Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

2010. gads: Krievijas valdīšana pārtrūkst

Juris Miņins
Juris Miņins

2010. gads: Krievijas valdīšana pārtrūkst
Sidnijs Krosbijs mirkli pēc uzvaras Olimpisko spēļu finālspēlē.
Foto: AFP/Scanpix

Jau pēc pavisam neilga laika mēs visi svinēsim Jaunā gada iestāšanos, taču, lai labi sagaidītu jauno, ir jāatceras, kas noticis vecajā gadā. Hokeja lauciņā šogad bija daudz interesantu notikumu, jo tika izspēlēts arī olimpiskais hokeja turnīrs, kas kopā ar pasaules čempionātu deva daudz vielas pārdomām.

2010. gads hokeja vēsturē ieies kā olimpiskais gads, jo Kanādas pilsētā Vankūverā norisinājās Ziemas Olimpiāde. Tāpat, kā jau katru gadu, tika aizvadīts arī pasaules čempionāts, kas šogad neiztika bez pārsteigumiem. Arī U-20 Pasaules čempionātā bija pārsteigumi, bet nu par visu pēc kārtas.

Starptautiskajā hokejā Krievija "dabū pa degunu"

Nav nekāds noslēpums, ka pēdējos gados starptautiskajā hokejā "sabiedriskās attiecības" tiek būvētas pēc principa "Krievija pret pārējiem" vai otrādi ("Visi pret Krieviju"). Šādas attiecības ļoti labi patīk arī pašiem krieviem, tāpēc viņi šādu situāciju vēl vairāk stimulē. Diemžēl, tādā situācijā ir ļoti izdevīgi atrasties vien līdz tam brīdim, kamēr pats uzvari, jo pretējā gadījumā, katrs zaudējums no nelabvēļu puses tiek uzņemts ar divkāršu prieku.

Tā tas notika arī šogad, kad Krievijas izlases zaudēja visos turnīros, kuros vien varēja zaudēt. Olimpiādē krievi piekāpās mājniekiem vēl pirms medaļu dalīšanas spēlēm, pasaules čempionātā – finālā zaudēja Čehijas izlasei. U-20 čempionātā mūsu austrumu kaimiņi palika vien sestie, bet U-18 pasaules čempionātā viņiem nācās samierināties ar vietu aiz goda pjedestāla – ceturto.
Savukārt sieviešu hokejā krievietes olimpiādē ierindojās sestajā vietā (šis turnīrs aizstāja arī daiļā dzimuma pasaules čempionātu), bet pasaules U-18 čempionātā jaunās Krievijas hokejistes palika pēdējās Elites grupā.

Ja par neveiksmes dāmu hokejā nebija nekas neparasts, jo šo sporta veidu valstī nemaz nekultivē tādā līmenī, lai no tā prasītu tūlītēju rezultātu, tad neveiksmes U-20 un U-18 puišu čempionātos jau bija visai sāpīgas, bet vīru izlases neveiksmes – nacionāla mēroga traģēdija.

Ziemeļamerikāņu tusiņu izjauc tikai čehi

Taču, kā jau sportā pieņemts, tad ja kāds zaudē, tad kāds cits noteikti ir vinnējis un šis gads bija veiksmīgs Ziemeļamerikas hokejam. Vispirms jau olimpiādē, kad abu dzimumu čempionātos finālā spēlēja ASV un Kanādas izlases, kā arī čempioni abos gadījumos bija tie paši – Kanādas hokejisti un hokejistes. Tāds pats fināls un iznākums tika fiksēts arī pasaules čempionātā U-18 meiteņu grupā.

Pasaules U-20 un U-18 čempionātos puišiem triumfēja ASV jaunā paaudze. Pirmajā gadījumā viņi finālā uzveica savus kaimiņu Kanādiešus, otrajā gan viņiem nācās cīnīties ar Zviedrijas vienaudžiem, jo kanādieši izgāzās un padsmitnieku grupā spēlēja par palikšanu Elites divīzijā.

Vienīgais izlašu turnīrs, kurā pie medaļu dalīšanas Ziemeļamerikāņi netika, bija pasaules čempionāts vīriem. Tajā triumfēja Čehijas valstsvienība, kura, ar Jaromiru Jāgru priekšgalā, turnīra gaitā pamazām, bet pārliecinoši gāja līdz savam mērķim, lai beigu beigās, finālā, uzveiktu iepriekšējo divu gadu zelta medaļu ieguvējus, krievus.

2010. – pārsteigumu gads

Tāpat 2010. gadu droši var nosaukta par pārsteigumu gadu, jo tādi tika novēroti dažādos līmeņos un turnīros.

