Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Daugavpils "Daugava" atkal kļūs par čempioni

Agris Suveizda

Viedoklis: Daugavpils "Daugava" atkal kļūs par čempioni
Daugavpils "Daugava" ar čempiones kausu
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Prognožu izdarīšana ir tāda pati neatņemama pirmssezonas sastāvdaļa kā komandu gatavošanās, braukšana uz treniņnometnēm un arī pārbaudes spēļu aizvadīšana. Prognožu izdarīšana allaž ir ļoti subjektīva, bet Latvijas apstākļos spēku samēru paredzēšana ir vēl sarežģītāka - Eiropas galvenais pāreju periods ir mūsu sezonas pašā vidū, tādēļ vairākos klubos nereti notiek vērienīgas sastāva pārmaiņas un sezonas otrajā pusē laukumā jau dodas pavisam citas komandas. Nolēmu arī es, balstoties uz starpsezonā redzētajām daudzajām pārbaudes un kausa spēlēm un arī sastāva izmaiņām, mēģināt prognozēt Virslīgas tabulas beigu izvietojumu.

Lai arī pagājušajā gadā spēku samēri bija neierasti līdzvērtīgi un tā sākumā pieteicās vienība ("Jūrmalas "Spartaks"), kas pakutināja nervus arī ierastajam labāko četriniekam, sezonas gaitā tomēr izkristalizējās trīs komandu grupiņas - spēcīgāko četrinieks, abas Jūrmalas pārstāves un vājāko četrinieks. Paredzu, ka līdzīgi varētu būt arī šogad, tikai jau nedaudz citā veidolā. Pirmajā četriniekā Rīgas "Daugavai" vajadzētu nomainīt "Liepājas metalurgu", tiesa, par čempionu titulu visreālāk pretendēs divi klubi - Daugavpils "Daugava" un "Ventspils". Latgales un Kurzemes grandi ir komplektēti pilnīgi atšķirīgi, tāpēc savstarpējā cīņa būs vēl interesantāka un vēl neprognozējamāka.

1.vieta: Daugavpils "Daugava"
2.vieta: "Ventspils"
3.vieta: Rīgas "Daugava"
4.vieta: "Skonto"

Mazā spēļu skaita dēļ "Daugava" pieteikusi tikai 19 futbolistus, kas ir vismazākais rādītājs visā līgā, un tās pamatsastāvs individuāli ir pats spēcīgākais. "Daugavas" rindās palika leģionāri Stenlijs Ibe un Daniels Ola, kuri savās pozīcijās aizvadītajā sezonā bija labākie Virslīgā, bet klāt nākuši vēl citi spēcīgi ārzemnieki, kā Džozefs Enakarhire un Ibrahims Babatunde. Ja vēl nesen varēja būt lielas šaubas par soliņa kvalitāti, beigās pieteikumā tika ierakstīti papildus trīs leģionāri - viens no viņiem, Sergejs Jašins, pagājušajā sezonā varēja būt viens no līderiem, tomēr viņam to darīt traucēja savainojumi. Mazā spēlētāju skaita dēļ "Daugavai" problēmas varētu rasties savainojumu vai diskvalifikāciju epidēmijas gadījumā, taču vasarā pirms Čempionu līgas spēlēm to būs iespējams labot, piesaistot vēl kādu spēlētāju vai paņemot atpakaļ "Ilūkstei" izīrēto trijotni. Šobrīd vienīgā vājā vieta pamatsastāvā izskatās kreisās malas aizsarga pozīcija, kurā nepalika Dmitrijs Polovinčuks un acīmredzot spēlēs Jevgēņijs Simonovs.

