Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Pertija: "Viennozīmīgi negribu trenēt RFS"

Andrejs Siliņš

Pertija: "Viennozīmīgi negribu trenēt RFS"
Tamazs Pertija
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Piedāvājam Kārļa Vileruša juniora sagatavoto interviju ar "Skonto" galveno treneri Tamazu Pertiju, kurā gruzīnu speciālists atklāj, kāpēc šobrīd nav ar savu komandu, kritizē Rīgas Futbola skolu par Jurija Popkova atbrīvošanu no galvenā trenera amata un atzīst, ka ar viņu pašu par iespēju trenēt RFS nav runāts, pie tam Pertija nemaz nevēlētos to darīt.

Tamaz, “Skonto” šobrīd vada Viktors Morozs, kaut arī Jūs esat pieteikumā kā galvenais treneris.
- Sakarā ar to, ka mana māte slimo, es tagad daru visu iespējamo, lai palīdzētu viņai izveseļoties. Viss cits pašlaik paliek ēnā, jo, kā jau mums visiem, pats svarīgākais ir tuvinieku veselība, īpaši tas ir saistīts ar mūsu vecākiem, mātēm. Tāpēc es paņēmu pauzi, jo tīri fiziski es netieku galā, jo ja es nodarbojos ar kaut ko, tad veltu tam visu enerģiju, vai tā būtu Virslīga, 1.Līga, vai pat 2.Līga, vienalga, es ieguldu tajā visu dvēseli, bet es nevaru pašlaik to darīt, jo tagad ļoti pārdzīvoju par savu māti, par viņas veselību. Līdz ar to, es pilnībā uzticēju komandu Viktoram Morozam, kuru labi pazīstu, un zinu, ka viņš spēj izveidot labu un kvalitatīvu treniņu procesu, viņš ir viens no tiem talantīgajiem jauniem treneriem, kurš tikai sāk savu trenera karjeru.

Jūs bijāt uz pirmo “Skonto” spēli, bet skatījāties to no tribīnēm. Kā, Jūsuprāt, kopumā izskatās komanda un cik labi viņa ir gatava čempionātam?
- Jā, es biju aizbraucis uz pirmo spēli, tā ir taisnība. Es sēdēju tribīnēs, un man bija patīkami vērot, kā laukumā sadarbojās pieredzējušie spēlētāji kopā ar jaunatni. Viņi burtiski papildināja viens otru. Es biju ļoti pārsteigts no tā, kā Rimkus un Perepļotkins, kuri ir spēlējuši Nacionālajā izlasē, uzvedās laukumā, man tas ļoti patika, ļoti profesionāla attieksme. Jā, uz visiem 100% neviens no viņiem nav vēl gatavs, bet, runājot par velmi spēlēt, tā bija labi redzama. Zinot, kāda situācija pašlaik ir “Skonto”, viņi piekrita spēlēt un palīdzēt komandai, tā ir ļoti cienījama rīcība. Vēl ir labi tas, ka viņi neskatās uz jauniešiem no augšas, nespiež savu autoritāti, neaudzina un nemāca jauniešus, bet atstāj to trenerim. Pati komanda izskatījās ļoti dinamiski, un labākais ir nevis tas, ka uzvarēja, bet tas, ka katrs zināja, kas ir jādara laukumā.

Kādas ir “Skonto” izredzes 1.Līgā ar šādu sastāvu?
- Es domāju ļoti augstas. Jā, protams, čempionāts tikai sākās, un ir vajadzīgs laiks, lai iespēlētos. Iespējams, ka vasarā “Skonto” sastāvu papildinās vēl kāds spēlētājs, un, protams, tas var runāt tikai par to, ka “Skonto” grib atgriezties Virslīgā. “Skonto” vienmēr ir bijuši tikai tie augstākie mērķi, ja tā bija Virslīga, tad kļūt par čempioniem, šobrīd tā ir 1.Līga, tad jātiek Virslīgā. Es domāju, ka nevienam nav noslēpums, ka “Skonto” cīnīsies, lai atgrieztos nākamgad Virslīgā.

