Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Mediju balsojums: pirmo reizi gada futbolista godā Jānis Ikaunieks

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Mediju balsojums: pirmo reizi gada futbolista godā Jānis Ikaunieks
Foto kolāža: Aivars Baranovs.

Futbola apskatnieku Ilvara Koscinkeviča un Edmunda Novicka iedibinātajā Latvijas sporta žurnālistu/apskatnieku balsojumā par 2023. gada labāko Latvijas futbolistu atzīts Jānis Ikaunieks. 28 gadus vecais pussargs mūsu aptaujā triumfējis pirmo reizi.

Aptauja
Šis ir īpašs brīdis, jo sasniegts apaļš skaitlis – jubilejas 10. reizi ar šādas aptaujas palīdzību noskaidrojām labāko Latvijas gada futbolistu. Latvijas izlasei 2023. gads, sacenšoties ar tik spēcīgiem pretiniekiem kā Īrija, Velsa, Turcija, Armēnija, Horvātija un Polija, neizvērtās patīkami, tomēr arī šādā situācijā vēlamies pateikties visiem iesaistītajiem. Galu galā futbols nebeidzas tikai ar izlasi vien. Varējām sekot līdzi ārkārtīgi aizraujošai Virslīgas sezonai un RFS priekiem, tāpat iepriecināja atsevišķi ārzemēs spēlējoši leģionāri. Arī šogad aptaujā iezīmējās kāda jauna tendence – iepriekšējos gados dominēja vai nu vārtsargi, vai uzbrucēji (kā pērn), kamēr šogad šo pozīciju spēlētāji labāko trijniekā nespēja iekļūt.

Mūsu aptaujā kā allaž drīkstēja balsot par jebkuru Latvijas futbolistu, un katram balsotājam vajadzēja izvēlēties labāko sešnieku. Balsojums ir atklāts, lasītājiem zemāk ir iespēja aplūkot, kāda bijusi katra respondenta izvēle. Tā sakrita, ka, pat mazlietiņ pamainoties aptaujas dalībnieku sastāvam, otro gadu pēc kārtas mūsu aptaujā piedalījās 51 balsotājs (iepriekš attiecīgi 29, 30, 34, 31, 37, 45, 46, 47), kas ir rekorda atkārtojums. Par katra respondenta piešķirtu pirmo vietu futbolists saņēma sešus punktus, par otro vietu – piecus punktus, un tā līdz sestajai vietai, par kuru pienācās viens punkts.

Balsojums
Nedaudz paironizējot, šogad galarezultāti lika atsaukt atmiņā Virslīgas tabulu, kur “Top 2” ir pavisam citā līmenī un tad seko līdzvērtīgāka plašāka grupa. Trešās vietas ieguvējs mūsu aptaujā nesasniedza pat 50% no otrās vietas sakrātajiem punktiem. Gluži kā Virslīgā, kur bronzas ieguvēja “Auda” no vicečempiones “Riga” arī atpalika gaismas gadus. Un, līdzīgi kā Virslīgas titula cīņā, arī šajā virtuālajā kaujā laurus plūcis RFS pārstāvis – Jānis Ikaunieks visai sīvā konkurencē apsteidza Kristeru Toberu. Abiem var piemeklēt “asakas” – Jānim Virslīgas sezonas pirmā puse, daļēji savainojuma dēļ, padevās mazrezultatīva, savukārt Kristers ar Gdaņskas “Lechia” pavasarī izkrita no Polijas Ekstraklases un diskvalifikācijas dēļ izlaida izlases vienīgo gada uzvaru pār Armēniju.