Par Kanādas U-18 izlases spēlēšanu par palikšanu Elites grupā jau rakstīju, tāpat arī Krievijas U-20 izlases palikšanu sestajā vietā (pēdējā no tām, kas pārvarēja čempionāta priekšsacīkšu kārtu), taču galvenais U-20 čempionāta pārsteigums bija Šveices izlase, kas arī bija galvenie vaininieki tam, ka krieviem turnīrs beidzas jau ceturtdaļfinālā, bet viņi paši turnīra beigu tabulā ieņēma ceturto vietu.

Taču, paši lielākie brīnumi risinājās pasaules čempionātā vīru izlasēm. Vācija savās mājās gandrīz vai "izsit" no tālākas cīņas krievus, bet vēlāk paliek ceturtie, Dānijas un Norvēģijas hokejisti sarīko pamatīgu "viļņošanos" turnīra pirmajā pusē, bet ASV izlasei ir jāspēlē par palikšanu Augstākajā divīzijā. Jā, kas tāds var notikt tikai olimpiskajā gadā!

"Vanagi" dodas medībās, "barsi" saplosa visus atkal

Ja pievēršas spēcīgākajiem klubu turnīriem, NHL un KHL, tad jāsaka, ka tajos gan lielu pārsteigumu nebija. Uzvarēja objektīvi spēcīgākās komandas, taču abos turnīros bija redzams, ka olimpiāde ir atstājusi savu "nospiedumu".

Nacionālajā hokeja līgā triumfēja Čikāgas "Blackhawks", par kuru potenciālu un talantu runāja ilgi, bet tikai aizvadītajā gadā tam visam klāt nāca arī pieredze, tāpēc arī likumsakarīgs rezultāts. Lai arī visa smagā cīņā, tomēr, uzvarēti Filadelfijas "Flyers", kuru spēlēšana finālā gan bija neliels pārsteigums.

Kontinentālajā hokeja līgā gan Kazaņas "AK Bars" parādīja un pierādīja, ka viņi ir viena no turnīra spēcīgākajām komandām un līdzīgā septiņu maču cīņā uzveica Balašihas "MVD", komandu, kurai spēlēšanu finālā pirms izslēgšanas maču sākuma gan neviens neprognozēja.

Individuāli – parādās jauni līderi

Ja skatās individuāli, tad gan NHL, gan KHL rezultatīvāko spēlētāju sarakstos parādījās pa kādam neredzētākam vārdam NHL par rezultatīvāko kļuva Vankūveras "Canucks" pārstāvis Henriks Sedīns, kurš vienīgais "pārkāpa pāri" 110 punktu slieksnim, bet KHL par labāko vārtu guvēju kļuva Rīgas "Dinamo" spēlētājs Marcels Hosa, kura varējumu drīz vien novērtēja čempionvienība "AK Bars".

Savukārt jau šosezon NHL sevi visai skaļi pieteica Stīvens Stemkoss, kurš pašlaik ir līgas otrs rezultatīvākais spēlētājs, bet aizsargu rindās šīs sezonas pirmajā pusē mirdz Dastins Bafglins, kurš pagājušsezon bija viens no "Blackhawks" komandas galvenajiem spēkiem izslēgšanas mačos, taču tolaik viņš spēlēja uzbrukumā.

Kur palika "vecie" līderi? Tepat vien ir Sidnijs Krosbijs šosezon spēlē pārsteidzoši labā līmenī 39 mačos tiekot pie 65 punktiem, bet pārējie – Aleksandrs Ovečkins, Džeroms Iginla utt., turpat vien ir, taču šosezon ir vērojams, ka daudziem no viņiem šī iepriekšējo sezonu "līderība" ir bijusi par smagu un tāpēc viņi pašlaik ir noguruši un vairs nav tik dominanti kā agrāk. Bet tas, domājams, ir tikai uz laiku.

NHL turpina "piebarot"

Tāpat šogad NHL klubi, gatavojoties sezonai, veica nu jau ierasto Eiropas tūri, kurā tikās gan ar vietējiem klubiem, gan iesāka regulāro sezonu tieši Eiropā. Šogad šī tūre bija zīmīga, jo pirmo reizi NHL komandas tikās ar KHL klubiem, Sanktpēterburgas "SKA" uzņēma Karolīnas "Hurricanes", bet Rīgas "Dinamo" savā laukumā spēlēja ar Fīniksas "Coyotes". Šīs spēles gan bija dažādas, jo, ja Rīgā tā bija izteikta spēle-šovs, tad pilsētā pie Ņevas krastiem mačs atgādināja īstu NHL regulārās sezonas spēli ar asumiem kautiņiem un īstu cīņu un vēlmi uzvarēt... kā nu ne, "SKA" hokejistiem bija apsolītas jaunas kurtkas, tāpēc bija jāatstrādā.

Kopumā Eiropas tūre, kā jau katru gadu, nekādus pārsteigumus nenesa un šis pasākums, drīzāk, izskatās pēc obligāto nodevu atdošanas Eiropai, par to, ka viņu hokejisti spēlē Ziemeļamerikā.

Kā arī...

2010. gadā Toronto notika "Vispasaules hokeja samits", kur šīs nozares ievērojamākie prāti lēma par sporta veida nākotni ... KHL čempionātā, 51 gada vecumā, debitēja leģendārais Vjačeslavs Fetisovs ... 11.decembrī tika uzstādīts hokeja spēles apmeklētības rekords, jo NCAA čempionāta maču starp Mičiganas un Mičiganas Štata universitātes komandām noskatījās vairāk kā 85 tūkstoši skatītāju (neoficiāli – 113 411 skatītāji) ... Pirms 2010./2011. gada sezonas Rietumeiropas vadošie hokeja klubi izspēlēja Eiropas kausa turnīru, kurā uzvarēja Berlīnes "Eisbaren" ... par Zviedrijas čempioniem hokejā kļuva Jēnčepingas "HV71" ... Somijas čempionātā triumfēja Turku "TPS" ... Vācijas čempionu godā tika Hannoveres "Scorpions" ... pie AHL Kaldera kausa tika Hēršijas "Bears" ... Čehijas čempionu titulu ieguva Pardubices "HC Eaton" Par Memoriālā kausa ieguvējiem kļuva Vidsoras "Spitfires" ... Savukārt pirmajā MHL sezonā uzvarēja Magņitogorskas "Stalnye Lisy".

Slēpts komentārs: Krokodils

  -1 [+] [-]

, 2010-12-31 00:11, pirms 13 gadiem
good

  +3 [+] [-]

, 2010-12-31 00:12, pirms 13 gadiem
Jau bik apnikusi tā mērīšanās ar krāniem

ir skaidri saprotams NHL labāks par KHL

savukārt kas var būt labāks par pč finālu CAN vs RUS
amīšiem arī nav ne vainas

Bet raksts ļoti labs

  -3 [+] [-]

, 2010-12-31 00:13, pirms 13 gadiem
Krokodils rakstīja: Joprojām uzskatu, ka ASV bija pelnījusi zeltu Vankūverā, brīnumaina atspēlēšanās spēles beigās, žēl, ka papildlaikā veiksme bija kanādiešu pusē. Krieviem tagad sākas svarīgākais posms viņu hokeja šī gadsimta vēsturē, Sočos kaut ko mazāku par zelta medaļām viņiem neviens nepiedos.
Es ar velejos lai uzvar ASV,jo vini cinijas lidz pasham beigam un vispar izlidzinaja rezultatu pedeja minute,bet tas Krosbija gols(kads teiks ka ta bija cucene,Milers vainigs,jo tadas shaibas janem),bet ka saka,vecas stiprakajam!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-12-31 00:34, pirms 13 gadiem
Izmisums rakstīja: Dēļ niča izraušanas pēdējās sekundēs viņi bija pelnijuši uzvarēt? Tev pašam smiekli nenāk? Tur nebij ne smakas no veiksmes ! Jeņķiem vispār paveicās, ka pie medaļām tika un Sočos par tādām viņi pat var nesapņot ! Tur būs krievu un kanādiešu duelis.
Nu vārds paveicās īsti nebūtu vietā. Jo tieši pārējās spēles Amīši nospēlēja daudz labāk nekā Kanāda. Un grupu spēlē tieši Amerika uzvarēja Kanādu! Ja atmiņa neviļ tad tieši USA bija pirmie grupā!

  +3 [+] [-]

, 2010-12-31 00:35, pirms 13 gadiem
Ja nu vienīgi izdomās platīna medaļas piešķirt..!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-12-31 00:39, pirms 13 gadiem
quarterr rakstīja: Nu vārds paveicās īsti nebūtu vietā. Jo tieši pārējās spēles Amīši nospēlēja daudz labāk nekā Kanāda. Un grupu spēlē tieši Amerika uzvarēja Kanādu! Ja atmiņa neviļ tad tieši USA bija pirmie grupā!
Slovaaki bija pelnijushi finaalaa tikt!

  +7 [+] [-]

, 2010-12-31 00:57, pirms 13 gadiem
hmm,un kā tad izpaudās tā valdīšana?Es gan teiktu ka šajā desmitgadē pārliecinoši valdīja Zviedri - stabili godalgās.Krievi?pēdējo 2-3 gadu uzplaukums tiek vērtēts kā valdīšana?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-12-31 01:46, pirms 13 gadiem
Laba, raita hronika! Paldies.

 +11 [+] [-]

, 2010-12-31 02:20, pirms 13 gadiem
Trakais kāmis rakstīja: hmm,un kā tad izpaudās tā valdīšana?Es gan teiktu ka šajā desmitgadē pārliecinoši valdīja Zviedri - stabili godalgās.Krievi?pēdējo 2-3 gadu uzplaukums tiek vērtēts kā valdīšana?
zviedriem ar maz sanāca vairāk kanādieši un čehi

2000 - Čehija
2001 - Čehija
2002 - Slovakija/ OS - Kanāda
2003 - Kanāda
2004 - Kanāda
2005 - Čehija
2006 - Zviedrija/ OS - Zviedrija
2007 - Kanāda
2008 - Krievija
2009 - Krievija
2010 - Čehija/ OS - Kanāda
2011 - Latvija

  +9 [+] [-]

, 2010-12-31 04:02, pirms 13 gadiem
sneiksss rakstīja: zviedriem ar maz sanāca vairāk kanādieši un čehi

2000 - Čehija
2001 - Čehija
2002 - Slovakija/ OS - Kanāda
2003 - Kanāda
2004 - Kanāda
2005 - Čehija
2006 - Zviedrija/ OS - Zviedrija
2007 - Kanāda
2008 - Krievija
2009 - Krievija
2010 - Čehija/ OS - Kanāda
2011 - Latvija
es biju domājis medaļās,ne tikai pirmās vietas.Ieliec trijniekus un skats būs pavisam cits.Tāpēc arī teicu stabili medaļās...
P.S paldies par 2011,liki pasmaidīt(labā nozīmē)

     [+] [-]

, 2010-12-31 07:19, pirms 13 gadiem
Jau daudzreiz esmu minējis un savu viedokli joprojām neesmu mainījis,ka visobjektīvāk katras valsts sniegumu hokejā var nomērīt tikai un vienīgi pēc rezultātiem trijos turnīros un tie šobrīd ir Olimpiskās spēles,U-20 čempionāts un Pasaules(agrāk Kanādas)kauss gluži vienkārši tā iemesla dēļ,ka šajos mačos valstis izstāda pēc iespējas LABĀKOS sastāvus.Katrs pats var sastādīt tabulu
par šiem turnīriem no kura laika grib,lai redzētu hokeja progresa attīstības tendences pasaulē.Lai kā daudziem gribētos ,bet pasaules čempionātu un U-18
čempionātu pie tādiem turnīriem pieskaitīt nevar iepriekš minēta iemesla dēļ.Tas arī viss.Un vēl domāju ,ka tendence :" visa pasaule pret Krieviju " ir mūsu latviešu un pašu krievu izdomāts.Un tur nu autoram ir taisnība,ka postsovjet sabiedrībai tas patīk.

  +5 [+] [-]

, 2010-12-31 10:37, pirms 13 gadiem
Jā Juri, esi tik laipns un pastāsti kā tā Krievijas valdīšana izpaudās? Uzvaras divos PČ (kā caur adatas aci abos finālos)? Izklausās nedaudz naivi.

     [+] [-]

, 2010-12-31 10:42, pirms 13 gadiem
chubaki rakstīja: Slovaaki bija pelnijushi finaalaa tikt!
Slovāki bija malači, jo nepadevās., BET labākā komanda bija Kanāda. Vienkārši iegūstot solīdu pārsvaru viņi atlaidās un pēc tam bija grūti atgūt ritmu. Tas arī viss.

     [+] [-]

, 2010-12-31 17:03, pirms 13 gadiem
Novēlu visiem hokeja faniem jauku un superīgu jauno 2011 gadu gan šipus okeānam gan tanīpusē!!!!
super labs raksts Juri tev izdevies paldies, bija prieks lasit un acerēties ši gada notikumus, ceru ka nakošgad tie būs nemazāk intresants!!! lai visiem veicas un veselību un sportisko niknumu, un protams veiksmi pašiem hokeja spēlētājiem!!!!

     [+] [-]

, 2010-12-31 18:39, pirms 13 gadiem
Interesants un viegli lasāms raksts! Paldies!