Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Citāti: tiesneši nosūta cilvēkus uz Sibīriju, prieks par neielaistiem pieciem goliem

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Citāti: tiesneši nosūta cilvēkus uz Sibīriju, prieks par neielaistiem pieciem goliem
Foto: Zigismunds Zālmanis ("Riga" FC)

Trešdien tika aizvadīta "SynotTip" futbola Virslīgas astotā kārta jeb otrā apļa pirmā kārta. Piedāvājam interesantāko no treneru sacītā pēc katras no četrām spēlēm.

"Spartaks" - "Jelgava" 1:0 (video šeit)

Raviļs Sabitovs, "Jelgavas" galvenais treneris: "Spēlējām sarežģītu spēli pret spēcīgu pretinieku un zinājām, kā tas spēlēs. Mums pēc spēles ar Valmieru nosēdās labais flangs un zinājām, ka pretinieks apzināti caur to uzbruks, tāpēc likām labās malas pussargam sevišķu uzmanību veltīt aizsardzībai. Spējām malu, kurā uzbruka Kobzars, neitralizēt. Tāpat zinājām Višņakova spēcīgās puses - sprints ar bumbu, spēja uzņemties iniciatīvu. Arī šai ziņā nospēlējām droši. Visu paredzējām un spēle attīstījās uz neizšķirta pusi, taču kārtējo reizi varam konstatēt, ka esam uzdāvinājuši pretiniekam uzvaru. Vārtsarga kļūda bija vārtu pamešana - viņš nepaguva atgriezties, nenosedza vārtu stūri un ielaidām neobligātus vārtus. Turpinājām spēlēt, nopelnījām pendeli un, protams, ka tā nerealizēšana arī ietekmēja spēli. Pozitīvais moments - pēc mūsu centra aizsarga Olberķa noraidījuma nespēlējām no aizsardzības - turpinājām meklēt laimi pie pretinieka vārtiem.

Olberķa noraidījums? Nezinu, varbūt kaut ko pateica, par ko saņēma [otro] dzelteno kartīti. Maiņas? Neveicām tās, jo spēlējām ar trim centra aizsargiem un trim centra pussargiem, un viņi zināja, kā jāspēlē šādā taktikā - jebkurš uz maiņu nākušais vienkārši neierakstītos šai shēmā un reorganizācijas rezultātā mēs varējām zaudēt balansu. Maiņas varēja nākt tikai par sliktu. Grišins? Viņš jau visu pateica [lasīt zemāk - aut.]. Viņa parādīšanās nebija liels pārsteigums, jo kontaktējamies ar viņu. Līdzīgi bija arī citu krievu speciālistu gadījumā - arī ar Volčeku un Perevertailo kopā kontrolējām Virslīgu [Grišins smejas]."

Aleksandrs Grišins, "Spartaka" galvenais treneris: "Spēlējām pret labi sabalansētu komandu - gaidījām, ka viņi spēlēs ar pieciem aizsargiem, un tā arī bija. Ar "Jelgavas" komandu strādā labs speciālists, komanda ir savākta. Varu arī piekrist kolēģim, ka spēle drīzāk vilka uz neizšķirtu, nevis mūsu uzvaru - bumbu kontrolējām vairāk, taču tas notika savā laukuma pusē un pretinieka vārtiem tuvojāmies ne pārāk bieži. Pārtraukumā akcentējām uzmanību uz to, ka pretinieku vārtsargs [Krūmiņš] spēlē avantūriski - šī piezīme nospēlēja mūsu labā, jo patiešām sagaidījām vārtsarga kļūdu un guvām vārtus. Paldies puišiem, kuri pat tādā spēka futbolā centās spēlēt savu spēli. Laikam mums nedaudz paveicās.

