Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:121, Did:0, useCase: 3

Beidzot startēs jaunā "A Sērijas" sezona

Agris Suveizda

Beidzot startēs jaunā "A Sērijas" sezona
Tiek atklāts jaunais "Juventus" stadions
Foto: digitale/Scanpix

Šovakar ar spēli Milānā starp vietējo "Milan" un galvaspilsētas klubu "Lazio" beidzot sāksies jaunā Itālijas futbola čempionāta sezona. Tai bija jāsākas jau pirms divām nedēļām, taču, līdzīgi kā Spānijā, sezonas ievads tika aizkavēts streika dēļ. Milānas un Romas futbolistu dueļa sākums plkst. 21:45 pēc Latvijas laika.

Čempionu līgā tikai trīs itāļu klubi; "Atalanta" atņem sešus punktus

Pirmais oficiālais Itālijas čempions tika noskaidrots tālajā 1898.gadā, kad astotajā maijā Dženovas "Cricket and Athletic Club" pagarinājumā ar 3:1 pieveica Turīnas "Internazionale". Turpmākajos gados tika izspēlēti reģionu turnīri, kuru uzvarētāji tālāk izslēgšanas mačos noskaidroja čempioni. 1909./10.g. sezonā sistēma tika mainīta un tika izspēlēts apļa turnīrs (līgā piedalījās deviņas vienības). Pirmajos turnīros visveiksmīgāk spēlēja jau pieminētais Dženovas klubs, kas septiņu sezonu laikā triumfēja sešas reizes.

Šī komanda pastāv vēl šobaltdien, un "Genoa" titulētāko klubu sarakstā ar deviņiem tituliem ierindojas augstajā ceturtajā vietā, atpaliekot vien no trim flagmaņiem - Turīnas "Juventus" (27), "Milan" un Milānas "Inter" (abiem pa 18). Tiesa, "Genoa" pēdējo trofeju ieguvusi pirms gandrīz 90 gadiem – 1924.gadā. Starp citu, nākamajā sezonā čempiones tituls ieguva iesauku Scudetto. Pēdējo desmit gadu laikā kausus savā starpā sadalījuši tieši trīs lielie milži. "Inter" uzvarējis piecreiz, bet "Juventus" un "Milan" – divreiz. "Juventus" triumfēja arī 2005.gadā, bet šis tituls skandāla dēļ tika atņemts. Arī pēc iepriekšējās sezonas beigām Itālijā izcēlās sarunātu spēļu skandāls, un sodīta tika arī viena "A Sērijas" komanda – "Atalanta" sezonu uzsāks ar mīnus sešiem punktiem.

1988.gadā "A Sērija" no 16 komandu līgas pārgāja uz 18 vienībām, bet pirms septiņiem gadiem notika vēl viena paplašināšanās, un Itālijas čempionāta augstākā divīzija pēc 52 gadu pārtraukuma atgriezās pie 20 vienību sistēmas. Tā kā "A Sērija" nesen UEFA rangā trešo vietu atdeva Vācijas Bundeslīgai, nākamajā sezonā Itāliju Čempionu līgā pārstāvēs vairs tikai trīs klubi. Vēl trīs (ceturtās, piektās un Itālijas kausa ieguvējs) piedalīsies Eiropas līgā. Nav izslēgts, ka, ja Itālija neuzlabos sniegumu Eirokausos, tā jau pavisam drīzā nākotnē Čempionu līgā var zaudēt vēl vienu komandu.

KomandaSkKomandaSk
Juventus27Pro Vercelli7
Milan18Roma3
Inter18Fiorentina2
Genoa9Napoli2
Bologna7Lazio2
Torino7

Piezīme – tabulā minēti klubi, kas izcīnījuši vismaz divus titulus.

"Milan" lūkos nosargāt titulu

"Milan" jauno sezonu uzsākusi veiksmīgi, sestajā augustā Ķīnas pilsētā Pekinā Milānas klubu derbijā ar 2:1 pieveicot "Inter" un iegūstot Itālijas superkausu. Pirmie vārtus guva pretinieki, taču otrajā puslaikā "Milan", pateicoties Zlatana Ibrahimoviča un Kevina Prinsa-Boatenga sitieniem, atspēlējās un arī uzvarēja. Starpsezonā "Milan" pastiprinājās ar tādiem spēlētājiem kā Filips Meksess (šobrīd gan ārstē savainojumu), Taje Taivo (abi kā brīvie aģenti), Alberto Akvilāni (īrē no "Liverpool") un Antonio Nočerīno, kā arī tika izmantota iespēja par 24 miljoniem eiro izpirkt tiesības uz jau pieminēto Ibrahimoviču.

