Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Par tiesāšanu, tēlošanu, spāņu triumfu utt.

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Par tiesāšanu, tēlošanu, spāņu triumfu utt.
Andress Injesta
Foto: AP/Scanpix

Vakar DĀR ar finālspēli noslēdzās 2010. gada Pasaules kausa izcīņa. Tajā triumfēja Spānijas izlase, kas turnīra izšķirošajā mačā ar 1:0 uzvarēja Nīderlandi. Pēc spēles radās daudz diskusiju gan par tiesāšanu, gan tēlošanu utt. Tagad, kad emocijas kaut nedaudz norimušas, izteikšu savas domas.

Pirmkārt, no Fair Play viedokļa man nepatika abas izlases un to attieksme. Holandieši spēlēja ļoti rupji un netīri un bija pelnījuši nopelnīt sarkano kartīti vēl 1. puslaikā (van Bommela iešļūkšana kājās no aizmugures Injestam, de Jonga kungfu paņēmiens pret Alonso). Spāņi turpretī pēc katra sava spēlētāja nokrišanas burtiski pieprasīja tiesnesim soda sitienu, iejaucās viņa darbā. Abas izlases pelnījušas kritiku šajā ziņā. Protams, spēles likme bija milzīga, emocijas sita augstu vilni, taču tai pat laikā jāņem vērā, ka šo cīņu vēroja puspasaule, un abas finālistes skatītājiem nerādīja to labāko Fair Play piemēru.

Spēlē tika parādītas 14 dzeltenās kartītes un viena sarkanā kartīte. Lai gan varēja būt vēl vairāk – Pujols turēja Robenu ar vienu dzelteno kartīti aktīvā, Robens iesita vārtus pēc svilpes arīdzan brīdī, kad viens dzeltenais plāksteris viņam jau bija. Tāpat nepatīkami, ka Nīderlandes futbolisti uzbruka tiesnešiem gan turpat stadionā pēc zaudētās spēles, gan arī vēlāk sūdzoties par tiesāšanu medijiem. Viņi, piemēram, neskaitāmas reizes piemin to Pujola-Robena epizodi. Jā, tur patiešām mierīgi varēja rādīt otro brīdinājumu Pujolam, bet... vai tas tiešām būtu samērīgi, atceroties iepriekšējās rupjības (kuras oranžie nez kāpēc neakcentē) holandiešu izpildījumā? Vebs izvēlējās tiesāt tā, lai maču pēc iespējas izšķirtu vārtu momenti, nevis noraidījumi. Ja 1. puslaikā tiktu noraidīts van Bommels un de Jongs, tad, protams, arī Pujolu noteikti būtu bijis jānoraida. Bet tikai Pujolu šādā mačā? Nu nē. Katrā ziņā holandieši neprata ar godu zaudēt, kam tviterī piekrīt arī Māris Verpakovskis („Esmu šokā,ka holandieši vēl ir neapmierināti ar tiesnesi! (..) Kādas vēl var būt pretenzijas? Izskatās, ka te kāds nemāk zaudēt.”) un pat oranžo līdzjutējs Kaspars Gorkšs („par tiesāšanu, domāju, ka nevajadzētu Holandei sūdzēties”). Starp citu, atceraties, kā Nīderlandei beidzās čempionāts pirms četriem gadiem Vācijā? Ja piemirsāt, paskatieties Youtube’ē... – tā bija tā slavenā Valentīna Ivanova tiesātā spēle pret Portugāli (0:1) ar daudzajiem noraidījumiem un n-tajiem brīdinājumiem. Sakritība?

Nedaudz par tēlošanu. Jā, spāņi šajā ziņā ir lieli meistari, izteikti rādot katru niecīgāko pārkāpumu, papildus tēlošanai vēl arī agresīvi prasot tiesnesim soda sitienu. Taču šeit minēšu kādu būtisku niansi – spāņi ļoti daudz spēlē ar bumbu, dominē un tieši pret viņiem visbiežāk tiek pārkāpti noteikumi, kas ir loģiski. Arī daudzas citas izlases (ne visas, bet daudzas) pēc pārkāpumiem pietēlo tāpat kā spāņi, bet... daudz retāk tikai tāpēc, ka tās nespēj izprovocēt tik daudz pārkāpumu pret sevi.

