Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Kamerūna: "Mežonīgās lauvas" atkal PK apritē

Gundars Zaburdajevs
Gundars Zaburdajevs

Kamerūna: "Mežonīgās lauvas" atkal PK apritē
Kamerūnas izlases futbolisti treniņā
Foto: AFP/Scanpix

Turpinām apskatus par Pasaules kausa dalībvalstu izlasēm. Šoreiz kārta Kamerūnai, kas pēc iepriekšējās kausa izcīņas izlaišanas ir atkal tiesīga doties uz lielāko futbola turnīru pasaulē.

Vēsture

Kamerūna Pasaules kausa finālturnīram kvalificējusies vairāk reizes nekā jebkura cita Āfrikas izlase – sešas. Debijai 1982. gadā sekoja turnīri 1990., 1994., 1998., un 2002. gadā, kuriem šogad pievienosies arī dalība 2010. gada kausā. Vislabāk veicās 1990. gadā Itālijā, kad Kamerūna uzvarēja savā grupā, ar 1:0 pieveicot Argentīnu, ar 2:1 Rumāniju, bet ar 0:4 tika piedzīvota sagrāve pret PSRS. Astotdaļfinālā ar 2:1 papildlaikā izdevās pieveikt Kolumbiju, tomēr ceturtdaļfinālā, arī papildlaikā, ar 2:3 nācās atzīt Anglijas pārākumu. Tajā turnīrā četrus vārtus (no kuriem divus papildlaikā pret Kolumbiju) guva Rodžers Milla, kuram toreiz jau bija 38 gadi, bet tieši šajā vecumā viņš sasniedza savu vislielāko atpazīstamību. Pārējās reizēs Kamerūna nespēja izkļūt no apakšgrupas, kopā šajos četros turnīros gūstot tikai vienu uzvaru (2002. gadā 1:0 pret Saūda Arābiju).

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

"Mežonīgās lauvas", kā nereti sauc Kamerūnas futbola izlasi, savā kvalifikācijas grupā tikās ar Gabonas, Togo un Marokas izlasēm. Turnīrs sākās ļoti neveiksmīgi – 0:1 zaudējums izbraukumā pret Togo, bet pēc tam bezvārtu neizšķirts spēlē ar Maroku. Tika nomainīts treneris, kam bija rezultāti – sākumā divas uzvaras pret Gabonu (2:0, 2:1), tad pārliecinošs revanšs Togo (3:0), bet pēdējā mačā 2:0 pret Maroku. Četras uzvaras pēc kārtas, kā arī Gabonas zaudējums Togo, deva Kamerūnai ceļazīmi uz DĀR.

Grupa un izredzes

Nīderlande, Dānija, Japāna – ar šādām izlasēm Kamerūnai būs jātiekas E grupā. Ar "oranžajiem" spēlēts divreiz (zaudējums un neizšķirts), ar dāņiem tikpat (viena uzvara), bet ar Japānu Kamerūnas izlase tikusies trīsreiz, no kurām tikai vienreiz izdevies cīnīties neizšķirti. Pievēršoties "mežonīgo lauvu" izredzēm, tās tiek vērtētas zemāk nekā Nīderlandei, toties ļoti līdzīgi kā Dānijai un augstāk nekā Japānai, tāpēc, visticamāk, tieši starp "mežonīgajām lauvām" un dāņiem norisināsies cīņa par otro vietu grupā (ja vien automātiski pirmo novēlam holandiešiem, taču tas jau ir cits stāsts, aut.). Salīdzinot visu izlašu iespējas iegūt Pasaules kausu, Kamerūna šajā sarakstā ir apmēram pa vidu.

Treneris un sastāvs

Jau pirms tam tika pieminēts, ka pēc neveiksmīgā atlases cikla sākuma Kamerūnas izlasē notika trenera maiņa. Šajā amatā vācieša Otto Pfistera vietā stājās Pols Leguēns, kurš vadīs Kamerūnu arī Dienvidāfrikā. 46 gadus vecais francūzis pats savulaik vairākus gadus spēlējis "Paris Saint-Germain" un "FC Nantes" rindās, aizvadījis arī 17 spēles Francijas izlasē, bet trenera karjerā bez darba ar "mežonīgajām lauvām" viņš vadījis to pašu "PSG", kā arī Lionas "Olympique" un Glāzgovas "Rangers". Līgums ar Kamerūnas izlasi sākumā tika noslēgts tikai uz pieciem mēnešiem, tomēr pēc veiksmīgā snieguma tika pagarināts.

Par vispazīstamāko Kamerūnas izlases spēlētāju noteikti var saukt tās kapteini Samuelu Eto'O. Milānas "Inter" uzbrucējs lieliski pildīja savu līdera lomu kvalifikācijas ciklā, gūstot deviņus vārtus 11 mačos. Tiesa, pirms neilga laika Eto'O pat draudēja ar nespēlēšanu Pasaules kausā, jo viņa paveiktais izlases labā netiekot pienācīgi novērtēts. Par laimi Kamerūnai, runas nepārvērtās par rīcību, un uzbrucējs Dienvidāfrikā spēlēs. Tāpat pie izlases līderiem var pieskaitīt arī pussargus Žanu Makūnu un Aleksu Songu, kura brālēns Rigobērs, kuram pieder Kamerūnas rekords izlasē aizvadīto spēļu ziņā (133), kā arī Žeremī un Stefans Mbia cementēs aizsardzību, bet par pamatvārtsargu uzskatāms Karloss Kameni, kurš ikdienā spēlē "Espanyol".

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsVecumsKlubs
VārtsargsGijs Rolāns Ndi Asembs26Valenciennes (Francija)
VārtsargsKarloss Kameni26Espanyol (Spānija)
VārtsargsAmidū Suleimanū36Kayserispor (Turcija)
AizsargsBenuā Asū-Ekoto26Tottenham Hotspur (Anglija)
AizsargsSebastjans Basons23Tottenham Hotspur (Anglija)
AizsargsGaetans Bons22Valenciennes (Francija)
AizsargsOreljēns Šedžū24Lille (Francija)
AizsargsŽeremī31Ankaragucu (Turcija)
AizsargsStefans Mbia24Marseille (Francija)
AizsargsNikolā Nkulū20Monaco (Francija)
AizsargsRigobērs Songs33Trabzonspor (Turcija)
PussargsAšils Emana27Real Betis (Spānija)
PussargsEjongs Eno24Ajax (Nīderlande)
PussargsŽans Makūns27Lyon (Francija)
PussargsŽoržs Mandžeks21Kaiserslautern (Vācija)
PussargsŽoels Matips18Schalke (Vācija)
PussargsLandrijs Nguemo24Celtic (Skotija)
PussargsAlekss Songs22Arsenal (Anglija)
UzbrucējsVensāns Abubakars18Coton Sport
UzbrucējsEriks Šupo-Motēns21Nurnberg (Vācija)
UzbrucējsSamuels Eto'o29Inter (Itālija)
UzbrucējsMohamadū Idrisū30Freiburg (Vācija)
UzbrucējsAšils Vebo28Real Mallorca (Spānija)

Izmantotie resursi:
fifa.com

Kā Kamerūnai veiksies PK finālturnīrā?

  • 11

  • 3

  • 2

  • 8

  • 32

  • 29