Tikmēr ventspilnieki "Daugavas" starta vienpadsmitnieka kvalitātei var pretī likt spēkos ļoti līdzvērtīgu un labāk saspēlētu sastāvu, kas starpsezonā mainījās minimāli. Jaunā līmenī vajadzētu pāriet talantīgajiem Ahmedam Abdultaofikam un Eduardam Suhanovam, kuriem iepriekšējo gadu tomēr pabojāja savainojumi - jo īpaši krievu pussargam. Pamatsastāvā vidējā līnijā varētu iekļauties gruzīns Tornike Tarhnišvili, un "Ventspils" rīcībā ir labākais vārtsargs Virslīgā - Maksims Uvarenko, kurš bija viens no galvenajiem kurzemnieku vilcējiem pēdējos divos apļos. Pašreiz šaubīgākā izskatās centra vai otrā uzbrucēja pozīcija, kurā ir trīs četri samērā līdzvērtīgi spēlētāji, tomēr neviens no viņiem varētu nebūt gatavs kļūt par izteiktu bombardieri. Šobrīd pirmais numurs uzbrukumā ir Vadims Jančuks, kurš 2011.gadā Virslīgā 16 mačos guva 12 vārtus, toties pagājušajā sezonā savainojuma dēļ tikai vienreiz izgāja pamatsastāvā. Taču vislielākais "Ventspils" mīnuss salīdzinājumā ar Daugavpili ir pieredzes trūkums. Atskaitot pa diviem jaunākajiem un vecākajiem spēlētājiem, "Ventspils" sastāvs ir gandrīz trīs gadus jaunāks - 24.86 pret 27.60.

Rīgas "Daugavas" rindās ir deviņi leģionāri, tomēr skaidrs, ka Virslīgas specifikas dēļ (piecu ārzemnieku limits) laukumā visi doties nevarēs. Rīdzinieku sakarā tai gan nevajadzētu būt pārāk lielai problēmai, jo ir arī pietiekami meistarīgi vietējie futbolisti - Artūram Vaičulim, Pāvelam Mihadjukam, Denisam Kačanovam un, iespējams, arī Vitālijam Rečickim vajadzētu būt stabilām pamatsastāva vērtībām, bet priekšējā līnijā pietiekami rezultatīvi var spēlēt gan Kristaps Grebis, gan Vitālijs Ziļs. Par komandas vājo punktu jāmin lielā atkarība vidējā līnijā no Manta Savena un Toma Tamošauska, kurš pēdējās sezonās Liepājā vairs nerādīja tik spīdošu sniegumu kā agrāk. Par spīti lielajiem papildinājumiem, "Daugavas" spēku nevajadzētu arī pārvērtēt - Tamošausks un Mihadjuks bija komandā, kas ieņēma ceturto vietu, un daudzi no vietējiem, lai arī tajās bija starp līderiem, pārstāvēja komandas no tabulas vidusdaļas vai pat lejasgala. "Daugavai" vajadzēs laiku, lai saspēlētos un atrastu labāko sastāva formulu, un īsajā trīs riņķu turnīrā katrs zaudētais punkts būs ārkārtīgi dārgs.

"Skonto" cieta lielas izmaiņas, un paredzams, ka pilnībā mainīsies tās spēles zīmējums. Ja Mariana Pahara vadībā aizsardzība bija viens no lielākajiem trumpjiem (ar "Ventspili" vismazāk ielaisto vārtu sezonā), bet uzbrukumu veidošanā daudz tika izmantoti prettriecieni, tālās piespēles un Tads Labuks kā mērķa uzbrucējs, Tamazs Pertija vēlas spēlēt ātru, uzbrūkošu kombinacionālo futbolu. Domājams, ka "Skonto" spēles kļūs rezultatīvākas, taču, pirmkārt, varētu pietrūkt izteikta uzbrukuma līdera un, otrkārt, milzīgas problēmas gaidāmas aizsardzībā, kur nomainījušies visi četri aizsargi un arī vārtsargs - turklāt vārtsargs un abi centra aizsargi ir vājāki par iepriekšējiem. Lai arī sastāvs ievērojami cieta, joprojām vidējā līnijā ierindā ir Latvijas izlases spēlētāji Aleksandrs Fertovs un Ritvars Rugins, viens no labākajiem Virslīgas malējiem pussargiem Ruslans Mingazovs, vērtīgs papildinājums varētu būt japānis un vēl pāragri būtu norakstīt arī Juri Laizānu. Tomēr par ceturto vietu augstāk tikt "Skonto" varētu arī nebūt pa spēkam - aizsardzība solās būt pārāk nestabila, un nekur nav teikts, ka Fertovs, Mingazovs, Rugins vai kāds cits komandā būs arī pēc jūlija beigām.

