Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1139, Did:0, useCase: 3

2010. gads skeletonā: Dukuri ieņem pasaules virsotnes

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

2010. gads skeletonā: Dukuri ieņem pasaules virsotnes
No kreisās: Martins, Dainis un Tomass Dukuri
Foto: Lauris Vīksne, f64

Esam sākuši skaitīt pēdējās 2010. gada dienas, tāpēc pienācis laiks atskatīties uz paveikto arī skeletona lauciņā. Mūsu sportistiem noteikti ir pamats lepoties ar paveikto - Martins Dukurs uzvarējis Pasaules kausa kopvērtējumā un ieguvis Vankūveras sudrabu, bet brālis Tomass abās sacīkstēs atzīmējies ar 4. vietu.

Olimpiādē sudrabs un 4. vieta

2010. bija olimpiskais gads, tāpēc visu sportistu uzmanība bija koncentrēta tieši šiem četriem braucieniem pēc pasaules slavas. Par sacensību galveno favorītu pelnīti tika uzskatīts Latvijas līderis Martins Dukurs, taču vērā ņemams spēks bija gan mājinieks Džons Montgomerijs, gan ar lielisko tehniku apgādātie vācieši un izcilā starta īpašnieks krievs Aleksandrs Tretjakovs. Mūsu vadošajam sportistam debija olimpiādē bija 2006. gadā Turīnā, kur iegūta 7. vieta. Savukārt viņa brālis Tomass šajā apritē atgriezās pēc izlaista posma - 2002. gadā Soltleiksitijā 21. vieta, bet Itālijā viņš nestartēja.

Latvijas delegācijas karognesējs iesāka ar labotu Vistleras trases rekordu un pārliecinošu 1. pozīciju. Savukārt Tomass ar katru braucienu rāpās arvien augstāk, beigās tiekot pie 4. vietas. Zelta godalgas likteni noskaidroja mājinieks Montgomerijs un M. Dukurs. Pēdējā braucienā labāk slīdēja kanādietim, kurš svinēja uzvaru ar nieka 0,07 sekunžu pārsvaru. Taču iemesla skumt mūsējiem, protams, nebija - lielisks sasniegums, kuru tuvākajos gados diezin vai kādam izdosies atkārtot.

''Vairāk esmu sarūgtināts par braucienu, nevis par rezultātu. Braucot uz šejieni, domāju par jebkuru medaļu - man šīs tomēr pirmās tādas olimpiskās spēles, kur varēju kaut kur aizķerties,'' pēc finiša atzina sudraba medaļnieks, kurš medaļu veltīja tēvam, trenerim, mehāniķim utt. vienā personā - Dainim Dukuram. ''Vairāk nekā par sevi šoreiz pat esmu vīlies par Martina kļūdu - ja ne tā, viņš diezgan viegli varēja uzvarēt. Man pašam līdz pjedestālam tomēr pietrūka diezgan daudz,'' atzina Tomass, kuram sasniegumu izdevās krietni uzlabot - no 21. uz 4. vietu.

Martins sāka lieliski - 1. braucienā uzstādīts jauns trases rekords un 0,28 sekunžu pārsvars pār tuvāko sekotāju Montgomeriju. T. Dukurs tikmēr ieņēma 8. vietu: bija kļūdas trases augšdaļā, bet kopumā - stabils brauciens. Tajā pašā dienā Vistleras olimpiskajā trasē tika veikts arī 2. brauciens. Martins startā zaudēja tikai Tretjakovam, taču ātri atspēlējās. Tomēr beigu daļā slīdēja nedaudz sliktāk nekā kanādietim Montgomerijam, ļaujot viņam atspēlēt 0,02 sekundes. Tikmēr vecākais no Dukuriem nobrauca krietni labāk nekā pirmajā mēģinājumā, sasniedzot 4. labāko laiku un pakāpjoties divas vietas augšup.

Izšķirošie notikumi risinājās nākamajā dienā, kad tika izlemts medaļu liktenis. Montgomerijs sāka lieliski, labojot Martina uzlaboto trases rekordu, tādējādi deficītu sadeldējot līdz 0,18 sekundēm. Tomass sasniedza 6. labāko laiku, taču, pateicoties stabilitātei, pakāpās uz 4. vietu. Šajā brīdī varējām puslīdz droši apgalvot, ka Latvijai medaļa būs. Protams, palika jautājums - kāda kaluma un vai abi brāļi tiks pie godalgām.