Par sportisko pusi. Domāju, ka viss notika likumsakarīgi. Spānijas izlase četrās smagās play-off spēlēs (390 minūtēs) pret Portugāli, Paragvaju, Vāciju un Nīderlandi neielaida nevienus pašus vārtus! Jā, arī Grieķija 2004. gadā trīs play-off mačos paveica to pašu, tomēr tas tika paveikts pilnīgi pretējos stilos. Grieķi spēlēja izteikti no aizsardzības un ķēra pretiniekus uz pretuzbrukumiem (piemēram, bumbas kontrole finālā pret Portugāli tikai 42%), kamēr spāņi ikvienā mačā izteikti dominēja, spieda pretinieku un ļoti daudz kontrolēja bumbu.

Tai pat laikā droši var teikt, ka Nīderlande Spānijai bija vairāk nekā cienīgs pretinieks – oranžie vienīgie spēja nepiespiesties cieši saviem vārtiem. Pat daudzu slavētie vācieši uz Spānijas fona izskatījās krietni sliktāk, lielus spēles nogriežņus pavadot tikai savu vārtu tuvumā, kamēr holandieši ne tikai bieži prata atvirzīt spēli no saviem vārtiem, bet arī vērpt savus uzbrukumus. Sportiskajā ziņā oranžie bija ļoti spēcīgi. Tiesa, Nīderlande izvēlējās taktiku spāņu draudīgos uzbrukuma viļņus apturēt ar asiem pārkāpumiem, kas galu galā izrādījās liktenīgi. Noraidījums un ielaisti vārti mazākumā. Lai cik cienīgi pretinieki bija holandieši, Spānija kaut nedaudz, tomēr bija pārāka.

Vēl viena nianse – spāņiem bija arī spēcīgs rezervistu soliņš. Ne katra izlase var atļauties Toresu atstāt rezervē, bet pievērsiet uzmanību, cik ļoti spāņu spēli pastiprināja uz maiņu uznākušie Navass un Fabregass, kurš izdarīja izšķirošo rezultatīvo piespēli. Vai to pašu var teikt par Nīderlandes uznākušajiem rezervistiem Eliju, van der Vārtu (un Brafheidu, kurš gan ir aizsargs)? Diez vai.

Kopumā man futbols PK2010 patika, tomēr lielākos secinājumus par turnīru vajadzētu izdarīt FIFA. Uzskatu, ka jārīkojas drosmīgi un futbola labā jāveic divas nopietnas revolūcijas. Pirmā lieta – jāievieš video tehnika, nosakot vārtu guvumus un, iespējams, arī aizmugures stāvokļus (vai vismaz jānosaka papildu tiesnešu iesaistīšana spēlē). Piemēram, aizmugures stāvokļu epizodes varētu izspēlēt līdz galam, un pēc tam video tiesnesis operatīvi paziņotu par aizmugures (ne)esamību. Ja gadījumā aizmugure būtu acīmredzama, tad tiesnesis varētu priekšlaicīgi nosvilpt, tādējādi paātrinot spēli. Protams, šādas lietas varētu ieviest tikai lielajos turnīros, nevis katrā sētas mačā (tas būtu pārāk dārgi finansiālā ziņā).

Otrā lieta – tēlošanas un rupjību izskaušana. Ja tiesnesis mača laikā nepamana rupjību (vai pamana, bet pārāk maigi soda spēlētāju), tad sacensību organizētāji varētu paši piemērot sodu turpmākām spēlēm. Cik zinu, tad tikai sarkanās kartītes gadījumā dažreiz tiek piemēroti lielāki sodi, bet bieži vien spēlētāji par savām rupjībām nenopelna pat dzelteno kartīti! Tas nevar palikt nesodīts! Tādi futbolisti kā van Bommels nedrīkst just visatļautību. Un tas pats arī ar tēlošanām. Gan tiesnešiem spēles laikā būtu jāvēršas pret to stingrāk (pat ja pārkāpums ir, bet spēlētājs papildus nevajadzīgi uzlido gaisā, drosmīgi jārāda plāksteris!), gan arī turnīra organizētāji varētu sodīt šādus futbolistus jau pēc spēles nākotnes mačiem. Video atkārtojumu iespējas mūsdienās taču ir tik lieliskas... Skumji, ja futbola svētkos ļoti daudz apspriesta lieta ir tiesāšana, tēlošana utt., nevis pats futbols kā tāds. Tāpēc FIFA ir jārīkojas.