5.vieta: "Liepājas metalurgs"
6.vieta: "Spartaks"
7.vieta: "Jūrmala"

Pagājušajā sezonā "Liepājas metalurga" ceturtā vieta bija otrs sliktākais rezultāts kluba pastāvēšanas vēsturē, taču šosezon liepājniekiem ir visas iespējas rekordu (5.vieta 1997.gadā) labot. Ja pagājušajā sezonā pēc Oskara Kļavas, Ritus Krjaukļa zaudēšanas un Pāvela Mihadjuka un Pāvela Surņina savainojumiem aizsardzība tika uzskatīta par LM vājo punktu, šosezon situācija ir izlīdzinājusies - ne tādēļ, ka aizsardzība būtu ievērojami pastiprināta, bet gan tādēļ, ka katastrofāli cietusi ir vidējā un priekšējā līnija. Prom aizgāja Toms Tamošausks, bet Ģirts Karlsons (9), Vladimirs Kamešs (6) un Ritis Leliūga (6) sezonas otrajā pusē trijatā guva 21 no 40 komandas vārtiem. Ziemas kausā centra uzbrucēja pozīcijā regulāri darbojās Dāvis Ikaunieks, kurš šobrīd nav gatavs vilkt aiz sevis medaļu pretendenti, tādēļ lielākā nasta uzbrukumā acīmredzot būs jānes kādreizējam Daugavpils līderim Valērijam Afanasjevam un Jurģim Kalnam, kurš sastāva problēmu dēļ ilgu laiku tika izmantots kā ielāps dažādās pozīcijās, bet tagad varētu atkal atgriezties uzbrukumā.

Ja vien naudas grūtības vasarā neliks aiziet Pāvelam Doroševam, Afanasjevam un vēl kādam, liepājniekiem nevajadzētu kulties pa tabulas apakšu, taču, neskatoties uz "Skonto" uzvarēšanu kausā, augstāk tikt būs ārkārtīgi sarežģīti. Jūrmalas "Spartakā", tāpat kā iepriekšējā sezonā, gandrīz viss būs atkarīgs no leģionāru kvalitātes. Pēc spēcīgā sākuma vasarā prom aizgāja Hairo Moskera un Karloss Rua, bet viņu aizvietotāji vairs nebija tik meistarīgi. Ziemā prom ir arī Davids Kortess, bet Patrika Tvumasi ne pārāk spožais sezonas noslēgums un šīs sezonas sākums liek nedaudz apšaubīt ganieša spēju atkal kļūt par līderi. Palicis ir Nauris Bulvītis, bet ir ļoti liela varbūtība, ka viņa vasarā "Spartakā" vairs nebūs. Ļoti iespējams, ka arī Jevgēņijam Kosmačovam Jūrmala ir tikai pagaidu pieturvieta. Pašreizējais sastāvs "Spartaku" ļauj saukt par stabilu vidusmēra komandu, kurai tuvāk būs tabulas augšdaļa, nevis apakša, bet pārsteigumus pret favorītēm pagaidām nevajadzētu gaidīt pārāk bieži.

Ja Spartakam tuvāk būs favorītes, otrai pilsētas komandai "Jūrmala" krietni lielākas izredzes būs pievienoties tabulas lejasgalam. Arī Mihails Koņevs, gluži kā Pertija, ir kombinacionāla futbola piekritējs, un pašreizējais sastāvs samērā precīzi atbilst tam modelim - ir tehniski, augumā īsi un ar īsajām piespēlēm spēlējoši pussargi un uzbrucēji. Tomēr pārbaudes spēlēs "Jūrmalai" ne tuvu neizdevās rādīt to sniegumu, kādu Koņevs vēlas, un skaidrs, ka ieskriešanās var būt ļoti smagnēja. Piespēļu futbolā īpaši ārā krita aizsardzības līnija, kurai ievērojami kliboja pirmās piespēles atdošana. Centra pussargi Sergejs Mišins un Takaja Kavanabe reti tika pie bumbas augstu laukumā, un aizsargi regulāri ar sasteigtām un paviršām tālajām piespēlēm bumbu adresēja Hideaki Takedam, kurš nav pat 170 centimetrus garš...Ja vasarā "Jūrmala" nezaudēs virkni spēlētāju, sezonas gaitā komanda iespēlēsies, tomēr ir liels risks jau pirmajā aplī izsēt pārāk daudz punktu.

