Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Ēģiptietis 44 gados kļūst par Āfrikas Nāciju kausa visu laiku vecāko spēlētāju

Agris Suveizda

Ēģiptietis 44 gados kļūst par Āfrikas Nāciju kausa visu laiku vecāko spēlētāju
Esams El Hadari
Foto: AFP/Scanpix

Āfrikas Nāciju kausa izcīņā ar neizšķirtu atgriezās Ēģipte (0:0 pret Mali), kas 2010. gadā trešo reizi pēc kārtas kļuva par kontinenta čempioni, bet nākamajiem trim turnīriem nekvalificējās. Ēģiptiešu vārtsargs Esams El Hadari laboja Nāciju kausa rekordu, kļūstot par Āfrikas finālturnīru visu laiku vecāko futbolistu.

Sākotnēji mediji lēsa, ka Esams El Hadari varētu iziet jau pamatsastāvā, tomēr argentīniešu treneris Ektors Kūpers, kurš iepriekš sacīja, ka vēl nav izšķīries par pirmo numuru, veterānu atstāja rezervē. Rekords gan neizpalika tik un tā, jo jau 25. minūtē nācās veikt piespiedu maiņu un El Hadari devās 25 gadus vecā Ahmeda Al Šenavi vietā.

Ej Hadari, kuram aizvakar apritēja 44 gadi, tādējādi pārspēja sava bijušā izlases biedra Hosama Hasana rekordu, kurš pirms 11 gadiem Nāciju kausā spēlēja 39 gadu, piecu mēnešu un 24 dienu vecumā. Hasans ar 178 spēlēm ir otrajā vietā pasaules rekordistu sarakstā, par sešām spēlēm zaudējot vēl vienam bijušajam cīņu biedram Ahmedam Hasanam, bet El Hadari šovakar aizvadīja 146. spēli valstsvienībā. Vēl daži mači, kurus viņš aizvadījis, nav atzīti par oficiāliem.

Nāciju kausā El Hadari debitēja 1998. gadā, bet šogad piedalās jau savā septītajā izcīņā, par vienas tiesu atpaliekot no rekordista kamerūniešu aizsarga Rigobēra Songa. Četros – 1998., 2006., 2008., 2010. - no iepriekšējiem sešiem El Hadari kopā ar Ēģiptes izlasi kļuva par Āfrikas čempionu. 2013. gada janvārī viņš paziņoja par karjeras beigām izlasē, bet vēlāk pārdomāja. Šovakar Ēģiptes izlasē uz maiņu izgāja arī nepilnus 20 gadus vecs uzbrucējs Ramadans Sobhi, līdz kura dzimšanai El Hadari valstvienībā jau bija paguvis aizvadīt septiņas spēles. Atgādinām, ka savulaik tieši El Hadari pārejas dēļ Andra Vaņina bijušais klubs "Sion" saņēma transfēru aizliegumu, kuru pārkāpa, un vēlāk tika sodīts ar izslēgšanu no Eiropas līgas grupu turnīra.

Grupas pirmajā spēlē Āfrikas Nāciju kausa iepriekšējā turnīra vicečempione aizvadīja bālu otro puslaiku, tomēr nosargāja uzvaru pār Ugandu (1:0), kas finālturnīrā nebija spēlējusi kopš 1978. gada. Pirmajā puslaikā Isāks Isinde soda laukumā ar rokām nogāza Asamoā Gjanu, un Andrē Ajū 32. minūtē pārliecinoši realizēja pendeli (1:0).

Nākamā kārta norisināsies 21. janvārī, kad plkst. 18:00 pēc Latvijas laika spēlēs Gana un Mali, bet trīs stundas vēlāk tiksies Ēģipte un Uganda.

Āfrikas Nāciju kauss, D grupa

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Gana – Uganda1:0 (1:0)A. Ajū 32'(11m)
Mali – Ēģipte0:0

  +1 [+] [-]

, 2017-01-17 23:06, pirms 7 gadiem
Kas to lai zin - varbūt nākošgad labos arī PK rekordu kā vecākais spēlētājs, kurš iznācis laukumā. Protams, sākumā Ēģiptei jākvalificējas f-turnīram.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-17 23:26, pirms 7 gadiem
Eurosportā nav.kur rāda?