Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Virslīgas 15. kārta: pavasara svarīgākā kārta

Agris Suveizda

Virslīgas 15. kārta: pavasara svarīgākā kārta
Emersona popularitāte Virslīgā arvien pieaug. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS

Jūnija vidū līdz ar pāreju periodu un Eirokausu tuvošanos sāksies pavisam cita Virslīga, kurā vēl būs jāizspēlē divi pilni apļi, bet nupat tika aizvadīta sezonas pirmās daļas nozīmīgākā kārta - 15. kārtā visos piecos mačos savā starpā tikās tiešās pretinieces turnīra tabulā.

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Daugavpils – Jelgava5:2 (1:0)Afanasjevs 20'59' Diomandē 55'64' Tihonovičs 88' – Osuagvu 57' Valmiers 84'
RFS – Riga0:0
Tukums 2000 – Super Nova3:2 (1:0)Meļķis 7'52' Krancmanis 26' – Rakels 58'(11m) Miņins 64'
Liepāja – Valmiera1:2 (1:0)Staničs 41' – Gustavu 55' Penjalosa 80'
Auda – Metta3:1 (1:0)Ogunniji 45'89' Atukvejs 75' – Fjodorovs 83'

Pavēja derbijs
Kārtas izkārtne bija Rīgas derbijs starp pārliecinošajām līderēm "Riga" un RFS, un līdz ar neizšķirtu nekas cīņā par titulu nav mainījies – komandas joprojām šķir četri punkti, un savstarpējo spēļu bilance joprojām ir vienāda (0-2-0). Kaut gan vārtus neredzējām, šis bija diezgan kvalitatīvs un interesants bezvārtu neizšķirts un iedalāms divos atšķirīgos puslaikos – kā pirmajās 45 minūtēs, tā arī otrajās 45 minūtēs iniciatīva piederēja tai komandai, kas spēlēja pa vēju. Starp citu, kaut LNK Sporta parka jaunajā tribīnē ir tikai 740 vietu, derbiju apmeklēja 842 interesenti – tostarp "Riga" fanu pulciņš komandu atbalstīja ārpus tribīnēm.

Jāpiekrīt gan Viktoram Morozam, ka tuvāk uzvarai bija RFS, un ne tikai Emersona galotnes momenta dēļ – pirmajā puslaikā kopumā RFS precīzam sitienam bija tuvāk nekā "Riga" savā otrajā puslaikā. To apstiprina arī Instat xG, kas RFS devis vienu vārtu pārsvaru (1,62-0,67). Ja pirmā apļa derbijā, ņemot vērā apstākļus (mazākumu), labāku iespaidu ilgtermiņa prognozēm atstāja "Riga", tad šo neizšķirtu pēc punktiem var likt par labu RFS, īpaši tad, ja atceras, ka RFS spēlēja bez Vitālija Jagodinska un Jāņa Ikaunieka. Tomislavs Stipičs preses konferencē gan izteicās, ka pat labi, ka viņa komanda neuzvarēja, atkal akcentējot, ka maz pieredzējušie puiši šādā situācijā varētu zaudēt galvu un kļūt pārāk pašpārliecināti – četru punktu pārsvaram, nevis septiņu punktu, vajadzētu saglabāt komandas koncentrēšanos nākamajām cīņām.

Kaut gan neesmu liels InStat spēlētāja indeksa (visu darbību summas novērtējuma) fans, derbijā divi futbolisti tik ļoti izcēlās, ka nevaru to nepieminēt. RFS komandā ļoti izcēlās slovēņu centra aizsargs Žiga Lipuščeks (260 punkti, nākamais ar 234 bija Emersons), bet "Riga" rindās vēl vairāk izcēlās labais aizsargs Raivis Jurkovskis (273 punkti, nākamais ar 235 bija Nils Puriņš). Pirmkārt, tik lielas atšķirības abās spēles dalībniecēs ir pirmoreiz sezonā (parasti tikai vienā). Otrkārt, tik lielas atšķirības kā Jurkovskim (+38 punkti) ir retums. Un, treškārt, Jurkovskis pārliecinoši laboja sezonas indeksa rekordu – līdzšinējais rekordists ar 263 bija valmieriešu vārtsargs Karloss Olsess, kurš pirmajā kārtā nosargāja 0:0 pret RFS. Lielas atšķirības starp pirmo un otro spēlētāju komandā parasti novērojamas, ja vājāka komanda ielaiž maz vārtu liela spiediena spēlē – pirmajā četriniekā šajā rādītājā ir trīs vārtsargi (Olsesam +52, Vladislavam Kurakinam +44 pret "Riga" (0:1), Ņikitam Parfjonovam +42 pret RFS (0:0)) un tikai viens laukuma spēlētājs (vārtu autoram Denisam Rakelam +45 pret RFS (1:2)). Piektais ar +38 nu ir Jurkovskis.