8.vieta: "Jelgava"
9.vieta: "Metta"/LU
10.vieta: "Ilūkste"

Iepriekšējā bija pirmā sezona "Jelgavas" vēsturē, kad vietas ziņā tika sperts solis atpakaļ. Arī jelgavnieku finansiālā situācija nav spīdoša, kā dēļ neizdevās noturēt tos leģionārus, kurus galvenais treneris Sergejs Golubevs vēlējās. Ir tikai viens ārzemnieks (Lietuvas U-21 izlases pussargs Mindaugs Grigaravičs), bet vietējo spēlētāju sastāvs ir pietiekami labs, lai "Jelgava" varētu noturēt vietu Virslīgā. Lielākā neziņa varētu būt par priekšējo līniju, kur vislielākais slogs droši vien gulsies uz Maksima Daņilova pleciem, kurš aizvadīja samērā labu pagājušo sezonu (lai arī tikai seši vārti 28 mačos). Ja viņam spēle neaizies, "Jelgavai" var sākties milzu problēmas.

Tikmēr "Metta"/LU Vladislavam Gabovam un Marekam Zuntneram neatrada cienīgus aizvietotājus, un šo sezonu izšķirs tas, vai jaunie spēlētāji, kā Mārtiņs Milaševics, Edgars Vardanjans, Artūrs Pallo, būs spējīgi pāriet jaunā līmenī vai vismaz noturēt pagājušās sezonas latiņu. Neskarta palikusi aizsardzības un vārtsargu līnija, kas pagājušajā sezonā regulāri peldēja un vakar sezonu sāka ar četriem ielaistiem vārtiem Liepājā. Visgrūtāk prognozējamā komanda, protams, ir jaunpienācēja "Ilūkste", kas komplektēties un pilnā sastāvā gatavoties sāka visvēlāk no visām komandām.

Ir vairāki jaunpienācējas standartiem ļoti labi papildinājumi ar pagājušās sezonas bombardieri Mamuku Gongadzi priekšgalā. Gruzīns gan ne velti ir nosūtīts uz "Ilūksti", turklāt šeit viņa kvalitātēm var arī neatrasties pielietojuma. Kamēr Gongadzes prasme noslēgt uzbrukumus lieti noderēja "Daugavā", kas kontrolēja vairumu savu spēļu, "Ilūkstes" vidējā līnija uz papīra ne tuvu nav tik pārliecinoša, un Mamukas lēnīgums un sliktās ātruma īpašības absolūti neiederēsies pretuzbrukumu futbolā, kādu "Ilūkstei" noteikti būs jāspēlē ļoti daudzos mačos. Nevar neaizmirst arī to, ka trīs spēlētāji tiek īrēti, un viņi, tāpat kā vēl citi, vasarā komandu var pamest.

Kuru komandu Jūs uzskatāt par čempionāta galveno favorīti?

  • 45

  • 45

  • 6

  • 8

  • 18

  • 8


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-03-30 13:50, pirms 11 gadiem
Mainītu tikai pirmās divas ar vietām.

  -1 [+] [-]

, 2013-03-30 13:53, pirms 11 gadiem
Principā var piekrist viedoklim, kautgan es protams ceru, ka LM cīnīsies par medaļām. Tad jau redzēs, kā būs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2013-03-31 10:45, pirms 11 gadiem
sidneycrosby1 rakstīja: NEKĻŪS
станут
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja