Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Slavas dziesma Spānijai

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Slavas dziesma Spānijai
Spānijas izlase
Foto: AFP/Scanpix

Šodien ceturtdiena, fināls tikai svētdien. Nevaru vien sagaidīt. Tāpēc vismaz priekšlaicīgi padalīšos ar savām domām. No Spānijas skatupunkta.

Agrāk (teiksim, pirms gadiem trim) Spānijai futbolā līdzi nejutu un vispār ar šo valsti kā tādu man nav nekāda sakara. Tomēr tagad esmu kļuvis par Spānijas izlases atbalstītāju – tiesa, tikai līdz brīdim, kamēr tā demonstrē tādu futbolu, kādu pēdējos divos trīs gados. Teiksiet, kas tu par fanu? Teikšu tā - mūžīgi jūtu līdzi tikai Latvijai, pārējās izlases pēc būtības ir vienaldzīgas – atbalstu tās, kuras rāda skaistu, kvalitatīvu futbolu. Spāņu šī brīža futbola filozofija man ir ļoti tuva.

Bet ne jau par to šis blogs. Gribēju padalīties ar domām par spāņu pusfinālu pret Vāciju un nedaudz ieskatīties arī finālā pret Nīderlandi. Manuprāt, pret vāciešiem vienkārši ģeniāli spēlēja Čavi – galvenais komandas konstruktors, viņam ir fantastisks laukuma redzējums, nesavtība, veica daudz melnā darba, pieņēma pareizus lēmumus utt. Monstrs! Tāpat izcils bija Pedro Rodrigess – daudziem diemžēl atmiņā paliks tikai viņa skopums epizodē mača beigās, kad pie 1:0 viņš neiespēlēja brīvajam Fernando Toresam, taču kopumā Pedro aizvadīja lielisku spēli, dalot bīstamas piespēles, veiksmīgi laužoties cauri Vācijas aizsardzībai utt. Visente del Boske pieņēma pareizu lēmumu, atstājot rezervē zvaigzni Toresu – radās sajūta, ka ar Pedro ierindā Spānijai (salīdzinoši ar iepriekšējām spēlēm) patiešām ir par vienu uzbrūkošu futbolistu vairāk, variantu loks paplašinājās, parādījās lielāks asums u.tml. Nepatika (ne tikai šajā mačā) Serhi Ramoss – šķiet, viņš izteikti prot spēlēt tikai ar labo kāju, bet kreisā ir nevarīga, kas padara viņa māņkustības paredzamas. Bet iespēju viņam tik daudz (pretinieki lielāko uzmanību pievērš citiem, bīstamākiem spāņu spēlētājiem)... Varbūt Ramoss pieliks tieši finālā?

Protams, lielākais Spānijas spēks ir bumbas kontrolē, saspēlē. Varbūt kādam patīk, ja izlasei ir spēcīga priekšējā līnija, bet man pašam ļoti simpatizē spāņu prasme saspēlēties, attiecīga futbolistu kustība, zonu sadale. Tā vien liekas, ka spāņu mīļākā rotaļa saucas „Atņem man bumbu, ja vari”. Reti, kuram sanāk atņemt bumbu, pirms Spānija nav veikusi uzbrukuma noslēguma mēģinājumu.

Pat ja Spānijai 60 minūtes neizdodas uzlauzt biezo aizsardzības slāni (kā tas bija visās izslēgšanas spēlēs – gan pret Portugāli, gan Paragvaju, gan arī Vāciju), pretiniekiem ir ļoti grūti izturēt tādu milzu sasprindzinājumu visa mača gaitā. Futbolisti arī ir tikai cilvēki un šādos apstākļos iztukšojas viņu resursi. 60 minūtes ar mokām vēl var izturēt, vairāk – nesanāk. Portugāles vārti krita 63. minūtē, Paragvajas – 83. minūtē, Vācijas – 73. minūtē. Pirmkārt, spāņu pretinieki, daudz laika pavadot bez bumbas, noteikti pagurst vairāk. Piemēram, portugāļi kopumā noskrēja 112 kilometrus, paragvajieši 106, vācieši arī 112, kamēr spāņi pret viņiem attiecīgi tikai 107, 101 un 109. Bez bumbas jāskrien vairāk, ir grūtāk. Otrkārt, protams, grūti izturēt arī psiholoģiski, kad apzinies – viena kļūda, vieni ielaisti vārti pret Spāniju un tas arī (visticamāk) viss (īpaši, ja 0:0 turas vēl mača beigu daļā).

