Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Dominējot aizsardzībai, "Patriots" sesto reizi triumfē "Super Bowl"

Juris Miņins
Juris Miņins

Dominējot aizsardzībai, "Patriots" sesto reizi triumfē "Super Bowl"
Džulians Edelmans un Toms Breidijs.
Foto: AFP/Scanpix

Šodien ASV, Džordžijas štata Atlantas pilsētā notikušajā Nacionālās futbola līgas (NFL) finālmačā, kas zināms arī kā "Super Bowl", par 2018. gada sezonas līgas čempioniem ir kļuvuši Jaunanglijas "Patriots", kas finālā ar 13:3 tika galā ar Losandželosas "Rams".

53. "Super Bowl" mačs tika sagaidīts ar ļoti dažādām emocijām. No vienas puses, tā bija divu pasauļu sadursme – "jaunā skola" pret "veco skolu", no otras, abu komandu nokļūšana finālā daudziem šķita negodīga, jo "Rams" tika pārmests noteikumu pārkāpums NFC fināla pamatlaika pēdējos mirkļos (tā gan bija tiesnešu vaina), bet "Patriots" kontekstā tika runāts par "playoff" maču pagarinājuma formātu, kurš neparedz dot iespēju atspēlēties otrai komandai, ja pirmā ar pirmo draivu nogādā bumbu ieskaites zonā.

Tomēr, suņi rej, bet karavānai ir jāiet tālāk un tā nu sanāca, ka "Rams" un "Patriots" karavānas finālspēlē ir satikušās atkal, pēc 17 gadu pārtraukuma. Pa to laiku daudz kas ir mainījies, tai skaitā "Rams" pieraksta vieta, jo nu viņi cīnās par Losandželosas, ne vairs Sentluisas vārdu, bet šis tas ir palicis pa vecam, proti, Jaunanglijas komanda vēl aizvien ir topā un to vada Bils Beličeks ar Tomu Breidiju.

Dažādās pieejas spēles organizēšanā, abu komandas līderu nosaukšana par "sistēmas kvoterbekiem", kā arī vecumu starpība bija tas, par ko runāja visas šīs divas nedēļas kopš konferenču fināliem, tika meklētas kā kopsakarības, tā atšķirības, mēģinot prognozēt spēles iznākumu, taču, kā jau šādos gadījumos notiek, visas prognozes un pētījumi ir aktuāli vien pirmsmača laikā, jo uz "Super Bowl" mača laukuma var notikt teju jebkas.

Monētas mešanā uzvarēja Losandželosa, taču viņi ļāva maču ar uzbrukumu sākt "Patriots" vienībai. Jāsaka, ka Jaunanglijas komandai vispirms padevās laba bumbas atgriešana, bet vēlāk arī trīs labas izspēles, taču ceturtajā, kas arī bija pirmā ar piespēli, Toms Breidijs kļūdījās un viņa piespēle nonāca Korija Litltona rokās.

Tiekot pie teikšanas "Rams" vienībai, jāsaka, ka iznākums nebija tik bēdīgs, taču tāpat gana neizteiksmīgs – trīs mēģinājumi un laukumā devās panteris Džonijs Hekers, lai raidītu bumbu dziļāk laukumā. Līdz ar to pēc pirmajiem uzbrukumiem abas komandas saglabāja rezultāta paritāti.

Otrais "Patriots" uzbrukums sākās pavisam bēdīgi, jo "Rams" aizsardzības līnija reizi pēc reizes noķēra savus pretiniekus vēl aiz izspēles līnijas, taču brīdī, kad likās, ka otrais uzbrukums jau drīz beigsies, "palīdzība" atnāca no tās puses, no kuras vismazāk gaidīts - Nikels Robijs-Kolmens, tieši tas pats, kura noteikuma pārkāpumu nefiksēja NFC fināla pēdējās minūtēs, nopelnīja sodu un tas Breidijam ar kompāniju deva 15 jardus un jaunu izspēļu komplektu. Tas viņiem deva otro elpu un jau pavisam drīz bostonieši bija nonākuši diezgan dziļi pretinieku laukuma pusē.

Tiesa, sekojot "tradīcijām", pēc kurām "Patriots" pirmajās ceturtdaļās piezemējumus negūst (tas viņiem nebija izdevies visos finālos ar Tomu Breidiju), arī šoreiz uzbrukums tika apturēts priekšlaicīgi, bet Stīvens Gostkovskis kļuva par pirmo kikeri, kurš šosezon "Mercedez-Benz Stadium" arēnā netrāpīja vārtos brīvsitienu.

