Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Spānijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Spānijas izlasi
Ikers Kasiljass un Alvaro Arbeloa jokojas treniņā
Foto: AFP/Scanpix

Garā blogu sērija beidzot ir galā! Kā pēdējās, 32. izlases, piezīmes piedāvāju par Spāniju. Paldies par uzmanību!

• Izlases treneris ir Visente del Boske. Savulaik bijis balsta pussargs/aizsargs un lielāko karjeras daļu pavadījis Madrides „Real’, aizvadot tajā vairāk nekā 300 spēļu un piecas reizes kļūstot par Spānijas čempionu. Aizvadījis 18 spēles arī Spānijas izlasē, piedalījās „Euro1980”, kur gan spāņiem bija jādodas mājās jau pēc grupu turnīra. Trenera karjeru 1985. gadā sāka ar Madrides „Real” fārmkluba trenēšanu. 1994. gadā uz pāris mēnešiem bija „Real” pagaidu treneris, bet tikai 1999. gadā, 14 gadus pēc tam, kad sāka strādāt „Real” organizācijā, tika pie īstas „Real” trenēšanas. Viņš kļuva par „Real” veiksmīgāko treneri mūsu laikos, četrās sezonās divreiz kļūstot par UEFA Čempionu līgas uzvarētāju (pārējās divās sezonās tika līdz pusfinālam), divreiz par Spānijas čempionu, tāpat viņa kontā UEFA Superkauss, Starpkontinentālais kauss. Neskatoties uz panākumiem, 2003. gada pavasarī, dienu pēc Spānijas titula izcīnīšanas un Deivida Bekhema iegādes del Boski atlaida (precīzāk, nepagarināja līgumu). Tad Del Boskem pēc Spānijas neveiksmīgā „Euro2004” piedāvāja kļūt par izlases treneri, taču viņš atteicās. Tā vietā del Boske devās uz Turciju trenēt „Besiktas”, taču nekas labs no tā neiznāca, un pēc sezonas viss bija beidzies. Pēc PK2006 viņu uzstājīgi lenca Meksikas Futbola federācija, piedāvājot par tās izlases vadīšanu pelnīt vismaz divus miljonus dolāru gadā, taču del Boske atkal atteica. No 2005. līdz 2008. gadam del Boske nestrādāja, līdz kļuva par Spānijas izlases treneri. Viņš nomainīja Luisu Aragonesu, kura vadībā izlase pirms diviem gadiem kļuva par Eiropas čempioni. Del Boske bija cienīgs aizvietotājs, jo PK2010 atlasē uzvarēja visās 10 spēlēs, divreiz arī Bosniju un Hercegovinu, Turciju, Beļģiju, Igauniju. Viņš uzstādīja kādu pasaules rekordu – ar izlasi uzvarēja savas pirmās 13 spēles (iepriekšējais rekords bija deviņas spēles). Vienīgā del Boskes neveiksme – izstāšanās Konfederāciju kausa izcīņā pēc negaidīta 0:2 zaudējuma pusfinālā pret ASV. Taču galvenais Spānijai ir PK2010. Spāņi alkst izcīnīt pirmo titulu, lai gan līdz šim labākais sasniegums ir „tikai” 4. vieta tālajā 1950. gadā.

• Pirmā spēle Spānijai būs ar Šveici, kuru vada cits izcils treneris Otmārs Hicfelds. Par abu izcilību, kā arī daudzajiem savstarpējiem dueļiem var minēt kaut vai šādu faktus: 2000. gadā del Boske ar „Real” triumfēja Čempionu līgā, pa ceļam pusfinālā uzvarot Hicfelda trenēto „Bayern”; nākamajā sezonā, 2001. gadā, Čempionu līgā triumfēja Hicfelda „Bayern”, tieši tajā pašā stadijā, pusfinālā, uzveicot del Boskes „Real”; Visbeidzot vēl nākamajā sezonā, 2002. gadā, atkal triumfēja „Real” un del Boske. Uzminiet, kuru klubu Madride pieveica 1/4 finālā? Jā, Hicfelda „Bayern”...

• Ganas izlases futbolists Dereks Boatengs („Getafe”) uzskata, ka galvenā turnīra favorīte ir Spānija: „Spānija pēc Eiropas čempionu titula izcīnīšanas beidzot atbrīvojusies no spiediena, un tagad viņu pārliecība par saviem spēkiem ir augstā līmenī. Spānijai ir neticami lieliski spēlētāji ikvienā pozīcijā un tās rezervistu soliņš ir labāks kā jebkurai citai izlasei. Viņiem ir arī diezgan zems vidējais spēlētāju vecums, taču tai pat laikā daudz pieredzes un milzu spējas sist iekšā vārtus.”