Tomēr kopumā respondenti labāko meklēja starp šiem diviem – viņi anketās “savāca” 47 no 51 pirmajām vietām. Ikaunieks rudens daļā vilka RFS, cik spēja - sasita 14 vārtus 13 spēlēs, ieskaitot “zelta vārtus” mača galotnē pret “Mettu” (pendele, ko Jānis pats nopelnīja). Tāpat “cāļu skaitīšanas periodā” Ikaunieks guva uzvaras vārtus pret Armēniju (2:0), turklāt paveica to ar kapteiņa apsēju ap roku. Tikmēr Tobers vasarā Poliju nomainīja pret Šveici, un arī Kristers fantastiski spēcīgi aizvadīja tieši rudens posmu. “Grasshoppers” sastāvā Tobers ir dzelžains starta 11-nieka futbolists, kuru pats klubs kā vienīgo trīs reizes pēc kārtas izvirzīja komandas mēneša labākā spēlētāja titulam. Izlasē Tobers kļuva par kapteini un lāpīja problemātisko centra pussarga pozīciju, kaut ikdienā Šveices Superlīgā tagad uzskatāms par tīru centra aizsargu. Jāmin, ka Kristers mūsu aptaujās līdz šim ne reizi nebija iekļuvis "Top 10", toties šis gads kļuva par progresa vēstītāju.

Starp citu, jau piektdien gada labāko Latvijas futbolistu nosauks arī Latvijas Futbola federācija, un šeit noteikti pastāv intriga starp Ikaunieku un Toberu. Lieta tāda, ka mūsu aptaujā ir plašāks respondentu loks un tiek skaitītas “Top 6” balsis, kamēr LFF lūdz anketā ierakstīt tikai vienu uzvārdu. Ja ielūkojamies mūsu aptaujas tabulā, tad konstatējam kādu būtisku faktu – Tobers anketās pirmo vietu nopelnīja vairāk nekā Ikaunieks (26 pret 21). Ikaunieks mūsu aptaujā, ja tā drīkst izteikties, bija stabilāks. Jancis tika ierakstīts pilnīgi visās aptaujās un ne reizi netika likts zemāk par trešo vietu! Savukārt Tobera vārds četrās anketās izpalika pavisam un trijniekā Kristers atrodas 43 no 51 anketas, kamēr Ikauniekam 51/51.

Jābilst, ka Jāņa līdz šim mūsu aptaujas augtākā vieta bija pērn iegūtā trešā, kamēr viņa brālis Dāvis Ikaunieks aptaujā uzvarēja 2018. gadā. Interesanta sakritība – tieši abu brāļu triumfa gados sāncensība par pirmo vietu izvērtās vissīvāk. Dāvis 2018. gadā par 6.8% apsteidza Uldriķi, kamēr šogad Jāņa pārsvars pār Toberu veidoja 7.5%.

Iepriekšējo divu gadu aptaujas uzvarētāja Vladislava Gutkovska izredzes triumfēt aptaujā arī šogad iedragāja trauma – uzbrucējs augustā iedzīvojās ceļgala krustenisko saišu savainojumā, tika veikta operācija, un viņš gandrīz pusgadu futbolu nespēlēja. Par miljona eiro transfēra maksu no Polijas uz Dienvidkoreju pārbraukušais Gutkovskis jaunajā klubā “Hana Citizen” paguva aizvadīt vien trīs spēles. Tomēr, ņemot vērā kopējo Latvijas futbola ainu un izlases zaudējumus, pat šādā situācijā Vladislavs aptaujā ieņēma piekto vietu, jo netika aizmirsts viņa maijā izcīnītais Polijas čempiona tituls ar “Rakow” komandu. Gutkovskis šajā klubā bija kodola spēlētājs, palīdzot Čenstohovas komandai svinēt pirmo Ekstraklases titulu kluba 102 gadu vēsturē. Jau bez Vladislava sastāvā “Rakow” pa čempionu zaru palika soli no Čempionu līgas grupu turnīra, pārstāvot Poliju Eiropas līgas grupu turnīrā. Tāpat Gutkovskis ar komandu trešo gadu pēc kārtas piedalījās Polijas kausa finālā – šoreiz gan nācās piedzīvot neveiksmi 11 metru sitienu sērijā.

