Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

FIFA pētījums: Latvijas augstākās futbola līgas starp mazākajām Eiropā un pasaulē

Rolands Eliņš

FIFA pētījums:  Latvijas augstākās futbola līgas starp mazākajām Eiropā un pasaulē
Viena no pēdējos gados stabilākajām Latvijas Virslīgas komandām "Metta/LU"
Foto: fsmetta.lv

Latvijas vīriešu futbola Virslīgā spēlē astoņas komandas, sieviešu čempionātā – četras. Nevienā citā UEFA dalībvalstī tik mazs komandu skaits augstākajās līgās nav, liecina FIFA publicētais pētījums par klubu futbola attīstību pasaulē.

Kopā Latvijas vīriešu, gan sieviešu futbola augstākajās līgās šosezon piedalās tikai 12 komandas. Iepriekšējos gados abās līgās gan bijis lielāks komandu skaits – sieviešu līga iepriekš bija ar sešām dalībniecēm, bet vīriešu Virslīga ar desmit, tiesa, jāatgādina arī par nesenajām Virslīgas sezonām, kad tās tika pabeigtas jau vairs tikai septiņu komandu sastāvā.

FIFA publicētajā pētījumā par futbola attīstību un situāciju dažādās valstīs izveidots saraksts ar valstu augstāko līgu kvantitatīvo pārstāvniecību, un Latvijas futbolam šī aina nav glaimojoša. Lai arī abos rādītājos – sieviešu un vīriešu futbola augstāko līgu pārstāvniecības ziņā – Latvija nav pēdējā vietā UEFA dalībvalstu vidū, kopējā augstāko līgu klubu skaita ziņā gan. Pat Gibraltāram kopumā ir 13 klubi, desmit vīriešu līgā un trīs sievietēm.

Sieviešu augstākās līgas ziņā mazāk par Latvijas četriem klubiem ir tikai Gibraltāram, kamēr visās pārējās ir vismaz pieci sieviešu klubi, kas spēlē augstākajā līgā. Pārsvarā UEFA zonā sieviešu līgas ir veidotas no 8-12 klubiem, taču īpaši izceļas Spānija ar 16 klubiem. Tāpat jāatzīmē, ka nelielajā Kosovā ir 13 sieviešu komandas augstākajā līmenī, taču te jāpiemin, ka arī Latvija pavisam nesen varēja mākslīgi palielināt vadošās līgas dalībnieču skaitu, apvienojot to ar pirmo līgu un izveidojot vienoto turnīru, taču šis priekšlikums tika noraidīts.

Vīriešu augstākajās līgās mazāk par Latvijas astoņām komandām ir tikai Armēnijai, kurā pagājušajā sezonā spēlēja tikai sešas komandas. Tiesa, armēņi šo sezonu gatavojas uzsākt ar jau deviņām komandām. Pagājušajā sezonā komandu kritums augstākajās līgās tika novērots arī Gruzijā (no 14 uz 10), Ukrainā (no 14 uz 12) un Bosnijā (no 16 uz 12), kamēr Bulgārija palielināja vadošās līgas komandu skaitu no desmit uz 14.

UEFA zonā vidēji virslīgā spēlē 13 komandas, bet līderes ar 20 klubiem ir labi zināmās Anglijas, Spānijas, Francijas un Itālijas līgas. Pasaules mērogā pārliecinoši plašākā ir Argentīna līga ar 30 komandām, kurai tuvākās „sekotājas” šajā ziņā ir Kongo DR un Lībija, kamēr ASV ir 22 komandas. Savukārt pasaules mazākā valsts vadošā līga ir Guamai un Kanādai (pa piecām komandām, tiesa, dažas Kanādas vadošās komandas spēlē ASV MLS). Skaitliski mazākas līgas nekā Latvija ir tikai šīm divām valstīm, Kirgizstānai, Butānai, Gajānai, Tērksas un Kaikosa salām, Kukai salai un Tongai.

Ņemot vērā, ka Latvijas vīriešu Virslīgā 21. gadsimtā vairāk par desmit komandām tā arī nav bijis un ilgu laiku Latvijas futbolā valdīja „Skonto”, interesants toties FIFA saraksts par to, cik bieži valstī mainījušies čempioni. Latvijā pēdējos desmit gados bijušas sešas dažādas čempionvienības, un lielāka dažādība novērota tikai Francijā, kur čempiones godā kopš 2008. gada paspējušas būt septiņas dažādas komandas, neskatoties uz Parīzes „Saint-Germain” pēdējo gadu dominanci.

UEFA valstu vīriešu augstākās līgas ar vismazāk klubiem

ValstsKomandu skaits
Armēnija6
Lietuva8
Latvija8
Azerbaidžāna8
Andora8
11 valstis10

UEFA valstu sieviešu augstākās līgas ar vismazāk klubiem

ValstsKomandu skaits
Gibraltārs3
Latvija4
Melnkalne5
Kazahstāna5
Azerbaidžāna5
Lietuva6
Beļģija6
Fēru salas6

Ar FIFA pētījumu pilnā apjomā (angļu valodā) iespējams iepazīties šeit - https://img.fifa.com/image/upload/p...

  -1 [+] [-]

, 2018-08-02 19:24, pirms 6 gadiem
Labāk astoņas komandas un kvalitatīvāka virslīga,nekā otrādāk.

  +1 [+] [-]

, 2018-08-02 20:12, pirms 6 gadiem
Garš raksts par pseidoproblēmu.

mazajai Latvijai 8 komandas. milzu Ukrainai 12, Vācijai 18 - viņiem vairāk jāuztraucas.