Nobeigšu gan uz jautrākas nots. Lielu uzmanību finālturnīra laikā izpelnījās varenais futbola speciālists, astoņkājis Pauls. Viņš uzminēja pilnīgi visu prognozēto astoņu spēļu iznākumus (tai skaitā Vācijas zaudējumu Serbijai, lai gan pēc austrāliešu iespaidīgās sasišanas tikai retais atļāvās tā paredzēt). Ja pieņem, ka Paulam katru reizi izredzes bija 50/50 (viņš taču nepētīja bukmeikeru koeficientus pirms spēlēm...), tad varbūtība uzminēt visu astoņu maču iznākumus bija... 0.39%! Un tagad pēc šāda snieguma slavenajā wikipēdijā ir ļoti izsmeļošs raksts par viņu – reti kuram cilvēkam ir veltīti tādi apraksti :)

De Jongs pret Alonso - youtube.com: YouTube
- De Jong Kick To The Chest On...

Van Bommels pret Injestu - youtube.com: YouTube
- yellow card Van Bommel

Pujols pret Robenu - youtube.com: YouTube
- Puyol Big Fail against Robben...

P.S. Embedēt video nedrīkstu.

1 2 3 78 komentāri

 +35 [+] [-]

, 2010-07-12 18:58, pirms 14 gadiem
neviens čempionāts nekad nav noslēdzies un nenoslēgsies tā , lai visi būtu apmierināti.... ja viss notiktu ideāli, par ko mēs runātu jeb ko aprunātu?

 +20 [+] [-]

, 2010-07-12 18:59, pirms 14 gadiem
Bommelam vismaz 2 dzeltenās, De Jongam pa taisno sarkano, bet tā kā tas ir PK fināls, tad neviens sarkano pa taisno nedos.

 +27 [+] [-]

, 2010-07-12 19:01, pirms 14 gadiem
Futbols ir miris... ka ta visu laiku var valjaties pa zemi pec katra pieskariena? Uz Spanjiem pretigi staktities bija.

 +33 [+] [-]

, 2010-07-12 19:02, pirms 14 gadiem
Lielisks blogs. Tiešām viss aprakstīts apmēram tā kādas ir manas domas par spēli un čempionātu kopumā!

 +29 [+] [-]

, 2010-07-12 19:02, pirms 14 gadiem
Un netika pieminētas vuvuzelas!

 +24 [+] [-]

, 2010-07-12 19:03, pirms 14 gadiem
Smilga rakstīja: Bommelam vismaz 2 dzeltenās, De Jongam pa taisno sarkano, bet tā kā tas ir PK fināls, tad neviens sarkano pa taisno nedos.
Zidānam iedeva pa taisno!

 +10 [+] [-]

, 2010-07-12 19:04, pirms 14 gadiem
Pasaules kausa lielākā zvaigzne - astoņkājis Pauls

Recepte Pasaules kausa iegūšanai: spēcīga viduslīnija, daudz īso piespēļu, liela bumbas kontrole un, protams, pēc iespējas vairāk viltīgu simulāciju.

Neskatoties ne uz ko, fināls bija ļoti aizraujošs, īpaši jau neitrālam līdzjutējam (arī man to skaitā, jo mani favorīti bija itālieši un vācieši).

Ar nepacietību gaidu Eiropas čempionātu un Vācijas dalību tajā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: modris194
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-07-12 19:10, pirms 14 gadiem
Da lab, Robbens jau ar daudzās vietās krita, kur to nevajadzēja darīt. Tēloja abas komandas un tas šo futbolu padara nebaudāmu, viss tika izšķirts uz sodu un kartiņu rēķina, nevis tīra futbola un gūtiem vārtiem.

 +14 [+] [-]

, 2010-07-12 19:12, pirms 14 gadiem
Hmm un kāpēc tad autors nav apskatījis Iniestas pārkapumu pret van bomelu, kad epizode jau bija beigusies?

 +93 [+] [-]

, 2010-07-12 19:12, pirms 14 gadiem
kādā sakarā simulēšana tiek piesieta tikai spāņiem?? nīderlandieši nesimulēja??? un kā vēl - tikai pieskaraties Robēnam un viņš kāju saķers un grozīsies uz muguras itkā ar tā būtu ar cirvi nocirsta...

 +33 [+] [-]

, 2010-07-12 19:13, pirms 14 gadiem
Vebs tiesāja labi

 +15 [+] [-]

, 2010-07-12 19:14, pirms 14 gadiem
Ļoti labs raksts un abu komandu plusu, mīnusu skatījums. Piekrītu Novicka viedoklim.