Tāpat "Milan" noslēdza darījumus ar "Genoa", pērkot vai pārdodot daļu vai visas tiesības uz vairākiem spēlētājiem. No vērtīgākajiem papildinājumiem šajos darījumos var minēt pussargu Kevinu Prinsu-Boatengu un vārtsargu Marko Ameliju (tika īrēti pagājušajā sezonā) un Stefanu El-Šāravi. Prom devās Sokratis Papastatopuloss (tagad jau spēlē Brēmenes "Werder") un Alekzanders Merkels. "Milan" šosezon vairs nepārstāvēs vairāki veterāni – Andrea Pirlo, Mareks Jankulovskis, Masimo Odo un Nikola Legrotalje.

Klāt

SpēlētājsVecPozīcijaNoSumma
Zlatans Ibrahimovičs29UzbrucējsBarcelona24 miljoni
Stefans El-Šāravi18UzbrucējsGenoa10 miljoni
Kevins Prinss-Boatengs24PussargsGenoa7.5 miljoni
Marko Amelija29VārtsargsGenoa3.5 miljoni
Antonio Nočerīno26PussargsPalermo1 miljons
Filips Meksess29AizsargsRomaBrīvais aģents
Taje Taivo26AizsargsMarseilleBrīvais aģents
Alberto Akvilāni27PussargsLiverpoolĪre

Prom

SpēlētājsVecPozīcijaUzSumma
Marko Borjello29UzbrucējsRoma10 miljoni
Sokratis Papastatopuloss23AizsargsGenoa4 miljoni
Alekzanders Merkels19PussargsGenoa4 miljoni
Andrea Pirlo32PussargsJuventusBeidzās līgums
Mareks Jankulovskis34AizsargsBeidzās līgums
Nikola Legrotalje34AizsargsCataniaBeidzās līgums
Oguči Onjevu29AizsargsSportingNezināma summa
Didaks Vila22AizsargsEspanyolĪre
Masimo Odo35AizsargsLecceĪre

Eto'o no "Inter" pārceļas uz Anzhi", viņu aizstās Forlans

Starpsezonas sākumā Milānas "Inter" rindās notika galveno treneru nomaiņa (brazīlieti Leonardu, kurš kļuva par PSG sporta direktoru, aizstāja Antonio Džanpjēro Gasperīni), taču kā būtiskākais notikums jāmin uzbrucēju nomaiņa – "Inter" un Samuels Eto'o saņēma lielisku piedāvājumu no Mahačkalas "Anzhi", un kamerūnietis pārcēlās uz Krievijas Premjerlīgu. Pēcāk par Eto'o potenciālo aizstājēju Milānā kļuva Urugvajas izlases uzbrucējs Djego Forlans. Tās nebija vienīgās izmaiņas priekšējā līnijā – vēl par nedaudz vairāk nekā 5,5 miljoniem eiro (kopā) tika iegūti holandiešu talants Luks Kastainjoss un argentīnietis Mauro Sarate (uz īres tiesībām), bet "Napoli" izīrēts tika maķedonietis Gorans Pandevs.

Izmaiņas bija arī citās līnijās. Par pirmo japāni "Inter" vēsturē kļuva Juto Nagatomo, kurš iepriekšējā sezonā "A Sērijā" spilgti atzīmējās "Cesena" rindās. "Inter" piekrita darījumam par aptuveni 6,5 miljoniem eiro. Savukārt par pieciem miljoniem no Brazīlijas un Dienvidamerikas čempiones "Santos" tika iegādāts Žonatans, toties kluba rindās vairs nav pieredzējušā un bēdīgi slavenā veterāna Marko Materaci, kurš nespēja izturēt konkurenci un piekrita neturpināt sadarbību. Materaci joprojām ir bez kluba. Vidējā līnijā "Inter" no Argentīnas čempionvienības iegādājās Rikardo Alvaresu (gandrīz 12 miljoni par 90% tiesību, atlikušos 10% "Inter" būs jāizpērk, kad futbolists sasniegs 80 maču robežu).

Klāt

SpēlētājsYOPozīcijaNoSumma
Rikardo Alvaress23PussargsVelez11.75 miljoni
Juto Nagatomo24AizsargsCesena6.5 miljoni
Žonatans25AizsargsSantos5 miljoni
Emiljāno Vivjāno25VārtsargsBologna4.2 miljoni
Luks Kastainjoss18UzbrucējsFeyenoord3 miljoni
Djego Forlans32UzbrucējsAtleticoNezināma summa
Mauro Sarate24UzbrucējsLazioĪre
Andrea Poli21PussargsSampdoriaĪre

Prom

SpēlētājsYOPozīcijaUzSumma
Samuels Eto'o30UzbrucējsAnzhi28 miljoni
Davide Santons20AizsargsNewcastle6 miljoni
Marko Materaci37AizsargsBeidzās līgums
Viktors Obinna24UzbrucējsLokomotivBeidzās līgums
Makdonalds Mariga24PussargsReal SociedadĪre
Gorans Pandevs28UzbrucējsNapoliĪre

"Juventus" cits stadions, citi spēlētāji. Bet vai citi rezultāti?