Pēcākais izvērtās iespaidīgas drāmas cienīgs. Vispirms startēja T. Dukurs, kurš tā brīža līderi Zaku Lundu pārspēja droši, garantējot Latvijai vismaz vienu medaļu. Tretjakovs kļūdījās, taču iekrātais pārsvars bija pietiekams, lai mūsējo atbīdītu vietu zemāk. Tad trasē devās Montgomerijs, kurš veica labu braucienu - nedaudz atpaliekot no trases rekorda, tomēr labs pieteikums augstākā kaluma godalgas iegūšanai.

Viss bija Martina rokās. Viņš startēja labi, pieļāva vien nelielas kļūdas, līdz kļūdījās trases vidusdaļā, ātrumā zaudējot 1km/h, kas bija liktenīgs - šķērsojot finiša līniju, zaudētas 0,07 sekundes un pārliecinoša 2. vieta. Kā teikts tautas parunā, sliktākās vietas ir 2. un 4. - pirmā aiz zelta un pirmā pēc medaļām. Tomēr mūsējiem pamata skumt nebija - lielisks sasniegums, kurš pelnījis ierakstu zelta burtiem Latvijas sporta vēsturē.

''Protams, otrajam un ceturtajam būt nekad nav patīkami, un šoreiz tā abiem sanāca, taču kopumā esmu apmierināts,'' pēc finiša nebēdājās T. Dukurs. Nākamās ziemas olimpiskās spēles 2014. gadā Krievijā, Sočos. Lai veicas!

Martins Vankūverā ieguva sudrabu, bet Tomasam, pateicoties četriem stabiliem un vienlīdzīgiem braucieniem, 4. vieta. Panākumi, kurus tuvākajos gados diezin vai kāds atkārtos. Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Uzvara Pasaules kausā; līderpozīcija arī tagad

Otrs svarīgākais notikums skeletonistiem 2010. gadā bija Pasaules kausa izcīņa, kura tika ievadīta jau pērn. M. Dukurs no astoņiem posmiem uz pjedestāla nekāpa tikai vienu reizi, likumsakarīgi tiekot kronēts par uzvarētāju. Savukārt Tomass trīs reizes bija 4. vietā, brauca stabili, kopvērtējumā pelnīti iegūstot 4. vietu. Jāpiebilst, ka apsteigts arī olimpiskais čempions Montgomerijs un bronzas medaļnieks Tretjakovs. Sezonas garumā tomēr uzvar stabilitāte!

Martins 2010. gadā aizvadītajos trīs posmos ieguva divas 1. un vienu 3. vietu, kopvērtējumā izcīnot pārliecinošu uzvaru. Tuvākais sekotājs vācietis Franks Rommels apsteigts par vairāk nekā 200 punktiem - 1694 pret 1466. Trešo vietu ieņēma viņa tautietis Sandro Štīlike. Kā jau minēts, Tomass bija 4. vietā, bet pieminēšanas vērts ir fakts, ka no Top10 viņš bija vienīgais, kurš neizcīnīja nevienu godalgotu vietu. Vēlreiz vietā teikums par stabilitāti.

Martins saņēmis Pasaules kausa uzvarētāja titulu. Foto: AP/Scanpix

Šobrīd ievadīta jaunā sezona, kura pamazām uzņem apgriezienus. Martins, kurš atzīts par Latvijas Gada sportistu, Vistlerā bija 5. vietā, taču nākamajos trīs posmos iegūta attiecīgi 1., 2. un 3. vieta, pārņemot līderpozīciju kopvērtējumā. Tuvākais sekotājs ir brits Kristians Bromlijs un Tretjakovs, taču, kā atzinuši paši Dukuri, šajā sezonā lielāks uzsvars likts uz eksperimentiem, rezultātiem atvēlot tikai otršķirīgu lomu. Diemžēl tas nav bijis iemesls Tomasa pieticīgajam startam - 7., 8., 10. un 25. vieta, kopvērtējumā 12. pozīcija. Proti, Kalgari, kur ieņemta vien 25. pozīcija, kļūda starta ieskrējienā (slieces izstumtas no starta gropes) un neizcīnīta dalība otrajam braucienam.

Jāatzīst, ka mūsu skeletonistiem 2010. gads izvērties panākumiem bagāts. Jāvēl veiksme, veselība un mērķtiecība kāpt arvien augstāk un augstāk!

  +1 [+] [-]

, 2010-12-30 23:03, pirms 13 gadiem
Prieks par abu brāļu panākumiem skeletonā!

Lai arī nākamajā gadā panākumi neiztrūktu un priecētu mūsu sirdis!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-01-12 09:50, pirms 13 gadiem
Priekš kam federācijai vajadzīga mājas lapa, ja informācija par nākamo posmu Iglsā ir vienāda ar 0?