• Protams, tādai izlasei kā Spānija, neskatoties uz to, ka tai nav neviena paša PK titula, daudzi paredz favorītes statusu un triumfu DĀR. Viens no tiem ir arī Vācijas izlases aizsargs Pērs Mertezakers.

• Par šīs izlases vareno spēku nav šaubu. Eiropas čempione, kas pat savā paplašinātajā 30 spēlētāju sarakstā var atļauties neiekļaut tādus vīrus kā Albertu Rieru („Liverpool”), Bojanu Krkiču („Barcelona”), Raulu („Real”)...

• Savukārt galīgajā 23 spēlētāju sarakstā netika iekļauts Markoss Senna, kurš bija pamatsastāvā visos izšķirošajos Spānijas izlases mačos uzvarētajā „Euro2008”. Senna savainojumu dēļ pa sezonu „Villarreal” komandā bija piedalījies tikai astoņās spēlēs.

• Toties Spānijas izlasē iekļauts „Barcelona” pamatvārtsargs Viktors Valdezs, kura kontā nav nevienas(!) spēles izlasē. Arī DĀR visdrīzāk būs jāsēž aiz Ikera Kasiljasa muguras.

• Pārbaudes mačā pret Saūda Arābiju (3:2) Kasiljass pieļāva kļūdu, bet Valdezs viņu aizstāvēja: „Kasiljasa rekordi ir nevainojami un nesaprotu tos, kas apšauba viņa meistarību. Viņš futbolā ir sasniedzis visu un vēl izcīnīs citus titulus. Mūs nav jāsalīdzina – tas ir lieliski, ka izlasē ir tādi trīs augstas klases vārtsargi, un es arī priecājos par tik labiem sava amata brāļiem.” (atskaitot Kasiljasu, vēl ir arī liverpūlietis Pepe Reina)

• Kasiljasu vara saukt par gaišreģi – viņš vēl pirms PK2010 sākuma paziņoja, ka Anglijai būs problēmas ar vārtsargiem un jau pirmajā mačā rupja Grīna kļūda neļāva Anglijai uzveikt ASV (1:1). Toreiz Kasiljass savus apsvērumus pamatoja šādi: „Neviens no viņu vārtsargiem nav spēlējis augstā līmenī Eirokausos. Ja neesi spēlējis spēcīgākajā starptautiskajā klubu turnīrā, tad arī starptautiskā izlašu līmenī tev klāsies smagi, jo vēl vairāk vērīgu acu sekos līdzi tavam sniegumam. Ja paskatāties uz mani, Bufonu vai Sēzaru, tad mēs visi esam uzvarējuši vai nu Eiropas čempionātā vai Pasaules kausā vai Eirokausos. PK līmenī nervi spēlē lielu lomu un katra kļūda var nozīmēt daudz. Lai veiksmīgi spēlētu PK, tavā bagāžā jābūt lielām, nozīmīgām spēlēm. Atskaitot vārtsargu pozīciju, Anglija ir spēcīga un lieku to blakus mums un Brazīlijai – esam trīs galvenie favorīti.”

• Angļu laukuma spēlētājus slavējis arī Čavi: „Manā skatījumā Lampards un Džerards ir labākie savā pozīcijā. Viņi labi saprot futbolu, viņi vienmēr ir gatavi izdarīt sitienus. Sekoju šiem fantastiskajiem spēlētājiem, jo pats spēlēju tajā pašā pozīcijā. Anglijas izlase man šķiet tāda pati kā Spānija – gan angļu, gan mūsu izlase tiek uzskatīta par vienu no PK20010 favorītēm, un abas sen PK kausa līmenī neko nav sasniegušas. Pats gan uzskatu, ka par favorīti var saukt tikai to izlasi, kas iepriekš kaut ko ir sasniegusi.”

• Serhio Ramoss: „Favorīta godu labāk atdodam Itālijai, Brazīlijai, Portugālei, Nīderlandei... Mums nepatīk sevi uzskatīt par favorītiem, lai gan komanda mums ir laba.”

• Alvaro Arbeloa: „Manuprāt, galvenā favorīte ir Brazīlija.”

• 2008. gada Eiropas čempions Daniels Gvisa vēl maija vidū izteica cerības, ka tiks iekļauts galīgajā sastāvā, taču arī viņam vieta neatradās. Vēl pirms tam viņš sacīja: „Mūsu trumpis ir bumbas kontrole. Kad mazie spēlētāji (Čavi, Injesta u.c.) sāk ripināt bumbu, pretiniekiem tas rada problēmas – viņi reti tiek pie teikšanas. Tā tas notika „Euro2008”. Mūsu pretiniekiem izdevās izturēt vienu puslaiku, bet otrajā mēs viņus iznīcinājām. Pasaules kausa izcīnīšana ir reāla. Priekšā mums ir tādi brīnumbērni kā Toress un Vilja, tāpat iesaku pievērst uzmanību Silvam – domāju, viņam šis PK būs lielisks. Ar Brazīliju gribētu spēlēt, vienīgi finālā, nevis 1/8 finālā.”