Itālijas titulētākais klubs Turīnas "Juventus" pēdējos divus gadus uzstādījis ļoti vājus sportiskos rezultātus (septītā vieta divus gadus pēc kārtas; pēc iepriekšējās sezonas beigām tika atlaists Luidži Delneri, kuru uz komandtiltiņa aizstās Antonio Konte), tomēr pēc aktīva selekcijas darba šajā starpsezonā Vecās sinjoras līdzjutējiem atkal ir pamats cerībām. "Juventus" rīcībā bija diezgan liels transfēru budžets, un jau transfēru perioda sākumā "Juventus" par vairāk nekā 35 miljoniem izpirka tiesības uz četriem spēlētājiem (Alesandro Matri, Simoni Pepi, Fabio Kvaljarellu un Marko Motu), kuri pagājušajā sezonā tika īrēti.

Pēcāk "Juventus" iztērēja vēl aptuveni 50 miljonus iegādājoties tādus futbolistus kā Artu Vidals, Štefans Lihštainers, Mirko Vučiničs, Eljero Elija u.c. Kā brīvais aģents "Juventus" pievienojās pieredzējušais pussargs Andrea Pirlo. Neskaitot tos, kuri devās prom pēc īres vai ar kuriem netika pagarināts līgums, starpsezonā "Juventus" šķīrās no pussargiem Mohameda Sisoko un Felipes Melu, kā arī uzbrucēja Sebastjana Džovinko. Jāatzīmē, ka vakar ar draudzības spēli pret "Notts County" (1:1) tika atklāts jaunais kluba stadions ("Delle Alpi" vietā), kurā ir 41 tūkstotis skatītāju vietu.

Klāt

SpēlētājsVecPozīcijaNoSumma
Alesandro Matri26UzbrucējsCagliari15.5 miljoni
Mirko Vučiničs27UzbrucējsRoma15 miljoni
Fabio Kvaljarella28UzbrucējsNapoli10.5 miljoni
Arturo Vidals24PussargsBayer10.5 miljoni
Štefans Lihštainers27AizsargsLazio10 miljoni
Eljero Elija23PussargsHamburg9 miljoni
Simone Pepe27PussargsUdinese7.5 miljoni
Marko Mota25AizsargsUdinese3.75 miljoni
Andrea Pirlo32PussargsMilanBrīvais aģents
Mikele Pacjenca28NapoliBrīvais aģents

Prom

SpēlētājsVecPozīcijaUzSumma
Mohameds Sisoko26PussargsPSG7 miljoni
Sebastjans Džovinko24UzbrucējsParma3 miljoni
Felipe Melu28PussargsGalatasaray1.5 miljoni
Zdeneks Grigera30AizsargsFulhamAtlaists

"Roma" sastāvā lielas izmaiņas

Arī "Roma" rindās notikušas ļoti lielas izmaiņas. Trenera amatā Luiss Enrike nomainīja Vinčenco Montellu, bet spēlētāju ziņā romieši ieguvuši 11 vērā ņemamus papildinājumus. Priekšējā līnijā "Roma" par 10 miljoniem (maksājumi sadalīti trīs gadu periodā) izpirka Marko Borjello līgumu, kā arī kopā par 29 miljoniem eiro iegādājās Pablo Osvaldo, kurš savulaik četrus gadus pavadījis "A Sērijā", un Bojanu Krkiču. Pēc divām sezonām "Barcelona" Krkičs būs jāizpērk atpakaļ par 13 miljoniem eiro, ja vien "Roma" galdā neliks līgumā minētos 28 miljonus. Par jauno pamatvārtsargu kļuvis Nīderlandes izlases pirmais numurs Mārtens Stēkelenburhs, kurš no Amsterdamas "Ajax" iegādāts par vairāk nekā sešiem miljoniem eiro.