Cits Polijā, šai mums tik populārajā futbola darba tirgū, spēlējošs kājbumbas meistars aptaujā ieguva trešo vietu. Runa ir par Lodzas “Widzew” spēlētāju Andreju Cigaņiku. Viņš Ekstraklasē 2023. gadā piedalījās 30 spēlēs, guva arī trīs vārtus. Cigaņiks kļuva par vienu no trim spēlētājiem Latvijas izlasē, kurš “Euro 2024” kvalifikācijā visos astoņos mačos izgāja pamatsastāvā. Kopumā Andreja sērija bez izlaistas dalības valstsvienības sastāvā ilgst jau četrus gadus - Dainis Kazakevičs nostrādāja četrus gadus, vadot izlasi 41 spēlē, un allaž Cigaņiks izgāja laukumā.

Savukārt starp Cigaņiku un Gutkovski aptaujā iespraucās uzbrucējs Marko Regža – raženajam spēlētajam aptaujā augstā ceturtā vieta, lai gan līdz šim viņš mūsu aptauju vēsturē ne reizi neizpelnījās pat vienu punktiņu. Pamatīgs lēciens un iemeslus saskatīt viegli – ar 19 vārtiem Virslīgas rezultatīvākais spēlētājs. Jā, sāpīgā veidā neieguva tik kāroto Virslīgas čempiona titulu, tomēr individuāli Regža spēlēja spēcīgi, bagātajā “Riga” izkonkurējot virkni citu uzbrucēju/ārzemnieku, arī tādus, kuriem “uz papīra” CV varenāks. Jūnijā Dainis Kazakevičs Regžu pirmo reizi izsauca uz Latvijas izlasi un, atšķirībā no ierastās prakses jaunpienācējus iesaistīt pakāpeniski, Regža ātri vien debitēja un šogad valstsvienības kreklā tika laukumā sešas reizes, visos gadījumos nākot uz maiņu.

Punktu izteiksmē ļoti cieši izvietojās futbolisti no 6. līdz 8. vietai. Diviem Robertiem – Latvijas čempionam Savaļniekam un “Cambuur” uzbrucējam Uldriķim (viņi abi līdzās Cigaņikam kvalifikācijā visas astoņas reizes dziedāja himnu laukumā) – pavisam mazliet pietrūka, lai “nokostu” Alvi Jaunzemu. Arī pērn staicelietis aptaujā ieņēma sesto vietu, taču šogad viņam nesalīdzināmi vairāk punktu – 2022. gadā Jaunzemam 31 punkts, šogad 67 punkti. Alvis šogad, kā pats teica, izgāja no komforta zonas, mājīgo “Valmieru” nomainot pret Ekstraklases vienību Melecas “Stal”.

Vismaz vienu punktu saņēma 20 Latvijas futbolisti (precīzi kā pērn), turklāt 8 no viņiem tika nosaukti tikai vienā vai divās anketā. Tas parāda noslāņošanos un vēlreiz izskaidro, kāpēc, piemēram, Jaunzemam salīdzinoši ar pagājušo gadu vajadzēja tik daudz punktu, lai ielēktu sešniekā. Labāko astoņnieks nosmēla 1 001 no 1 071 piešķirtā punkta jeb 93% - starpība starp astoto un devīto vietu tabulā arī ir dikti pamanāma. No pagājušā gada "Top 6" lielu kritumu piedzīvoja Raimonds Krollis un Pāvels Šteinbors – katram sava situācija un iemesli.

Ņemot vērā, ka Gutkovskim aptaujā piektā vieta, tai pašā laikā nevienā anketā Vladislavam tieši šī pozīcija nav piešķirta (gadās arī tā), neviens no 51 balsojuma dalībnieka neizveidoja precīzi tādu pašu sešnieku kā redzams kopvērtējumā. Toties LTV žurnālists Andris Auziņš izveidoja tādu četrinieku, kurš sakrita ar kopvērtējuma iznākumu. Jābilst, ka citi četri respondenti izveidoja četrinieku Tobers – Ikaunieks – Cigaņiks – Regža.