• Savainojuma dēļ „Arsenal” nometni vēl pirms sezonas beigām pameta Sesks Fabregass, kuram to atļāva treneris Arsēns Vengers. Fabregass: „Runāju ar Arsēnu. Tā, iespējams, bija mana labākā saruna dzīves laikā. Negribētu gan pārāk daudz atklāt. Viņš man teica, lai pilnībā koncentrējos futbolam un izlasei. Ceru, ka no grupas izkļūsim mēs un Šveice. Šveices aizsargs Sendeross man bija kā vecākais brālis, kad jauniņš ierados Londonā. Esam dzīvojuši kopā trīs gadus. Bez viņa palīdzības nebūtu „Arsenal” iedzīvojies tik ātri. Del Boske? Viņš pirms spēlēm pamatīgi strādā. Viņš mums iedod kaudzēm informācijas par pretiniekiem. Skatāmies video un aptuveni zinām, kuri spēlētāji pretinieku rindās spēlēs. Zinām tik daudz, cik vien varam zināt.”

• David Vilja: „Ja spēlēšu kā vienīgais uzbrucējs, tad būšu uzbrukuma centrā, bet ja būs vēl otrs uzbrucējs, tad spēlēšu uzbrukuma flangā. Izloze? Varēja būt sliktāk, taču dzīve tāpat mums nebūs viegla. Par Hondurasu neko daudz nezinu, Šveice ir jauna un dinamiska izlase un spēlē eiropeiskā stilā. Manuprāt, pati bīstamākā ir Čīle, kura Dienvidamerikas atlases ciklā spēlēja lieliski. Viņu uzbrukums ir ļoti bīstams. PK2006? Guvu trīs vārtus, taču pēc zaudējuma 1/8 finālā Francijai palika nepadarīta darba sajūta. Uzvara „Euro2008”? Salauzām divus stereotipus – ka spēlējam labi un skaisti, bet ātri braucam mājās un ka vienmēr zaudējam 11 metru sitienu sērijā [itāļus šādā veidā spāņi uzveica].”

• Kasiljass: „Nav mazu komandu! Paskatieties uz Japānas uzvaru pār Kamerūnu un uz Paragvajas neizšķirtu pret Itāliju! Tā sauktās mazās izlases aug un aug savā meistarībā. Šveice kā ikviena komanda var būt grūts pretinieks.”

• Par Spānijas izlases trenēšanu sapņo „Liverpool” speciālists Rafaels Benitezs: „Man vēl ir četru gadu līgums ar Liverpūli un esmu šeit laimīgs, bet pēc gadiem, ja del Boske pamet savu amatu, labprāt stātos pie Spānijas izlases stūres.”

• Spānijas izlases sastāvā no 23 spēlētājiem ikdienā 20 spēlē Spānijā (16 no viņiem „Barcelona”, Madrides „Real” vai „Valencia”), bet atlikušie trīs, Toress, Fabregass un Reina, Anglijā.
• Daudzi spēlētāji ir ļoti pieredzējuši un aizvadījuši vairāk nekā 50 spēles izlasē: Kasiljass (104), Čavi (87), Karless Pujols (83), Toress (73), Čabi Alonso (69), Serhio Ramoss (60), Karloss Marčena (59), Davids Vilja (58), Sesks Fabregass (50).

• Pirms PK2010 Spānija aizvadīja trīs pārbaudes spēles. Pēc diviem bāliem (lai gan uzvarētiem) mačiem pret Saūda Arābiju (3:2) un Dienvidkoreju (1:0) Spānija pēdējā spēlē parādīja savus īstos muskuļus, ar 6:0 iznīcinot „Euro2012” mājinieci Poliju. PK2010 pirmā spēle spāņiem jau šodien – pret Šveici.

• Līdz šim tikai vienai izlasei pēc triumfa Eiropas čempionātā uzreiz izdevies izcīnīt arī Pasaules kausu – Rietumvācija to paveica 1972. un 1974. gadā. Vai par otro kļūs Spānija?

