Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Verpakovskis un "Ergotelis" šovakar uzsāks jauno sezonu

Agris Suveizda

Verpakovskis un "Ergotelis" šovakar uzsāks jauno sezonu
Foto: AP/Scanpix

Šovakar ar spēli savā laukumā pret "Asteras Tripolis" kārtējo Grieķijas futbola čempionātu uzsāks Latvijas izlases uzbrucēja Māra Verpakovska pārstāvētais klubs Hēraklejas "Ergotelis". Spēles sākums plkst. 18:15.

Grieķijas lielklubu dominance

Pirmais Grieķijas futbola čempions tika noskaidrots tālajā 1928.gadā. Toreiz triumfēja "Aris", un līdz ar to sezonu arī iesākusies Grieķijas piecu lielklubu – Atēnu "Panathinaikos" un "AEK", Pirejas "Olympiakos" un Saloniku "Aris" un "PAOK" - dominance. Piecatā šie klubi no 74 iespējamajiem tituliem izcīnījuši 73! Atlikušo vienu čempionu titulu pirms 22 gadiem ieguva "Larissa". Tiesa, arī šajā Grieķijas pieciniekā vērojama diezgan izteikta noslāņošanās – "Olympiakos" 37 reizes kļuvis par čempionu, bet "Panathinaikos" to izdarījis par 17 reizēm mazāk, un kopš 1995.gada Grieķijas čempionu tronī kāpuši tikai šie divi klubi.

Grieķijas Superlīgā piedalās 16 komandas. Katra ar katru izspēlē divu apļu turnīru. Pirmās vietas ieguvēja kļūst par Grieķijas čempioni, bet trīs vājākie klubi atvadās no augstākās līgas. Savukārt no 2.-5.vietas ieguvējas pēc regulārā čempionāta beigām vēl izspēlē divu apļu turnīru, noskaidrojot atlikušo Eirokausu ceļazīmju likteni. Jāpiebilst, ka komandas šā "play-off" turnīra sākumā neatrodas vienādās pozīcijās. Piektās vietas ieguvēja miniturnīru uzsāk bez punktiem, savukārt pārējām komandām no regulārajā sezonā iegūtajiem punktiem atņem piektās vietas veikumu un izdala ar pieci. "Play-off" turnīra uzvarētāja nākamsezon spēlēs Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā, savukārt otrā un trešā vieta piedalīsies Eiropas līgas atlases ciklā. Vēl viena Eirokausu ceļazīme tiek izspēlēta Grieķijas Kausa izcīņā.

KlubsSk
Olympiakos37
Panathinaikos20
AEK11
Aris3
PAOK2
Larissa1

"Olympiakos" zaudē titulu un sabrūk

Pagājušajā sezonā par Grieķijas čempioni kļuva Atēnu "Panathinaikos", kas pārtrauca "Olympiakos" sēriju – Pirejas komanda bija uzvarējusi piecus gadus pēc kārtas, turklāt 12 reizes uzvarējusi 13 sezonu laikā. Taču "Olympiakos" ne tikai zaudēja titulu, bet arī vietu Čempionu līgā. "Olympiakos" izslēgšanas turnīru uzsāka kā līdere ("Olympiakos bija četri punkti, "PAOK" – trīs, "AEK" – viens un "Aris" – nulle), taču noslēdza to…ar astoņiem punktiem un pēdējo vietu, par astoņām acēm atpaliekot no "PAOK". Tādējādi "Olympiakos" šosezon nācās piedalīties Eiropas līgā, taču arī tur grieķu smagsvars izgāzās, trešajā kvalifikācijas kārtā zaudējot Telavivas "Maccabi". Pagājušajā sezonā "Olympiakos" pat divreiz nomainīja galveno treneri – vispirms sezonas pašā ievadā gruzīnu Temuri Kecbaju nomainīja Ziku, bet jau janvārī slavenā brazīlieša vietā nāca Božidars Bandanovičs. Pēc sezonas pie "Olympiakos" stūres stājās vācietis Evalds Lienens, taču pēc fiasco Eirokausos Pirejā atgriezās spānis Ernesto Valverde.