Vidējā līnijā "Roma" nopirka argentīniešu uzlecošo zvaigzni Eriku Lamelu, kuram pēdējā transfēru perioda dienā pievienojās arī tautietis Fernando Gago un bosniešu talants Miralems Pjaničs. Pēdējā dienā "Roma" ieguva arī perspektīvo dāņu aizsargu Simonu Kjēru (trīs miljoni par īri, plus vēl septiņi, ja "Roma" vēlēsies izpirkt tiesības) un 20 gadus veco "Parma" uzbrucēju Fabio Borīni (1,7 miljoni par īri, plus vēl septiņi, ja vēlēsies izpirkt tiesības). Vēl "Roma" ieguvusi divus aizsargus – 22 gadus veco spāni Hosē Anhelu Valdesu un pieredzējušo argentīnieti Gabrielu Hainci. Prom no Romas devušies vārtsargs Doni, aizsargi Jons Arne Rīse un Filips Meksess, pussargs Žeremijs Menē un uzbrucējs Mirko Vučiničs.

Klāt

SpēlētājsVecPozīcijaNoSumma
Pablo Osvaldo25UzbrucējsEspanyol17 miljoni
Bojans Krkičs21UzbrucējsBarcelona12 miljoni
Eriks Lamela19PussargsRiver Plate12 miljoni
Miralems Pjaničs21PussargsLyon11 miljoni
Marko Borjello29UzbrucējsMilan10 miljoni
Mārtens Stēkelenburhs28VārtsargsAjax6.325 miljoni
Hosē Anhels Valdess22AizsargsSporting Gijon4.5 miljoni
Simons Kjērs22AizsargsWolfsburgĪre
Fernando Gago25PussargsReal MadridĪre
Fabio Borīni20UzbrucējsParmaĪre
Gabriels Haince33AizsargsMarseilleBrīvais aģents

Prom

SpēlētājsVecPozīcijaUzSumma
Mirko Vučiničs27UzbrucējsJuventus15 miljoni
Žeremijs Menē24PussargsPSG8 miljoni
Jons Arne Rīse30AizsargsFulham2.8 miljoni
Filips Meksess29AizsargsMilanBeidzās līgums
Doni31VārtsargsLiverpoolBeidzās līgums

Latvijas U-19 izlases aizsargs pievienojas "Cesena"

Itālijas ceturto spēcīgāko klubu "Udinese" starpsezonā atstāja vairāki ļoti nozīmīgi spēlētāji. Uz Spānijas superklubu "Barcelona" pārcēlās Čīles izlases uzbrucējs Aleksis Sančess (26 miljoni), Šveices valstsvienības pussargs Gekhans Inlers (13) pievienojās "Napoli", bet Kolumbijas izlases aizsargs Kristians Sapata (12) turpmāk pārstāvēs "Villarreal". Vēl vairāk nekā 11 miljoni iegūti par Pepes un Motas pārdošanu "Juventus". Šo futbolistu vietā nopirkti vairāki perspektīvi spēlētāji, kā piemēram, Gabriels Torje, Alvaro Pereira, Danilu u.c. Kopā iztērēti vien aptuveni 20 miljoni.

Noteikti jāatzīmē arī "Palermo" vienība, kas par 42 miljoniem eiro PSG pārdeva argentīniešu uzbrūkošā stila pussargu Havjeru Pastori. "Palermo" prezidents Mauricio Dzamperīni gan pēc darījuma izteicis milzīgu sašutumu, apgalvojot, ka pussarga aģents, kurš, prezidenta vārdiem, iegūšot vairāk nekā 10 miljonus no transfēra summas, rīkojies nekaunīgi. Savukārt Latvijas futbola līdzjutējus jau tuvākajā laikā varētu piesaistīt viena no "A Sērijas" otrā ešelona komandām "Cesena", kā rindas, šovasar noslēdzot trīs gadu līgumu, papildinājis Aleksejs Giļničs. Tiesa, Latvijas U-19 izlases aizsargs šosezon pārstāvēs jauniešu komandu, kas startēs "Primavera" čempionātā.

Otrā kārta

DatumsSpēleLaiksDatumsSpēleLaiks
09.09.Milan – Lazio21:4511.09.Chievo - Novara16:00
10.09.Cesena – Napoli21:4511.09.Fiorentina - Bologna16:00
11.09.Juventus – Parma13:3011.09.Genoa - Atalanta16:00
11.09.Roma – Cagliari16:0011.09.Lecce - Udinese16:00
11.09.Catania - Siena16:0011.09.Palermo - Inter16:00

Betsafe.com vērtējums komandu izredzēm uz Scudetto

KomandaKoefKomandaKoef
Milan (1.)2.20Parma (12.)600.00
Inter (2.)2.75Cagliari (14.)600.00
Juventus (7.)7.00Bologna (16.)800.00
Roma (6.)12.00Chievo (11.)800.00
Napoli (3.)17.00Atalanta (21.)1000.00
Udinese (4.)75.00Siena (22.)1000.00
Lazio (5.)75.00Lecce (17.)1000.00
Fiorentina (9.)100.00Cesena (15.)1000.00
Palermo (8.)200.00Catania (13.)1000.00
Genoa (10.)250.00Novara (23.)1000.00

Piezīme - Iekavās minēta komandas vieta iepriekšējā sezonā.