Turpinot Spānijas slavināšanu (piedodiet!), jāsaka, ka šī izlase krietni uzlabojusi sniegumu turnīra laikā. Pirmkārt, tagad malā sēž turnīra sākumā sevi neapliecinājušie Davids Silva un Toress - del Boske visu redz un pieņem attiecīgas korekcijas. Otrkārt, arī pats sniegums, īpaši uzbrukumu veidošana, uzlabojas. Ja Šveices aizsardzību tā arī neizdevās uzlauzt, bet portugāļi un paragvajieši tika pārspēti šaubīgā veidā (proti, spāņiem nebija daudz radītu momentu, ļoti lielu spēles daļu viņi bumbojās savā pusē un laukuma vidū), tad pret Vāciju bija citādi – Spānija ķērās pie vāciešu mocīšanas jau no 1. minūtes, tādējādi krietni paildzinot kopējo pretinieku mocīšanas laiku. Kad ap 30. minūti TV ekrānos tuvplānā parādīja Filipu Lāmu, viņš izskatījās tik pārguris, it kā jau būtu aizvadījis intensīvas 90 minūtes.

Te mēs arī nonākam pie Spānijas – Nīderlandes fināla. Domāju tā - ja spāņi līdzīgi kā pret Vāciju arī pret Nīderlandi sāks uzstājīgi pīt uzbrukumus uzreiz pēc starta svilpes, tad, manuprāt, holandiešiem būs ļoti grūti noturēties. Ko darīt? Par taktiku grūti spriest (diez vai līdzēs izteikti uzbrūkošs stils, diez vai līdzēs arī izteikti aizsargājošs stils...), taču viennozīmīgi oranžajiem jāaizvada turnīra labākā spēle, lai uzvarētu – tāda, kāda vienubrīd tika rādīta 2. puslaikā pret Brazīliju. Futbolā bumba ir apaļa, un var notikt viss, taču piekrītu bukmeikeriem, ka Spānijas izredzes uzvarēt ir lielākas.

Var jau būt, ka spāņu sniegums mani dara pārāk aklu un nepelnīti nenovērtēju Nīderlandi, kura gūst uzvaru pēc uzvaras (kad pēdējo reizi tai bijusi neveiksme?), bet tomēr... Oranžajiem ir robustāka izlase - ir Veslijs Snaiders un Robens (piekritīsiet, ka viņi rāda klasi augstāku futbolu nekā Dirks Kuits, Robins van Pērsijs, Marks van Bommels utt.), kamēr spāņiem tādu meistaru ir pusizlase. Stop! Pietiks runāt, gaidām svētdienas vakaru un lielo finālu!

 +14 [+] [-]

, 2010-07-08 22:07, pirms 14 gadiem
Spanija panems arii finaalu 1:0

 +11 [+] [-]

, 2010-07-08 22:09, pirms 14 gadiem
Nīderlande vinnēs!!!

 +18 [+] [-]

, 2010-07-08 22:11, pirms 14 gadiem
Šim gadam ir beidzot jābūt oranžajās krāsās.

 +50 [+] [-]

, 2010-07-08 22:11, pirms 14 gadiem
Par Nīderlandi! Vēlos lai beidzot oranžie iegūst trofeju, arī oranžo spēle vairāk simpatizē! Spāņiem pietiks ar Eiropas kausu
Slēpts komentārs: girucumen2

     [+] [-]

, 2010-07-08 22:12, pirms 14 gadiem
nez..lai..

