Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1139, Did:0, useCase: 3

2010. gads: Latvijas cīkstoņus pasaulē atcerēsies

Krišs Upenieks

2010. gads: Latvijas cīkstoņus pasaulē atcerēsies
Konstantīns Gluhovs šogad aizvadīja vairākas spilgtas cīņas
Foto: Mark Kazus

Portāls Sportacentrs.com turpina atskatīties uz šogad redzēto sportā. Šoreiz kārta mūsu cīkstoņiem, kuriem šis gads vērtējams ar plusa zīmi, jo uz Latviju atvesta gan Eiropas čempionāta zelta medaļa, gan pasaules čempionāta bronza, gan arī vairākas Pasaules kausa posmu godalgas.

Džudistiem atzīstami rezultāti Pasaules kausa posmos, Puķītei bronza U-23 čempionātā

Latvijas džudistiem 2010. gads vērtējams ar plusa zīmi. Pieaugušo konkurencē mūsējiem bija iezīmējies sastāvs, kas devās uz vairākiem Pasaules kausa posmiem – Andrejs Magers (-60 kg), Dmitrijs Kozlovs (-60 kg), Deniss Kozlovs (-66 kg), Konstantīns Ovčiņņikovs (-81 kg), Aigars Mīlenbergs (-90 kg), Jevgēņijs Borodavko (-100 kg) un Vladimirs Osnačs (+100), bet pārējie puiši pieaugušo konkurencē startēja reti. Vislabāk veicās Denisam Kozlovam, Borodavko un Osnačam, kuri vairākas reizes spēja ielauzties labāko trijniekā. Ja Pasaules kausa posmos mūsējie bieži kāpa uz goda pjedestāla, tad pasaules un Eiropas čempionātos latvieši startēja nesekmīgi – labākais rezultāts De.Kozlovam, kurš Vīnē notikušajā Eiropas čempionātā izcīnīja septīto vietu. Kā zināms, džudo pirmsākumi meklējami Japānā, un ļoti ilgu laiku tieši šīs valsts sportisti arī dominēja visos Pasaules čempionātos. Pēdējos gados japāņiem vairs tik labi neklājās, tomēr šogad Japānas džudisti atkal bija līmenī – tikai divās svara kategorijās uz goda pjedestāla nekāpa neviens japānis.

Lai arī šis sporta veids, protams, daudz populārāks ir vīriešu vidū, tomēr arī dāmas nolemj spert soli tatami virzienā. Tā nu novembrī Evija Puķīte no Sarajevas (Bosnija un Hercegovina) atveda bronzas medaļu no Eiropas U-23 čempionāta. Pasaules kausa posmos Latvijas džudistes nopietnas uzvaras vēl nav spējušas izcīnīt. Runājot par džudo U-23 čempionātu, vīru konkurencē septīto vietu izcīnīja Viktors Reško, kurš, starp citu, oktobrī kļuva par pasaules čempionu mums nepazīstamajā kureša cīņā. Arī Latvijas jaunajiem džudistiem šī sezona izvērtās sekmīga. Kadetu konkurencē trešās vietas Eiropas čempionātā izcīnīja Vladislavs Staruhs un Gļebs Talalujevs. Junioriem Eiropas čempionātā soli no medaļas palika Vadims Lando un Artūrs Kurbānovs. Kurbānovs un Dmitrijs Fedosejenkovs bieži spēja aizcīnīties līdz medaļām arī Eiropas kausa posmos. Pasaules čempionātā junioriem mūsējie tomēr nespēja nopietni iesaistīties cīņā par augstākajām vietām. Nedrīkst aizmirst arī mūsu veterānus - Andrejs Gevļa un Valentīns Azarovs kļuva par pasaules čempioniem veterānu starpā.

Latvijai Eiropas čempione brīvajā cīņā

Brīvās cīņa ietvaros šis gads noteikti atmiņā paliks ar Anastasijas Grigorjevas triumfu Eiropas čempionātā svara kategorijā līdz 55 kilogramiem. Šajās sacensībās Grigorjeva uzvarēja četrās cīņās, tostarp finālā pārspēta tika krieviete Natālija Goļca, kura ir pieckārtēja Eiropas čempione un pasaules čempionātu medaļniece. Citi Latvijas cīkstoņi Eiropas čempionātā cīņā par medaļām neiesaistījās. Jau pieminētā Grigorjeva atzīstami cīnījās arī Eiropas čempionātā junioriem, tomēr pusfinālā piedzīvotais zaudējums neļāva iekļūt finālā - galarezultātā bronza. Vēl brīvās cīņas sakarā jāatzīmē Imanta Lagodska triumfs Dortmundes ‘’Grand Prix’’ sacensībās svara kategorijā līdz 96 kilogramiem. Šogad norisinājās arī pasaules čempionāts cīņas sporta veidos, kur vislabāk spēja nostartēt Laura Skujiņa, aizcīnoties līdz ceturtdaļfinālam. No vīriem Višņakovs spēja tikt pie vienas uzvaras, pārējiem cīkstoņiem zaudējumi jau pirmajās cīņās. Jāpiemin, ka Eiropas čempione Anastasija Grigorjeva uz pasaules čempionātu Maskavā neaizbrauca.