Latvija pēc mērogiem kā daudzas Eiropas pilsētas, varam pat lepoties.

  +5 [+] [-]

, 2018-08-02 20:16, pirms 6 gadiem
Esmu par 10 klubiem virslīgā. Tas ne tikai palielināt intrigu lejasgalā, bet arī jaunie spēlētāji dabūtu uzspēlēt ar spēcīgākiem pretiniekiem tādā veidā veicinot jauniešu attīstību un pieredzi.

     [+] [-]

, 2018-08-02 20:32, pirms 6 gadiem
Un ko tad teikt Šveicei arī ar 10 komandām? Iešaut sev kājā un pakārties?

     [+] [-]

, 2018-08-02 20:33, pirms 6 gadiem
Raksta būtībā par neko.

     [+] [-]

, 2018-08-02 20:33, pirms 6 gadiem
elfs rakstīja: Esmu par 10 klubiem virslīgā. Tas ne tikai palielināt intrigu lejasgalā, bet arī jaunie spēlētāji dabūtu uzspēlēt ar spēcīgākiem pretiniekiem tādā veidā veicinot jauniešu attīstību un pieredzi.
Nu, tas atkal tikai pazeminātu vidējo līmeni, turklāt nav jau tā, ka rinda uz Virslīgu stāvētu... Protams, 10 skaitlis ir skaists. Varbūt pēc gadiem 3-5.

     [+] [-]

, 2018-08-02 20:35, pirms 6 gadiem
BayernM rakstīja: Un ko tad teikt Šveicei arī ar 10 komandām? Iešaut sev kājā un pakārties?
Nu ja. Grieķu līgā 16 klubi, bet vai tāpēc viņi priekšā Šveicei? Komandu skaits Virslīgā ne vienmēr ir kaut kāds dižais rādītājs.

  -1 [+] [-]

, 2018-08-02 20:36, pirms 6 gadiem
Kā arī Vācijā nav 20 komandu, jo ir jāuztur līgas līmenis un vidējā apmeklētība, kas jau, ja nemaldos gadus 10 ir apmeklētākā Līga eiropā.
Bet arī pievienojot 4 komandas no 2. Bundeslīgas, apmeklētība nekristos, bet pieļauju ka bundes un 2. Bundes limenis lidz ar to kristos

     [+] [-]

, 2018-08-02 23:55, pirms 6 gadiem
10 komandas noteikti bûtu lietderïgãk, gan piesaistot kådu no provinces, gan jauno spélëtåju izaugsmei UN konkurencei tabulas otrã pusé, 2-3 1.ligas komandas nav vãjakas par Valmieru UN Mettu. Vadośåm komandam pret lejasgalu katrå spélé nav jaspélê labåkã sastavã, lideriem var dot atelpu, ta dara pat Eiropas vadośãs lïgas.

     [+] [-]

, 2018-08-03 00:20, pirms 6 gadiem
Pētījums ir. Tikai jēgu nesapratu. Bez maz saskaitīts komandu skaits augstākajās līgās.

     [+] [-]

, 2018-08-03 08:02, pirms 6 gadiem
Daniel rakstīja: Garš raksts par pseidoproblēmu.

mazajai Latvijai 8 komandas. milzu Ukrainai 12, Vācijai 18 - viņiem vairāk jāuztraucas.

Latvija pēc mērogiem kā daudzas Eiropas pilsētas, varam pat lepoties.
Lepoties? Tiešām? Par futbola līgu, kur spēles klātienē skatās tikai pašu futbolistu radi un draugi

     [+] [-]

, 2018-08-03 08:59, pirms 6 gadiem
Bet kopš 1991.gada funkcionāri, treneri un spēlētāji intervijās saka: "Šogad Virslīgas līmenis ir audzis!" 😂😂😂

     [+] [-]

, 2018-08-03 09:32, pirms 6 gadiem
Armēnijā 6, tak iepriekš runāja, ka UEFA eirokausos nelaiž komandas, ja nepārstāv vietējos čempionātus ar vismaz 8 komandām ?
un tā jau ir pagātne, uz 18/19 armēņi jau izveidojuši plānu ar 9 komandām !

     [+] [-]

, 2018-08-03 11:25, pirms 6 gadiem
Jānis Derums rakstīja: 10 komandas noteikti bûtu lietderïgãk, gan piesaistot kådu no provinces, gan jauno spélëtåju izaugsmei UN konkurencei tabulas otrã pusé, 2-3 1.ligas komandas nav vãjakas par Valmieru UN Mettu. Vadośåm komandam pret lejasgalu katrå spélé nav jaspélê labåkã sastavã, lideriem var dot atelpu, ta dara pat Eiropas vadośãs lïgas.
"Metta" un "Valmiera" nav liekamas vienā plauktā. "Daugavpils" un "Super Nova" ir noteikti vājākas par "Mettu", bet "Valmiera" ir 1.līgas līmeņa komanda. Reāli Latvijā pašlaik ir tikai 7 Virslīgas līmeņa komandas.

     [+] [-]

, 2018-08-04 11:14, pirms 6 gadiem
Latfootball rakstīja: "Metta" un "Valmiera" nav liekamas vienā plauktā. "Daugavpils" un "Super Nova" ir noteikti vājākas par "Mettu", bet "Valmiera" ir 1.līgas līmeņa komanda. Reāli Latvijā pašlaik ir tikai 7 Virslīgas līmeņa komandas.
Lai Metta vispirms nospēlē sezonu 1.līgā un tad gribēšu redzēt viņu līmeni. Pagaidām tikai savācas uz pārspēlēm un muļļājas pa apli.