IndekssSpēlētājsKomandaPretinieceRez.
273Raivis JurkovskisRigaRFS0:0
263Karloss OlsessValmieraRFS0:0
262EmersonsRFSRiga1:1
262Mikaels SoisaloRigaAuda2:0
261Usenū NiangsRigaValmiera3:0
260Žiga LipuščeksRFSRiga0:0

Viss plāns sabruka jau 183. sekundē
Lūkass Vapne līdz ar Bruņo Melņa atgriešanos pamatsastāvā atgriezās "Metta" centra pussarga pozīcijā, RFS vadošo centra pussargu pārī pirmoreiz sezonā pa kreisi sāka Stefans Paničs un pa labi – Adams Marhijevs (spēles gaitā samainīšanās gan, protams, arī agrāk nebija retums, un abi šajās pozīcijās bija arī sākuši, bet ar citiem pāriniekiem vai shēmām – pielāgošanās Duglasam Aureliu un Milošam Jojičam, kurus Morozs nosauca par "Riga" labākajiem spēlētājiem?), "Daugavpils" uzbrucēju trio dēļ Valerijs Lizunovs pirmoreiz sezonā sāka kā malējais pussargs (uz šo pozīciju viņš tika pārbīdīts jau otrajā puslaikā iepriekšējā kārtā), bet "Liepājas" 4-2-3-1 izvietojumā sastāva problēmu dēļ ierastais kreisais aizsargs Jānis Krautmanis sāka kā kreisais spārns (karjerā šī pozīcija viņam gan nav sveša) un centra aizsargs Anrī Staničs pirmoreiz sezonā sāka kā centra pussargs. Viss Tamaza Pertijas iedomātais spēles plāns gan sabruka jau ceturtās minūtes ievadā, kad Krautmanis par rupju spēli pret Maksimu Toņiševu pelnīti tika aizsūtīts skatīties hokeja pusfinālu. Tas, starp citu, bija jau ceturtais (2:2) pārkāpums spēles ievadā – spēle sākās kaujinieciski. Attiecīgi Gļebs Kļuškins no zemuzbrucēja tika pārbīdīts uz kreiso malu, un liepājnieki turpināja spēli ar 4-4-1 un jau 29. minūtē nomainīja smailes uzbrucēju Nino Nordanusu, kurš neesot pildījis mazākumam nepieciešamo darba apjomu.


Jānis Krautmanis pamet spēli. Foto: FK "Liepāja"

Kaut gan "Liepāja" gandrīz visu spēli pavadīja mazākumā, pirmā puslaika beigās vadību ieguva tieši kurzemnieki – pēc Eduarda Tīdenberga stūra sitiena uz tuvo stabu ar Staniču netika galā vidzemnieku centra aizsargi Daniels Balodis un Roberts Veips (0:1). Ne velti Jurģis Kalns bilda, ka vairākuma iegūšana uzdevumu kaut kādā mērā pat sarežģīja, jo mazākums liepājniekiem deva zaļo gaismu nosēsties vēl zemāk, nekā viņi to darīja pirmā apļa uzvarā Valmierā (1:0), un valmieriešiem līdz ar priekšējās un vidējās līnijas pavājināšanos ir lielas problēmas ar zema bloka uzlaušanu.

Tādēļ nebija pārsteigums, ka "Valmiera" sāncenšu vārtus apšaudīja no tālienes - spēlē sitieni 24:4 ("Liepājai" visi sitieni pirmajā puslaikā), 14 no 24 sitieniem valmierieši izpildīja ārpus soda laukuma, ar astoņiem sitieniem – sešiem ārpus soda laukuma – izcēlās balsta pussargs Ivans Želizko. Un tieši no tālienes arī "Valmiera" panāca izlīdzinājumu – uzmainītais brazīlietis Gustavu Silva 55. minūtē iesita no 29 metriem (1:1). Uz kvantitātes rēķina "Valmiera" sakrāja par vieniem xG vārtiem vairāk (1,59-0,59) un 80. minūtē, atkal ar maiņu palīdzību, arī izrāva uzvaru – ar galvu iesita tikai 172 centimetrus garais kolumbietis Huans Penjalosa, ar kuru galā netika malējais aizsargs Jānis Grīnbergs. Centrējumu izpildīja Alvis Jaunzems, kurš otrajā puslaikā tika pārbīdīts atpakaļ uz savu iepriekšējās sezonas pozīciju aizsardzības labajā malā.

