RFS no īres Daugavpilī priekšlaikus atgriezās kotdivuāriešu uzbrucējs Ismaels Diomandē, kurš aizvadīja otro puslaiku un guva divus vārtus, bet centra pussargs Gļebs Žaleiko palika rezervē. Savukārt tukumniekiem uz maiņu izgāja ukraiņu centra pussargs Ivans Koškošs un RFS piederošais uzbrucējs Rodrigo Gaučis, bet no malas vēl noskatījās spēlei nepieteiktais, Francijā dzimušais un uzaugušais tunisiešu centra aizsargs Maruāns Mihubī. "Super Nova" vārtos debitēja "Valmierai" piederošais Dāvis Veisbuks, "Jelgava" ar divu apļu novēlošanos beidzot pieteica ukraiņu centra aizsargu Vladislavu Veremejevu, "Riga" no dublieriem aizsardzības kreisajā malā atgriezās pazudušais dēls Glodī Ngondā, kurš jau otrajā minūtē rezultatīvi asistēja Marko Regžam, un uz maiņu devās spāņu uzbrūkošais pussargs Brajans Penja, bet divi jaunieguvumu sākumsastāvā bija "Audai" – beidzot ieguvusi centra uzbrucēju, ar diviem vārtiem debitēja no "Riga" iegūtais brazīlietis Režinaldu Ramiriss, bet kreisajā flangā pie rezultatīvas piespēles tika no "Jelgavas" pārnākušais Oskars Rubenis. Citu atgriešanos "Riga" gan laikam nesagaidīsim – vēl nesen Tomislavs Stipičs sacīja, ka peruāņu centra aizsargs Gustavo Dulanto tuvojas tam, lai varētu iet laukumā, taču nu izteicās, ka Dulanto pats sacījis, ka nevar spēlēt, un ka centra aizsargs šosezon visdrīzāk nebūs palīgs. "Real Madrid" uzvarējušais peruānis nav spēlējis kopš augusta vidus.

Bez Mankendā un Menas
Pēc divu mēnešu atlabšanas laukumā uz septiņām minūtēm atgriezās RFS labais spārns Jānis Ikaunieks, pēc divarpus mēnešu izlaišanas "Daugavpils" rezervē atgriezās centra aizsargs Aleksejs Kudeļkins, bet pat pieteikumā nebija "Liepājas" un "Valmieras" uzbrūkošo spēlētāju Gotjē Mankendā, kurš ir pazudis pēc vairākām spilgtām spēlēm pirmajā aplī, un Kamilo Menas, kurš čempionu treniņprocesā atgriezās pēc īres beigām Polijā. Kolumbietis sociālo tīklu vietnē Twitter pirms spēles arī neslēpa, ka vēlas karjeru turpināt augstākā līmenī, tādējādi raisot šaubas, vai viņu šovasar "Valmieras" sastāvā redzēsim ne vien turnīra pieteikumā, bet arī laukumā. Galvenais treneris Jurģis Kalns, vismaz preses konferencē, gan Menas rakstīto komentēja ļoti mierīgi un aicināja no tā neizdarīt nepareizus secinājumus, turpretī cita retorika bija no Pertijas puses par Mankendā.

"Nezinu, kā Mankendā jūtas [par netikšanu spēles pieteikumā], - godīgi, neinteresē. Mankendā ir tas futbolists, kura dēļ nostājos kā klints – pilnībā aizstāvēju par katru epizodi, darbību un pierunāju prezidentu pagarināt līgumu, kaut prezidents negribēja to darīt. Kolīdz viņš parakstīja jauno līgumu, tā sajuka prātā. Vienkārši sajuka prātā – it kā samainītu pret pilnīgi citu cilvēku. Tā vietā, lai būtu komandas līderis, ņemot vērā viņa vecumu – 25 gadus, viņš kļuva par maziņu un bezpalīdzīgu futbolistu. Uzvarējām bez viņa – viņš it kā bija laukumā, bet viņa tajā nebija. Futbolists viņš ir labs, taču acīmredzot kaut kas notika šeit [rāda uz deniņiem]. Laikam katram mums reiz tā ir noticis. Tā dēļ viņš netiek sastāvā – viņš vienkārši traucē," teica Pertija, piebilstot, ka Mankendā pašu arī neapmierina neviena pozīcijas izvēle – vai tā būtu flangā, vai uzbrukumā. Pagājušās sezonas otrajā pusē Mankendā 16 spēlēs guva astoņus vārtus, bet šosezon 16 spēlēs nav iesitis nevienus. Mankendā gan ir sešas rezultatīvas piespēles – uzvarās pār "Jelgavu" (3:2) un "Super Nova" (6:2) viņš izcēlās ar piespēļu hat-trick.


Laukumā ātrā palīdzība
Pirms izlašu pauzes "Valmiera" sagādāja "Riga" pirmo zaudējumu sezonā – 1:0 savā laukumā, taču trešā apļa ievadā tika piezemēta, LNK Sporta parkā kapitulējot ar 0:3. Tik liela starpība gan gluži neatainoja spēku samērus laukumā. RFS pēc standartsituācijas guva agrus vārtus, un izšķirošais spēles nogrieznis bija starp pirmajiem un otrajiem vārtiem – labāku realizāciju tomēr nodemonstrēja līgas pieredzējušākā komanda, un bez Ivana Želizko, Karlosa Olsesa un Maksima Toņiševa spēlējošā "Valmiera", 1:1 vietā dabūjusi 0:2, pēc tam gan panīka. Valmieriešu zaudējumu izmantoja "Liepāja", kas labākas vārtu bilances dēļ atguva trešo vietu (plus kurzemniekiem ir spēle rezervē), un "Auda", kas gan pietuvojās divu punktu attālumā, gan līdz pieciem punktiem atrāvās no "Metta" (arī studentiem vēl ir spēle rezervē).

"Auda" Salaspilī ar 5:0 sakāva "Super Nova", pie kuras stūres debitēja Latvijas U21 izlases asistents Sergejs Golubevs. Mājinieku papluinītajā sastāvā gan bija tikai četri rezervisti, atkal jaunā pozīcijā bija Kristers Lūsiņš (sezonu sācis kā balsta pussargs, pēc tam atgriezies uzbrukuma flangā, šoreiz spēlēja aizsardzības labajā malā), un "Auda" graujošo panākumu svinēja ar sev neierastiem astoņiem latviešiem sākumsastāvā – pirmā sausā spēle Virslīgas karjerā 21 gadu vecajam vārtsargam Nikam Aleksandrovam, kurš līdz šim visas spēles bija aizvadījis pret "Riga".

VKomandaSUNZVārtiP
1.Riga19153147:848
2.RFS19145049:647
3.Liepāja1892729:2729
4.Valmiera1985622:2029
5.Auda1976622:2327
6.Metta1864825:3422
7.Tukums 2000/Telms19541026:4119
8.Jelgava19531123:3718
9.Daugavpils19451027:3117
10.Super Nova Salaspils19211615:587

"Super Nova" arvien izteiktāk iezīmējas Virslīgas pastarītes lomā (Golubevs ne velti uzsvēra, ka šajā posmā neizšķirti vairs neder – vajag uzvaras!) un jau par 10 punktiem atpaliek no "Daugavpils", kas arī bez Žaleiko, Diomandē un diskvalificētā Dāvja Cucura mājās ar 3:1 pārspēja "Tukums 2000"/"Telms", septītajā vietā esošajiem sāncenšiem pietuvojoties vairs tikai līdz diviem punktiem – cīņa par izvairīšanos no pārspēlēm solās būt spraiga. Pa vidu vēl atrodas arī "Jelgava", kas mājās vēlreiz ar 1:3 zaudēja "Riga" un atkal parādīja zobus – pirmajā puslaikā spēja izlīdzināt rezultātu. "Jelgava" ir iesitusi visās trijās savstarpējās spēlēs (neviena cita pret "Riga" nav iesitusi vairāk kā vienā mačā) un divreiz atspēlējusies (neviena cita nav atspēlējusies ne reizi – RFS abos derbijos un "Valmierai" nesenajā uzvarā to gan arī nevajadzēja darīt).

Spēle Esplanādē gan beidzās uz ne tik patīkamas nots, jo ātrās palīdzības mašīnā laukumu pameta nupat pirmo izsaukumu uz Lietuvas izlasi saņēmušais un astotos vārtus sezonā guvušais Fausts Steponavičs. RFS piederošais lietuvietis 85. minūtē ar galvu atvairīja Valerija Afanasjeva stūra sitienu un pēc dažu desmitu metru veikšanas saļima. Piecarpus minūšu pauze, Tukums palika mazākumā (maiņu vairs nebija), taču galvenais, ka Steponavičs drīz vien jau atžirga. Vēlam viņam un visiem citiem spēlētājiem veselību!


Nākamā kārta

DatumsSpēleLaiks
29.06.Valmiera – Liepāja18.00
Metta – Auda19.00
30.06.Super Nova Salaspils – Tukums 2000/Telms18.00
Daugavpils – Jelgava18.00
Riga – RFS20.00

Visi apskati

19. kārta
18. kārta17. kārta16. kārta15. kārta14. kārta13. kārta12. kārta11. kārta10. kārta
9. kārta8. kārta7. kārta6. kārta5. kārta4. kārta3. kārta2. kārta1. kārta











, 2023-06-29 08:43, pirms 11 mēnešiem
Labi pastrādāts un ļoti laicīgi,nevis kā hokeja aoskatnieki noguļ NHL drafta pirmo kārtu.
, 2023-06-29 11:41, pirms 11 mēnešiem
"Super Nova" vārtos debitēja "Valmierai" piederošais Dāvis Veisbuks

Vai tiešām ceturtais īrētais spēlētājs no "Valmieras"?
Ruans Ribeiru. Foto: Jānis Līgats
3

"Valmiera" atgūst tiesības pieteikt jaunus spēlētājus

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārās komitejas (DK) sēdē pieņemts lēmums par iepriekš "Valmierai" piespriestā jaunu spēlētāju pieteikšanas lieguma atcelšanu.
"Grobiņas" futbolisti un līdzjutēji. Foto: Liepājniekiem.lv
14

Tukumnieki uzbrūk biežāk, taču "Grobiņa" gūst pirmo uzvaru izbraukumā

Latvijas futbola Virslīgā pirmoreiz izbraukumā uzvarējusi "Grobiņas" komanda, šodien reabilitējoties "Tukumam 2000"/"Telms" par klupienu (0:2) savstarpējā cīņā pirmajā aplī.
Aleksejs Golijanins. Foto: Margarita Vigule
28

Daugavpils trāpa no stūra, grauj un kļūst par vicelīderi, Golijanins apvainojas un dezertē

"TonyBet" Virslīgā turpina uguņot mazbudžeta klubs "Daugavpils", kas savā laukumā jau pirmajā puslaikā guva trīs vārtus un ar 4:0 sagrāva "Metta", no otrās vietas nostumjot Baltijas bagātāko sporta klubu "Riga". Ar diviem vārtiem izcēlās Jevgenijs Miņins, kurš trāpīja gan pendeli, gan arī…stūra sitienu.