Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1139, Did:0, useCase: 3

2010. gads: Miņina likstas Vankūverā, pasaules vietā – sētas mači

Mārcis Pēterkops
Mārcis Pēterkops

2010. gads: Miņina likstas Vankūverā, pasaules vietā – sētas mači
Jānis Miņins līdz pēdējam brīdim cerēja startēt Vankūveras olimpiādē
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Pirms 12 mēnešiem ziemas sporta veidu, īpaši bobsleja, līdzjutēji ar nepacietību gaidīja Vankūveras Olimpiskās spēles – tika liktas lielas cerības uz elites pilota godu ieguvušā Jāņa Miņina četrinieku. Diemžēl veselība darīja savu, un kuldīdznieks no dalības četrgades lielākajā notikumā bija spiests atteikties. Nekas, tagad Maskalāna un Miņina kvarteti ir pārliecinoši labākie – vismaz Eiropas mērogā.

Optimisms pirms Vankūveras

Gads, kā jau parasti, iesākās uz ļoti pozitīvas nots – Miņina komanda pēc pasaules čempionāta bronzas medaļas izcīnīšanas, pasaules kausa posmos stabili turējās labāko pieciniekā, un kopvērtējumā finišēja otrajā pozīcijā, tūlīt aiz amerikāņa Stīvena Holkomba. Otrs latviešu kvartets, ar Edgaru Maskalānu priekšgalā, sacensībās izcēlās ar pieticīgākiem rezultātiem, un četrinieku konkurencē finišēja 12 vietas zemāk – 14. pozīcijā. Divnieku ieskaitē sarkanbaltsarkanās krāsas gan nebija tik veiksmīgi pārstāvētas – Miņina duets sezonas beigas sasniedza kā 15. spēcīgākais, savukārt Maskalāna vienība ierindojās 23. vietā. Neskatoties uz pieticīgākiem rezultātiem divnieku konkurencē (atrašanās ārpus labāko piecpadsmitnieka), fanu emocijas nenoplaka.

Veselība dara savu

Un tā pienāca ilgi gaidītā olimpiāde. Sākotnēji viss bija kārtībā, treniņu procesā viss klājās lieliski, taču īstajā brīdī Latvijas pilotam Nr.1 Miņinam tika konstatēts apendicīts. Sākotnēji ārsti trenēties atļāva, tomēr asās sāpes vēderā un augstā ķermeņa temperatūra liedza lielajai Latvijas cerībai pilnvērtīgi gatavoties. Pēc veiktās operācijas sekoja apņēmības pilni treniņi – cīņa divnieku konkurencē ātri tika aizmirsta. Katru dienu sekoja bobsleja komandas paziņojumi, bieži vien pretēji iepriekš paustajam. Vienu dienu valstsvienības treneris Sandis Prūsis sacīja: "Divnieki [Miņinam] ir beigušies, un domāju, ka par 99 procentiem ir beigušies arī četrinieki." Dienu vēlāk no komandas vadības skanēja pretējais: ”Operācijas sekas ir jūtamas. Taču viņš ir optimists un atkārto, ka līdz četrinieku treniņbraucieniem ir piecas garas dienas.”

Līdz pēdējam brīdim pastāvēja cerība par potenciālā medaļnieka dalību četrinieku sacensībās. Miņins, kā īsts kurzemnieks, nevienu brīdi nezaudēja spītību. 1980. gadā dzimušais bobslejists sēdās bobā, un Vistleras trasē veica apņēmības pilnus braucienus. Sekoja viens kritiens pēc otra, līdz Miņina vienība dienu pirms starta bija spiesta pateikt: ”Nestartēsim!” Komandas lēmums bija ļoti drosmīgs un atbildīgs. Neko darīt, dzīvē tomēr ir svarīgākas lietas.

Sevi parāda Maskalāns

Ciniski teikt, bet nav ļaunuma bez labuma, un sacensībās Latviju, pie tam vēl ļoti cienījami, pārstāvēja izlases nomināli otrais pilots Maskalāns. Divniekos kopā ar Miņina stūmēju Dreiškenu un, izmantojot labāko pārinieka bobu, Gulbenē dzimušais sportists sasniedza astoto labāko rezultātu. Savukārt, četrinieku konkurencē vienīgais Latvijas pārstāvis, kopā ar saviem stūmējiem, finišēja vienpadsmitais. Par olimpisko čempionu divnieku ekipāžām kļuva vācu veterāns Andrē Lange, savukārt četriniekos nepārspēts palika sezonas līderis, amerikānis Holkombs.

Baumas un negācijas

Latviešu līdzjutēji bobslejistus mājās sagaidīja ar pienācīgu sapratni. Viss būtu beidzies labi, taču šķiet, ka pavasarī pār tautā cienīto sportistu takām būs pārskrējis pāri kāds ļoti melns kaķis. Vispirms Maskalāns kādā intervijā noteica: ”Nav jēgas tērēt nodokļu maksātāju un sponsoru naudu tikai ķeksīša pēc – lūk, mums ir divas ekipāžas.” Edgars neslēpa savu nepatiku arī pret Latvijas pirmā kvarteta pilotu: ”..viņam Miņinam dod visu labāko, mums atstāj pārpalikumu. Šādā situācijā vēl prasīt rezultātu vai kaut ko pārmest – man tas jau ilgāku laiku sēž iekšā... Miņinam visu sezonu taupīja slieču komplektu, ar kuru viņš pērn uzvarēja Eiropas čempionātā, bet šosezon tās ne reizi neuzlika, komplekts pat netika nomarķēts. Bet mums pamēģināt nedeva! Viss tikai Miņinam, bet – ar ko viņš ir labāks? Ne ar ko!" Tobrīd radās iespaids, ka olimpiādes sarkanbaltsarkano krāsu vienīgais pārstāvis savas naglenes drīz metīšot pie malas un ka sacensībās viņa uzvārdu vairs neredzēt. Klīda arī runas, ka izlasi pametīs tās treneris Sandis Prūsis...

