Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Mihelsons "Sporta tarkšķī": "Latvijas futbolisti neanalizē, par ko īsti saņem algu"

Rolands Eliņš

Mihelsons "Sporta tarkšķī": "Latvijas futbolisti neanalizē, par ko īsti saņem algu"
Ģirts Mihelsons un Artūrs Zakreševskis. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Sporta tiešsaistes čatā „Sporta tarkšķis” vakar piedalījās Arturs Zakreševskis un Ģirts Mihelsons, apspriežot jautājumu par vietējiem treneriem Latvijas futbola augstākajā līmenī. Kopā ar portāla Sportacentrs.com futbola apskatniekiem tika vērtēts, kā „Euro 2004” izlasei izdevusies pāreja nākamajā posmā futbolā.

„Šī izlase, visticamāk, tāpēc arī tik daudz sasniedza, ka spēlētāji bija izpildītāji un kareivji, nevis pašpuikas un ekstraverti,” rakstīja Edmunds Novickis, Sportacentrs.com žurnālists. „Domāju, ka par izpildītājiem vismaz dažus no viņiem “pārveidoja” Starkovs Skonto ikdienā. Lai gan toreiz nebiju žurnālistikā, tomēr nespēju iedomāties, ka, piemēram, Koliņko, Stepanovs, Zemļinskis, Blagonadeždins, Isakovs, Zirnis, Astafjevs, Bleidelis, Pahars vai Rimkus jebkad atļautos iebilst Starkovam, izteikt savas idejas, treniņos uzņemties līderību (tādu, kas tuvotos trenera autoritātei).”

„Nepārprast - tas nenozīmē, ka visi bija baigi drūmie kapļi,” turpināja Novickis. „Cik lasīts, noskaņojums kolektīvā allaž bija pozitīvs, un vairums no viņiem dzīvē nekur nav pazuduši - bija un joprojām ir spēcīgas personības. Spēcīgas, taču laikam jau lielākoties intravertas personības. Un pieticīgas personības – piemēram, neesmu manījis, ka kāds no viņiem pārspīlēti lielītos ar Euro 2004 sasniegšanu. Kā spēlētāji viņi savulaik pārsvarā koncentrējās vienam vienīgam mērķim (futbola spēlēm) un pilnībā uzticējās Starkovam. Kā izņēmumus personību aspektā varētu minēt joku plēsēju Štolceru un Verpakovski, bet Māra radošums un neordinaritāte kā reizi iederējās – perfekta ķīmija.”

Tikmēr portāla Sportacentrs.com žurnālists Agris Suveizda norādīja, ka Latvijas treneris kā tāds ārzemēs nav pieprasīta prese un ar šaurām iespējām: „Liela daļa no Euro 2004 sastāva ir tikuši pie kaut nelielas iespējas strādāt Virslīgas līmenī, taču retais tur ir spējis noturēties. Manuprāt, tas arī ir galvenais jautājums – kādēļ viņi ir mēģinājuši, bet nav izsitušies augstāk? Īpaši Zemļinskis un jo īpaši Pahars, kuri panākumus guva diezgan ātri. Treneru tirgus kā tāds ir ļoti specifisks. Ja futbolistu gadījumā tomēr vairāk vai mazāk, bet visu izšķir meistarība – arī bez valodas, arī bez kontaktiem, arī bez laba kluba var izsisties -, tad treneru gadījumā ir ļoti daudz faktoru, kas nav īsti saistīti ar tavu kvalifikāciju, bet ļoti ietekmē tirgus vērtību. Piemēram, valodas trūkuma, pareizo kontaktu trūkuma vai tādēļ, ka karjerā paši nespēlēja tajās valstīs, Rietumeiropas tirgus gan "Euro 2004" dalībniekiem, gan latviešu treneriem vispār ir praktiski slēgts.”

Diskusijā piedalījās arī „Euro 2004” dalībnieks Arturs Zakreševskis, šobrīd „Alberta” galvenais treneris un LFF viceprezidents, kurš dalījās domās par bijušo partneru izlasē skaitliski lielo palikšanu futbolā arī pēc karjeras beigām: „Iespējas iet dzīvē citu ceļu, nesaistītu ar futbolu, es domāju, bija daudziem, bet piekritīsiet, ka labāk ir darīt to darbu, kas Tev patīk un kur Tu daudz ko zini pietiekami augstā līmenī. Mani viens treneris uzrunāja spēlētāja karjeras beidzamajā sezonā un palūdza burtiski palikt futbolā, lai mūsu (Euro2004) paaudze nodotu savu pieredzi jaunajiem Latvijas futbolistiem.”

Tikmēr futbola kluba „Metta” ģenerālsekretārs Ģirts Mihelsons rakstīja par Latvijas futbolistu neizpratni par futbola sistēmu: „Latvijas bijušajiem un arī esošajiem futbolistiem šķiet, ka viņiem algu jāmaksā par to, ka viņi uzvelk formu vai treniņtērpu un piedalās treniņā vai spēlē. Ar to ir stipri par maz gan kā aktīvam spēlētājam, gan pēc tam. Tā problēma ir tur, ka visu futbolista dzīvi vienkārši saņēma algu un neanalizēja, par ko tā tiek saņemta. Beidzot karjeru šķita, ka tas turpināsies, tikai citā ampluā. Maldījās kā spēlētājs un turpina maldīties arī vēlāk. Man ieteikums ir spēlētājus izglītot un likt saprast, ka viņi (darbinieki) saņem naudu par to, ka naudu saņem organizācija (klubs). Citādi viņi nespēj realizēt sevi kā spēlētāju, jo nesaprot, kurai videi gatavojas, un vēlāk ir katastrofa arī dzīvē pēc karjeras.”

Par to gan Zakreševskis Mihelsonam iebilda: "Ne visos Virslīgas klubos pret spēlētājiem attiecas labvēlīgi, ja viņi vēlas mācīties un kādu brīdi nākas izlaist kādu nodarbību. Kurš maksā, tas pasūta mūziku. Jābūt īpaši apdāvinātam vai mērķtiecīgam un uzņēmīgam, lai spētu apvienot profesionālo futbolu ar laba līmeņa izglītību."

Pilna diskusija pieejama šeit.

Sporta tarkšķu izlaidumi

DatumsTarkšķis
13.04"Sporta tarkšķis": kā Latvijas futbolu izvest...
16.04"Sporta tarkšķis": kuram sporta veidam Latvijā...
20.04"Sporta tarkšķis": PR katastrofas un veiksmes...
23.04"Sporta tarkšķis": kā pareizi nokomplektēt...
27.04Olimpisko spēļu un medaļu nozīme
01.05"Sporta tarkšķis": kā Euro 2004 Latvijas...

     [+] [-]

, 2020-05-02 12:20, pirms 4 gadiem
Es uz to Mihelsonu biju uzēdies un heitoju vēl no slavenajām futenes preža vēlēšanām, bet jāsaka ka vakardienas sarunā viņš bija visinteresantākais un sakarīgākais, visu cieņu.

     [+] [-]

, 2020-05-02 16:30, pirms 4 gadiem
Vai Mihelzoon domā kā LFF darboņi analizē, par ko saņem algu ?