  +5 [+] [-]

, 2010-07-08 22:13, pirms 14 gadiem
girucumen2 rakstīja: Kāda starpība kurš vinnēs? Es par skaistu futbolu un Paragvajas bronzu!
tu vispar seko turiniram???

  +6 [+] [-]

, 2010-07-08 22:14, pirms 14 gadiem
basiiiccc rakstīja: tu vispar seko turiniram???
Sajuka urugvaja ar paragvaju Nekreņķējies vecais - tā katram var gadīties

  +8 [+] [-]

, 2010-07-08 22:29, pirms 14 gadiem
Visi zin labo epizodi ar U R GAY ...URUGUAY

  +7 [+] [-]

, 2010-07-08 22:33, pirms 14 gadiem
Nepiekristu par Nīderlandes izlases spēlētāju vērtējumu. Jā, Van Persijs nerāda labāko sniegumu, taču tas varētu dēļ traumām. Kuyt - nu viņš izslēgšanas spēles aizvada ļoti pārliecinoši un izdara savu darbu arī aizsardzībā. Savukārt Van Bommels tomēr vairāk pilda balsta pussarga funkcijas. Nīderlande, protams, rīt vinnēs!

  -4 [+] [-]

, 2010-07-08 22:33, pirms 14 gadiem
Man ir Barselonas autentiskie šorti, ceru uz Nīderlandes zeltu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2010-07-08 22:52, pirms 14 gadiem
Manupraat, spaanji paaraak daudz bumbojaas rinjkjii apkaart. Lai arii cik skaisti varbuut tas neizskatiitos, vinji njemaas rinjkjii apkaart, bet nerada pietiekami daudz briesmu pretinieku vaartiem. Jaa, Chavi var izcelt labas piespeeles, bet, domaaju, ka spaanju pussargu liinijaa pietruukst kaads, kas ar savaam piespeeleem sho bumbas kontroli nemitiigi paarveerstu momentos. Taads speeleetaajs, kaa Fabregas. Injesta vispaar pret Vaaciju paarsteidza nedaudz negatiivi, ar savu skrieshanu liidz gala liinijai un zemaas piespeeles izdariishanu gar vaartiem, kuras iestreega aizsargu kaajaas. Spaanija varbuut liidz shim kontrolee to bumbu vienkaarshi fantastiski, bet - tas neko nedos, ja netiks regulaari radiiti nopietni draudi pretinieku vaartiem.

Uzskatu, ka Spaanija ir vairaak kaa paarvarams rieksts holandieshiem. Robbens ar Kuitu pa savaam malaam krietni apgruutinaas piesleegshanos uzbrukumiem Ramosam un Kapdevilam. Kaa arii, pashi buus biistams ierocis uzbrukumaa. Snaiders izriikosies ar Busketu, kaa vien veeleesies. Tiesa, jaauzmanaas no Chavi un Viljas sadarbiibas, bet kopumaa neredzu citus veidus, kaa shii briizha Spaanijas izlase vareetu tikt garaam Niiderlandei. Tikai ar Chavi un Viljas paliidziibu. Vai nu peec kaada veiksmiiga standarta.

Uzskatu, ka Niiderlande ir daudzpusiigaaka par Spaaniju. Ja vajag - aizsargaajaas, ja vajag - uzbruuk ne mazaak efektiivi kaa tie pashi spaanji. Domaaju, ka Niiderlande neies laukumaa, lai samierinaatos ar Spaanijas domineeshanu. Ja Niiderlande spiediis Spaaniju ar vinju pashu ierochiem, spaanji kapitulees. Neredzu, ka Spaanijai vareetu buut kaads plaans B. Ir tikai plaans A - bumbas kontrole, mazas piespeeliites apkaart laukumam. Kad Niiderlande liks speeleet vinjiem otrajaa plaanaa, spaanjiem nebuus nekaadu variantu. Gluzhi, kaa nebija arii braziiljiem.