Slavas mirklis

Spānija divreiz ir kļuvusi par Eiropas čempioni, bet PK izcīņās galīgi nav veicies – šīs futbola lielvalsts labākais sasniegums līdz šim ir 4. vieta 1950. gada PK izcīņā. Jāsamierinās ar to, kas ir. Toreiz, lai tiktu labāko četriniekā (kurš aizvadīja nevis „play-off”, bet grupu turnīru, noskaidrojot visas medaļu ieguvējas), grupu turnīrā bija jāizcīna 1. vieta četru komandu konkurencē. Šo smago uzdevumu Spānija paveica – tika uzvarētas ne tikai ASV (3:1) un Čīle (2:0), bet arī ambiciozā Anglija (1:0), kura vēl alka laboties pēc kaunpilnā zaudējuma amerikāņiem. Neizdevās, arī spāņi angļus nolika pie vietas. Tas arī laikam ir spilgtākais spāņu sasniegums PK vēsturē, jo finālčetriniekā sevi pierādīt neizdevās: pirmajā mačā gan tika nospēlēts neizšķirti 2:2 ar nākamo pasaules čempioni Urugvaju (spāņi bija vienīgie, kurus urugvajieši nespēja uzveikt), bet tad ar 1:6 tika ciesta sakāve no Brazīlijas un arī līdz bronzai Spānija neaizsniedzās, ar 1:3 zaudējot Zviedrijai. Video no minētā mača ar angļiem.

Piezīmes par PK2010 izlasēm

A grupaB grupaC grupaD grupa
DĀRArgentīnaAnglijaVācija
MeksikaNigērijaASVAustrālija
UrugvajaGrieķijaSlovēnijaGana
FrancijaDienvidkorejaAlžīrijaSerbija
E grupaF grupaG grupaH grupa
NīderlandeItālijaBrazīlijaSpānija
DānijaParagvajaPortugāleČīle
KamerūnaJaunzēlandeKotdivuāraŠveice
JapānaSlovākijaZiemeļkorejaHondurasa

Vai Spānija uzlabos savu labāko PK sasniegumu (4. vieta)?

  • 101

  • 43


  +4 [+] [-]

, 2010-06-16 15:16, pirms 14 gadiem
Domāju Spāņi fināla būs , bet vai izcīnīs PK , to laiks rādīs.

  +3 [+] [-]

, 2010-06-16 15:28, pirms 14 gadiem
yusakatall rakstīja: Domāju Spāņi fināla būs , bet vai izcīnīs PK , to laiks rādīs.
nekāds fināls, šodien spāņi tik vienu punktu izcīnīs !!!

  +6 [+] [-]

, 2010-06-16 15:38, pirms 14 gadiem
Benitezs vairs nav Liverpool treneris,izlabo!

  -1 [+] [-]

, 2010-06-16 15:38, pirms 14 gadiem
Man liekas ka Spāņiem atkal kkas noies greizi

  +4 [+] [-]

, 2010-06-16 15:50, pirms 14 gadiem
wildo rakstīja: Man liekas ka Spāņiem atkal kkas noies greizi
Man liekas,ka tev noies

  +4 [+] [-]

, 2010-06-16 15:52, pirms 14 gadiem
Šis ir spāņu gads, ka jums saku!

  +1 [+] [-]

, 2010-06-16 16:04, pirms 14 gadiem
Deram uz kasti bezalkoholiskā alus ka Spāņi netiks 1/2 finālā

  +1 [+] [-]

, 2010-06-16 16:09, pirms 14 gadiem
spēcīga komanda...
bet par čempioniem nekļūs.

GO HOLLAND !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-06-16 16:21, pirms 14 gadiem
paulis94 rakstīja: spēcīga komanda...
bet par čempioniem nekļūs.

GO HOLLAND !
Tāda Holande vispār nespēlē Nīderlande gan

  +1 [+] [-]

, 2010-06-16 16:51, pirms 14 gadiem
Reyz rakstīja: Man liekas,ka tev noies
viņam jau visu laiku nojiet,kad dabū burn

 +18 [+] [-]

, 2010-06-16 17:39, pirms 14 gadiem
wildo rakstīja: Tāda Holande vispār nespēlē Nīderlande gan
čali, Nīderladi sauc arī par Holandi

  -2 [+] [-]

, 2010-06-16 17:46, pirms 14 gadiem
Bullet rakstīja: čali, Nīderladi sauc arī par Holandi
Holande ir rajons Amsterdamā-laikam kkā tā bija,tas pats,kas Rīgā-Pļavnieki

     [+] [-]

, 2010-06-16 19:01, pirms 14 gadiem
typhoon rakstīja: Holande ir rajons Amsterdamā-laikam kkā tā bija,tas pats,kas Rīgā-Pļavnieki
Pareizāk būtu Kurzeme Latvijā man liekas... Vai Ventspils rajons

     [+] [-]

, 2010-06-16 23:28, pirms 14 gadiem
wildo rakstīja: Tāda Holande vispār nespēlē Nīderlande gan
Aha, un neviens pasaulē nezin ko nozīmē Holland.
youtube.com: YouTube
- Holland goals Euro 2008

     [+] [-]

, 2010-06-17 14:27, pirms 14 gadiem
Ko juss te stridaties tik traki burn gribas ???