Runājot par Virslīgu, sekojat tai līdzi? Ko varat pateikt par tās sākumu?
Protams, es skatījos gandrīz visas spēles, ja netieku stadionā, tad skatos tiešraidi internetā. Čempionāta sākums ir diezgan interesants, komandas zaudē punktus tur, kur tām nevajadzētu to darīt. Varbūt jau kāds domā, ka Virslīgas līmenis ir strauji audzis, bet nu par to ir pāragri spriest, es drīzāk teiktu, ka vienkārši līderi nevar pagaidām atrast savu spēli. Tiklīdz “Liepāja”, “Ventspils” un “Jelgava” ieies ritmā, tad tieši šīs trīs komandas sadalīs godalgas. Par pārējām komandām nevaru neko īsti pateikt pagaidām, jo neesmu pārliecināts, ka viņi spēs arī turpmāk turēt līdzi čempionāta favorītēm. Samērā drīz, kādā 5. vai 6. kārtā viss nostāsies savās vietās. Esmu noskatījies arī abas Nacionālās izlases spēles, gribu apsveikt Marianu Paharu ar uzvaru, tā bija ļoti vajadzīga, īpaši ar šādu rezultātu, puišiem bija nepieciešams sajust, kā ir jāspēlē kā pirmajam numuram. Ir jāiemācās spēlēt uzbrūkošo futbolu, nevis tikai aizsargāties un spēlēt uz pretuzbrukumiem. Šī spēle ar Gibraltāru bija ļoti nepieciešama. Ja atcerēsimies spēli pret Kazahstānu mājās, toreiz mēs nespējām uzlauzt viņu aizsardzību, tas runā par to, ka esam pieraduši spēlēt kā otrais numurs, un, kad bija jāpārkārtojas, viņi netika ar to galā. Un šādas spēlēs pret pastarīšiem ir vajadzīgas, lai iemācītos spēlēt uzbrūkošo futbolu. Ir jāmāk pārkārtoties no vienas spēles stila uz otru.

Vai Jūs sekojat līdzi bijušajiem “Skonto” spēlētājiem, kā tiem ir sācies čempionāts?
- Jā, protams, man ir interesanti kā viņiem iet. Bet, diemžēl ir jāatzīmē, ka vairums spēlētāju nespēlē, kāds paliek rezervistos, kāds uznāk uz maiņu, tie, kuri vilka “Skonto”, kuri bija tās līderi, šobrīd nerāda to sniegumu. Man ir skumji uz to noskatīties, jo esam kopā ar šiem puišiem strādājuši un es zinu, uz ko viņi ir spējīgi, kāds viņiem ir potenciāls, un paliek skumji, redzot to, ka viņi nespēj ieiet ritmā un radīt savu labāko spēli, kaut arī ir nospēlētas tikai trīs kārtas. Viņi ir spēlējuši “Skonto” pamatsastāvā, ir spēlējuši Eirokausos, tika izsaukti izlasēs, bet pašlaik viņi ir kā apmaldījušies sevī, un tas ir skumji.

Ja mēs runājam par “RFS”, kur spēlē diezgan daudz iepriekšējā gada “Skonto” futbolistu. Šodien tika atlaists viņu galvenais treneris Jurijs Popkovs.
- Kā, vai tiešām Juriju atlaida?