Aptaujas uzvarētāji

GadsUzvarētājsUzvarētāja vecumsPunktu pārsvars pār 2. vietu% pārsvars pār 2. vietu
2014.Vaņins341922.4%
2015.Vaņins352416.8%
2016.Vaņins36104122.4%
2017.Vaņins373225.0%
2018.D. Ikaunieks2476.8%
2019.Šteinbors343514.0%
2020.Šteinbors352613.9%
2021.Gutkovskis26239.6%
2022.Gutkovskis275018.7%
2023.J. Ikaunieks28207.5%

Visu balsotāju anketas

Apskatnieks Medijs1. vieta2. vieta3. vieta4. vieta5. vieta6. vieta
A.Auziņš LTV7J.IkaunieksTobersCigaņiksRegžaUldriķisGutkovskis
A.Baranovs Pa pāris kausiemTobersJ.IkaunieksUldriķisCigaņiksJaunzemsSavaļnieks
A.Barovskis TV komentētājsTobersCigaņiksJ.IkaunieksRegžaJaunzemsBalodis
A.Birjuks TV3 SportTobersJ.IkaunieksCigaņiksRegžaJaunzemsUldriķis
A.Ērmanis Futbola statistiķisJ.IkaunieksRegžaGutkovskisTobersSavaļnieksUldriķis
A.Kreipāns Radio SWHJ.IkaunieksGutkovskisSavaļnieksJaunzemsCigaņiksBalodis
A.Pilats rus.tvnet.lvJ.IkaunieksRegžaTobersCigaņiksČernomordijsDašķevičs
A.Poikāns DelfiJ.IkaunieksTobersRegžaCigaņiksJaunzemsBalodis
A.Sametis DienaJ.IkaunieksTobersGutkovskisJaunzemsUldriķisOzols
A.Sudmalis liepajniekiem.lvJ.IkaunieksTobersGutkovskisCigaņiksRegžaSavaļnieks
A.Suveizda Sportacentrs.comJ.IkaunieksTobersGutkovskisUldriķisCigaņiksJaunzems
D.Kravčenko/Ē.Kristsons Latvian Football PodcastTobersJ.IkaunieksCigaņiksSavaļnieksRegžaDubra
E.Blūms ViaplayTobersJ.IkaunieksCigaņiksRegžaDašķevičsSavaļnieks
E.Novickis Patreon.com/edmundsTobersGutkovskisJ.IkaunieksUldriķisCigaņiksČernomordijs
E.Ozerinskis Sportacentrs.comTobersJaunzemsJ.IkaunieksBalodisSamoilovsPuriņš
G.Galkins lsm.lvJ.IkaunieksGutkovskisRegžaCigaņiksUldriķisČernomordijs
G.Kreceris tvnet.lvJ.IkaunieksTobersRegžaUldriķisJaunzemsSavaļnieks
I.Āboliņš NEPLPGutkovskisJ.IkaunieksCigaņiksTobersUldriķisRegža
I.Koscinkevičs ViaplayTobersUldriķisJ.IkaunieksCigaņiksSavaļnieksRegža
I.Megnis Sporta AvīzeTobersJ.IkaunieksGutkovskisJaunzemsRegžaBalodis
I.Stūriška Latvijas AvīzeTobersJ.IkaunieksGutkovskisUldriķisSavaļnieksRegža
J.Bendziks DelfiTobersJ.IkaunieksUldriķisRegžaCigaņiksKrollis
J.Celmiņš Sportacentrs.comJ.IkaunieksTobersCigaņiksČernomordijsRegžaBalodis