 +30 [+] [-]

, 2010-07-12 19:18, pirms 14 gadiem
robb85 rakstīja: Hmm un kāpēc tad autors nav apskatījis Iniestas pārkapumu pret van bomelu, kad epizode jau bija beigusies?
Vai man būtu jāapskata visas epizodes?

Speciāli tev - ja "cietēja" van Bommela vietā būtu kāds cits, iespējams, sankcijas sekotu. Bet zinot van Bommelu, Vebs uzreiz noprata, kas par lietu. Un pareizi noprata, jo van Bommels (vēl pēc tās trakās epizodes, kas rakstā pielikta kā video) speciāli uzkāpa Injestam uz kājas:
youtube.com: YouTube
- Iniesta Vs Van Bommel [Spain Vs...

  +3 [+] [-]

, 2010-07-12 19:19, pirms 14 gadiem
NIPEM rakstīja: kādā sakarā simulēšana tiek piesieta tikai spāņiem?? nīderlandieši nesimulēja??? un kā vēl - tikai pieskaraties Robēnam un viņš kāju saķers un grozīsies uz muguras itkā ar tā būtu ar cirvi nocirsta...
tas jau Pujols viņam nepieskāras , kad viņs rāvās viens uz vienu

  +6 [+] [-]

, 2010-07-12 19:21, pirms 14 gadiem
Nidarlande pasha vien vainiga ja nevar realizte savas iepejas,tad atvainojiet,jus nesat cemipona titulu pelnijushi!
Apsveicu Spaniju ar izcinito pasaules cempiona titulu!

 +13 [+] [-]

, 2010-07-12 19:26, pirms 14 gadiem
It kā jūs visi PK finālā nepietēlotu, "nešļūktu kājās" un ar visiem iespējamajiem paņēmieniem necenstos to iegūt!

  +8 [+] [-]

, 2010-07-12 19:29, pirms 14 gadiem
Njā nebrīnos ka dēļ spāņiem vēl kāds uzskata ka futbols nav veču sporta veids. Nu un iešļūca kājās? vāļāties pēc tam 2h pa zemi un stāstīt ka sap kāja. Lielisks piemērs, kad iniestam iesļūca, tas tur guļ tiesnesis ļauj spēlēt šis pieceļas pilnīgi vesels un notriec Van bomelu. Tak spāņi paši ļāva ka viņus tur apbižo, rupja spēle, kas tad futbolam bez kontakta jābūt aizej nākamreiz ieliec ar elkoni pa ribām

 +14 [+] [-]

, 2010-07-12 19:33, pirms 14 gadiem
Super atlēti,izskatījās ,ka no 120 spēles minūtēm kādas 40 minūtes kāds no spēlētājiem vārtījās pa zāli.Ja nevar pa bumbu trāpīt vajadzētu likt spēlēt ar leišu kedām vai plikām kājām, nevis ar futbola bučiem,tad vismaz vaidēdami negāztos gar zemi,kad pa kātiem atrautos.Nesaprotu kā tie cilvēki boksā un K-1 izdzīvo,te mazliet iesper un jau vaid kā uz miršanu.Izskatās,ka sporta karalis tāds vārgulis vien ir.Vai nu lieli aktieri,vai nu galīgi nīkuļi tie futbolisti.

  +1 [+] [-]

, 2010-07-12 19:38, pirms 14 gadiem
teikšu atklāti man vienkārši riebās Spānija un negribēju lai viņi uzvar un domāju ka liela daļa man piekritīs tapēc ir tik negatīvi komentāri pēc finālspēles....!!
Slēpts komentārs: 88XL88

 +12 [+] [-]

, 2010-07-12 19:40, pirms 14 gadiem
88XL88 rakstīja: Manu prāt raksta autors īsti NESAPROT, kas ir futbols?
Tu ja esi tas kas saprot kas ir futbols!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +23 [+] [-]

, 2010-07-12 19:51, pirms 14 gadiem
Laikam neviens par PK2010 neuzrakstīs labāk. Ļoti labs raksts, prieks lasīt.

  +8 [+] [-]

, 2010-07-12 20:02, pirms 14 gadiem
Blogs tiešām labs, lai gan pirms spēles biju par Holandi, viņi ar savu rupjo spēli pamatīgi pārsteidza, bet jāatzīst, ka tas nostrādāja - spēle bija līdzīga.
Vienīgi par to sodīšanu par tēlošanu pēc mačiem, tas gan auzās

 +16 [+] [-]

, 2010-07-12 20:07, pirms 14 gadiem
Pēc Nīderlandes spēles pret Brazīliju, man vispār negribas rakstīt ka kāda cita komanda izņemot Nīderlandi ir lielāki simulanti. Un īpaši jau izceļot Robenu!!! To spēli jau noteikti visi ir piemirsuši, bet tieši tur bija lielākais tēlošanas paraugdemonstrējums Nīderlandes izpildījumā.

