Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1139, Did:0, useCase: 3

Florbola gads – balts no abiem galiem

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Florbola gads – balts no abiem galiem
"RTU/Inspecta" kapteinis Ainārs Juškēvičs saņem čempionu kausu no LFS prezidenta Ilvja Pētersona rokām
Foto: Mārtiņš Šults

Aizejošais gads Latvijas florbola vēsturē paliks kā šī aizraujošā sporta veida kārtējais stabilas attīstības posms. 2010. gads sākās ar azartisku Latvijas Florbola čempionāta vīriešu Virslīgas finālu, kurā "RTU/Inspecta" no troņa gāza "Lekringu", un noslēdzās ar mūsu vīriešu izlases godam izcīnītu 5. vietu pasaules čempionātā, bet arī pa vidu bijis pietiekoši daudz pozitīvu momentu, lai gan neizdevās iztikt bez sarūgtinājumiem.

"RTU/Inspecta" atņem čempionu titulu "Lekringam"

Pagājušajā sezonā vīriešu Virslīgā jau no paša sākuma bija divas favorītes – Rīgas "RTU/Inspecta" un Cēsu "Lekrings". Tieši šīs abas komandas tikās finālā, kurā ar 4:1 pārāki izrādījās rīdzinieki. Visas piecas finālsērijas spēles bija ārkārtīgi saspringtas un sīvas – divās no tām "RTU/Inspecta" uzvarēja tikai ar vienu vārtu pārsvaru, vēl vienā uzvarētājs tika noskaidrots pēcspēles metienos. 63 % līdzjutēju šo finālu atzina par ļoti interesantu, bet vēl 30 % izteica nožēlu, ka sērija nebija garāka. Arī jaunajā čempionātā abas finālistes labi iejutušās līderu lomās, tāpēc jau pēc trim mēnešiem nebūt nav izslēgts iepriekšējā fināla atkārtojums.

"RTU/Inspecta" ar izcīnīto čempionu kausu (Foto: Mārtiņš Šults)

"Rubenes" meitenes kļūst par seškārtējām valsts čempionēm

Tikmēr vieglāk, nekā domāts, pie sestā čempionu kausa pēc kārtas tika Kocēnu "Rubene", kura sieviešu Virslīgas finālā ar 4:0 pieveica "Valmiera/Vinda". Izslēgšanas spēļu odziņa un lielākais pārsteigums tomēr bija pusfināls starp "Valmiera/Vinda" un "RSU Runway/Salming", kurā valmierietes, nebūdamas favorītu statusā, parādīja izcilu cīņassparu un mērķtiecību, pateicoties kam pārspēja savas pretinieces ar 3:2. Šosezon ilggadējā čempione "Rubene" 11 spēlēs paspējusi piedzīvot jau četrus zaudējumus un turnīra tabulā atrodas vien 3. vietā – aiz "RSU/Runway" un "Ķekava/AXA". Bez medaļām kocēnietes diez vai paliks, bet – vai tās būs ierastās zelta, vai sudraba, vai varbūt pat bronzas – to rādīs tikai laiks...

"Rubenes" meitenes – nu jau seškārtējās valsts čempiones (Foto: Mārtiņš Šults)

Jaunatnes čempioni – lielvārdieši, ulbrokieši un stalbieši

Maijā godalgas sadalīja Latvijas Jaunatnes čempionāta dalībnieki. Puiši konkurencē visu piecu vecuma grupu zelta ražu novāca triju florbola centru komandas – ZU-10 un ZU-18 turnīros par čempioniem kļuva lielvārdieši, ZU-12 un ZU-14 – ulbrokieši, bet ZU-16 – Stalbes "Pārgauja". Meiteņu MU-14 turnīrā čempionu kausu izcīnīja "Ķekavas Bulldogs", MU-16 turnīrā zelta medaļas sev kaklā kāra "Rīgas lauvas", bet MU-18 grupā čempionu godā tika sieviešu Virslīgā rūdījumu guvušās "Valmiera/Vinda" florbolistes.

"Lielvārdes" junioriem zelta medaļas jau otro gadu pēc kārtas (Foto: Ritvars Raits)

Veterānu čempionāta uzvarētājs nemainīgs - "Lino.lv"

Aprīlī tika aizvadītas Latvijas Veterānu florbola čempionāta finālspēles. Tas bija sestais veterānu čempionāts un jau sesto reizi čempionu kausu sev virs galvas cēla "Lino.lv" vecmeistari, kuri finālā ar 4:2 uzvarēja "Ekskurzemi". Šīs sezonas turnīrā seškārtējiem čempioniem parādījusies vērā ņemama konkurente - "Bulta/Limbaži", kas sola vēl jo interesantāku cīņu pavasara finālspēlēs.

Vai "Lino.lv" nosargās savu čempionu titulu arī šosezon? (Foto: www.floorball.lv)

Juniores zaudē vietu augstākajā sabiedrībā

Sportā ir ne tikai uzvaras, bet arī zaudējumi. Šo medaļas otru pusi maija sākumā pilnā mērā nācās izbaudīt mūsu junioru izlases meitenēm, kuras bija devušās uz pasaule čempionātu Čehijas pilsētā Olomoucā, lai pacīnītos par 5. vietu. Mūsējās četrās spēlēs piedzīvoja četrus zaudējumus, pretinieču vārtos iemetot vien trīs bumbiņas, un atvadījās no A divīzijas. Ja atsevišķas spēlētājas savā individuālajā meistarībā un fiziskajā sagatavotībā vēl spēja konkurēt ar pretiniecēm, tad visa komanda jau vairs nē. Galvenais iemesls – pārāk maz junioru vecuma meiteņu nopietni nodarbojas ar florbolu, tāpēc treneriem praktiski nav atlases iespēju. Arī šosezon Latvijas Jaunatnes florbola čempionāta MU-18 vecuma grupā pieteiktas tikai divas komandas - "Rubene" un "Rīgas lauvas"...

Bez komentāriem... (Foto: Ritvars Raits)

Latvijas vīriešu izlase – nākamie aiz elites

Pavisam citā noskaņojumā no Somijas galvaspilsētā Helsinkos notikušā pasaules čempionāta šomēnes atgriezās mūsu vīriešu valstsvienība. Lai arī nebija viegli, jau trešo reizi pēc kārtas izcīnīta godpilnā 5. vieta – uzreiz aiz somiem, zviedriem, čehiem un šveiciešiem. Florbola pasaules varenos mūsējiem šoreiz neizdevās pabaidīt, lai gan, kā parādīja mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi, kuriem pavisam nedaudz pietrūka, lai apspēlētu čehus un iekļūtu pusfinālā, arī favorītiem gadās melnās dienas, kuras mēs varētu izmantot. Šajā čempionātā mūsu izlasi vadīja pilnīgi jauns treneru korpuss – somu speciālisti Īro Parvianens un Kristians Bjorkstens, kā arī Gints Bikars. Ņemot vērā samērā ierobežotās izlases sagatavošanas iespējas (treniņnometņu bija pietiekoši, bet pietrūka spēcīgu sparingpartneru), sasniegtais rezultāts jāvērtē kā ļoti labs.

Mazs bija tēva novadiņš, Bet diženi turējās (Foto: Ritvars Raits)

Juniori gatavojas pasaules čempionātam Vācijā

Par junioru izlases galveno treneri pirms nepilna gada tika apstiprināts Ainārs Juškēvičs. Jau pirmajā pārbaudes turnīrā, kas februārī notika Kocēnos, mūsu juniori ne tikai divas reizes sagrāva poļus, bet arī vienu reizi spēja uzvarēt šveiciešu jauno paaudzi (5:4). Novembrī turpat Kocēnos mūsu junioru izlase divas reizes krustoja nūjas ar saviem vienaudžiem no Igaunijas. Ja pirmajā mačā mūsējie uzvarēja ar 12:3, tad otrajā cīnījās neizšķirti – 3:3. Jaunā gada pirmie četri mēneši junioru izlasei būs pēdējās sagatavošanās posms pirms pasaules čempionāta, kas no 3. līdz 7. maijam norisināsies Vācijā. Šis būs jau sestais junioru pasaules čempionāts. Divos no tiem Latvijas izlase izcīnījusi augsto 4. vietu, bet pagājušajā, kas notika Somijā, ierindojās 5. vietā. Vācijā mūsējie būs vienā apakšgrupā ar Zviedrijas, Čehijas un Igaunijas izlasēm.

Latvijas florbola nākotne (Foto: Ritvars Raits)

"Rubenei" un "RTU/Inspecta" 6. vieta Eiropas Čempionvienību kausa izcīņas turnīrā

Oktobra sākumā Valmierā un Kocēnos norisinājās Eiropas Čempionvienību kausa izcīņas turnīrs florbolā, kurā Latviju pārstāvēja "Rubenes" meitenes un "RTU/Inspecta" vīri. Abas mūsu komandas izcīnīja tikai pa vienai uzvarai, ar ko pietika, lai astoņu komandu konkurencē ierindotos 6. vietā. Tiesa, Kocēnu "Rubenei" šī 6. vieta izrādījās vērtīgāka, jo, tā kā mūsu florbolistēm priekšā bija divas Šveices komandas, tad kocēnietes jau nopelnījušas tiesības arī nākamajā rudenī piedalīties Eiropas labāko klubu komandu turnīrā.

Eiropas kausa ieguvēja – Zviedrijas "Storvreta" (Foto: Mārtiņš Šults)

LFS vēlreiz pierāda savu turnīru rīkošanas prasmi

Latvijā notikušais Eiropas Čempionvienību kausa izcīņa bija pārbaudījums ne tikai abām mūsu čempionkomandām, bet pirmkārt jau turnīra rīkotājiem – Latvijas Florbola savienībai (LFS). Latvija jau agrāk pierādījusi, ka spēj un prot sarīkot liela mēroga florbola sacensības – 2001. gadā pie mums notika pasaules čempionāts sievietēm, bet 2005. gadā – junioru pasaules čempionāts. Arī šoreiz latvieši nelika vilties – Eiropas Čempionvienību kausa izcīņas turnīrs tika aizvadīts vislabākajā līmenī, ar ko ļoti apmierināti bija sportisti, bet pateicīgi – starptautiskie sporta funkcionāri. Tieši pēc viņu ierosinājuma LFS apsver iespēju organizēt Latvijā arī kādu vēl augstāka līmeņa starptautisku turnīru.

LFS rīkotajā preses konferencē (Foto: Mārtiņš Šults)

Florbols turpina iekarot popularitāti Latvijā

Latvijas Florbola savienība šogad centusies pievērst pastiprinātu uzmanību florbola popularizēšanai, šajā sakarā esam uzsākot veidot dažādus sadarbības projektus ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā līmenī. Latvijas mērogā tās bijušas LFS atbalstītās vasaras nometnes bērniem, vasaras florbola līgas, dažādi florbola popularizēšanas pasākumi, kā florbola laukums Rīgas centrā, florbols sniegā Valmieras pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņiem un citi. Latvijas Florbola čempionāta atklāšanas spēle starp "RTU/Inspecta" un "Lekringu" notika Madonā, bet Daugavpilī paraugspēlē tikās SK "Pārgauja" un "Talsi/Triobet". LFS sekmīgi turpina Latgales reģiona apgūšanu, kur sadarbībā ar Daugavpils sportistiem izdevies noformēt jaunas komandas, kuras savu dalību Latvijas čempionātā uzsāks jau nākamā gada sākumā.

Florbols – demokrātiska spēle visiem vecumiem un visiem apstākļiem (Foto: Mārtiņš Šults)

     [+] [-]

, 2010-12-31 20:28, pirms 13 gadiem
a kā ar tiem rēķiniem?

  +1 [+] [-]

, 2010-12-31 20:45, pirms 13 gadiem
Scam rakstīja: a kā ar tiem rēķiniem?
Varbūt ej un prasi tam, no kura tās baumas saklausījies? Vai arī tev personīgi ko palika parādā?

  +5 [+] [-]

, 2010-12-31 20:49, pirms 13 gadiem
labs raksts, paldies

  +1 [+] [-]

, 2010-12-31 21:23, pirms 13 gadiem
Scam rakstīja: a kā ar tiem rēķiniem?
Izdevumus Eiropas Čempionvienību kausa izcīņas turnīram, šķiet, valsts sedza ar budžeta līdzekļiem no neparedzēto izdevumu maciņa...

  +4 [+] [-]

, 2010-12-31 21:59, pirms 13 gadiem
Labs raksts. Notikumiem bagāts florbola gads bijis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2011-01-01 14:20, pirms 13 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: attīstības gads? Kur ta ir tā attīstība? Čempis profesionālāks palicis? Izlases augstākās vietās? spēļu rezultāti uzlabojas?

Man jau liekas, ka parasts uz vietas mīņāšanās gads vien bija... igauņiem varbūt attīstības gads, tiem pašiem somiem, mazākajām komēm pasaulē ārpus 8nieka... Mētājamies ar skaļiem vārdiem, bet līmenis ne sū** nav cēlies kopš RA Arrows un ķekavas fināla 2001. gadā.....
skumjākais jau tas, ka paši florbolisti ir bremzes, kuri vairs nespēj pastāvēt par savu sporta veidu. Agrāk tā nebija...