Ja es turpināšu būt komandas galvenais treneris…
Ja "Valmieras" atraušanās no "Metta" un "Liepājas" četru un piecu punktu attālumā vēl nav īpaši izceļama un trešā vieta vēl būs jānostiprina (abām ir spēle rezervē, "Metta" tūliņ viesosies Valmierā, bet valmieriešiem vēl būs jāuzņem arī "Riga" – liepājnieki pret abiem milžiem šajā aplī jau ir spēlējuši), tad būtiskāka ir situācija tabulas lejasgalā, kurā arvien izteiktākas pastarītes lomu ieņem "Super Nova". Svarīgajā četru maču ciklā pret tiešajām konkurentēm Salaspils komanda nopelnīja tikai punktu (izlaists 2:0 pret jelgavniekiem) un ielaida 13 vārtus, no priekšpēdējās vietas atpaliek jau par pieciem punktiem un tagad aizvadīs četrus mačus pēc kārtas pret lielbudžeta klubiem. Jau otro preses konferenci pēc kārtas Aleksandrs Koliņko savās atbildēs iestarpināja daudz pasakošu piebildi "ja es turpināšu būt komandas galvenais treneris".

"Super Nova" ar 2:3 zaudēja Tukumā (2+1 Robertam Meļķim) un bija iedzinējas lomā arī ar 0:3. Ja vairākos nogriežņos, tukumniekiem jau esot vadībā, spēle bija diezgan līdzvērtīga vai pat ar "Super Nova" mazu pārsvaru, tad milzīgās problēmas aizsardzībā gan izpaudās pārāk regulāri. Viss tukumnieku centra pussargu trio Ingars Stuglis, Kaspars Anmanis un Bogdans Samoilovs pa reizei norībināja vārtu konstrukciju, un pendeļu speciālists Raivis Ķiršs pie 3:2 kārtējo reizi devās uz 11 metru atzīmi, taču Rūdolfs Soloha neielaida jau trešo pendeli sezonā. Virslīgas sezonā kopumā ir izpildītas 28 pendeles un Soloha bijis atbildīgs par trim no četrām neielaistajām – vēl arī Dodo sitiens pāri Kurakina un "Daugavpils" vārtiem. 24 no 28 pendelēm nozīmē gandrīz 86% realizāciju, kas joprojām ir ļoti laba – statistiski ierasti uzskata, ka pendele ir ap 75% vērtībā, tātad Virslīgas futbolisti ir iesituši par trim pendelēm vairāk, nekā varētu gaidīt. Turklāt viena no Solohas neielaistajām pendelēm tāpat beidzās ar Aureliu vārtu guvumu.

VKomandaSUNZVārtiP
1.Riga15123037:539
2.RFS15105031:435
3.Valmiera1574420:1425
4.Metta1463522:2221
5.Liepāja1462622:2220
6.Auda1554613:2019
7.Jelgava1543820:3115
8.Daugavpils1534821:2413
9.Tukums 2000/Telms1533920:3612
10.Super Nova Salaspils15211212:407

Sešus punktus no "Super Nova" atrāvusies "Daugavpils", kas uzlaboja pozīcijas divās frontēs un mājās sabojāja slovāku trenera Jozefa Škrlīka debiju pie "Jelgavas" stūres – līdz ar Škrlīka ierašanos Valērijs Redjko no tehniskās zonas varēja atgriezties aizsardzībā un kapteinis Andris Deklavs atkal spēlēt vidējā līnijā, tomēr ar visām šīm pārmaiņām jelgavnieki Latgalē ielaida piecus vārtus (2:5, xG gan tikai 1,81-2,43 par sliktu viesiem). Ar diviem vārtiem izcēlās gan Valerijs Afanasjevs, gan Ismaels Diomandē, bet divas rezultatīvas piespēles Viljamam Mukvellem. Pirmā apļa savstarpējā cīņā "Jelgavas" uzvaras vārtus guva 40 gadus vecais Redjko (2:1), bet šajā mačā uzvaras vārti un meistarīgs tiešais brīvsitiens no 30,6 metriem bija nepilnu 41 gadu vecā Afanasjeva kontā. Dāvja Valmiera jelgavnieku otrie vārti mača izskaņā laikam bija kā definīcija tukumnieku trenera Kristapa Dišlera sacītajam par to, ka citām komandām bumba veiksmīgi no stabiem lido iekšā vārtos, bet viņa spēlētājiem tā atlec atpakaļ laukumā.