Jā, tā ir taisnība. Vai esat domājuši atgriezties Virslīgā un patrenēt “RFS”, kur jau ir daudzas pazīstamas sejas spēlētāju vidū? Turklāt klīda baumas, ka Jūs varētu trenēt “RFS”.
Manuprāt, tā ir milzīga kļūda, ka atlaida Juriju Popkovu, šajā ziņā esmu solidārs ar kolēģi, nekādā gadījumā pēc trim kārtām nedrīkstēja atlaist tādu treneri. Viņiem pēc trim nospēlētām kārtām ir trīs punkti, nav tā, ka visas spēles ir zaudētas. Rodas sajūta, ka viņi kaut ko nesaprot no futbola, jo pašlaik viņi pieļauj milzīgu kļūdu. Pirms čempionāta sākuma esmu ticies ar “RFS” vadību, runāju ar tās vadītāju, kurš, starp citu, ir diezgan interesants un labs cilvēks, un man bija doma piedāvāt savu kandidatūru trenera amatam, zinot to, cik daudzi “Skonto” spēlētāji ir pārgājuši uz turieni. Es pat piedāvāju arī palīdzēt atrast papildus finanšu avotus. Bet pēc visas sarunas, sapratu, ka tur ir nedaudz cita pieeja futbolam, viņiem ir jāsaprot, ka uzbūvēt komandu nav viens un tas pats, kā uzbūvēt tiltu. Protams, visā “Rīgas Futbola Skolas” sistēmā ir gudri cilvēki, nepārprotami viens no viņiem ir Jānis Skredelis, kuru es ļoti cienu, kurš ir devis Latvijas futbolam ļoti daudz, bet es nevaru saprast, kas mudināja atlaist Juriju Popkovu tieši tagad. Varam jau atlaist tad visus trenerus, kāpēc lai nenoņemtu tagad Dobrecovu, vai, piemēram, Astafjevu? Bet tur arī ir tā starpība, tur strādā futbola cilvēki, kuri zina kas un kā ir jādara. Tas pats Māris Verpakovskis visu ļoti labi saprot, arī “Jelgavā” cilvēki strādā pareizajā virzienā. Un tur nebūs panikas, ka uzreiz jānoņem treneris. Ja reiz treneris ir nozīmēts, tad viņam ir jāuzticas.

Runājot par to, vai es pats gribētu tagad kļūt par “RFS” treneri, pirmkārt, tādas sarunas pagaidām nebija, otrkārt, es pats viennozīmīgi negribu. Nesaprotu, kas izplata šādas baumas, bet tās nav patiesas. Jā, varbūt es gribētu sagatavot šo komandu čempionātam un uzsākt to ar viņu, bet šobrīd, zinot arī vēl to, ka viņi atlaida Juriju Popkovu pēc trim nospēlētam kārtām – man pat tādu domu nav. Protams, vēl viens faktors ir tāds, ka “Skonto” ir apspēlējuši “RFS” 5:0 draudzības spēlē, kas runā arī par to, ka vietu Virslīgā ir jāizcīna, nevis jāizmanto kāda kluba klupiens. Ir jāuzvar 1.Līgā un jāizcīna to vietu Virslīgā, tas pat psiholoģiski ir labāk pašai komandai. Bet tas jau ir cits stāsts. Es, protams, sekoju līdzi šīs komandas spēlēm, skatos uz iepriekšējās sezonas “Skonto” spēlētāju sniegumu.

Bet ja skatāmies uz šo sezonu, kādi Jums ir plāni?
- Līdz 15.datumam es noteikti vēl veltīšu laiku savai mātei, kopā iesim pie daktera, uz procedūrām, tas man ir svarīgākais uz doto brīdi. Kad situācija ar viņas veselību uzlabosies es atgriezīšos pie darba, pie kura jau paspēju diezgan stipri noilgojies.

Tas būs “Skonto”?
- Jā, tas būs “Skonto”. Vismaz līdz vasarai jau nu noteikti. Beigās gribētu novēlēt katrai komandai, katram speciālistam un spēlētājam veiksmi, labu sezonu, un pats galvenais, lai ir veselība un pacietība. Savukārt visiem futbola līdzjutējiem novēlu daudz aizraujošu spēļu. Lai uzvar spēcīgākais!

Interviju sagatavoja
Kārlis Villerušs juniors

  -1 [+] [-]

, 2016-04-07 10:50, pirms 8 gadiem
Ļoti žēl par Tamaza māti, šo iemeslu dēļ varbūt tālāk nav vērts ļoti gari komentēt.
Bet vēlme būtu, lai mēs no šāda darboņa tiktu vaļā. Tas gan.

  +4 [+] [-]

, 2016-04-07 10:51, pirms 8 gadiem
Наглый врун! При "живом" Попкове просился тренировать РФС

  +3 [+] [-]

, 2016-04-07 13:34, pirms 8 gadiem
Veselību Tamaza mātei!