Starpsezonā diezgan iespaidīgi izmainījās "Olympiakos" sastāvs. Uz Vācijas "Schalke" pārgāja tikai 18 gadus vecais aizsargs Kirjakoss Papadopuloss, par kuru vācieši samaksāja divarpus miljonus eiro. Prom devās arī anglis Mets Derbišīrs, brazīlietis Djogo, argentīnieši Hesuss Datolo un Kristians Ledesma u.c. Toties "Olympiakos" par sešiem miljoniem eiro no "Liverpool" iegādājās spāņu pussargu Albertu Rjeru, par 1,3 miljoniem eiro no "Liverpool" tika nopirkts arī ungāru uzbrucējs Kristians Nēmets. No Amsterdamas "Ajax" kā brīvie aģenti uz Pireju pārcēlās Deniss Rommedāls un Marko Panteličs, no "St.-Etienne" tiek īrēts Beļģijas izlases uzbrucējs Kevinss Mirallass. Tāpat "Olympiakos" pastiprinājās ar diviem pussargiem – argentīnieti Arjelu Ivagasu un spāni Moisesu Urtado.

"Panathinaikos" francūžu kolonija

Itin solīdi šovasar pastiprinājās Atēnu "Panathinaikos", kas lūkos nosargāt iegūto čempionu troni. Pirms gada uz Atēnām pārcēlās pazīstamais franču uzbrucējs Džibrils Sisē, kurš pārliecinoši ar 23 gūtiem vārtiem kļuva par rezultatīvāko turnīra spēlētāju. Tieši lielā mērā pēc Sisē ieteikuma Atēnās nokļuva arī ilggadējais Lionas "Olympique" futbolists Sidnejs Govū, kurš šovasar piedalījās arī Pasaules kausa izcīņā. Govū klubam pievienojās kā brīvais aģents. "Pao" rindās nu spēlē vēl viens francūzis – aizsargs Žans Alēns Bumsons, kurš bija Govū komandasbiedrs Lionā, kā arī savulaik kopā ar Sisē spēlēja "Auxerre" rindās.

Tikmēr Atēnu "AEK" pastiprinājās ar pieredzējušo aizsargu Trajanosu Dellasu un uzbrucēju Nikosu Liberopulosu, kuri šajā komandā arī, visticamāk, pabeigs karjeru. Tāpat pieminēšanas vērts ir cits "AEK" papildinājums – Senegālas izlases pussargs Papa Buba Diops, kurš valstsvienībā aizvadījis vairāk nekā 60 spēļu. Vērtīgs pastiprinājums ir "PAOK" komandā (starp citu, "PAOK" prezidents ir 2004.gada Eiropas čempionāta vērtīgākais spēlētājs Teodoross Zagorakis) – Salonikos atgriezās Grieķijas izlases uzbrucējs Dimitris Salpingidis, kurš iepriekš spēlēja "Panathinaikos". Saloniku "Aris" šovasar iegādājās Lietuvas izlases pussargu Deividu Česnauski, kurš iepriekšējā sezonā bija viens no "Ergotelis" līderiem. Tāpat uz "Aris" pārgāja aizvadītās sezonas "Asteras Tripolis" uzbrukuma līderis horvāts Danijels Cesarečs. Jāpiebilst, ka vienu no nozīmīgākajiem vasaras darījumiem Grieķijā veica "Larissa", kas parakstīja līgumu ar Kamerūnas izlases balsta pussargu Žeremi. Tāpat "Larissa" pārstāv arī 22 gadus vecais Igaunijas izlases pussargs Sanders Puri. Interesanti, ka aizvadītajā sezonā Grieķijas Superlīgā darbu zaudēja 17 galvenie treneri, bet sešas komandas treneri mainīja pat divreiz. Savukārt starpsezonā savdabīga treneru rokāde notika "PAOK". Vispirms itālietis Mario Bereta jūnijā parakstīja divu gadu līgumu, taču jau pēc mēneša, neaizvadot nevienu oficiālu spēli, viņš tika patriekts.