Nogurums
"Daugavpils" no "Jelgavas" vairs atpaliek tikai par diviem punktiem, bet četru punktu attālumā no jelgavniekiem atrāvusies "Auda", kas pēc ilgāka pārtraukuma atkal nodemonstrēja pārliecinošu sniegumu un pēc četrām neuzvarētām spēlēm (0-1-3) atkal var optimistiskāk raudzīties uz iesaistīšanos Eirokausu cīņā. Kaut xG starpība bija tikai 0,8 vārti (1,79-0,96), "Auda" vētraini sāka spēli un kopumā aizvadīja ļoti solīdas pirmās 60-70 minūtes, pelnīti iegūstot vadību – līdzīgi kā Penjalosas un Grīnberga divcīņā, šeit Mikus Vasiļevskis nenoturēja Abiodunu Ogunniji – un galotnē to nostiprināja ar tālsitieniem. Divu vārtu autors Ogunniji un 1+1 nopelnījušais Džona Atukvejs abi kopā izdarīja 13 sitienus (6+7), bet "Auda" kopumā – 23 pret sāncenšu deviņiem. Jau kompensācijas laikā starp komandām izvērtās arī masveida konflikts septiņu dzelteno kartīšu vērtībā – uzskrējuši laukumā, emocijas viens pret otru izlādēja arī galvenie treneri Simo Valakari un Andris Riherts.


Simo Valakari un Andris Riherts. Foto: Kristians Putniņš/FK "Auda"

Preses konferencē pēc spēles Riherts pamatoti pieskārās kalendāra jautājumam, jo ļoti svarīgā otrā apļa nogrieznī "Metta" ir ieplānots būtisks atpūtas deficīts gan pret "Audu" (-50 stundas), gan pret "Valmieru" (-24 stundas, turklāt izbraukuma spēle). Vēl lielāka atpūtas priekšrocība bija tukumniekiem, kuri atpūtās 52 stundas ilgāk nekā "Super Nova", kuras treneris Koliņko to gan nepieminēja. Kalendāra jautājumam sīkāk pievērsīsimies pavasara trieciencikla noslēgumā, tagad tikai dažas piebildes. 1) "Metta" kopumā ir pārliecinoši sliktākais pavasara kalendārs, tādēļ negribētu to saukt tikai par attaisnojumu meklēšanas pēc zaudējuma, 2) labākais (bet ne pārliecinoši) kalendārs pavasara griezumā ir "Jelgavai", kurai turklāt sezonas ievadā bija neproporcionāli daudz mājas spēļu, 3) "Auda" atpūtās būtiski ilgāk, taču arī "Metta" atpūta nebija īsa – gandrīz pilnas piecas diennaktis, kas ir ļoti pieklājīga atstarpe, īpaši Virslīgas blīvajā kalendārā (jāatceras, ka komandām maz laika atpūtai nav pirms individuāliem mačiem, bet gan ilgstošā divu mēnešu periodā – nogurums uzkrājas). Tagad pirms Valmieras atpūta būs tikai trīs diennaktis.

Nākamā kārta

DatumsSpēleLaiks
30.05.RFS – Daugavpils18.00
31.05.Valmiera – Metta18.00
Riga – Super Nova Salaspils20.00
01.06.Liepāja – Tukums 2000/Telms17.00
Auda – Jelgava19.00

Visi apskati

15. kārta14. kārta13. kārta12. kārta11. kārta10. kārta
9. kārta8. kārta7. kārta6. kārta5. kārta4. kārta3. kārta2. kārta1. kārta








  +1 [+] [-]

, 2023-05-30 16:43, pirms gada
kapēc par šo klusē !!!
https://www.liepajniekiem.lv/sports...

     [+] [-]

, 2023-05-30 17:25, pirms gada
Vai kādam galvenajam trenerim bija rezultāta ziņā tik neizdevusies debijas spēle Virslīgā pret salīdzināmā līmeņa pretinieku kā nupat Šrklīkam (2:5)?