Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

LFF augstākas prasības nekā Igaunijā - Kalašņikovs netika pie darba Virslīgā

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

LFF augstākas prasības nekā Igaunijā - Kalašņikovs netika pie darba Virslīgā
Aleksandrs Cauņa un Dmitrijs Kalašņikovs, strādājot "Spartakā". Foto: Futbola Virslīga

Pagājušā gada izskaņā kļuva zināms, ka pašmāju futbola treneris Dmitrijs Kalašņikovs ticis pie darba Igaunijas augstākās līgas klubā Narvas "Trans". Izrādās, pirms tam savā klubā viņu vēlējās redzēt "Valmiera Glass"/ViA, taču Latvijas Futbola federācijas prasības attiecībā uz trenera licenci liedza viņam šo darbu.

Kā noskaidroja Sportacentrs.com, "Valmiera Glass"/ViA pēc šķiršanās no ukraiņu speciālista Nikolaja Trubačova izskatīja tikai Latvijas trenerus un vēlējās noalgot 35 gadus veco Dmitriju Kalašņikovu, kurš 2012. gadā nieka 28 gadu vecumā bija trenera vietas izpildītās "Liepājas metalurgā" (tostarp vadīja komandu Eiropas līgā pret iespaidīgo Varšavas "Legia"), no 2013. līdz 2016. gadam vadījis savu loloto 1. līgas komandu "Varavīksni", bet pēdējos gados strādājis Virslīgā par galvenā trenera asistentu "Jelgavā" un Jūrmalas "Spartakā".

Tomēr līdz sadarbības noslēgšanai nenonāca, jo savu vārdu teica Latvijas Futbola federācijas noteikumi un PRO-UEFA licences neesamība Kalašņikovam. Stāsta LFF sporta direktors Dainis Kazakevičs: "UEFA Treneru konvencija pieļauj katrai federācijai noteikt mazliet atšķirīgas prasības. Un ir atšķirības starp Latvijas un Igaunijas federāciju prasībām. Pirms diviem gadiem mēs, LFF, pieņēmām divus nosacījumus. Pirmkārt, visiem mūsu treneriem, neskatoties uz viņu nopelniem, sāk ar zemāko C-LFF licenci. Agrāk bija situācija, ka lielie spēlētāji saskaņā ar UEFA treneru konvenciju varēja vienu vai divus pakāpienus izlaist, piemēram, uzreiz iegūt A-UEFA licenci.

Otrkārt, un tas tieši attiecas uz Dmitrija Kalašņikova gadījumu, mēs vairs neakceptējam situāciju, ja treneris studē konkrētajā kursā, bet nepieciešamo licenci vēl nav saņēmis. Pirms manis minētā lēmuma (pirms diviem gadiem) Virslīgā par galveno treneri varēja strādāt speciālists, kuram nav PRO-UEFA licences, taču viņš bija ceļā uz to. Tagad LFF šo principu ir pamainījusi un licence vispirms ir jāiegūst. Savukārt Igaunijā vēl ir spēkā vecā kārtība, kura, jāatzīst, ir vēl daudzās citās valstīs, daloties aptuveni 50%/50%. Tomēr ilgtermiņā UEFA redzējums ir ieviest tādu kārtību, kāda jau ir Latvijā.

Mēs šo kārtību ieviesām, jo šobrīd treneru skaits ar PRO-UEFA licenci, kas iegūta Latvijā, ir jau aptuveni 30 [saraksts atrodams šeit]. Kad viņu bija mazāk, pie mums vēl arī bija pārejas periods, kad devām pielaidi strādāt Virslīgā, speciālistam paralēli mācoties PRO-UEFA kursos. Vēlos uzsvērt, ka šis Kalašņikova gadījums nav izņēmums vai sprunguļu likšana spieķos - tas ir juridisks regulējums, kas attiecas pilnīgi uz visiem."

Kā zināms, pēcāk "Valmiera Glass"/ViA panāca vienošanos ar citu Vladimiru Babičevu, kuram ir PRO-UEFA licence, kuras šī brīža termiņš ir 2020. gada beigas. Tikmēr Kalašņikovs kļuvis par Igaunijas augstākās līgas ceturtās spēcīgākās komandas Narvas "Trans" galveno treneri. Kalašņikovs šobrīd iziet PRO-UEFA apmācības kursus Lietuvā.

LFF treneru licences

Licence
PRO-UEFA
A-UEFA
B-UEFA
C-LFF

  -2 [+] [-]

, 2019-01-15 22:18, pirms 5 gadiem
Un no tiem 30 Latvijas treneriem kam ir UEFA PRO licence, kadi 25 ir krievu tautibas. Cerams vismaz treninjus vada latviski, savadak mums futbols vel ilgi bus matj perematj..

  -1 [+] [-]

, 2019-01-16 09:15, pirms 5 gadiem
Kazakēvičs: mēs apspriedāmies, un es nolēmu......

     [+] [-]

, 2019-01-16 10:42, pirms 5 gadiem
rronijs rakstīja: Un no tiem 30 Latvijas treneriem kam ir UEFA PRO licence, kadi 25 ir krievu tautibas. Cerams vismaz treninjus vada latviski, savadak mums futbols vel ilgi bus matj perematj..
Хорош пиздеть, давай в футбол играть!

     [+] [-]

, 2019-01-16 12:38, pirms 5 gadiem
Sarakstā iekļauti arī:

1. Tamaz Pertia;
2. Andrei Škaleta - igauņu treneris;
3. Alexey Yagudin - Igaunijā ilgstoši strādājošais krievu speciālists.

     [+] [-]

, 2019-01-16 15:55, pirms 5 gadiem
Gan jau nevar nokārtot pašu LFF radīto SUPER LFF licenzi. Mistiska tā LFF mums, matainais vispār savas akcija nositis...