Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Kamerūnas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Kamerūnas izlasi
Pieredzējušais Žeremī
Foto: AFP/Scanpix

Kamerūnas izlase kļuva par pirmo Āfrikas vienību, kas savulaik PK finālturnīrā aizkļuvusi līdz 1/4 finālam. Šāds sasniegums Āfrikas izlasēm pagaidām arī paliek labākais. Kā klāsies Kamerūnai šoreiz?

• Kamerūna 1990. gadā kļuva par pirmo Āfrikas izlasi, kas tikusi PK 1/4 finālā. Tur nācās piekāpties angļiem (tikai papildlaikā).

• Samjuels Eto’O: „Toreiz man bija deviņi gadi un pēc katra mača skrēju pa ielām. Neviens mani nevarēja noķert, jo biju tik laimīgs.”

• Tikai 2009. gada jūlijā Kamerūnas izlases trenera amatā stājās franču speciālists Pols le Guēns, nomainot kvalifikāciju nesekmīgi iesākušo vācieti Oto Pfisteru. Le Guēns nekavējoties ķērās pie darba, paveicot grūto uzdevumu kvalificēties PK2010 finālturnīram. Tāpat le Guēns nomainīja kapteiņa apsēja īpašnieku – Rigobera Songa (valkāja šo apsēju 10 gadus!) vietā par kapteini kļuva Samjuels Eto’O. Kā jau noprotams, le Guēns ļoti augstu vērtē Eto’O, uzskatot viņu par vienu no labākajiem uzbrucējiem pasaulē. Eto’O bauda neizsmeļamu uzticības kredītu.

• Tomēr vienubrīd Eto’O, daļēji arī savainojuma dēļ, rādīja pabālu sniegumu, un Kamerūnas futbola leģenda Rožē Milla (noteikti izlasiet apakšējo rubriku par slavas mirkli!) izteica šaubas par Eto’O motivāciju un spējām būt par izlases līderi. Eto’O apvainojās un pat draudēja nespēlēt izlasē, kas, protams, bija tikai īslaicīgs dusmu izvirdums. Le Guēns presi nomierināja un sacīja, ka galvenais, ka savainojums Eto’O netraucēs, sākoties PK izcīņai.

• Savulaik, 1998. gada maijā, le Guēns beidza spēlētāja karjeru, kā pēdējo maču aizvadot pārbaudes spēli Francijas izlases rindās pret... Kamerūnu (1:1). Pēc pāris mēnešiem Francija pirmo reizi kļuva par pasaules čempioni.

• Kad le Guēns trenēja savu pirmo klubu („Rennes”), tieši viņš komandā iesaistīja tādus tobrīd nepazīstamus spēlētājus kā Šabani Nondu un El Hadži Diufu, kuri vēlāk kļuva par slaveniem futbolistiem. Trenera mīnuss – dažreiz mēdz pieņemt vētrainus lēmumus, ir gadījušies nopietni konflikti ar spēlētājiem.

• Le Guēns trīs gadus pēc kārtas kļuva par Francijas čempionu, vadot „Lyon”.

• Pēc izstāšanās no 2010. gada Āfrikas Nāciju kausa (ĀNK) izcīņas le Guēns noorganizēja speciālas atlases un treniņus Kamerūnas vietējo klubu spēlētājiem ar mērķi piesaistīt labākos izlasei. Jāpiemin, ka Kamerūnas izlasē jau kopš 2004. gada oficiālos turnīros netika spēlējis neviens vietējā kluba pārstāvis. Šādas pārmaiņas notika tāpēc, ka treneris palika ļoti neapmierināts ar komandas sniegumu ĀNK un uzreiz brīdināja, ka daudzi tā saucamie vadošie izlases spēlētāji vēl nemaz nav nodrošinājuši vietu sastāvā braucienam uz DĀR. Vēlāk, pēc veiksmīgās pārbaudes spēles pret pasaules čempioni Itāliju (0:0), le Guēns pierādīja, ka tie nav tikai vārdi – šajā mačā uzsvars tika likts uz jauno talantu iesaistīšanu, un šie talanti pierādīja savas kvalitātes. Gaidāms, ka arī PK2010 būs cita, gados jauna, Kamerūnas izlase salīdzinājumā ar ĀNK modeli.

• Gala rezultātā le Guēns sastāvā iekļāva vienu Kamerūnas čempionātā spēlējošu futbolistu – 18 gadus vecu uzbrucēju Vensānu Abubakaru. Viņš debitēja pārbaudes spēlē pret Slovākiju. Abubakars būs viens no trim jaunākajiem PK2010 finālturnīra futbolistiem.