Fanu grautiņi un citi incidenti

Grieķija ir slavena arī ar saviem karstasinīgajiem un pat huligāniskajiem faniem. Lielākajām komandām ir plašs fanu pulks, un praktiski neviena tikšanās starp konkurējošajiem klubiem nepaliek bez incidentiem. Tā, piemēram, pagājušajā sezonā "Olympiakos" un "Panathinaikos" derbija sākums Pirejā tika pārcelts stundu vēlāk, jo viesu komanda baidījās no vietējo fanu uzbrukumiem. Pēcāk mačā ar pneimatisko šauteni tika sašauts viesu vārtsargs Aleksandross Corvass, kurš vēlāk savā soda laukumā atrada mētājamies kabatas nazi. Savukārt Grieķijas Kausa izcīņas pusfinālmačā "Kavala" savā laukumā uzņēma Saloniku "Aris". Potenciālo nekārtību dēļ "Aris" faniem tika aizliegts doties uz Kavalu, taču viņi kluba aizliegumam neklausīja un devās uz spēli. Kavalā ieradās arī cita Saloniku kluba "PAOK" fani, un gan stadionā, gan ārpus tā izvērtās masveida kautiņš starp Saloniku komandu atbalstītājiem. Nopietnas nekārtības norisinājās arī citās spēlēs, kausa finālu Atēnu Olimpiskajā stadionā ieskaitot. Toties kāda šokējoša ziņa šonedēļ pienāca no Atēnām. Tā kā Olimpiskā stadiona zālāja kvalitāte nebija labākajā stāvoklī, Atēnu "AEK" nolēma UEFA Eiropas līgas spēli aizvadīt cita Atēnu kluba "Panionios" mājvietā. "Panionios" fani par to bija ārkārtīgi sašutuši un...uzraka savas komandas stadiona zālāju, lai tas nebūtu piemērots mača rīkošanai. "Panionios" fani savu panāca, jo "AEK" Skotijas "Dundee United" uzņēma "Karaiskakis" stadionā Pirejā.

"Aris" un "PAOK" fanu kautiņš neitrālā teritorijā Kavalā

Jaunumi "Ergotelis" nometnē

Būtiskākais vasaras transfēru perioda zaudējums "Ergotelis" komandā noteikti bija jau pieminētais lietuviešu pussargs Česnauskis. Viņš pirms gada pievienojās "Ergotelis", parakstot līgumu uz divām sezonām, un atstāja tik labu iespaidu, ka šovasar pārcēlās uz "Aris". Sadarbība pēc abpusējas vienošanās šomēnes tika pārtraukta ar nigēriešu uzbrucēju Patriku Ogunsoto un Joani Kiliari. Ogunsoto "Ergotelis" pievienojās 19 gadu vecumā un kopumā šajā komandā aizvadījis astoņas sezonas (taču ne pēc kārtas), 203 mačos gūstot 85 vārtus. Ogunsoto savulaik bija kluba uzbrukuma līderis, tomēr pagājušajā sezonā tika izīrēts citai Krētas vienībai "OFI", bet viņa devīto numuru pārņēma tieši Verpakovskis. Toties "Ergotelis" pievienojās nigēriešu pussargs Eguto Olisejs, kurš savulaik pārstāvējis Francijas klubus "Nancy" un "Montpellier", kā arī Anglijas "QPR". 29 gadus vecais spēlētājs tiek īrēts no "Panserraikos" ar iespēju pēc gada iegūt viņu savā īpašumā. Otrais papildinājums bija 20 gadus vecais pussargs Angeloss Hants, ar kuru noslēgts līgums uz pieciem gadiem. Tikpat ilgs līgums noslēgts arī ar aizsargu Manoli Kandilaki. Otrs vērtīgākais papildinājums pēc nigērieša varētu būt 33 gadus vecais centra aizsargs Georgioss Aleksopuloss, kurš pirms tam spēlēja "AEK", bet savulaik pārstāvējis arī "Panathinaikos". Ar viņu līgums noslēgts uz vienu gadu.

"Panathinaikos" un "Olympiakos" paklūp jau pirmajā kārtā

Jau pirmajā kārtā punktus zaudēja abas sezonas galvenās favorītes "Panathinaikos" un "Olympiakos". Čempionāta atklāšanas mačā "Panathinaikos" savā laukumā nespēja apspēlēt "Skoda Xanthi" vienību - 1:1, savukārt "Olympiakos" Salonikos zaudēja vietējam "Iraklis" - 1:2. Pagājušajā sezonā no pārējām atrāvās jau pieminētais Grieķijas "Top 5", toties atlikušās komandas ārkārtīgi sīvi cīnījās par vietu turnīra tabulas vidusdaļā. Daudz ko izsaka vien tas, ka "Levadiakos", kas ierindojās 14.vietā un izkrita līgu zemāk, no sestās vietas ieguvējas "Kavala" atpalika vien par pieciem punktiem. Pēc veiksmīgā sākuma, kad klubs pat atradās ceturtajā vietā, "Ergotelis" sezonu noslēdza 11.pozīcijā, no "Kavala" atpaliekot par diviem punktiem. Šovakar "Ergotelis" savā laukumā uzņemas "Asteras Tripolis", kas ar tikpat iegūtiem punktiem iepriekšējo sezonu noslēdza 12.vietā. Vasarā diezgan ievērojami izmainījās "Asteras Tripolis" sastāvs - nomainījās pat 14 futbolisti. Uz pārbaudes laiku šajā komandā bija ieradies arī "Jelgavas" uzbrucējs Oļegs Malašenoks (bet Kristaps Grebis atrādījās "Kavala"), tomēr sastāvā viņš nespēja nostiprināties. Jāpiebilst, ka "Asteras Tripolis" rindās ir lietuviešu uzbrucējs Artūrs Rimkēvičus, kurš savulaik spēlēja arī "Liepājas Metalurgā".