J.Gavliks Piłkarska EstoniaJ.IkaunieksGutkovskisTobersJaunzemsRegžaCigaņiks
J.Pakalns TV3 SportJ.IkaunieksTobersSavaļnieksRegžaDubraCigaņiks
J.Romanovskis Star FMGutkovskisJ.IkaunieksUldriķisJaunzemsMatrevicsSavaļnieks
J.Šmitiņš Sportacentrs.comTobersJ.IkaunieksČernomordijsSavaļnieksUldriķisRegža
J.Vītols LV_footballnewsTobersJ.IkaunieksRegžaJaunzemsUldriķisPuriņš
J.Žigajevs Pa pāris kausiemTobersJ.IkaunieksSavaļnieksCigaņiksUldriķisJurkovskis
K.Girvičs Futbola žurnālistsJ.IkaunieksCigaņiksTobersJaunzemsBalodisRegža
K.Kareļins Pa pāris kausiemTobersJ.IkaunieksUldriķisSavaļnieksJaunzemsCigaņiks
K.Krēgers ViaplayJ.IkaunieksTobersSavaļnieksRegžaKrollisDašķevičs
K.Plaums LETATobersJ.IkaunieksCigaņiksRegžaJaunzemsDašķevičs
M.Bergs Latvijas Radio 1J.IkaunieksTobersRegžaSavaļnieksDašķevičsGutkovskis
M.Egle sportazinas.comTobersJ.IkaunieksRegžaGutkovskisSavaļnieksCigaņiks
M.Kļavenieks LR/TvnetJ.IkaunieksTobersGutkovskisUldriķisSavaļnieksDašķevičs
M.Koroļovs uefa.comJ.IkaunieksJaunzemsSavaļnieksBalodisSaveļjevsDašķevičs
M.Timofejevs LTV7TobersJ.IkaunieksSavaļnieksCigaņiksRegžaJaunzems
N.Gaigalietis Best4Sport TVTobersUldriķisJ.IkaunieksCigaņiksJaunzemsRegža
P.Neimanis Sporta žurnālistsTobersCigaņiksJ.IkaunieksUldriķisDubraJaunzems
R.Birkavs Synottip Sporta bārsTobersJ.IkaunieksGutkovskisCigaņiksRegžaJaunzems
R.Džeriņš Kurzemes VārdsTobersCigaņiksJ.IkaunieksGutkovskisRegžaDašķevičs
R.Eliņš Sportacentrs.comJ.IkaunieksTobersSavaļnieksCigaņiksČernomordijsGutkovskis
R.Kobza Baltycki futbolTobersJ.IkaunieksCigaņiksRegžaJaunzemsSavaļnieks
R.Ozoliņš tvnet.lvTobersJ.IkaunieksCigaņiksSavaļnieksJaunzemsRegža
R.Vīksne Dok. filmu režisorsJ.IkaunieksTobersJaunzemsRegžaUldriķisAfanasjevs
U.Landmanis jauns.lvRegžaJ.IkaunieksTobersDašķevičsČernomordijsSaveļjevs
U.Strautmanis DelfiGutkovskis*RegžaJ.IkaunieksSavaļnieksTobersJurkovskis
V.Ivanovs Latvijas Radio 4TobersJ.IkaunieksJaunzemsOzolsSavaļnieksCigaņiks
V.Plaudis Ex futb. žurnālistsJ.IkaunieksCigaņiksČernomordijsTobersJaunzemsRegža
V.Valters/A.Bulis 11TVTobersJ.IkaunieksRegžaCigaņiksJaunzemsBalodis