• Lieta, par ko īpaši nobažījies le Guēns – kā un kur lai atrod sevis iemīļotajā 4-4-2 sistēmā cienīgu partneri uzbrukumā līdzās Eto’O. Toties ir pussargu pārprodukcija – uz kādu no izlases nometnēm tika izsaukti 22 futbolisti, 14 no kuriem savos profesionālajos klubos spēlē tieši vidējā līnijā. Reizēm izlasē nominālie pussargi aizpilda robus aizsardzības līnijā.

• Kamerūnas izlases trumpis – ļoti fizisks futbols.

• Le Guēns: „Grupas favorīte ir Nīderlande tā vienkāršā iemesla dēļ, ka tai ir spēcīgākais sastāvs. Tomēr arī mums ir laba komanda – tā ir ļoti progresējusi, kopš pagājušajā gadā to pārņēmu.”

• Eto’O cer, ka DĀR notiekošais PK palīdzēs arī cīņā ar rasismu: „Man rasisms traucējis visu karjeras laiku un traucēs arī turpmāk. Arī šajā sezonā Itālijā, tāpat kā kādreiz Spānijā, esmu daudz no tā cietis. Spānijā viņi mēdza attēlot pērtiķus un mest uz laukuma riekstus. Tad nu es, kad guvu vārtus, viņu acu priekšā arī attēloju pērtiķi. Ceru, ka DĀR turnīrs vērsīs visu uz labu. Esmu neticami laimīgs, ka turnīrs notiek mana elka, Nelsonas Mandelas, valstī.”

• Vārtsargs Gajs Ndi Asembe uzskata, ka Kamerūna varētu kļūt pat par pasaules čempioni. Viņa komandas biedrs Francijas „Valenciennes” klubā Aureliēns Čedžū arī domā, ka Kamerūna var pārsteigt – viņš gan runā „tikai” par fināla sasniegšanu.

• Tikai 18 gadi ir Džolam Matipam („Schalke”), kurš dzimis Vācijā un kura māte ir vāciete, bet tētis kamerūnietis. Dž.Matips pārstāv Kamerūnas izlasi, kamēr viņa pieredzējušākais brālis Mārvins Matips jau spēlējis Vācijas U-21 izlasē. Arī Dž.Matips ilgi domāja, kuru valsti pārstāvēt (Vācija izteica cerību, ka viņš pārstāvēs valsti, kurā dzimis), tomēr šī gada martā Dž.Matips Kamerūnas rindās debitēja pret pasaules čempioni Itāliju. Dž.Matipa karjera strauji gājusi uz augšu tieši šajā sezonā, jo treneris F.Magats ļāva viņam krietni izspēlēties „Schalke” rindās. Dž.Matips ir aizsargs, taču pamanījās Bundeslīgā gūt arī trīs vārtus.

• Dž.Matips: „Esmu sajūsmā par savu lēcienu uz priekšu šajā sezonā. Kā jauniešu komandas spēlētājs nevarēju iedomāties, ka viss notiks tik ātri.” Dž.Matips tika saukts pārstāvēt Kamerūnu jau Āfrikas Nāciju kausa izcīņā, taču futbolists atteicās. Viņš to pamato tā: „Nevarēju izlaist tik svarīgu brīdi skolā – tas bija laiks tieši pirms eksāmeniem. Uzskatu, ka darīju pareizi. Vēlāk nebija arī viegli izvēlēties dot priekšroku Kamerūnai pār Vāciju. (..) PK grupa mums ir spēkos līdzīga. Nīderlande uzvarēja visas savas kvalifikācijas spēles, Dānija arī finišēja pirmā, apsteidzot Portugāli un Zviedriju. Arī Japānu nedrīkst nenovērtēt – pirms „Euro2008” japāņi viesos nospēlēja neizšķirti 2:2 ar Vāciju, pie tam bija tuvu uzvarai. Galvenais ir izkļūt no grupas. Kas zina, varbūt tiksim tikpat tālu, cik 1990. gadā [toreiz kamerūnieši spēlēja 1/4 finālā].”

• 39 spēles un vairāk izlasē aizvadījuši veseli septiņi spēlētāji. Pats pieredzējušākais ir aizsargs Rigobers Songs (līdzšinējais kapteinis pirms Eto'O), kura kontā 133 spēles. 109 mači ir citam aizsargam Žeremī. Abi šie aizsargi šobrīd karjeru turpina Turcijā. Jaunajam kapteinim, Čempionu līgā triumfējušajam, Eto'O ir 92 mači, 58 spēles ir vārtsargam Karlosam Kameni ("Espanyol"), 46 spēles Žanam Makunam ("Lyon").