"Rams" vienība atbildēja ar mazliet ilgāku, taču tikpat nerezultatīvu uzbrukumu, beigu beigās vēl arī nopelnot piecu jardu sodu, sperot bumbu prom.

"Patriots" pirmajā puslaikā vēlreiz paspēja diezgan labi pavirzīties uz priekšu, taču, nonākot "Rams" laukuma pusē, vispirms Breidijs pazaudēja bumbu, bet vēlāk Ārons Donalds viņu teju nosekoja, kas veterānam lika izmest bumbu prom.

Pēc 15 nospēlētām minūtēm rezultāts uz tablo bija tāds pats kā mačam iesākoties, proti, 0:0, taču Losandželosas komandai bija bumbas kontrole un iespēja otro ceturtdaļu sākt uz pozitīvas nots. Tiesa, jau drīz pēc mača atsākšanās, "Rams" bija spiesta kārtējo reizi aizspert bumbu prom, tā arī neko saturīgu uzbrukumā nenodemonstrējot.

Pirmos punktus šajā spēlē guva Jaunanglijas komanda, kad ar otro piegājienu precīzs brīvsitiens padevās Gostkovskim, taču spēles raksturs nemainījās, jo "Rams" aizsargi turpināja izdarīt spiedienu uz pretinieku saspēlnieku un vienīgais, kurš regulāri varēja pavirzīt uzbrukumu uz priekšu bija regulāri vienatnē atstātais Džulians Edelmans. Savukārt uzbrukumā pašiem losandželosiešiem bija problēmas noorganizēt ilgākus draivus un visi viņu mēģinājumi iekarot pretinieku ieskaites zonu beidzās ar bumbas aizsperšanu prom.

Pēdējās minūtēs "Patriots" izmēģināja veiksmi pie ceturtās izspēles, taču "Rams" bija labāki, savukārt Losandželosas komanda turpināja "buksēt", lai arī jaudas viņiem pietika, labas izspēles mijās ar ne tik labām, kas viņiem liedza gūt ne tikai punktus, bet kaut cik ievērojamu progresu bumbas virzībā.

Pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 3:0 par labu Jaunanglijas "Patriots". Tas arī bija otrais visu laiku mazrezultatīvākais "Super Bowl" puslaiks. Mazāk punkti tika gūti vien 1974. gada finālā, kad Pitsburgas "Steelers" bija vadībā mačā pret Minesotas "Vikings" ar 2:0 (beigās uzvarēja ar 16:6). Abas komandas demonstrēja lielisku aizsardzību, taču tāpat abām komandām bija lielas problēmas panākt kaut ko uzbrukumā.

Jāpiebilst, ka šajā pusstundā "Rams" pussargs Tods Gērlijs, kurš regulārajā sezonā bija trešais produktīvākais savas pozīcijas spēlētājs, piedalījās vien trijās izspēlēs un guva desmit jardus. Jāpiebilst, ka arī NFC konferences finālā viņš spēlēja maz, jo ārsti viņam konstatēja problēmas ar ceļgalu, tajā pašā laikā pirms "Super Bowl" mača Šons Makvejs bija optimistiski noskaņots par savu spēlētāju.

Toms Breidijs puslaikā bija precīzs 15 piespēlēs no 25 un guvis 160 jardus, kamēr Džareds Gofs realizēja vien piecas no 12 piespēlēm un guva 52 jardus. Tomēr, par pirmā puslaika galveno uzbrukuma varoni kļuva Džulians Edelmans, kurš notvēra septiņas no astoņām sev adresētajām piespēlēm un guva 93 jardus.

Tāpat šī bija pirmā reize Losandželosas "Rams" un Šona Makveja sadarbības laikā, kad komanda pirmajā puslaikā nespēja gūt ne punktu.

Otrā puslaika ievads izmaiņas spēles gaitā nenesa – lai arī Gērlijs spēlē tika iesaistīts aizvien vairāk, "Rams" nespēja izveidot bīstamus momentus, bet "Patriots" nespēja turpināt labi iesāktos uzbrukumus un vienīgais, kurš stabili virzīja bumbu uz priekšu bija Edelmans.

Jāatzīmē, ka otrā puslaika ievadā Patriks Čangs, "Patriots" pamatsastāva ārējais aizsargs, guva rokas savainojumu un uzreiz tika izsvītrots no spēles dalībnieku saraksta. Tas bija smags trieciens Bostonas komandai. Tāpat jāpiebilst, ka arī pirms gada finālā Čangs guva savainojumu pēc kura laukumā neatgriezās.