Prognozeeju Niiderlandes triumfu!

  +6 [+] [-]

, 2010-07-08 22:55, pirms 14 gadiem
Viss pareizi-gan par Toresu,gan arī par to,ka šādi tehniskie spāņi vienkārši "nodzenā" pretiniekus,kuri bumbas atņemšanā patērē daudz vairāk enerģijas. Fričiem vajadzēja būt gataviem šādai spēlei,bet,kā rādījās pretlīdzekļus neatrada.Holandi gaida pilnīgi tas pats,bet novēlu oranžajiem gūt pirmajiem vārtus,vēlams pirmajā puslaikā,tad mačs kļūtu interesantāka..

     [+] [-]

, 2010-07-08 23:04, pirms 14 gadiem
Raksta autoram uzreiz tad varu ieteikt fanot par Barcelona, jo tiek spēlēts ļoti līdzīgā manierē (barsai varbūt vēl drusku kkas no brazīļiem ir klāt), bet jā, jāpiekrīt, arī man patīk šāda spēle - atņem, ja vari - reāli jau reti to var. Galacticos laikā arī RM rādīja līdzīgu spēli, bet vairs jau gan tā nav tik skaista. Tomēr, lai arī Spānija spēlē efektīgi, mazrezultivitāte parāda, ka kkas tomēr nav pietiekami afektīvi, jo ar lielisku saspēli vidusdaļā vajadzētu būt vairāk momentu un attiecīgi, kaut nedaudz vairāk vārtu. Pietrūkst saasinājuma. Pietrūkst (ja salīdzinam ar Barsu vēlreiz) tāda Dani Alvesa kas var fantastiski iecentrēt vai uzbliezt uz vārtiem no vienas un tās pašas pozīcijas. Xavi gadījumā tā būtu piespēle, Injestas sitiens, tpc pietrūkst mazliet parsteiguma efekta.

  +7 [+] [-]

, 2010-07-08 23:09, pirms 14 gadiem
Kārtējo reizi "paspīdēšu" ar savām domām. Ceru uz Spāniju! Pret Vāciju likās, ka būtu grūtāk spēlēt kā pret Nīderlandi. Ceru, ka Spāņi spēs saņemties pēdējai spēlei. Ceru, ka Torres finālspēlē iesitīs. Es vēljoprojām apbrīnoju šo spēlētāju, lai arī negūst vārtus. Fascinē vienkārši. Negribu noniecināt Nīderlandi. šī izlase man arī simpatizē, bet tomēr Spāņi vairāk. Es domāju, ka skaistā spēlē rezltāts varētu būt 2:1 Spāņu labā.

  +7 [+] [-]

, 2010-07-08 23:52, pirms 14 gadiem
A es par rezultatīvu futbolu! Tieši tāpēc Spāņu Suns uz siena kaudzes mani nekādi neiespaido. Finālā vienīgais, ko ceru, ir KA NEBŪS TIKAI VIENI GŪTI VĀRTI VIEN!

  +2 [+] [-]

, 2010-07-09 01:35, pirms 14 gadiem
trakais v.4 rakstīja: Gan jau Nīderlande parādīs zobus,bet par uzvaru stipri šaubos.Spāņiem ir daudz spēlētāju,kas spēli var paņemt uz sevi,un uz noguruma fona to izmantot!
Ož pēc daudzprofilnieka, kas pāris minūtēs saņem +12

  +6 [+] [-]

, 2010-07-09 02:18, pirms 14 gadiem
Šoreiz man ĻOTI patika Novicka kunga domu izklāsts. Radās sajūta, ka viņš ir viens no retajiem, kurš šajā portālā spēj lasīt spēli starp rindiņām
Viedoklis par Spānijas spēlētājiem bija precīzs un lieliski pamatots.

Daudzi uzskata, ka Spānijas galvenais vilcējs ir Vilja. Jā, arī es apbrīnoju šo lielisko un talantīgo uzbrucēju, un daļēji šim viedoklim jāpiekrīt, jo viņš vairākus no saviem vārtiem ir izkārtojis pats, tikai ar savu uzņēmību un jāsaka arī pozitīvu savtīgumu. Tomēr ir viena figūra Spānijas izlasē, kuras nozīme ir lielāka pat par visu Spānijas izlasi. Arī Novicka kungs uz viņa ģeniālo darbību laukumā precīzi norādīja. Jā, tas ir neviens cits kā "Barcelona" pussargs Čavi Ernandess. Pēc šī čempionāta Mesi pasaules labākā futbolista statuss varētu diezgan sašķobīties. Čavi bija labākais EURO2008, un pieļauju, ka arī šajā PK viņš varētu tikt atzīts par turnīra pirmo zvaigzni. Tas gan būs atkarīgs arī no finālspēles, kur piedalīsies arī viņa galvenais konkurents Sneijders un arī komandas biedrs Vilja.

Vislielākais "cepums" autoram par Pedro novērtējumu. Paviršam futbola skatītāja un šo sporta veidu nepārzinošam cilvēkam Pedro droši vien paliks atmiņā tikai ar to neveiksmīgo momentu lieliskajā Spānijas pretuzbrukumā. Bet vērtēt spēlētāja sniegumu tikai dēļ vienas kļūdas būtu patiešām muļķīgi. Jā, Pedro aizvadīja daudz saturīgāku un aktīvāku spēli, nekā to visa turnīra laikā iespēja Toress. Ekspertu un gan jau arī lielas skatītāju daļas vērtējumā Fernando no visiem kaut cik izmantotajiem Spānijas izlases spēlētājiem šo turnīru aizvadīja visvājāk, ar pamatīgu mīnusa zīmi. Protams, tam ir savi iemesli, tomēr katastrofālajā precizitātē tikai slikto formu vainot būtu nepareizi. Pirms 2 gadiem EURO2008 Toresam turnīrs arī nebija īpaši spožs, bet fināla spēlē, kura Vilja nevarēja piedalīties, viņš izmantoja vienu savu iespēju, gūstot uzvaras vārtus. Del Boskem būtu grūti kaut ko pārmest, ja Toress arī finālā nebūtu iekļauts komandas pamatsastāvā.

Amizantākais spēlētājs Spānijas izlasē man, protams, šķiet Serhio Ramoss, kurš biezi pieslēdzas uzbrukumiem, bet ļoti reti viņa darbībām ir kāda vērtība. Jau tehniskajā ziņā viņa PVN nav diez ko augsts, lai gan aizsardzībā viņš savu darbu paveic godam. Ramosa darbības un māņkustības tiešā ir viegli paredzamas, tāpēc ar viņa apturēšanu pretiniekam reti kad rodas problēmas. Bet tāpēc jau spāņiem ir tāds Pujols, kurš ar vienu pieslēgšanos var izdarīt vairāk, nekā Ramoss visa turnīra laikā (es, protams, runāju tikai par uzbrukumu).

Del Boske ir ļoti labi sapratis to, ka visefektīvāk izlases spēli ir balstīti tieši uz vienas komandas - šajā gadījumā "Barcelona" - spēlētājiem, jo tie sezonas/-u gaitā ir saspēlējušies un nekāda Amerika nav jāatklāj.
Kāpēc es, atšķirībā no daudzuma Spānijas antifanu, nesaku neko sliktu par Spānijas "tamborēšanu" un "bumbošanu"?...Ļoti vienkārši. - Skatoties uz Spānijas izlases spēli, es burtiski acu priekšā redzu "Barcelona" komandu Un tas nav tikai tāpēc, ka lielākā daļa spēlētāju ir no šī kluba. Vienkārši Čavi ir spēles "konstruktors" un viņš dara to tik pat labi, kā spēlējot katalāņu kluba rindās. Man jau viss patīk