• Žeremī savulaik ļoti daudz spēļu aizvadījis tādos klubos kā Madrides "Real", Londonas "Chelsea" un "Newcastle", bet Songs spēlējis "Liverpool" un ļoti daudz - "Galatasaray".

• Seši spēlētāji pārstāvēs Francijas čempionātu, četri - Vācijas, pa trim - Angliju, Spāniju un Turciju.

• Kamerūna pirms finālturnīra aizvadījusi četras spēles. 0:0 pret Gruziju, 1:1 pret Slovākiju, 1:3 pret Portugāli, 3:4 pret Serbiju. Finālturnīrā kamerūnieši savā pirmajā mačā 14. jūnijā tiksies ar Japānu.

Slavas mirklis

Viennozīmīgi – 1990. gada PK, kurā mirdzēja Rožē Milla. Viņš tobrīd bija vecumā (38), kurā daudzi citi jau sen beiguši karjeru, taču tas netraucēja Millam kļūt par vienu no lielākajām finālturnīra zvaigznēm. Milla iesita četrus vārtus, lielā mērā saviem spēkiem ievedot Kamerūnu 1/4 finālā, kas ir Āfrikas izlašu rekords (Senegāla PK2002 to atkārtoja). Un arī 1/4 finālā Kamerūna bija tuvu panākumam – Milla pie 0:1 nopelnīja komandai 11 metru soda sitienu (1:1), bet vēlāk rezultatīvi piespēlēja otro vārtu guvumā (2:1). Anglija izlīdzināja 82. minūtē, bet papildlaikā izrāva uzvaru ar 3:2 (Video). Kā slavas mirkli nosaukšu Kamerūnas triumfu 1/8 finālā – cīņā ar Kolumbiju pamatlaiks noslēdzās bez vārtu guvumiem, bet papildlaikā Milla guva divus vārtus, palīdzot komandai triumfēt ar 2:1! Pie tam Milla gan mačā ar Kamerūnu, gan ar Angliju laukumā nāca tikai 2. puslaikā! Vēsturē arī iegājusi Millas vārtu svinēšana pie stūra karodziņa – tieši viņš ir šīs modes aizsācējs. Starp citu, Milla iesita vienus vārtus arī nākamajā finālturnīrā, kļūstot par vecāko futbolistu (42 gadi), kurš jebkad guvis vārtus PK finālturnīrā. Grūti iedomāties, ka šis rekords kādreiz varētu tikt labots...

Piezīmes par PK2010 izlasēm

A grupaB grupaC grupaD grupa
DĀRArgentīnaAnglijaVācija
MeksikaNigērijaASVAustrālija
UrugvajaGrieķijaSlovēnijaGana
FrancijaDienvidkorejaAlžīrijaSerbija
E grupaF grupaG grupaH grupa
NīderlandeItālijaBrazīlijaSpānija
DānijaParagvajaPortugāleČīle
KamerūnaJaunzēlandeKotdivuāraŠveice
JapānaSlovākijaZiemeļkorejaHondurasa

Vai kāda Āfrikas izlase PK2010 pārspēs Kamerūnas 1990. gadā sasniegto (iekļūšanu 1/4 finālā)?

  • 21

  • 21


  -1 [+] [-]

, 2010-06-10 00:09, pirms 14 gadiem
Ja Rožē Milla vēl spēlētu futeni,tad vinji tiktu ļoti tālu...

  +3 [+] [-]

, 2010-06-10 00:24, pirms 14 gadiem
Komanda ir speejiiga uz daudz ko - t4u ne sajaa 4empii

  -2 [+] [-]

, 2010-06-10 00:40, pirms 14 gadiem
Vispirms jau nevajag uzvesties kā pērtiķim. ko tad lai nabaga baltais cilvēks padomā par melno rasi,ja paskatās uz šito?

     [+] [-]

, 2010-06-10 22:11, pirms 14 gadiem
1.kārt autor izlabo tekstu ''Pie tam Milla gan mačā ar Kamerūnu, gan ar Angliju laukumā nāca tikai 2. puslaikā! '' Cik saprotu Kamerūna vietā vajag Kolumbija.
2.kārt gadījumā pēc šīs Kolumbijas vārtsarga stulbās kļūdas nenošāva garmataino Kolumbijas vārtsargu?