Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

2010.gads: Latvijas tenisa līderiem ATP un WTA tituli

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

2010.gads: Latvijas tenisa līderiem ATP un WTA tituli
Ernests Gulbis un Anastasija Sevastova
Foto: AFP/Scanpix

Jau pavisam drīz startēs jaunā tenisa sezona, tāpēc ir pēdējais brīdis, lai vēl pakavētos atmiņās par šajā gadā pieredzēto. Latvijas tenisam bijuši gan prieka mirkļi, gan arī vairākas epizodes, kas rada pārdomas, cik nozīmīgs Latvijas līdzjutējam ir šis sporta veids.

Pēc nesekmīgās iepriekšējās sezonas šogad uzspīdēja Ernests Gulbis. Februāra beigās Delrejbīčā Ernests tika pie pirmā ATP titula karjerā, uzvarot piecas cīņas bez zaudēta seta. Arī turpinājums māla sezonā Eiropā bija lielisks – Romā uzvarēts Rodžers Federers, bet pusfinālā sīvā cīņā zaudēts Rafaelam Nadalam. Ar lielām cerībām tika gaidīts „French Open”, taču pirmās kārtas spēle pret mājinieku Žuljenu Beneto pārvērta visu atlikušo sezonu – gūts kājas savainojums. Tā dēļ Ernests izlaida Vimbldonu, bet sezonas otrajā pusē savu spēli tā arī īsti neatrada. Tas gan neliedza sasniegt jaunu karjeras rekordu – 24.vieta ATP rangā arī gada noslēgumā. 2011.gadā viņam pirmais turnīrs Dohā, bet lielākās progresa iespējas „Grand Slam” turnīros, jo 2010.gadā ne reizi netika pārvarēta pirmā kārta. Līdzās sportiskajām veiksmēm un neveiksmēm Gulbis itin veiksmīgi iekārtojies tūres „sliktā puiša” tēlā – rakešu dauzīšana, lamāšanās un bārdas rugāji. Šāds stils var patikt vai nepatikt, bet vienaldzīgo ir maz, tamdēļ arvien biežāk latvieša vārds izskan arī ārzemju medijos.

Anastasija Sevastova 2010.gadā turpināja pastāvīgo progresu. Pirmās veiksmes bija martā, kad Monterejā (Meksikā) sasniegts pirmais WTA turnīru pusfināls karjerā un uzveikta kādreizējā ranga līdere Jeļena Jankoviča. Lielisks pieteikums māla sezonai bija Eštorilā (Portugāle), kad liepājniece tika līdz pirmajam WTA titulam. Līdzīgi kā ar Gulbi tika gaidīts labs starts „French Open”, taču nekā – domājams, sezonas vājākā spēle un zaudējums pret zviedrieti Larsoni. Vasaras turpinājumā vairāki „International” ceturtdaļfināli, bet sezonas beigās Nastja uzspīdēja Pekinā, tiekot labāko astoņniekā „Premier” sacensībās un uzvarot Samantu Stosuru. Gads noslēgts 45.vietā (labākā vieta 44.), bet jaunajā gadā liepājnieces mērķis ir tikt 30 labāko vidū. Arī viņai primārais ir labi spēlēt „Grand Slam”, jo līdz šim šajos turnīros tikai divas uzvaras (pa reizei pārvarēta pirmā kārta Ņujorkā). Pirmais turnīrs Oklendā.