Kalniņš izcīna Latvijai pirmo medaļu pasaules čempionātā karatē

Tikai 19 gadus vecais Kalvis Kalniņš šogad debitēja pieaugušo konkurencē. Kalvis šogad sekmīgi startēja vairākos starptautiskos turnīros, bet novembrī pienāca svarīgākais gada pasākums karatē – pasaules čempionāts, kur talantīgais sportists startēja svara kategorijā līdz 60 kilogramiem. Līdz pusfinālam Kalniņš aizkļuva, uzvarot Maķedonijas, Horvātijas, Turcijas, Alžīrijas sportistus, bet pusfinālā tika piedzīvots ļoti sāpīgs zaudējums pret itālieti Mišelu Džuljāni. Cīņā par bronzu latvietis pārspēja ungāru Oto Horvārtu, tādējādi, izcīnot bronzu. Šis bija panākums ne tikai Kalvim, bet arī Latvijas izlasei kopumā, jo tā bija pirmā reize Latvijas sporta vēsturē, kad mūsu valsts sportists izcīna medaļu Eiropas vai pasaules čempionātā. Kalvis arī triumfēja nesen notikušajā Latvijas ‘’Grand Prix’’ sacensībās, starp citu, iegūstot Latvijai vienīgo zeltu Rīgā.

Kalvis Kalniņš pasaules čempionātā cīnījās godam!

Otro vietu gada pirmajā mēnesī prestižajā ‘’Paris Open’’ izcīnīja Ruslans Sadikovs, kuram arī sudrabs profesionālajā Ukrainas karatē līgā. Ļoti atzīstami šogad cīnījās mūsu jaunie karatisti un karatistes. Perspektīvie karatisti starptautiskos turnīros vairākas reizes kāpa uz goda pjedestāla. Īpaši jāizceļ mūsu meiteņu sniegums. Starptautiskā turnīrā Budapeštā finālā tikās divas latvietes, bet spēcīgāka izrādījās Marija Agofonova. Vēlāk Marija startēja arī pie vecākām meitenēm, kur izcīnīja bronzas medaļu. Viktorija Rezajeva Stambulā piedalījās vienā no spilgtākajiem karatē turnīriem un triumfēja divās vecuma grupās. Ļoti veiksmīgs šis gads bija arī tikai 13 gadus vecajai Patrīcijai Mierkalnei – divas zelta medaļas un bronza Pasules kausā un uzvara Eiropas kausā meitenēm.

2010. gads MMA

Vislielākos sasniegumus MMA (tāpat kā K-1) šogad uzrādīja Konstantīns Gluhovs, kuram izdevās uzvarēt trijos MMA turnīros pēc kārtas: septembrī viņš kļuva par Ukrainas turnīra ''Warriors honor'' uzvarētāju, tad novembrī Gluhovs Krievijā uzvarēja bijušā UFC čempiona Oļega Traktarova kausā, bet visbeidzot - decembrī Austrijā izcīnīja UCFC čempiona titulu. Konstantīns šogad aizvadītajos deviņos mačos zaudēja tikai vienu reizi. Arī veiksmīgu sezonu šogad aizvadīja MMA debitējušais Edgars Skrīvers, kurš 13. novembrī ''Arēnā Rīga'' bija vienīgais, kurš Latvijas izlasei atnesa uzvaru cīņā ar Krievijas komandu. Kopumā Skrīvers šogad aizvadījis četras cīņas, tikai vienā (debijas mačā) ciešot sakāvi. Sakauto sportistu vidū bijušais Latvijas MMA čempions Mihails Zabajevs un Krievijas izlases dalībnieks Alksandrs Savins.

Neveiksmīgs starts šogad iznāca Latvijas MMA izlasei, kas 13. novembrī ar rezultātu 1:4 piekāpās Krievijas vienībai. Kā jau iepriekš minējām, vienīgo uzvaru Latvijas komandai izcīnīja deviņpadsmitgadīgais Edgars Skrīvers. Bez Edgara izlasē tika iekļauti pieredzējušie sportisti - Nikolajs Haustovs, Mārtiņš Sabulis, Andrejs Zozuļa un Kalvis Gebauers. Jāpiemin, ka Latvijas vienībā nebija iekļauti labākie šā sporta veida pārstāvji – Konstantīns Gluhovs un Mārtiņš Egle -, jo Gluhovs šai pasākumā bija izvēlējies startēt pēc K-1 noteikumiem, bet Egle komandā netika iekļauts veselības problēmu rezultātā. Ne īpaši veiksmīga sezona izvērtās vienam no mūsu spēcīgākajiem MMA pārstāvjiem Mārtiņam Eglem, kurš, lai arī sezonu uzsāka ar uzvaru un neizšķirtu, veselības problēmu rezultātā sportists bija spiets izlaist visu atlikušo sezonu. Nav pat īsti skaidrs, kad Egle atgriezīsies profesionālajā sportā un vai tas vispār notiks.