Trešās trešdaļas otrajā pusē "Rams" beidzot izdevās noorganizēt sakarīgu uzbrukumu, kas ilga vairāk par piecām izspēlēm, Džaredam Gofam atdodot vairākas labas piespēles un "pabaidot" pretiniekus ar mēģinājumu piespēlēt Brandinam Kukam ieskaites zonā, taču viss beidzās ar Dontas Haitauera izpildītu seku, kas pamatīgi sarezģīja Grega Zauerlaina dzīvi, liekot viņam sist pa vārtiem no vairāk kā 50 jardiem, taču viņš vēlreiz pierādīja, ka viņa kājas spēks ir iespaidīgs (tāpat kā NFC finālā, kad viņš realizēja 57 jardu uzvaru nesošo brīvsitienu) un izlīdzināja rezultātu.

Jāsaka, ka trešā ceturtdaļa noslēdzās pie rezultāta 3:3, kas nozīmēja divas lietas – 45 minūšu laikā neviens piezemējums tā arī netika gūts un to, ka pēdējās 15 spēles minūtēs vienai no komandām ir jāizdara kaut kas īpašs, lai nosvērtu mača svaru kausus sev par labu, tiesa, tajā pašā laikā nedrīkst kļūdīties.

Šis īpašais notikums risinājās pēdējās ceturtdaļas vidū, kad Toms Breidijs ar četrām piespēlēm nogādāja bumbu uz pretinieku laukuma puses divu jardu līnijas, bet Sonijs Mišels ienesa bumbu ieskaites zonā. Tā arī bija pirmā reize šajā mačā, kad kāda no komandām bija "sarkanajā zonā".

Savukārt otrais "brīnuma" cēliens bija redzams "Rams" uzbrukumā, kad otrreiz Brandins Kuks tika "atbruņots" un tika novērsts potenciāls piezemējums, bet nākamajā izspēlē Stīvens Gilmors pārtvēra Džareda Gofa piespēli.

Jāsaka, ka pēc šāda pavērsiena "Rams" komanda bija diezgan šokēta, par ko liecināja gan Makveja tukšais skatiens, ko tvēra TV kameras, gan arī vienības kļūdas un paviršības aizsardzībā, kas ļāva "Patriots" vienībai atkal tikt līdz viņu laukuma pusei un cerēt vismaz uz iespēju sist brīvsitienu. To viņi arī realizēja, panākot 13:3.

"Rams" pēdējās sekundēs vēl cerēja izglābt maču ar avantūristiskām izspēlēm, taču viss beidzās pēc garām aizsista brīvsitiena.

Jaunanglijas "Patriots" izcīnīja savu sesto "Super Bowl" čempionu titulu – 13:3. Toms Breidijs līdz ar to ir kļuvis par tituliem bagātāko NFL spēlētāju, "Patriots" komanda panākusi Pitsburgas "Steelers" titulu skaita ziņā, bet Bils Beličeks, tiekot pie sestā gredzena, vēl vairāk attālinājās no visiem saviem sekotājiem veiksmīgāko treneru reitingā.

Par mača vērtīgāko spēlētāju, jeb MVP, atzina "Patriots" malējo uzbrucēju Džulianu Edelmanu, kurš notvēra 10 piespēles un guva 141 jardu.

21. gadsimta "Super Bowl" čempioni

GadsUzvarētājsFinālistsRezultāts
2000.RavensGiants34:7
2001.PatriotsRams20:17
2002.BuccaneersRaiders48:21
2003.PatriotsPanthers32:29
2004.PatriotsEagles24:21
2005.SteelersSeahawks21:10
2006.ColtsBears29:17
2007.GiantsPatriots17:14
2008.SteelersCardinals27:23
2009.SaintsColts31:17
2010.PackersSteelers31:25
2011.GiantsPatriots21:17
2012.Ravens49ers34:31
2013.SeahawksBroncos43:8
2014.PatriotsSeahawks28:24
2015.BroncosPanthers24:10
2016.PatriotsFalcons34:28 (OT)
2017.EaglesPatriots41:33
2018.PatriotsRams13:3
1 2 43 komentāri
Slēpts komentārs: A-Burts no Krievijas

     [+] [-]

, 2019-02-04 07:15, pirms 5 gadiem
Man vienīgajam šķiet, ka hype ap superbowl nu jau ir pārāk uzpūsts un mākslīgs? Protams, neņemos spriest kā tas ir ASV, jo tur tajā laikā neesmu bijis. Taču visos rakstos par šo notikumu, kurus lasu Eiropas portālos, rodas sajūta, ka superbowl tiek diezgan izmisīgi mēģināts pārdot kā mega produkts. Kaut gan tāds, man kā parastam sporta fanam, tas nešķiet.

  +4 [+] [-]

, 2019-02-04 08:25, pirms 5 gadiem
Labs raksts, paldies.

  -1 [+] [-]

, 2019-02-04 08:34, pirms 5 gadiem
rihardilio rakstīja: Man vienīgajam šķiet, ka hype ap superbowl nu jau ir pārāk uzpūsts un mākslīgs? Protams, neņemos spriest kā tas ir ASV, jo tur tajā laikā neesmu bijis. Taču visos rakstos par šo notikumu, kurus lasu Eiropas portālos, rodas sajūta, ka superbowl tiek diezgan izmisīgi mēģināts pārdot kā mega produkts. Kaut gan tāds, man kā parastam sporta fanam, tas nešķiet.
Nu, no kurienes šī augstprātība? Kāpēc tikai tavas "parastā sporta fana" domas ir svarīgas? Kā ar tiem 60-80 tūkstošiem, kuri regulāri apmeklē NFL spēles? Kā ar tiem 50 miljoniem, kuri skatās šo finālu TV?

     [+] [-]

, 2019-02-04 08:42, pirms 5 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Nu, no kurienes šī augstprātība? Kāpēc tikai tavas "parastā sporta fana" domas ir svarīgas? Kā ar tiem 60-80 tūkstošiem, kuri regulāri apmeklē NFL spēles? Kā ar tiem 50 miljoniem, kuri skatās šo finālu TV?
nevis 50 miljoniem, bet kādi 150 miljoni ... Vairums gan no tiem ASV.. globāli šo pasākumu diezko daudz neskatās!!

  -1 [+] [-]

, 2019-02-04 08:45, pirms 5 gadiem
oscarsq rakstīja: nevis 50 miljoniem, bet kādi 150 miljoni ... Vairums gan no tiem ASV.. globāli šo pasākumu diezko daudz neskatās!!
Nu, vispār skatās gan, vismaz 30% no auditorijas nav ASV (Eiropa, Indija u.tt.)!

  +2 [+] [-]

, 2019-02-04 08:47, pirms 5 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Nu, no kurienes šī augstprātība? Kāpēc tikai tavas "parastā sporta fana" domas ir svarīgas? Kā ar tiem 60-80 tūkstošiem, kuri regulāri apmeklē NFL spēles? Kā ar tiem 50 miljoniem, kuri skatās šo finālu TV?
Kur šeit augstprātība? Es uzdevu jautājumu un paskaidroju kādēļ man tā šķiet? Komentāru sadaļa taču priekš tā domāta.
Nesaku, ka vietējiem nav interesanti, bet man tas pasākums nešķiet saistošs.

     [+] [-]

, 2019-02-04 08:51, pirms 5 gadiem
rihardilio rakstīja: Kur šeit augstprātība? Es uzdevu jautājumu un paskaidroju kādēļ man tā šķiet? Komentāru sadaļa taču priekš tā domāta.
Nesaku, ka vietējiem nav interesanti, bet man tas pasākums nešķiet saistošs.
Atslēgas vārds "Tev"! Citiem tiem tā nav, skatoties uz palielo TV auditoriju, piemēram. Mēs nevaram tā ņemt pieskaņoties tikai "Tavai" gaumei. Ja mēģinām paskatīties objektīvi, izvērtējot masas, kam šis sporta veids interesē, tas ir viens no lielajiem sportiem. Iespējams, Top7 sporta veids pasaulē. Tāpēc arī ziņa augšā. Pilnīgi saprotami.

  -1 [+] [-]

, 2019-02-04 08:59, pirms 5 gadiem
rihardilio rakstīja: Man vienīgajam šķiet, ka hype ap superbowl nu jau ir pārāk uzpūsts un mākslīgs? Protams, neņemos spriest kā tas ir ASV, jo tur tajā laikā neesmu bijis. Taču visos rakstos par šo notikumu, kurus lasu Eiropas portālos, rodas sajūta, ka superbowl tiek diezgan izmisīgi mēģināts pārdot kā mega produkts. Kaut gan tāds, man kā parastam sporta fanam, tas nešķiet.
Tas ir sporta šovs, kuram reti kas līdzinās. Daļa no amerikāņu dzīvesveida. Sākmā man tas nepatika, nesapratu, bet, padzīvojot dažus gadus tur, pieleca un iepatikās. Atšķirībā no beisbola, ko joprojām nespēju skatīties.