* - Uldis Strautmanis anketā sākotnēji pirmajā vietā sarkastiski ievietoja Daini Kazakeviču, paužot, ka tas ir protesta balsojums, viņaprāt, pārlieku lielās trenera ietekmes dēļ. Vienojāmies, ka tiks pievienots žurnālista komentārs, bet balsojumā tomēr iekļauti tikai futbolisti.

2023. gada balsojuma kopvērtējums

VietaFutbolists1.v.2.v.3.v.4.v.5.v.6.v.SummaReizes2022.2021.2020.2019.2018.2017.2016.2015.2014.
1.J.Ikaunieks21228000 268 51 3.9.5.14.18.16.19.13.4.
2.Tobers26134310 248 47 11.15.16.26.
3.Cigaņiks0591245 110 35 15.8.3.22.
4.Regža1371088 103 37
5.Gutkovskis348203 79 20 1.1.2.7.26.6.13.
6.Jaunzems0227124 67 27 6.15.
7.Savaļnieks007666 64 25 8.3.10.12.14.
8.Uldriķis024682 62 22 4.2.8.4.2.10.
9.Černomordijs002132 19 8 11.9.12.8.
10.Balodis000216 14 9 11.
11.Dašķevičs000126 13 9
12.Dubra000021 5 3 15.4.4.3.8.22.7.3.7.
13.Ozols000101 4 2 6.10.10.5.
14.-15.Saveļjevs000011 3 2
14.-15.Krollis000011 3 2 2.5.9.23.
16.-19.Samoilovs000010 2 1
16.-19.Jurkovskis000002 2 2 15.7.
16.-19.Puriņš000002 2 2 18.
16.-19.Matrevics000010 2 1 7.13
20.Afanasjevs000001 1 1

Piezīmes:
(1) reizes - cik reizes starp 51 anketu spēlētājs iekļauts "Top 6".
(2) 2022., 2021., 2020., 2019., 2018., 2017., 2016., 2015. un 2014. – futbolistu ieņemtās vietas žurnālistu aptaujās iepriekšējos gados.
(3) no tiem, kas pagājušajā gadā iekļuva "Top15", šogad nevienu punktu nesaņēma Šteinbors, Zjuzins, Jagodinskis un E.Stuglis.
(4) no tiem, kas pagājušajā gadā neieguva nevienu punktu, šogad "Top15" iekļuvuši Regža, Dašķevičs, Ozols un Saveļjevs.

Iepriekšējo gadu balsojuma rezultāti:2014.2015.2016.2017.2018.2019.2020.2021.2022.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-12 22:00, pirms 5 mēnešiem
Tie tik bija laiki, kad Dāvis uzvarēja balsojumā

  +3 [+] [-]

, 2023-12-12 22:08, pirms 5 mēnešiem
Nav pārsteigums par labāko, ir pārsteigums, ka tiek minēti vēl tik daudz citi. Latvija - futbola lielvalsts. Lai dzīvo Ulmanis un aizsargi!

  -2 [+] [-]

, 2023-12-12 22:21, pirms 5 mēnešiem
Biedējošs top 10 💪💪🥶

  -2 [+] [-]

, 2023-12-12 22:32, pirms 5 mēnešiem
FUJ

  -2 [+] [-]

, 2023-12-12 23:48, pirms 5 mēnešiem
Tak balsot nav par ko

     [+] [-]

, 2023-12-13 00:37, pirms 5 mēnešiem
aptaujā daudz soliņa sildītāju , bet , gan jau mēdiji saņemsies

     [+] [-]

, 2023-12-13 07:50, pirms 5 mēnešiem
treknais2 rakstīja: aptaujā daudz soliņa sildītāju , bet , gan jau mēdiji saņemsies
Ir labāki viņu vietā.

     [+] [-]

, 2023-12-13 11:13, pirms 5 mēnešiem
coffijs rakstīja: Ir labāki viņu vietā.
ir , bet tad jāskatās lv fūtboll

     [+] [-]

, 2023-12-13 11:43, pirms 5 mēnešiem
Pelnīti viens no retajiem latviešu futbolistiem, kurš reizēm smuki, tehniski arī iesita kādu golu!

     [+] [-]

, 2023-12-13 16:18, pirms 5 mēnešiem
Man personīgi liekas, ka Savaļniekam būtu jābūt augstāk rangā, bet paskatoties to starpību starp viņu un dažiem tuvākajiem, tad laikam jau jāpiekrīt.

     [+] [-]

, 2023-12-13 21:43, pirms 5 mēnešiem
šis sporta veids Latvijā man personīgi asociējas ar neveiksmi, mēģinu būt pieklājīgs un politkorekts. apsveicu labāko, jo tā esot jādara, kad kādu apbalvo.

     [+] [-]

, 2023-12-14 06:52, pirms 5 mēnešiem
Mans top 6 - Tobers, Uldriķis, Cigaņiks, Gutkovskis, Krollis, Jaunzems (Nebalsoju par tiem, kas izvēlas Riga vai RFS naudu)