Principā nevar nepiekrist autoram! Par videoatkārtojumu nepieciešamību ir skaidrs, ka tagad tas ir tikai laika jautājums! Gribētu piebilst par pēcspēles sodīšanu. Arī šajā jautājumā nav saprotama FIFA attieksme! Kapēc nevar izveidot komisiju kura pēc spēles izskata strīdīgās vai tiesnešu nepamanītās neapšaubāmās simulācijas, rupjus un tīšus pārkāpumus, un noteikumos ierakstīt konkrētus soda mērus? Nemaz tik ilgs laiks nepaietu, kad spēlētāji vairs negribētu tā darīt...

  +4 [+] [-]

, 2010-07-12 20:16, pirms 14 gadiem
ABa, starp citu, ļoti laba ideja par pēcspēles sodīšanu. Simulācijas spēles laikā ir ļoti grūti objektīvi novērtēt, bet tāpēc būtu labi, ja tiešām komisija izskatītu šādus pārkāpumus un reāli sodītu vainīgos.

  +2 [+] [-]

, 2010-07-12 20:17, pirms 14 gadiem
Nu tiesnešus vienmēr var atrast par ko kritizēt..
Bet skatoties spēli tomēr bij sajūta, ka varbūt netīšām, bet nedaudz pietiesā par labu spāņiem... tās dzeltenās/sarkanās ko neiedeva varbūt pat sanāca abām komandām līdzīgi...
Bet tajā pašā epizdē, kur Pujols turēja Robēnu, vismaz sodam bij jābūt.. Drošvien ja Robēns būtu piesimulējis un nokritis nevis mēģinājis aizskriet un iesist, būtu i sods, i drošvien arī brīdinājums.

Tāpat arī netika nozīmēti divi stūra sitieni uz spāņu vārtiem. Otrajā gadījumā iespējams spēlē būtu ievirzijusies savādāk un spāņu vārtu gūšanas epizode iespējams pat nebūtu radusies. Nekad neko nevar zināt, bet katra šāda epizode var pilnībā izmainīt spēli.

Bet kā būtu, ja būtu, to mēs nekad neuzzināsim.

Apsveicu Spāniju ar uzvaru un cerams, ka Nīderlande pēc četriem gadiem atgriezīsies vēl spēcīgāka.

 +12 [+] [-]

, 2010-07-12 20:19, pirms 14 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Vai man būtu jāapskata visas epizodes?

Speciāli tev - ja "cietēja" van Bommela vietā būtu kāds cits, iespējams, sankcijas sekotu. Bet zinot van Bommelu, Vebs uzreiz noprata, kas par lietu. Un pareizi noprata, jo van Bommels (vēl pēc tās trakās epizodes, kas rakstā pielikta kā video) speciāli uzkāpa Injestam uz kājas:
http://www.youtube.com/watch?v=hcV04f2mDP4
To Injestas pārkāpumu tiesnesis vienkārši neredzēja, jo viņš atradās starp epizodi un bumbu un diezgan loģiski, ka skatiens sekoja bumbai. Ja viņš būtu redzējis es domāju brīdinājums injestam noteikti būtu, ja ne pat sarkanā kartīte.

  +2 [+] [-]

, 2010-07-12 20:21, pirms 14 gadiem
ABa rakstīja: Pēc Nīderlandes spēles pret Brazīliju, man vispār negribas rakstīt ka kāda cita komanda izņemot Nīderlandi ir lielāki simulanti.
Šajā čempionātā novēroju, ka ir tāds čalis portugales izlasē - Ronaldu - viņu simulēšanā pārspēt nevar pat ne vislabākais aktieris.

  +9 [+] [-]

, 2010-07-12 20:22, pirms 14 gadiem
var redzēt ka autors ir spānijas fans!ja būtu tevis pieminētā tiesāšana,ar viedeo un sodīšanu pēc tam,tad tādi spēlētāji kā injesta xsavi,sen būtu noraidīti par godīgas spēles neievērošanu,un spāņi nekur tālu nebūtu tikuši.viņi arii ir ieviesuši to sērgu futbolā,ar barselonas tīmu priekšgalā.
1 2 3 78 komentāri