     [+] [-]

, 2019-02-04 09:36, pirms 5 gadiem
katru gadu vieni un tie pashi komentaari, ka shis neesot "riktiigais" sports. nu, cmon, neviens tachu neliek ne skatitiies, ne lasiit rakstus, ne komenteet.
turklaat shis ir galvenais sporta (un ne tikai - arii komercijas, izklaides biznesa utt.) notikums Ziemeljamerikaa. par ko ir cepiens?
jaapieziimee, ka, atshkjiriibaa no visaadiem beisboliem un kriketiem, te vismaz var saprast noteikumus bez puslitra. reklaamas vareeja buut mazaak, jaa, bet nu ko lai dara.

     [+] [-]

, 2019-02-04 09:50, pirms 5 gadiem
Ar to "Super Bowl" un amerikāņu futbolu, redz, kā ir - sporta veids ir sarežģīts jau tāpat (neviens no laukuma spēlētājiem pat pats neizvēlas kā skries vai kur metīs, visu viņiem pasaka priekšā austiņās), bet mūsu platuma grādos tas vēl ir nesaprotams, jo tur nav ne vārtu (klasiskā izpratnē), ne arī groza. Bumba nevis brīvi tiek pārvietota pa laukumu, bet komandas cīnās par teritoriju (un teritorija>bumba) utt. Sareiziniet to visu ar pilnīgu neinformētību par komandām, spēlētājiem, to attiecībām, vēsturi utt. un tad arī iegūsiet rezultātu - pilnīgu nesaprašanu gan par to, kas notiek uz laukuma, gan to kāpēc tas vispār ir "WOW"!

Klāt vēl var pielikt klasisko - "Ja par to raksta, tātad, kāds grib man to iesmērēt", jo "TV/Internets/Avīzes nemelo!"... tb pie mums vēl aizvien ir spēcīgs uzskats, ka masu mediji pilda tādu dziļi izglītojošu un informējošu lomu un tikai to, nevis var tikt izmantoti izklaidei, turklāt tādai izklaidei, ko katrs pats var izvēlēties.

NFL fināls ir pasaules bagātākās sporta organizācijas rīkotais lielākais šovs. Jā, arī sports ir šovs, ne tikai puslaika dziedātāju uzstāšanās. Kaut vai tāpēc tas ir būtiski.

Kopumā gan viss šis process saucas globalizācija. Vienkārši pie mums tagad pilnīgi brīvi ir pieejams viss Ziemeļamerikas sports un parādās cilvēki, kam tiešām interesē NFL/MLB, tāpat kā šī paša globalizācijas procesā un Interneta laikmetā cilvēkiem ir brīva pieeja pie, teiksim, japāņu multfilmām vai dajebkam citam.

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:04, pirms 5 gadiem
555 rakstīja: katru gadu vieni un tie pashi komentaari, ka shis neesot "riktiigais" sports. nu, cmon, neviens tachu neliek ne skatitiies, ne lasiit rakstus, ne komenteet.
turklaat shis ir galvenais sporta (un ne tikai - arii komercijas, izklaides biznesa utt.) notikums Ziemeljamerikaa. par ko ir cepiens?
jaapieziimee, ka, atshkjiriibaa no visaadiem beisboliem un kriketiem, te vismaz var saprast noteikumus bez puslitra. reklaamas vareeja buut mazaak, jaa, bet nu ko lai dara.
Es personiigi uzskata, ka beisbolam ir krietni vienkaarshaaki noteikumi. Krikets taa ir pavisam cita pasaule. Reiz noskatiijos 2h dokumentaalo filmu par kriketu, tachu velti...

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:16, pirms 5 gadiem
hantele rakstīja: Es personiigi uzskata, ka beisbolam ir krietni vienkaarshaaki noteikumi. Krikets taa ir pavisam cita pasaule. Reiz noskatiijos 2h dokumentaalo filmu par kriketu, tachu velti...
man beisbola noteikumi ir izskaidroti kaadas 2 reizes, bet viss velti - jau no riita, izguljot dzeerumu, atkal vispaar nekas nav saprotams. paziistu vienu no lielaakajiem beisbola entuziastiem LV, un arii vinsh nezinaaja vairaakas nianses (attieciibaa uz to, ka MLB superseeriju speelee divu dazhaadu liigu komandas, un shajaas liigaas atshkjiras noteikumi )... Am.futbols gan ir vienkaarsh (ne taktika, izspeeles utml., kur ir ljoti komliceetas visas taa padsmit cilveeku kustiibas, bet pamata noteikumi, par ko dod punktus, kad meegjina virziities uz priekshu un kad vienkaarshi sist prom utt.). ja nebuutu to reklaamu, kas ievelk pasaakumu, es skatiitos katras briivdienas...