Arī K-1 labākais Gluhovs

Vislielākos komplimentus un uzslavas K-1 ietvaros pelnījis Konstantīns ''Lāčplēsis'' Gluhovs, kurš uzvarēja Turcijas K-1 turnīrā. Gluhovam, pateicoties uzvarai turnīrā, vajadzēja startēt ''World Grand Prix Final16”, taču nezināmu iemeslu dēļ latvieša vārds dalībnieku sarakstā nebija manāms. Aprīlī par Latvijas K-1 pussmagā svara čempionu kļuva tukumnieks Mareks Lavrinovičs, kurš spraigā cīņā pēc punktiem uzveica titulēto kikbokseri Jevgēņiju Andrejevu. Lai arī Kristapam Zīlem šī nebija tā veiksmīgākā sezona profesionālajā K-1 arēnā, viņš šogad spēja uzvarēt Lietuvas čempionātā un no pasaules Mui-tai čempionāta, kas notika Taizemē, atvest sudraba medaļu.

Iespējams, iespaidīgākā Gluhova cīņa šogad!

  +1 [+] [-]

, 2010-12-24 17:11, pirms 13 gadiem
gluhovs malacis
cerams driiz UFC redzeesim
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-12-24 17:13, pirms 13 gadiem
Jomajoo, kā ar kāju Gluhovs ievilka, konfekts, UFS pat tādus reti var redzet!

     [+] [-]

, 2010-12-24 17:17, pirms 13 gadiem
YouTube
- UCFC4.wmv


Gluhova cīņa UCFC!

  +5 [+] [-]

, 2010-12-24 17:17, pirms 13 gadiem
Gluhovs ir kaujas mashiina!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-12-24 17:34, pirms 13 gadiem
Nu un nah...Mairis Briedis nav pieminets??? Vins izsita un vinneja visu boxinga turniru-BIGER ,BETER,STRONGER...?????

  +4 [+] [-]

, 2010-12-24 17:40, pirms 13 gadiem
BUSHIDO rakstīja: Nu un nah...Mairis Briedis nav pieminets??? Vins izsita un vinneja visu boxinga turniru-BIGER ,BETER,STRONGER...?????
boksam ir atsevišķs apskats, tur viņš ir pieminēts
Slēpts komentārs: BUSHIDO
Slēpts komentārs: BUSHIDO

  +3 [+] [-]

, 2010-12-24 17:46, pirms 13 gadiem
BUSHIDO rakstīja: p.s. kur ir tas atseviskais apskats?
2010. gads: Latvijas un pasaules boksā

  +7 [+] [-]

, 2010-12-24 18:02, pirms 13 gadiem
BUSHIDO rakstīja: p.s. kur ir tas atseviskais apskats?
Skatos tev piemīt tysona inteliģence

     [+] [-]

, 2010-12-24 18:06, pirms 13 gadiem
Ceru Konstantīnu redzēt K1 top 16

     [+] [-]

, 2010-12-24 18:07, pirms 13 gadiem
arviic22 rakstīja: gluhovs malacis
cerams driiz UFC redzeesim
nu nu domaju UFC vinjam nekas nespid!

     [+] [-]

, 2010-12-24 18:09, pirms 13 gadiem
moca825 rakstīja: Jomajoo, kā ar kāju Gluhovs ievilka, konfekts, UFS pat tādus reti var redzet!
UFS fail

     [+] [-]

, 2010-12-24 18:11, pirms 13 gadiem
butu labi ja vinjs tiktu Strikeforce
Slēpts komentārs: BUSHIDO
Slēpts komentārs: BUSHIDO

     [+] [-]

, 2010-12-24 21:25, pirms 13 gadiem
Gluhovam labs cirtiens ar kāju. Total KO

  +1 [+] [-]

, 2010-12-25 11:35, pirms 13 gadiem
Super, lai nes LV vārdu pasaulē.!!!!!

     [+] [-]

, 2010-12-25 13:20, pirms 13 gadiem
BUSHIDO rakstīja: tu vienmer esi tik bravurigs virtualaja vide?
Ja tev kādas problēmas raksti privāti, man jau nav grūti puis )))

  -1 [+] [-]

, 2011-01-01 12:17, pirms 13 gadiem
Ka Zīle var dabūt 2tro pasaules mui tai čempī? KĀ??? Cik es esmu redzējis viņa cīņas (intereses pēc netā ne jau dzīvajā) tad viņš cīnās kā pilnīgs makarons!!! Nu itkā jau ir normāli uztrenējies, bet izskatās vairāk pēc modeļa nevis cīkstoņa..nevar pat normālu sēriju ar rokām uzsist, kaut ko ar kājām vicinās un pārsvarā bez jēgas..
Bet nu var jau būt ka es esmu trāpījis tikai uz viņa melnajām dienām un patiesībā tā nav..
Bet protams visu cieņu! Mui tai pasaules 2 vieta izklausās bezgala kruta..tik kaut ka neiet kopā......

     [+] [-]

, 2011-01-12 16:56, pirms 13 gadiem
Esmu pārliecināts, ka M.Briedis uzvarētu Gluhovu pēc K1 gan boxa noteikumiem