Kluss gads bijis Andim Juškam. Īpaši tas sakāms par vienspēlēm – tikai viens „Future” tituls, bet labākajā čelendžerī pusfināls. Labāk Andim veicās dubultspēlēs, pieci tituli – viens „Challenger” un četri „Future”. Vienspēļu rangā Juškam uz papēžiem sācis mīt Kārlis Lejnieks. Lai gan joprojām neizdevās izvairīties no nelieliem savainojumiem, Kārlis sasniedza ranga ceturto simtu ar sekmīgiem startiem „Future” turnīros – divi tituli un vēl četri fināli. Jācer, ka 2011.gadā tiks sperts nākamais solis uz „Challenger”. Atbilstoši savām spējām un materiālajām iespējām gadu aizvadīja Deniss Pavlovs un Adrians Žguns. Deniss sezonas beigās pat tika pie „Future” titula (sezonas gaitā veiksmīgi spēlēja dubultspēlēs tiekot arī pie tituliem), bet Adriana labākais sasniegums „Future” fināls. Kopā ar Žgunu un Pavlovu pirmos soļus pieaugušo tenisā spēra cēsnieks Miķelis Lībietis, ielaužoties kā vienspēļu, tā dubultspēļu rangā. Lībietis šosezon uzspīdēja arī junioru Vimbldonā un kopā ar savu vienaudzi Artūru Kazijevu „Australian Open”. Jācer, ka nākamgad „Future” turnīros parādīsies arī Artūrs, kā arī talantīgie brāļi Mārtiņš un Jānis Podžus.

Vietu ranga simtniekā dubultspēlēs saglabājusi Līga Dekmeijere, tomēr šis gads viņai noteikti nav bijis tas sekmīgākais. Pēc „US Open” Līga domāja vairāk pievērsties vienspēlēm (te gan vieta tikai septītajā simtā), taču arī bez lielām sekmēm. Pagaidām vēl nav skaidrības, vai Dekmeijeri redzēsim spēlējam „Australian Open” dubultspēļu sacensībās. Bez īpaša progresa šis gads pagājis Diānai Marcinkevičai, bet pirmos starptautiskos ranga punktus iekrājušas Lina Lileikite, Zane Zariņa, Jūlija Kuļibaba, Adrija Runča un Aleksandra Nionova. Lielas cerības nākotnē tiek saistītas ar Jeļenu Ostapenko, kurai gan vēl tikai 13 gadu.

Komandu līmenī visvairāk iepriecināja 16 gadus veco puišu komanda (brāļi Podžus un Iļja Fomkins), kas izcīnīja piekto vietu Eiropā un tika uz pasaules čempionātu. Federācijas kausa komanda saglabāja vietu Eiropas Āfrikas zonas 1.grupā, bet Deivisa kausa komanda šogad atstāja pirmo grupu, zaudējot gan ukraiņiem (viesos bez Gulbja), gan poļiem mājās. Pirmo reizi Deivisa kausa sacensības tika sarīkotas Rīgā Olimpiskajā Sporta centrā, taču pat ar Gulbja līdzdalību tas nespēja pulcēt pilnas tribīnes. Skumīgākais, gan tas, ka uz izšķirošo spēli tribīnes kļuva vēl tukšākas un ne tikai „Dinamo Rīga” spēles dēļ... „Future” turnīrs Lielupē joprojām izskatās vairāk ķeksīša pēc, jo nav intereses ne no mūsu spēlētājiem, ne līdzjutējiem. Tenisa kompleksa celtniecības process Lielupē nav izkustējies, bet šī gada Latvijas čempionāts Liepājā (čempionu tituli liepājniekiem Adrianam Žgunam un Linai Lileikitei) aizritēja ar aizķeršanos lietus dēļ, bet slēgto kortu vienā no Latvijas tenisa šūpuļiem īsti nav...

Kas bija gada notikums Latvijas tenisā?

  • 21

  • 11

  • 107

  • 9

  • 2


  +1 [+] [-]

, 2010-12-31 12:51, pirms 13 gadiem
Par tenisa notikumiem Latvijā grūti piekrist autoram...
Tieši šī apraksta daļa izskatās "vairāk ķeksīša pēc"!

Nav pieminēta neviena pozitīva lieta par Deivisa Kausa sacensībām - kuras pirmo reizi rīkotas galvaspilsētā, kurām speciāli iegādāts jauns un šāda līmeņa spēlēm atbilstošs segums (kuru, turklāt, var izmantot/uzstādīt jebkurā sporta centrā), kā arī, pulcēts pēdējo gadu (ja ne visas Latvijas vēstures) lielākais skatītāju skaits tenisa sacensībās Latvijā!