Ingars Sarmis Stuglis pamatsastāvā? Esmu šeit divas nedēļas un pagaidām vēl tikai meklēju optimālo virknējumu. Veicām trīs izmaiņas piespiedu kārtā - rotācija, lai dotu atpūtu dažiem futbolistiem. Izlaidām svaigus futbolistus, kuri treniņos pierādīja, ka arī ir gatavi konkurēt. Parasti spēlētājus individuāli neizceļu, bet Ingars šodien nospēlēja ļoti neslikti. Nikaragvas futbolisti tribīnēs? Par viņiem var atbildēt tikai kluba prezidents - pie mums uz pārbaudi brauc dažādi spēlētāji [Nikaragvas spēlētāji ir kluba pieteikumā - aut.]. Sastāvu vāca cits treneris ar citu redzējumu - mums nācās četrus spēlētājus aizsūtīt mājās. Darbojas sportiskais princips, nevaram likt laukumā negatavus spēlētājus. Šodien izgājušie izskatījās ļoti cienījami, lai gan spēlējām pret komandu ar pieciem aizsargiem, kas ir nepatīkama shēma, pret kuru spēlēt, ar piesātinātu vidu. Paātrinājām spēli ar jauniem spēlētājiem.

Cauņa strādā mūsu klubā un palīdz treniņprocesā. Aleksandrs palīdz un, cik saprotu, mācās arī par treneri. Devām viņam iespēju pie mums stažēties. Sabitovs? Jā, savulaik spēlējām kopā Maskavas "Dinamo", ieguvām Krievijas kausu, spēlējām pie tāda liela trenera kā Beskovs. Pēc "Dinamo" laika nezaudējām kontaktu. Kā jau teicu, Sabitovs ir ļoti spēcīgs speciālists. Žēl viņa, jo patiešām šī pēc būtības bija neizšķirta spēle, bet mēs uzvarējām - varbūt izklausās nesmuki, bet tā ir [smaida]."

"Riga" - "Liepāja"/"Mogo" 2:2 (video šeit)

Tamazs Pertija, "Liepāja"/"Mogo" galvenais treneris: "Patiešām esmu apmierināts ar spēli, jo spēlējām skaisti - tikai iztēlojaties, mums bija 13 stūra sitieni, astoņi brīvsitieni, divreiz trāpījām pa pārliktni, kaudze momentu. Jautri spēlējām un, pat rezultātam esot 0:1, spēle rādīja, ka varam šo maču uzvarēt. Tikām priekšā 2:1, bet... varbūt jāaiziet uz baznīcu, jo nospēlējām 2:2. Ar rezultātu, protams, neesmu apmierināts, ar spēles kvalitāti gan. Puiši malači - bija azarts, bija kombinācijas, ātra bumbas atņemšana. Principā viss bija labi - esmu pateicīgs puišiem, taču diemžēl šodien droši var teikt, ka pazaudējām punktus.

Nē, Igors Kozlovs rezervē nepalika iepriekšējās spēles [3:5 pret RFS] dēļ. Pētījām pretinieku un pārkārtojāmies - šoreiz spēlējām ar četriem aizsargiem, no kuriem divi izteikti spēlē arī uzbrukumā [malējie Jurkovskis un Keitā - aut.] un, ņemot vērā pretinieku, izvēlējāmies Dimu [Hmizu], kurš arī šodien lieliski spēlēja. Hmizam bija atslēgas loma tajā, ka "Riga" nespēja dominēt. Sapratne uzbrukumā? Pirmkārt, viņi visi ir ļoti dažādi. Arī Apiņš pirmajā puslaikā un Karlsons otrajā puslaikā savu labumu deva - vairāki uzbrukumi gāja caur viņiem.

Ir sajūta, ka šogad mūs nolēmuši pamest vārtsargi - Raļkevičs [starpsezonu periodā lauzts rokas īkšķis - aut.] šodien pieteikumā parādījās tikai tāpēc, ka Sopots dublieru komandā salauza kāju. Sopota līdz gada beigām laikam nebūs. Raļkevičs pamazām sāk ķert bumbas, bet sāpes vēl jūt un nav gatavs par 100%. Ja Raļkevičs pilnībā atgūsies, vasaras transfēru periodā nevienu neņemsim, jo mums ir divi pilnvērtīgi vārtsargi [vēl Zviedris - aut.].