Jaunā sezona ar savilktām jostām

Nāca vasara, pēc tam rudens, tika sakopotas domas, un Maskalāns ar Prūsi ir tajās pašās vietās, kur bija. No stūmēja par pilotu pārkvalificēties izlēma Oskars Melbārdis, tāpat aktivizējies līdz šim ēnā esošais Uģis Žaļims. Savstarpējie konflikti komandā atrisinājās veiksmīgi, taču ar sarūgtinājumu nāca ziņas par naudas trūkumu. Diemžēl Latvijas komandai nebija pa spēkam pavilkt braucienus uz pirmajiem pasaules kausa posmiem Ziemeļamerikā, tādēļ tika rasta alternatīva – rangā zemākais Eiropas kauss. Neko darīt, katrā ziņā arī tur nekādi nīkuļi nebrauc.

Aiz muguras Latvijas bobslejistiem seši Eiropas posmi. Divniekos rezultāti neierasti augsti – Miņinam kopvērtējumā ceturtā vieta, Maskalānam – sestā. Savukārt četriniekos latviešiem neviens pat tuvu nestāv – līderis ir Maskalāns, bet par 42 punktiem mazāk izcīnījis Miņins (tas saistāms ar nepiedalīšanos pēdējā posmā Altenbergā). Divnieku konkurencē trešais Latvijas pārstāvis Žaļims kopsummā ierindojas 17. pozīcijā, savukārt četrinieku trešā ekipāža ar Melbārdi priekšgalā ieņem 16. vietu. Pasaules kausa konkurencē, pēc aizvadītas pussezonas, līderis gan četriniekus, gan divniekos ir vācietis Manuels Mačata. Gados jaunā vācieša veiksmīgo sezonas pirmo pusi zināmā mērā ietekmējušas dažādās favorītu likstas – ar fizisko sagatavotību problēmas bijušas olimpiskajam čempionam Holkombam, ar ko līdzīgu saskārās politikā pabijušais krievs Aleksandrs Zubkovs, savukārt citus mocījušas traumas. Ko nevarēja paveikt Miņins, izdarīja Mačata. Protams, varētu spriest par to, kas būtu, ja būtu, taču, iespējams, Latvijas pārstāvjiem garām pagājusi iespēja izrauties pasaules mērogā...

Par nākamo gadu

Iepriekš mēļoja, ka dalība Eiropas kausa sacensībās krietni samazinās Latvijas bobslejistu izredzes cīnīties par godalgotām vietām Eiropas un pasaules čempionātos. FIBT rangā divniekiem rezultāti nav diez ko cerīgi – Miņins ar Maskalānu ierindojas, attiecīgi 18. Un 29. vietā, savukārt četrinieku ieskaitē ekipāža Nr. 1 ieņem 12. pozīciju, bet Maskalāns ar biedriem palicis divas vietas zemāk. Pirmā starta grupa četriniekos faktiski atrodas rokas stiepiena attālumā – lai to sasniegtu, sekmīgi jānostartē startos pēc Jaunā gada. Jāpiebilst, ka, sākot ar nākamo pasaules kausa posmu, kas norisināsies laika posmā no 2011. gada 10. – 16. janvārim, Latvija atgriežas augstākajā elitē.

Bobslejistu reitingi

     [+] [-]

, 2010-12-27 14:24, pirms 13 gadiem
nu tak beidzot kads visu pateica savos vardos, setas machi - tiesi taa, pirmie ciema, nee miestaa, bet 1.

  +6 [+] [-]

, 2010-12-27 14:46, pirms 13 gadiem
a ko tad vajadzēja darīt, ja maciņš nav tik biezs?
vispār, iedomājoties vien, mati ceļas stāvus, cik maksā to fakino bobu aizlidināt uz Ziemeļameriku.

būs viss kārtībā.

  +2 [+] [-]

, 2010-12-27 15:07, pirms 13 gadiem
Turās vechi,viss būs ok

  -4 [+] [-]

, 2010-12-27 18:04, pirms 13 gadiem
Tāpat medaļas nebūtu!

     [+] [-]

, 2010-12-27 19:11, pirms 13 gadiem
Eiropas kausā brauc visi no Pasaules kausa pāri palikušie bobslejisti kuriem ir license braukt. saskaitot abu kausu večus kopā, dabūjam kopējo konkurenci pasaulē. Nu tad sanāk ka starp visiem apmēram 40 bobslejistiem mūsējie kaut kur pa vidu. Nu tas arī ir labi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-12-27 19:56, pirms 13 gadiem
Raimonds65 rakstīja: Eiropas kausā brauc visi no Pasaules kausa pāri palikušie bobslejisti kuriem ir license braukt. saskaitot abu kausu večus kopā, dabūjam kopējo konkurenci pasaulē. Nu tad sanāk ka starp visiem apmēram 40 bobslejistiem mūsējie kaut kur pa vidu. Nu tas arī ir labi.
Pag, pag Eiropas kausa pirmajā posma vien uz starta izgāja 50 ekipāžas