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:19, pirms 5 gadiem
hantele rakstīja: Es personiigi uzskata, ka beisbolam ir krietni vienkaarshaaki noteikumi. Krikets taa ir pavisam cita pasaule. Reiz noskatiijos 2h dokumentaalo filmu par kriketu, tachu velti...
Izpratnes ziņā beisbols ir DAUDZ vienkāršāka spēle nekā amerikāņu futbols. Nosacīti, lai spēli skatītos un saprastu kas notiek, tas noteikumu apjoms, kas jāzina, iespējams, ir mazāks nekā hokejā vai basketbolā.

Tiesa, beisbolu iesācējam, kurš ar to visu nav uzaudzis, ir grūti skatīties, jo tur viss skatīšanās process ir balstīts uz statistiku, vēsturi un komandu iepriekšējām attiecībām.

Nosacīti - ja sāk stāstīt, ka viens atsitējs bumbiņu labāk atsit, ja viņam met kreilis, turklāt met "straikzonas" tālajā apakšējā stūrī, tad nu... vienam tas liekas sarežģīti, citam - muļķīgi, bet tur arī ir visa sporta veida sāls - nosacītos sīkumos. Tās ir sekundes desmitdaļas, iespējams, simtdaļas, kas izšķir izcilu sitēju no "minorlīgu" spēlētāja utt.

Krikets - tradīciju sporta veids, kas vienalga ir interesants (diezgan vienkāršs), taču skatīties spēli pilnā apjomā tiešām var atļauties tikai aristokrāti, kuriem neko citu nav ko darīt, tā kā viena spēle var ilgt pat nedēļu.

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:20, pirms 5 gadiem
Mazākais fināla rezultāts šajā gadsimtā un domāju, ka kopumē. Gan uzvarētāja gan zudētāja punkti ir stipri zem iepriekšējiem rezultātiem.

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:21, pirms 5 gadiem
555 rakstīja: man beisbola noteikumi ir izskaidroti kaadas 2 reizes, bet viss velti - jau no riita, izguljot dzeerumu, atkal vispaar nekas nav saprotams. paziistu vienu no lielaakajiem beisbola entuziastiem LV, un arii vinsh nezinaaja vairaakas nianses (attieciibaa uz to, ka MLB superseeriju speelee divu dazhaadu liigu komandas, un shajaas liigaas atshkjiras noteikumi )... Am.futbols gan ir vienkaarsh (ne taktika, izspeeles utml., kur ir ljoti komliceetas visas taa padsmit cilveeku kustiibas, bet pamata noteikumi, par ko dod punktus, kad meegjina virziities uz priekshu un kad vienkaarshi sist prom utt.). ja nebuutu to reklaamu, kas ievelk pasaakumu, es skatiitos katras briivdienas...
Vidējais NFL spēles garums ir mazliet ilgāks kā 3 stundas (3 stundas un 5 min), kamēr vidēji NBA/NHL spēle ilgst aptuveni 2 stundas un 30 minūtes. Starpība neliela.

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:21, pirms 5 gadiem
sandza rakstīja: Mazākais fināla rezultāts šajā gadsimtā un domāju, ka kopumē. Gan uzvarētāja gan zudētāja punkti ir stipri zem iepriekšējiem rezultātiem.
Skaists aizsardzības futbols.

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:26, pirms 5 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Vidējais NFL spēles garums ir mazliet ilgāks kā 3 stundas (3 stundas un 5 min), kamēr vidēji NBA/NHL spēle ilgst aptuveni 2 stundas un 30 minūtes. Starpība neliela.
un MLB var buut gan 2h, gan 8h, gan 2 dienas

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:34, pirms 5 gadiem
555 rakstīja: un MLB var buut gan 2h, gan 8h, gan 2 dienas
Vidējais MLB spēles ilgums tāpat ir ap 3 stundām, kurā sezonā zem, kurā - virs.
Divas dienas - nevar, bet kādas 7 vai 8 stundas gan teorētiski var būt. Taču tāpēc tās ir rekordspēles un notiek reizi n-tajos gados.

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:40, pirms 5 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Vidējais MLB spēles ilgums tāpat ir ap 3 stundām, kurā sezonā zem, kurā - virs.
Divas dienas - nevar, bet kādas 7 vai 8 stundas gan teorētiski var būt. Taču tāpēc tās ir rekordspēles un notiek reizi n-tajos gados.
ja saakas lietus, vinji tak paartrauc. un tad naakamajaa dienaa var izspeeleet pat 2 speeles. nu dikti diivaini, lai neteiktu vairaak...