Piešķirtā pendele? Negribu pat komentēt, jo tā ir sāpīga tēma. Nezinu par šodienu, grūti teikt, vai Hmizs puisim pieskārās, bet tādas pendeles kā mūsu mājas spēlē piešķīra "Jelgavai" parasti netiek dotas. Man pat nav tik lielas pretenzijas par 11 metru soda sitienu, bet vairāk kopumā - tiklīdz spēle kļūst laba un ātra, tiesneši netiek līdzi. Viņi nepagūst izsekot notikumiem laukumā - pieļauju, ka tas nav apzināti, viņi vienkārši nav pieraduši pie tik ātras un labas spēles. Šodien bija ļoti daudz strīdīgu epizožu, ka varētu ar viņiem kopā apsēsties un parādīt: "Puiši, šeit, šeit un šeit." Bet tā nevienu nenosodu - iedeva pendeli, tad iedeva. Diskusijas ar pretinieku soliņu? Jā, domāju, tieši šī iemesla dēļ. Mēs ieguldām tik daudz spēka un darba, lai rādītu tādu sniegumu kā tagad, bet, kad tiesnesis kļūdās vai dara mums un arī pretiniekam nepieņemamas lietas, tad tu sāc domāt - kāpēc es 24 stundas diennaktī strādāju, lai pēc tam kaut kāds viens tiesnesis vai nu nepagūtu vai pārcenstos? Tas pats, kas prokuratūrā - sēž tiesnesis, notiesā kādu kļūdas pēc. Un cilvēku nosūta uz cietumu uz 20 gadiem. Tas ir tas pats, tikai sportiskā nozīmē, jo, ja cilvēks nav vainīgs, bet tiesnesis nenostrādā līdz galam un cilvēku nosūta uz 15 gadiem uz Sibīriju, viņš ir cilvēkam sabojājis dzīvi. Te ir tas pats - futbola tiesnesis neredz, kā mēs strādājam, kā mēs jūkam prātā, kā gatavojamies pretiniekam, kā pretinieks gatavojas. Gribētu, lai tiesneši tam pievērš vairāk uzmanības - mēs arī neesam dzelzs cilvēki, liekam darbā savu dvēseli. Gribētu, lai tiesneši ir objektīvi un nesabojātu mūsu darbu."

Aleksandars Vlaho, "Riga" treneris: "Spēlējām pret labi organizētu, spēcīgu pretinieku. Jāatzīst, ka pirmajās 30 minūtēs pretinieks bija labāks un izveidoja divus trīs momentus. Izskatījāmies nobijušies, bet tad viena iespēja, pendele un 1:0. Pārtraukumā apzinājāmies, ka nespēlējam labi, tāpēc veicām vienu taktisko maiņu - uzlikām papildus pussargu [Čudaru - aut.], jo pretinieks pirmajā puslaikā vidū mūs apspēlēja, gribējām to mainīt. Tomēr otrā puslaika sākumā ielaidām divus vārtus - tā bija mūsu kļūda, otros vārtus ielaidām pēc pretinieku pretuzbrukuma. Zinājām, ka viņu Nr.11, Kara, gaida savas iespējas un aizsardzībā sevišķi nepalīdz, ka viņš ir labs spēlē viens pret vienu. Rezultātam kļūstot 1:2, sākām spēlēt kā mums patīk - ar bumbas kontroli, sākām veidot momentus, guvām vārtus pēc standarta. Un mums patika, ka puiši beigās grib izraut uzvaru un atdeva visus spēkus, lai uzbruktu.