Līdzīgi par vienīgo Latvijas "Future" turnīru - autors to, cik atceros, pats netika apmeklējis.. No mūsu labākajiem spelētājiem intereses nav (kas, protams, ir ļoti žēl), taču tam ir saprotams un objektīvs iemesls. Turpretī, citi pašmāju tenisisti, un viņu nebija maz, piedalījās un cīnījās atbilstoši savām spējām. Ja tas ir pirmais solis, un cik zinu - tā tas tiek skaidrots - tad tā ir laba iespēja jaunajiem un neko vairāk nevajadzētu gaidīt!

Par Tenisa kompleksa celtniecību derētu vēl vairāk painteresēties, bet paviršais teikums par Latvijas Čempionātu ir zem katras kritikas. Vai tad autors nav dzirdējis, kamdēļ LČ tika rīkots tieši Liepājā?

Vēl būtu daudz ko teikt, vien žēl, ka autors šoreiz nav bijis uzdevumu augstumos...

P.S. Kā var neminēt "Riga Open 2010"?...

  +3 [+] [-]

, 2010-12-31 13:19, pirms 13 gadiem
paldies par izlasiishanu..
Shajos apskatos jau jaauzliek tikai dazhi akcenti, lai neaizrautos ar palagiem, jo katra teema buutu pelniijusi atsevishkju izpeeti..

par Liepaajas sviniibaam zinu, bet saape citur.. Par "Future" probleemu pats nosauci, "Riga Open"- ceru, ka naakotnee no taa kas izaugs.. Lai laimiigs..

  +1 [+] [-]

, 2010-12-31 13:23, pirms 13 gadiem
Jānis Cīrulis rakstīja: paldies par izlasiishanu..
Shajos apskatos jau jaauzliek tikai dazhi akcenti, lai neaizrautos ar palagiem, jo katra teema buutu pelniijusi atsevishkju izpeeti..

par Liepaajas sviniibaam zinu, bet saape citur.. Par "Future" probleemu pats nosauci, "Riga Open"- ceru, ka naakotnee no taa kas izaugs.. Lai laimiigs..
Novēlu nākamgad vairāk tieši atseviškās izpētes rakstu un paldies par teicamu darbu gada garumā!

  +1 [+] [-]

, 2010-12-31 13:26, pirms 13 gadiem
normiic rakstīja: Novēlu nākamgad vairāk tieši atseviškās izpētes rakstu un paldies par teicamu darbu gada garumā!
ceru uz paliidziigaam rokaam operatiivaas informaacijas atspoguljoshanaa, lai pats pieveerstos izpētei.

  +4 [+] [-]

, 2010-12-31 15:54, pirms 13 gadiem
Raksts labs!

Manuprāt, gada notikums ir Gulbja pirmais ATP tituls. Ja Sevastovai viss pārējais gads būtu bijis labāks, tad varētu pastrīdēties. Uzvara pār Federeru - viena spēle, Gulbim to dienu veicās, Federeram atkal nē, tā tenisā notiek. Nākošgad Ernestam jātiek TOP15. Pozitīvi ir tas, ka GS turnīros nebūs jāaizstāv punkti.

Sevastovai jātiek TOP30. Galvenais tagad starpsezonā uzlabot servi, jo tikai ar cīņassparu netiks nekur tālāk par tagadējo pozīciju.

     [+] [-]

, 2010-12-31 15:55, pirms 13 gadiem
Jānis Cīrulis rakstīja: par Liepaajas sviniibaam zinu, bet saape citur.. P
varbuuut pastāstīsiet man ar?

  +2 [+] [-]

, 2010-12-31 16:02, pirms 13 gadiem
Pārsteidz aptaujas rezultāti...Interesanti vai pēc daudziem gadiem kāds pieminēs to ,ka Gulbis savā laikā ir uzvarējis .1 raketi (arī otro).Manuprāt, uzvarēts ATP turnīrs,lai vai kāds tur spēlētāju sastāvs, "stāv pāri" atsevišķām uzvarām!