  +2 [+] [-]

, 2019-02-04 10:44, pirms 5 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Izpratnes ziņā beisbols ir DAUDZ vienkāršāka spēle nekā amerikāņu futbols. Nosacīti, lai spēli skatītos un saprastu kas notiek, tas noteikumu apjoms, kas jāzina, iespējams, ir mazāks nekā hokejā vai basketbolā.

Tiesa, beisbolu iesācējam, kurš ar to visu nav uzaudzis, ir grūti skatīties, jo tur viss skatīšanās process ir balstīts uz statistiku, vēsturi un komandu iepriekšējām attiecībām.

Nosacīti - ja sāk stāstīt, ka viens atsitējs bumbiņu labāk atsit, ja viņam met kreilis, turklāt met "straikzonas" tālajā apakšējā stūrī, tad nu... vienam tas liekas sarežģīti, citam - muļķīgi, bet tur arī ir visa sporta veida sāls - nosacītos sīkumos. Tās ir sekundes desmitdaļas, iespējams, simtdaļas, kas izšķir izcilu sitēju no "minorlīgu" spēlētāja utt.

Krikets - tradīciju sporta veids, kas vienalga ir interesants (diezgan vienkāršs), taču skatīties spēli pilnā apjomā tiešām var atļauties tikai aristokrāti, kuriem neko citu nav ko darīt, tā kā viena spēle var ilgt pat nedēļu.
Es esmu bijis klātienē uz beisbola spēli un neredzēju nevienu citu (izņemot mani), kurš tiešām sekotu spēlei. Cilvēki ēda desas, dzēra alu (gan mazāk nekā LV fani hokejā un sarunājās par dažādām tēmām, sākot no sarunām par darbu, beidzot ar sarunām par ģimeni. Un galvu pacēla, lai apskatītos, kas notiek laukumā, tikai tad, kad dzirdēja atsitiena troksni - gan jau arī tikai tādēļ, lai paskatītos, bumbiņa lido pareizā virzienā un vai būs iespēja to noķert Un nevis tikai tie daži, kas sēdēja tuvumā, bet lielākā daļa - pat nebija nekādas applaudēšanas, kad viesi kļūdījās un metējs izslēdza puiku no pirmās bāzes

P.S. Tās sarunas par kreiļiem, apakšējām straikzonām utmldz ir tikai kāda komentētāja atstāstītas pērles, lai izliktos, ka šo sportu kāds vispār saprot. Tas svarīgi ir treneriem, ne skatītājiem. 99% skatītāju klātienē nemaz neredz, kurā tieši zonā lido bumbiņa

     [+] [-]

, 2019-02-04 10:50, pirms 5 gadiem
Bzh rakstīja: Es esmu bijis klātienē uz beisbola spēli un neredzēju nevienu citu (izņemot mani), kurš tiešām sekotu spēlei. Cilvēki ēda desas, dzēra alu (gan mazāk nekā LV fani hokejā un sarunājās par dažādām tēmām, sākot no sarunām par darbu, beidzot ar sarunām par ģimeni. Un galvu pacēla, lai apskatītos, kas notiek laukumā, tikai tad, kad dzirdēja atsitiena troksni - gan jau arī tikai tādēļ, lai paskatītos, bumbiņa lido pareizā virzienā un vai būs iespēja to noķert Un nevis tikai tie daži, kas sēdēja tuvumā, bet lielākā daļa - pat nebija nekādas applaudēšanas, kad viesi kļūdījās un metējs izslēdza puiku no pirmās bāzes

P.S. Tās sarunas par kreiļiem, apakšējām straikzonām utmldz ir tikai kāda komentētāja atstāstītas pērles, lai izliktos, ka šo sportu kāds vispār saprot. Tas svarīgi ir treneriem, ne skatītājiem. 99% skatītāju klātienē nemaz neredz, kurā tieši zonā lido bumbiņa
Protams, ka klātienē to neredz. Arī tiešraidē to redz tikai atkārtojumā.

Par pārējo - atšķiras "sporta patēriņš". Pie mums iet uz sporta spēli vēl aizvien lielā mērā nozīmē sekot tam kas notiek un "fanot", kamēr citur pasaulē ir pilnīgi ok iet uz sportu tā kā pie mums iet uz kādu festivālu vai gadatirgu - paēst, padzert, parunāt, bet kas ir fonā - kantrī dziedātājs vai kāds Braiss Hārpers, tas jau ir sekundāri. Tas arī ir ok un tieši šādu cilvēku esamība tribīnēs nodrošina to, ka ZAmerikā sports ir tik labs bizness - tribīnēs nav tikai sporta fani, bet absolūti dažāda publika.