Jā, taisnība, ka Māliņš, rezultātam esot 2:2, bumbu ievadīja nesteidzīgi - mēs ar viņu par to parunāsim. Teicām viņam, ka ir jāiespēlē bumba ātrāk. Tas ir arī vārtsargu trenera pienākums. Kopumā uzskatu, ka uzvarēt gribēja abas komandas - spēle bija atklāta. Skatītāju nebija daudz, bet domāju, ka viņi ar redzēto palika apmierināti. Problēmas aizsardzībā? Jā, aizsargi zaudēja daudz divcīņu, tāpat zaudējām otrās bumbas un tas viss ietekmēja arī bumbas kontroli par labu pretiniekam. Astotais numurs [Jānis Ikaunieks] visu laiku devās zonā starp līnijām un saņēma bumbu - mēs to norādījām futbolistiem, bet mūsu līnijas [aizsargu un pussargu - aut.] nebija pietiekami kompaktas. Daži mūsu futbolisti šodien nebija līmenī. Mums ļoti pietrūka mūsu kapteiņa Vladimira Bajenko, kurš izcieta diskvalifikāciju. Viņa vietā spēlēja Elvis Stuglis - varbūt aizsardzībā viņš pieļāva zināmas kļūdas, toties viņš guva vārtus.

Pētersona nebija, jo viņam ir lauzts vaiga kauls - viņa nebūs vienu mēnesi. Lūzums notika divas trīs minūtes pirms iepriekšējā mača ar "Spartaku" - viņš varonīgi pabeidza to spēli. Jā, Čudara uzmainīšanu var saukt par drosmīgu treneru lēmumu, taču no otras puses viņam ir 19 gadi, un viņš ir tāds pats kā citi futbolisti. Viņš ļoti labi trenējas un rāda kvalitātes - ja tā turpinās, noteikti dosim viņam vēl iespējas, un vecumam šeit nav nozīmes. Stuglis? Jā, zinām, ka iepriekš viņš ir spēlējis kā uzbrucējs, tomēr tagad viņš ir aizsargs, kurš pērn "Spartaka" sastāvā aizvadīja 19 spēles kā aizsargs. Saprotams, ka viņam ir uzbrucēja instinkti, un viņam izdodas gūt vārtus pēc standartiem."

"Valmiera Glass ViA" - "Ventspils" 1:3 (video šeit)

Dejans Vukičevičs, "Ventspils" galvenais treneris: "Godīgi sakot, esam stiprāki un pēc spēles ar "Mettu" [2:2] mums nebija citu variantu kā vien uzvarēt. Spēlējām labi, daudz sitienu. Pirmajā puslaikā diemžēl neiesitām, bet otrajā trīs vārti - skaista spēle, bijām pelnījuši uzvaru. Tagad mums jau astoņas spēles bez zaudējumiem. Apsveicu pretinieku, kurš nespēlēja rupji, bet gan vienkārši spēlēja futbolu.

Jā, puslaikā divas veiktās maiņas bija tāpēc, ka nebiju apmierināts. Atstājām trīs aizsargus [tika nomainīts Koļesovs], savukārt Aleksejevu izlaidu, jo zināju, ka viņam no pērnā gada ļoti laba sapratne ar Adeleki. Tāpat Aleksejevs ir ātrs un var labāk realizēt presingu, neļaujot pretiniekam attīstīt pretuzbrukumus. Drusku riskējām, bet tagad var teikt, ka tās bija labas maiņas.

Vārtsarga maiņa? Starpsezonā nezināju, kurš būs pamatvārtsargs un, godīgi sakot, Meļņičenko tika vārtos, pateicoties Uvarenko traumai. Maksims jau septiņas spēles bija bez spēles laika, bet zinu, ka viņš mums būs vajadzīgs un nolēmu šodien dot iespēju. Šī bija pateicīga spēle, lai šo iespēju dotu. Nemainīju Vitāliju tāpēc, ka viņš būtu slikti spēlējis - paši zināt, ka mums gandrīz vismazāk ielaisto vārtu turnīrā. Mums vajadzīgi divi labi vārtsargi - strauji tuvojas Latvijas kauss, Eirokausi. Makss ar savu darbu bija pelnījis iespēju."