SpēleRez.Vārtu guvēji
Panathinaikos - Xanthi1:1 (1:0)Petropuloss 8' - Elingtons 51'
Larissa - Atromitos1:0 (0:0)Kuzāns 77'
Panionios - Olympiakos Volou0:1 (0:0)Breska 58'
Iraklis - Olympiakos2:1 (0:0)Mara 79' (11m). Velioss 86' - Mitroglu 59'
Ergotelis - Asteras Tripolis18:15
PAOK - Panserraikos18:15
Kavala - Aris20:30
Kerkyra - AEK20:30

Pēdējo 10 gadu čempioni

GadsKomanda
2010.Panathinaikos
2009.Olympiakos
2008.Olympiakos
2007.Olympiakos
2006.Olympiakos
2005.Olympiakos
2004.Panathinaikos
2003.Olympiakos
2002.Olympiakos
2001.Olympiakos

Stadionu ietilpība

KlubsPilsētaNosaukumsVietas
PanathinaikosAtēnasAthens Olympic Stadium71 030
AEKAtēnasAthens Olympic Stadium71 030
OlympiakosPirejaGeorgios Karaiskakis Stadium33 334
PAOKSalonikiToumba Stadium28 701
IraklisSalonikiKaftanzoglio Stadium27 770
ErgotelisHēraklejaPankritio Stadium26 240
Olympiakos VolouVolosaPanthessaliko Stadium23 200
ArisSalonikiKleanthis Vikelidis Stadium22 800
LarissaLarisaAlkazar Stadium13 108
KavalaKavalaKavala Stadium12 500
PanioniosAtēnasNea Smyrni Stadium11 700
AtromitosAtēnasPeristeri Stadium10 200
PanseirrakosSeresaStadium of Serres10 000
XanthiKsantiSkoda Xanthi Arena7 361
Asteras TripolisTripoleAsteras Stadium6 200
KerkyraKerkiraKérkyras Stadium2 685

Izmantotie resursi:
ΠΑΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΙΣ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
ĮčėēōéźÜ ķŻį | Sport.gr

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-08-29 09:51, pirms 14 gadiem
Novēlu beidzot veiksmīgu seoznu, bet tajā laikā skatīšos Rudņevu

 +12 [+] [-]

, 2010-08-29 10:26, pirms 14 gadiem
Maaris iesitis vartus.

  -1 [+] [-]

, 2010-08-29 10:44, pirms 14 gadiem
bonuks3333333333 rakstīja: Maaris iesitis vartus.
Kā tu zini?

     [+] [-]

, 2010-08-29 12:50, pirms 14 gadiem
veiksmi un vārtus!

     [+] [-]

, 2010-08-29 12:53, pirms 14 gadiem
Nu tad novēlu sākt uz pozitīvas nots, lai pēc tam labā prātā var doties uz Rīgu un gatavoties spēlei pret Horvātiju.

     [+] [-]

, 2010-08-29 13:20, pirms 14 gadiem
kā AEK un Pana.... sadala savu stadionu?

     [+] [-]

, 2010-08-29 18:03, pirms 14 gadiem
LiveTV / WebPlayer

  +5 [+] [-]

, 2010-08-31 09:14, pirms 14 gadiem
Nāves ēnā rakstīja: Marim banku, Ergotelis uzvaru!
Nesanāca, 24 min. viduvējs sniegums, zaudējums! Galīgi netrāpiji.

     [+] [-]

, 2010-08-31 09:29, pirms 14 gadiem
eduards fināls rakstīja: Nesanāca, 24 min. viduvējs sniegums, zaudējums! Galīgi netrāpiji.
Ko Tu saki?