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:08, pirms 5 gadiem
Kaspars_Biedriņš
Nu, vispār skatās gan, vismaz 30% no auditorijas nav ASV (Eiropa, Indija u.tt.)!
-----------------
Nu par to jau es runāju, rakstot diezko neskatās... Es jau nerakstiju, ka vispaŗ neskatās! no tiem 150 miljoniem kādi 30 miljoni ir tikai globālā auditorija! Kas tas ir 30 miljoni globāli?

Pasaules kausa finālu futbolā noskatījās 1 miljards!

  +2 [+] [-]

, 2019-02-04 11:10, pirms 5 gadiem
Var jau būt, ka tā NHL gan klātienē varēja just, ka cilvēki saprot, ko nozīmē hokejs, ko nozīmē labas epizodes - arī tad, ja tās nebeidzās ar vārtu gūšanu, sliktas epizodes, tiesnešu kļūdas (gan īstas, gan iedomātas ) un fanošana visas spēles garumā. Laikam jau tādēļ NHL ir mazākais tirgus ASV.

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:13, pirms 5 gadiem
Sākumā žēlojos, ka jāceļas uz darbu agri un nevarēšu skatīties, bet no rīta ieraugot rezultātu un paskatoties highlights, labi vien ir, ka bija darbs

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:26, pirms 5 gadiem
oscarsq rakstīja: Kaspars_Biedriņš
Nu, vispār skatās gan, vismaz 30% no auditorijas nav ASV (Eiropa, Indija u.tt.)!
-----------------
Nu par to jau es runāju, rakstot diezko neskatās... Es jau nerakstiju, ka vispaŗ neskatās! no tiem 150 miljoniem kādi 30 miljoni ir tikai globālā auditorija! Kas tas ir 30 miljoni globāli?

Pasaules kausa finālu futbolā noskatījās 1 miljards!
Drīzāk 50 miljoni, un nosauc bez futenes vēl kādu sporta veidu ar tādu stabilu milzīgu skatītāju auditoriju? NBA finālus globāli skatās mazāk!!!

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:27, pirms 5 gadiem
Superbowl neliels kritiens auditorijas ziņā! Kā to skaidrosiet?
Paldies!

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:27, pirms 5 gadiem
Bzh rakstīja: Var jau būt, ka tā NHL gan klātienē varēja just, ka cilvēki saprot, ko nozīmē hokejs, ko nozīmē labas epizodes - arī tad, ja tās nebeidzās ar vārtu gūšanu, sliktas epizodes, tiesnešu kļūdas (gan īstas, gan iedomātas ) un fanošana visas spēles garumā. Laikam jau tādēļ NHL ir mazākais tirgus ASV.
Kāpēc NHL mazākais tirgus? Ir kaudze sportu, kuriem ASV ir mazāks tirgus.

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:28, pirms 5 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Kāpēc NHL mazākais tirgus? Ir kaudze sportu, kuriem ASV ir mazāks tirgus.
NFL, NBA, MLB, MLS, NHL!
NHL ir mazākais, bet piektais lielākais ir ļoti liels tirgus!

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:32, pirms 5 gadiem
Nascar netiek līdzi NHL!

  -1 [+] [-]

, 2019-02-04 11:33, pirms 5 gadiem
flipsider rakstīja: NFL, NBA, MLB, MLS, NHL!
NHL ir mazākais, bet piektais lielākais ir ļoti liels tirgus!
Ko nu muldi, MLS ir 2x mazāka TV auditorija ASV, nekā NHL! Pat skatītāju apmeklējums nav lielāks, neskatoties uz stadioniem. Turklāt vēl jau ir WNBA, un vēl kaudze cita.

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:34, pirms 5 gadiem
flipsider rakstīja: Superbowl neliels kritiens auditorijas ziņā! Kā to skaidrosiet?
Paldies!
Īslaicīga parādība. Tā jau ir bijis.

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:38, pirms 5 gadiem
sliktākais Super Bowl vēsturē kā runā cilvēki šis bija

     [+] [-]

, 2019-02-04 11:58, pirms 5 gadiem
labi vēl ka Rams neielaida drošību, arī nebija tālu.

  +2 [+] [-]

, 2019-02-04 12:00, pirms 5 gadiem
viss,kas Amerikā izgudrots un ir populārs, uzreiz pārējai pasaulei,liekas kkas baigi kruts un skatāms....

būtu tāda spēle izdomāta teiksim Mongolijā,neviens par to neliktos ne zinis
1 2 43 komentāri