Gatis Ērglis, "Valmiera Glass ViA" galvenais treneris: "Sanāca tā, ka Ventspils iepriekšējā kārtā izrāva [tikai] neizšķirtu un šodienai gatavosies sevišķi nopietni. Tāpēc nedaudz pārkārtojāmies - vismaz piecus golus neielaidām... Varbūt kādam bija pārsteigums, ka Gatis Kalniņš spēlēja par centra aizsargu, kas gan viņam nav pirmā reize - arī "Mettā" šai pozīcijā ir spēlējis. Pretinieki ir individuāli labāki, sitienu patiešām bija daudz. Mūsu vārtsargs pirmajā puslaikā spēlēja veiksmīgi. Puslaika beigās Kalniņam bija iespēja pēc stūra sitiena - kas zina, kā spēle turpinātos, jo tad pretinieks mestos uz priekšu, mums atbrīvotos zonas. Bet tas ir no pasakas "kā būtu, ja būtu". Mūs izsita no sliedēm Kalniņa trauma [pārtraukumā tika nomainīts - aut.] - paši redzējāt, kas notika otrā puslaika sākumā [Ventspilij vārti 47. un 49. minūtē]. Brīdināju, ka puslaika pirmās piecas minūtes jāiztur, bet tad nevajadzīgs pārkāpums - kamēr pēc Kalniņa maiņas aizsardzības līnija pārkārtojās, tikmēr pazaudējām spēlētāju un Bulvītis iesita golu. Drusku salūzām un uzreiz arī Adeleke guva vārtus. Aizgāja atklātais futbols - priecē, ka atkal iesitām savu golu, šoreiz diezgan smuku. Mums soliņš īss, bet tagad spēle pret Liepāju, kura brauks uz šejieni dienu iepriekš un aizvadīs šeit arī treniņu. Domāsim, kā pagūt atjaunoties, mums atliek tikai cīnīties.

Pirmie vārti? Varbūt mums nevajag pārtraukumā iet uz ģērbtuvi, bet jāpaliek laukumā... Gribēšana ir, bet paiet pusotra minūte un še tev... Jā, varbūt arī komunikācijas trūkums, Gatim neesot laukumā. Nākamā spēle? Izskatās, ka Kalniņš nevarēs spēlēt. Leģionāri rezervē? Bija doma uz maiņu uzlaist, bet izsita Gata trauma, turklāt leģionāri vairāk ir aizsardzības tipa. Uzlaidu Lūsiņu un arī veiksmīga maiņa - iesita golu. Vidējā līnija [Mārcis Ērglis, Pallo, brāļi Jaunzemi]? Jā, tuvu Virslīgas līmenim, lai gan, izņemot Pallo, neviens augstākajā līgā līdz šim nebija spēlējis. Nevarētu teikt, ka vidējā līnijā mūs baigi apspēlētu. Drusku aizsardzība... gaidu to spēli, kad neielaidīsim nevienus vārtus. Treniņi? Liekas, ka trenējamies vairāk [nekā esot 1. līgā], bet izlašu pauzē dosimies uz Igauniju [3.-10. maijs], lai uzlabotu sagatavotību, jo pirms sezonas bija ledus, daži bija minifutbolā un kopā neesam riktīgi trenējušies."

"Metta"/LU - RFS 0:1 (video šeit)

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Ierodoties šeit, svarīgākais bija trīs punkti - mūsu kluba vēsture parāda, cik grūti ir šai laukumā. Un jāizsaka respekts pretiniekam - jā, varbūt "Mettai" nav daudz pieredzējušu futbolistu, nav superzvaigžņu, bet komanda ir uzbūvēta ļoti, ļoti laba. Un apbrīnoju, kā viņi reaģē - viņi ielaiž vārtus, bet turpina spēlēt ar to pašu pārliecību, viņi gūst vārtus, tas pats. Skatījos spēli ar "Ventspili" [2:2] - rezultātam esot 2:1, būtu normāli, ja viņi piespiestos pie saviem vārtiem un sargātu rezultātu, bet šie puiši spēlēja futbolu un ne brīdi nepadevās. Arī mums klājās grūti, taču mēs pratām iesist vārtus - OK, varbūt tie bija laimīgi vārti. Taču mūsu aizsardzība bija zirgā un neļāva pretiniekam izveidot neko.

Vačiberadzem uzkāpa virsū un viņš nespēja turpināt spēli - vēl nezinu, kādas būs sekas. Ceru, nekas nopietns. Gatavošanās pēc 5:3 Liepājā? Daudz ar viņiem runājām un esmu apmierināts ar saviem futbolistiem. Aizsardzība bija ļoti laba, nedevām brīvās zonas, neļāvām sist pa vārtiem. Tiesa, uzbrukumā mums trūka drosmes iet uz priekšu, riskēt kā tas bija Liepājā, tāpēc šoreiz mūsu sniegums nebija atraktīvs. Uldriķis? Viņam bija vīruss, viņš nebija pilnībā vesels, tāpēc palika ārpus pieteikuma. Uzbrucēji? Esmu laimīgs strādāt ar tik labiem futbolistiem un personībām. Un tas ir lieliski, ka ir konkurence - šodien Uldriķa prombūtnē rezervē bija Marko Regža un, ja uzskatītu, ka uzbrukumā kaut kas jāmaina, ne sekundi nešauboties uzlaistu viņu laukumā."

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Spēle, sevišķi pirmais puslaiks, nebija interaktīva un ar daudz momentiem. Otrajā puslaikā sākām vairāk kustēties un spēlēt ar bumbu, bet līdz reāliem momentiem nenokļuvām. Kaut gan centrējumi bija labi, arī no stūra sitieniem varējām iegūt labumu. Šādās spēlēs likteni mēdz izšķirt nejaušības un tā notika šai spēlē - Rendijs [Šibass] asistēja pretiniekiem vārtu gūšanā. Diemžēl tie kļuva par izšķirošajiem vārtiem. No plusiem varu atzīmēt, ka visi spēlētāji, kuri nāca uz maiņu, pastiprināja spēli. Tāpat pietiekami saskaņotas bija darbības aizsardzībā. Uzbrukumā individuālā meistarība tika apslāpēta no pretinieku puses. Uzbrukuma tandēms Fjodorovs un Kovaļonoks netika galā ar pareizo taktisku izvietojumu, kur un kā sagaidīt. Otrajā puslaikā veicām korekcijas un pretiniekiem klājās grūtāk pārvaldīt bumbu, kamēr mūsu spēlētāji draudzējas ar bumbu.

Situācija ar Emsi un Ivanovu? Nav tik laba - Emsim potīte un par nākamo spēli skaidrības nav, Ivanovam ir muskuļa plīsums iegurnī un ir izkritis uz ilgāku laiku. Skaidrs, ka viņi abi ir pamatsastāva spēlētāji, Ņikita vispār pēdējos mačos bija viens no labākajiem komandā, Emsis ir neaizstājams gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Un Abass [arī ilgāku laiku nespēlē - aut.] ir Abass. Līdzšinējais sniegums? Trīs punkti nav tas, ko vēlamies - katrā aplī vēlamies vismaz astoņus punktus, lai varam būt konkurētspējīgi ar pārējām komandām vismaz līdz trešajam aplim. Šobrīd jau izveidojies atrāviens. Sākums bija grūts, jo pārbaudes spēles nebija tās saspringtākās - neizdevās atrast sparinga partnerus, kas mums liktu izjust Virslīgas līmeni jau pirms sezonas. Tomēr ir spēlētāji, kuri nospēlējuši daudz minūšu, ieguvuši pieredzi - un, kas ir labi, ka jaunie spēlētāji iesāk vieni, bet sezonas vidū ir pavisam citi spēlētāji. Iekšējais transfērs vienmēr ir plusā."