Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1139, Did:0, useCase: 3

2010. gads: Vingrotāji iziet ielās un pārsteidz Latviju

Mārcis Pēterkops
Mārcis Pēterkops

Vingrošana – it kā visu aizmirsts sporta veids, augsti rezultāti Latvijai faktiski gājuši secen kopš Atēnu olimpiādes... Neviļus rudenī par viņiem atkal runāja. Tikai nevis kā par nopietnu sacensību uzvarētājiem, bet gan kā par laureātiem LNT šovā ”Latvijas Zelta talanti”. Par godalgām pasaulē letiņiem šogad bijis grūti cīnīties, taču pēdējo 12 mēnešu laikā sporta veida masveidība krietni augusi, un, iespējams, nākotne skatāma gaišos toņos.

Profi klusē

Kur tie laiki, kad latviešu sporta vingrotāji bija slaveni visā pasaulē... 2000. gada Vihrova zelts Sidnejā, 2004. gada Saproņenko sudrabs Atēnās... Diemžēl no visa tā, kas bija toreiz, pāri palicis labākajā gadījumā sausais atlikums. Līdzjutēju emocijas noklusušas, mediju uzmanība – niecīga. Katrā ziņā, šis sporta veids Latvijā nav beidzis pastāvēt. Protams, vārds ”profesionālis” vingrotāju vidū ir stiepjams jēdziens. Bez Saproņenko profu sacensībās piedalās arī Dmitrijs Trefilovs, gaisu apostījis Vitālijs Kardašovs. Abi pēdējie maizi pelna, mācot vingrot citiem, vingrošanas olimpiskajā centrā. Turpat apgrozās arī Saproņenko, nodarbības pasniedz par paraugu sportā nodēvētais Vihrovs, kā arī vēl vairāki vingrošanas speciālisti. Šajā centrā atrodamas arī treneres, taču augstākā kaluma turnīros latviešu daiļā dzimuma pārstāvju vārdi diemžēl nav atrodami.

Par Jevgeņija Saproņenko fizisko kondīciju varējām pārliecināties "Ghetto Basket" pasākumos. Foto: Renārs Buivids

Ar ievērojamiem rezultātiem šogad izcēlies vienīgi Saproņenko. Politikā soļus spērušais vingrotājs visa gada garumā piedalījies pasaules kausa posmos. Pavasarī olimpiskais vicečempions mājās atgriezās ar otro vietu Katarā un uzvaru Mariborā, septembrī tika izcīnīta otrā vieta posmā Beļģijā, savukārt pārējos posmos 32 gadus vecais atlēts iekļuvis labāko desmitniekā. Pasaules kausa ietvaros sevi pieteicis arī Latvijas otrais numurs Trefilovs. Par Saproņenko deviņus gadus jaunākais vingrotājs piedalījies dažādās disciplīnās un par labāko startu uzskatāmas sacensības Beļģijā, kurās izcīnīta piektā vieta vingrojumos uz zirga. Kā intervijā izteicies Igors Vihrovs, tad ”latviešu izredzes tikt uz olimpiādi ir kā likmes kazino. Iespēja ir 50/50”.

Mākslas vingrošanā – kā ierasts

Pretēji sporta vingrošanai, ar mākslas vingrošanu nosacīti profesionālā līmenī nodarbojas tikai sievietes. Finansējums ir tāds, kāds tas ir, taču tradīcijas paliek un neapsīkst. Pavasarī jau 11. reizi Rīgā tika rīkotas starptautiskās mākslas vingrošanas sacensības ”Baltijas aplis”. Latvijā sabrauca labākās sporta veida piekopējas no visas pasaules, un no mūsu tautietēm vislabākos rezultātus uzrādīja liepājniece Diāna Kelehsašvili, kura vingrojumā ar lentu izcīnīja trešo vietu, savukārt daudzcīņā palika tūlīt aiz labāko trijnieka – ceturtā. Jāpiemin arī talantīgā, Rīgā dzimusī un augusī vingrotāja Jeļena Meirzone, kura pašlaik pārstāv Izraēlu – turnīrā ”Baltijas aplis” viņa ieguva mākslinieku žūrijas titulu ”Miss Elegance 2010”.

Septembrī notika pasaules čempionāts, un tajā Latviju pārstāvēja četras vingrotājas - Veronika Romanova, Jeļizaveta Gamaļejeva, Jana Rudova un Anastasija Suhova. Komandu ieskaitē Latvijas vienība ierindojās 28. vietā, savukārt individuālajos rādītājos nevienai no mūsu valsts vingrotājām iekļūt labāko divdesmitniekā neizdevās. Spriežot pēc sasniegtā, Londonas olimpiāde tomēr ir pārāk tāls sapnis.

Gada sensācija – ielu vingrotāji

Pirms pāris gadiem grupas ”Gain Fast” solists Kaspars Zlidnis, kalistēnikas video iedvesmots, ierastās svaru zāles vietā devās uz piemājas sporta laukumu. Pievilkšanās stieņi un līdztekas drīz piesaistīja arī Kaspara draugu un paziņu uzmanību, un pēc kāda laika ar trenēšanos brīvā dabā bija aizrāvies jau paprāvs pulciņš cilvēku. Bija jau apzināti vairāk kā 300 sporta veida piekopēji, tā dēļ tika nodibināta Latvijas Ielu vingrošanas sporta biedrība. Kā februārī sacīja mūziķis un Latvijas Radio programmu vadītājs, tad ielu vingrošana neesot ārzemēs noskatīts un nokopēts sporta veids. Kaspars vortālā IeluVingrošana vēstīja: ”Ielu vingrošanu pilnīgi droši var nosaukt par sociālu projektu.” ”Tā Latvijā tiek veidota, apvienojot atlētisko vingrošanu, kalistēniku, „hip-hop” kultūru, „parkour” kustību, kā arī vēl dažādas cilvēku sportiskās izpausmes, kuras varējām pielāgot mūsu projektam, izveidojot vingrinājumu kompleksu ielu apstākļiem,” turpināja Kaspara domubiedrs, biedrības vadītājs Māris Šlēžiņš. Kā viena no jaunā sporta veida priekšrocībām allaž tikusi minēta tā brīvā pieejamība un tas, ka treniņu process ir bez maksas. Tāpat tika akcentēta iespēja ar vingrošanu nodarboties ikvienam, neatkarīgi no vecuma.

Ielu vingrotāji gada sākumā, piedaloties veselīga dzīvesveida popularizēšanas pasākumā. Foto: www.ieluvingrosana.lv

Ielu vingrotāji visa gada garumā sadarbojās ar ”Ghetto Basket” strītbola turnīra rīkotājiem, un ar saviem frīstaila priekšnesumiem lieliski papildināja pasākuma notikumu klāstu. Galvenokārt zmantojot savus personīgos līdzekļus, vingrotāji skolēnu mācību gada laikā devās uz daudzām jo daudzām skolām, un sniedza jauniešiem savus paraugdemonstrējumos. Aktīvi treniņos tika iesaistīti jaunieši no nelabvēlīgām ģimenēm. Uzsverot piederību ”hip-hop” kultūrai, tika izveidota sadarbība ar reperiem Gacho un Ozolu, tāpat pretimnākšanu vingrotājiem izrādīt izlēma šķēpmetējs, olimpiskais vicečempions Vadims Vasiļevskis. Visu beidzot, kopā ar ielu vingrotājiem priekšnesumos piedalīties piekrita Latvijas profi, kā minētie Saproņenko un Vihrovs. Vasarā ielu vingrotāji bija pieprasīti ļoti daudzos pasākumos – gan pilsētu svētkos, gan ”Adidas” rīkotās sacensībās, gan augusta hokeja līdzjutēju svētkos... Vasara pagāja karsti...

Nemanot iestājās rudens, un vingrotāju komanda izlēma atsaukties LNT aicinājumam piedalīties talantu raidījuma atlasē. Veselīgā dzīvesveida popularizētāji ātri vien iemantoja žūrijas uzmanību, un saņēma ceļazīmi uz sestdienas pārraidi. Pirms dalības TV šovā, vingrotāji kopā ar Saproņenko un Vihrovu septembrī sarīkoja lielo vingrošanas festivālu. Sacensības amatieriem un profesionāļu paraugdemonstrējumi – pasākums aizrāva sanākušos cilvēkus un raisīja aizvien lielāku interesi sabiedrībā.

Par vingrotāju lielāko slavas brīdi uzskatāma dalība šovā ”Latvijas Zelta talanti”. Skatītāju pārsteigšana atlasē un pusfinālā, visbeidzot vājdzirdīgo bērnu iesaistīšana finālā. Ielu vingrotāju komanda, ar Kasparu Zlidni, Māri Šlēziņu, Dmitriju Kmitu, Andreju Tamanu, Maksimu Vjuginu, Maksimu Fainziļbergu un Mihailu Mirgarodski priekšgalā, populārajā raidījumā ieguva vislielāko skatītāju atbalstu un plūca uzvarētāju laurus. Tas uzskatāms par platu soli vingrošanas kustības attīstībai Latvijā. Par to varam pārliecināties kaut vai aizejot uz tuvējo sporta laukumu. Ja iepriekš jauniešu mīļākās aktivitātes aprobežojās ar alkohola lietošanu, tad tagad aizvien vairāk cilvēku vēlas izrādīties, izmantojot vingrošanas stieņus.

Mārim Šlēžiņam un pārējai vingrotāju komandai dalība dažādos pasākumos kļuvusi par ikdienu. Foto: www.ieluvingrosana.lv

Lai gan šobrīd valda ziema, īstiem vingrotājiem tas nav šķērslis. Turklāt pienācis jaunais gads – laiks, kad ikvienam ir iespēja izvirzīt jaunus, sportiskus mērķus.

Kāda ir tava attieksme pret ielu vingrošanu?

  • 14

  • 17

  • 39

  • 3


     [+] [-]

, 2010-12-30 16:09, pirms 13 gadiem
Sitais viss ir smiekliigi ,kjip ielu vingrot. to pasu arii maak parastie vingrotaaji un dazzas lietas ko vinji tur dara pat LSPA studentiem ir jaamaak paraadiit uz atziimi.
Un sitais ka saka visi WOW par visu ir tikai taapeec ka nekad naw redzeejusi vingrosanu uz paraleelajaam liidztekaam.

  -3 [+] [-]

, 2010-12-30 16:24, pirms 13 gadiem
dzivis rakstīja: Sitais viss ir smiekliigi ,kjip ielu vingrot. to pasu arii maak parastie vingrotaaji un dazzas lietas ko vinji tur dara pat LSPA studentiem ir jaamaak paraadiit uz atziimi.
Un sitais ka saka visi WOW par visu ir tikai taapeec ka nekad naw redzeejusi vingrosanu uz paraleelajaam liidztekaam.
Cik ir LSPA studentu? Maz, vecīt...
Slēpts komentārs: blink

  -3 [+] [-]

, 2010-12-30 16:34, pirms 13 gadiem
Nu paskatoties uz dažiem "ielu vingrotājiem" man kkā neliekas, ka to masu, kas viņiem ir, dabujuši uz līdzstekām, tā vienk ir silta ūdentiņa liešana sejā, ka viņi to uzdabūjuši tikai pie līdzstekām. 100 punkti daudzi no viņiem vmaz 2 gadus ir gājuši uz svaru zāli, bet mēģināt pievērst cilvēkus nodarboties ar sportu ir laba lieta, ko viņi dara.

  -3 [+] [-]

, 2010-12-30 16:38, pirms 13 gadiem
Man nav nekas pret viniem!
Bet viņi nebīja pelnījusi vinnēt Latvijas Zelta talanti..!
Jeb varb;ut es neizprotu šova tiešo būtibu..!
Vai tas ir talants?!!!!Tu var uztrenēt lielākā daļa no mums!

     [+] [-]

, 2010-12-30 18:51, pirms 13 gadiem
Cik visi te negatīvi noskaņoti. Ejiet nolaist tvaiku un pavingrojiet.

  -1 [+] [-]

, 2010-12-30 19:31, pirms 13 gadiem
LSPA studentu ir apmeeram 1 k varbuut 1,5 k , bet nu caliit es ar saviem 100 kg un netreneetiem muskuljiem, uz paraleelajaam liidtekaam varu prieksturi notureet veesi, ja zin kas vispaar taada ir un cik no jums vispaar uz paraleelajaam un sieviesu vingrojusi, seit lai paraadiitu klasi ir tikai jaabuut lielai lokaniibai un speekam, bet ielu vingrotaaji tikai paraada ko ar speeku var iztariit, bet no lokaniibas vinji sorry neko neraada.

     [+] [-]

, 2010-12-31 02:29, pirms 13 gadiem
puika_labs_ rakstīja: Man nav nekas pret viniem!
Bet viņi nebīja pelnījusi vinnēt Latvijas Zelta talanti..!
Jeb varb;ut es neizprotu šova tiešo būtibu..!
Vai tas ir talants?!!!!Tu var uztrenēt lielākā daļa no mums!
tak tas šovs vispār nedrīkstētu saukties tā ka it kā viņi tur kkādus talantus meklētu! Jēga no tām zvaigznēm kuras deva viņiem ķipa par to vai ir viņiem talants vai nav? Kas viņiem pirmajaa raidijumā bija talants bet piemēram nākamajā kārtā tas talants kkur jau izgaisis? Manšķiet ka tur pat bija viens tāds kuram neiedeva pusfinālā zvaigznes, jo redz žūrijai nepatika viņa priekšnesums.

  +2 [+] [-]

, 2010-12-31 13:27, pirms 13 gadiem
chalji censhas pieveerst cilveekus veseliigam dziivesveidam, bet komentāros tik noriešana, ndaa