  +2 [+] [-]

, 2010-07-09 04:52, pirms 14 gadiem
uzvara pec uzvaras
tas tapat ka tika salielita Vacija kas ceturto reizi sassniedza 4 vartu guvumus jau trijas spelees.

bet redz Spanijai pietika ar 1-0.

tapat ari Finalaa Spanija paradiis ka ne vienmer spelejot izteikti labi tiek guuti panaakumi.

Par skaistu futbolu un Spanijas izlases uzvaru.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-07-09 08:41, pirms 14 gadiem
Viss atkarajas kuri pirmie iesitiis ja spaanija, tad saaks savas slavnaas piespeeles ja niiderlande(buutu arii skaistaaks futbols), tad speele ritiis apm. taa pat.

  +3 [+] [-]

, 2010-07-09 11:22, pirms 14 gadiem
Neiedziļinoties niansēs, es par Spānijas spēli kopumā, visa turnīra laikā, nemaz neesmu tādā sajūsmā. Turnīra sākumā biju gaidījis no viņiem vairāk. Jā, viņi ir tikuši līdz finālam, bet pretstatā autoram, man viņu parādītais sniegums un spēles ar spāņu piedalīšanos vispār nesagādāja tādu baudījumu, kādu biju cerējis. No sākuma liela daļa pārāk nopietni neņēma Vāciju un beigu beigās viņi arī spāņiem zaudēja, bet friču parādītais sniegums līdz pusfinālam, mani ļoti patīkami pārsteidza. Jā pusfinālā viņi nospēlēja sliktāk, bet līdz tam bija OK. Vēl esmu stāvā starā par Urugvaju, kaut arī viņi līdz pusfinālam tika ar Suareza no Maradonas pārņemtās "dieva rokas" palīdzību, vienalga viņu spēles man bija interesantāk vērot nekā Spānijas spēles. Pusfināls pret Nīderlandi, spēle kā tāda, vien ir ko vērts! tas noteikti bija interesantāks mačs, nekā Spānija pret Vāciju.

  +4 [+] [-]

, 2010-07-09 11:26, pirms 14 gadiem
Ļoti daudzi cilvēki (tai skaitā es) vēl pirms pusfināliem teica: "Tas, kurš uzvarēs Vācijas:Spānijas duelī, tas arī kļūs par pasaules čempionu"... Domaju, ka tā arī būs!!

  +2 [+] [-]

, 2010-07-09 12:56, pirms 14 gadiem
Me gusto mucho este comentario ! Ļoti labi rūkts raksta autor !

  +3 [+] [-]

, 2010-07-09 16:46, pirms 14 gadiem
jā... man arī Spānijas izlase sāk patikt arvien vairāk. Kā jau Hosē minēja - skatoties Spānijas izlases spēli, es redzu Barcelonas komandu. Man ļoti patīk kā spāņi spēlē. Visaugstākās klases futbols, bauda skatīties. Nu varbūt pietrūkst vārtu gūšanas iespējas un vairāk asuma uzbrukumā, taču kopumā vērtējot, Spānijas futbols ir tiešām kvalitatīvs un skatāms.

Pedro jau sen vajadzēja uzlaist pamatsastāvā (protams, Toresa vietā).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-07-14 00:39, pirms 14 gadiem
masalskis123 rakstīja: Sakot ko gribat sai cempi Spani man liekas uz halavu rrekina tika talak 30min vidus zona ripina bumbu un tad izdoma ka vajag ari uzbrukt!!
CERU UZ ORANZAJIEM;JA JAU BRAZILUS VINNEJA TAD SPANUS ARI VINNES!!!
tu redz ka nesanaca