Pēdējo piecu sezonu medaļnieces

GadsUzvarētāja2.vieta3.vieta
2011.MilanInterNapoli
2010.InterRomaMilan
2009.InterJuventusMilan
2008.InterRomaJuventus
2007.InterRomaLazio

Treneru maiņas

KomandaPromVietāKomandaPromVietā
LecceLuidži De KanioEusebio Di FrančeskoCataniaDjēgo SimeoneVinčenco Montella
CesenaMasimo FikadentiMarko DžampauloGenoaDavide BallardīniAlberto Malezāni
BolognaAlberto MalezāniPjērpaulo BizoliRomaVinčenco MontellaLuiss Enrike
ChievoStefāno PjoliDomeniko Di KarloInterLeonarduDžanpjēro Gasperīni
JuventusLuidži DelneriAntonio KonteCagliariRoberto DonadoniMasimo Fikadenti
SienaAntionio KonteDžuzepe SannīnoPalermoStefāno PjoliDeviss Mandža
PalermoDelio RosiStefāno Pjoli

Izmantotie resursi:
Football Italia - the Italian football website...
Goal.com
A.C.Cesena - A.C.Cesena
lega serie a - legaseriea.it

Kura komanda triumfēs Itālijas čempionātā?

  • 20

  • 12

  • 30

  • 2

  • 2

  • 2


     [+] [-]

, 2011-09-09 19:03, pirms 13 gadiem
Oho pamatīgs raksts par Seria A. Agris malacis. Tiešām visu cieņu.
Kaut gan nieka 2,5 stundas pirms pirmās spēles.
Gan jau ka abi Milānas klubi cīnīsies par titulu

     [+] [-]

, 2011-09-09 19:05, pirms 13 gadiem
Agris jau Ligue 1 aprakstnieks,acīmredzot Seria A cilvēki aizmiguši.Ā pareizi par superkausu ar ielika toreiz baigi vēlu tātad SC nav sava Itālijas experta.Malacis Agri.

     [+] [-]

, 2011-09-09 19:09, pirms 13 gadiem

     [+] [-]

, 2011-09-09 19:10, pirms 13 gadiem
Vynilz rakstīja: Agris jau Ligue 1 aprakstnieks,acīmredzot Seria A cilvēki aizmiguši.Ā pareizi par superkausu ar ielika toreiz baigi vēlu tātad SC nav sava Itālijas experta.Malacis Agri.
Kristapam objektīvu iemeslu dēļ ir ļoti maz laika, tā kā šobrīd un vēl kādu laiku es vai kāds cits aizstāsim viņu.

     [+] [-]

, 2011-09-09 19:14, pirms 13 gadiem
Vynilz rakstīja: Agris jau Ligue 1 aprakstnieks,acīmredzot Seria A cilvēki aizmiguši.Ā pareizi par superkausu ar ielika toreiz baigi vēlu tātad SC nav sava Itālijas experta.Malacis Agri.
Nu labāk vēlu nekā nekad.

     [+] [-]

, 2011-09-09 19:38, pirms 13 gadiem
Es tikai ceru, ka te +/- būs objektīvi raksti, savādāk iepriekš zili brīnumi bieži bija redzami.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-09-09 20:38, pirms 13 gadiem
Veiksmi Giļničam

     [+] [-]

, 2011-09-09 20:54, pirms 13 gadiem
Kā jau katru manu mūža gadu, visas cerības uz "Juventus". Un izskatās, ka šogad cerības varētu būt vairāk kā pamatotas. Ļoti gribas redzēt kā Turīnas klubs darbosies kaujas apstākļos. "Parma" būs ļoti labs sparinga partneris.
Ar Konti par Turīnu! Forza Juve!!! Forza Italia!!!

     [+] [-]

, 2011-09-11 19:41, pirms 13 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Kā jau katru manu mūža gadu, visas cerības uz "Juventus". Un izskatās, ka šogad cerības varētu būt vairāk kā pamatotas. Ļoti gribas redzēt kā Turīnas klubs darbosies kaujas apstākļos. "Parma" būs ļoti labs sparinga partneris.
Ar Konti par Turīnu! Forza Juve!!! Forza Italia!!!
aizver taks vienreiz muti idiot