Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Eirokausu balvu fonds būtiski pieaug, "Spartaks" garantē vismaz 800 tūkstošus

Agris Suveizda

Eirokausu balvu fonds būtiski pieaug, "Spartaks" garantē vismaz 800 tūkstošus
Edgars Gauračs ar čempionu kausu
Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

UEFA savā mājaslapā publicējusi Eirokausu prēmiju sistēmu nākamajai sezonai un jaunajam Eirokausu ciklam. Kopējais Eirokausu ienākumu apjoms no 2,35 miljardiem eiro pieaugs līdz 3,25 miljardiem (38% kāpums), un lielākā daļa summas tiks sadalīta Eirokausu dalībniekiem jeb klubiem.

Čempionu līga un Superkauss
Čempionu līgai un Superkausam paredzētais prēmiju fonds no 1,32 miljardiem pieaugs līdz 2,04 miljardiem, savukārt Eiropas līgā prēmijās tiks sadalīti 510 miljoni eiro (iepriekš tie bija gandrīz 400 miljoni). Par dalību Čempionu līgas grupu turnīrā klubi tiks prēmēti ar 15,25 miljoniem (iepriekš 12,7 miljoniem), par katru uzvaru grupu turnīrā pienāksies 2,7 miljoni, bet par katru neizšķirtu – 0,9 miljoni eiro (iepriekš 1,5 un 0,5 miljoni).

Par iekļūšanu astotdaļfinālā klubi saņems 9,5 miljonus, ceturtdaļfinālā – vēl 10,5 miljonus, pusfinālā – vēl 12,0 miljonus (iepriekš šīs summas bija 6,0, 6,5 un 7,5 miljoni). Par iekļūšanu Čempionu līgas finālā klubs saņems vēl 15,0 miljonus, bet fināla uzvarētāja iekasēs vēl 4,0 miljonus (iepriekš attiecīgi 11,0 un 4,5 miljonus). Tādējādi nosacīti maksimālā prēmiju summa būs 82,45 miljoni eiro, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā agrāk (57,2).

Nosacīti maksimālā tādēļ, ka klubiem būs vēl vairāki potenciālie ienākumu avoti. Pirmkārt, neliela summa, kas paliks pāri grupu turnīra neizšķirtu gadījumā (par katru neizšķirtu pāri paliks 0,9 miljoni), klubiem tiks sadalīta proporcionāli uzvaru skaitam. Otrkārt, ierasti lielu summu klubi iegūst arī par tirgus daļu, tiesa, jaunajā sistēmā šai sadaļai tiks atvēlēts daudz mazāk naudas – kopējā tirgus daļa no 507 miljoniem samazināsies līdz 292 miljoniem. Toties, treškārt, jaunā sistēma paredz, ka klubi saņems prēmijas arī par savu vietu desmitgades Eirokausu rangā.

Šajā prēmiju sadaļā klubi sadalīs 585 miljonus eiro. No 32 klubiem rangā visaugstāk esošais saņems 35,5 miljonus, bet zemākais – 1,1 miljonu. Šobrīd desmitgades ranga augšgalā ir Madrides "Real", "Barcelona" un Minhenes "Bayern". Tādējādi var paredzēt, ka Eiropas grandu prēmijas Čempionu līgā nu jau ievērojami pārsniegs 100 miljonus eiro sezonā. Superkausa uzvarētāja saņems 4,5 miljonus eiro, bet zaudētāja – 3,5 miljonus. Abas summas pieaugušas par pusmiljonu.

Eiropas līga
Katra no Eiropas līgas grupu turnīra dalībniecēm saņems garantētus 2,92 miljonus eiro (agrāk 2,6 miljonus). Par katru uzvaru grupu turnīrā klubs iegūs 570 tūkstošus, bet par neizšķirtu – 190 tūkstošus eiro (iepriekš 360 un 120 tūkstošus). Grupas uzvarētāja saņems vienu miljonu, bet otrās vietas ieguvēja – pusmiljonu (agrāk 600 un 300 tūkstošus). Par spēlēšanu 1/16 finālā klubi tiks pie vēl pusmiljona, par spēlēšanu 1/8 finālā – vēl 1,1 miljonu, par spēlēšanu 1/4 finālā – vēl 1,5 miljonus, bet par spēlēšanu 1/2 finālā – vēl 2,4 miljonus (agrāk attiecīgi 0,5, 0,75, 1,0 un 1,6 miljonus).

Finālā zaudējušais klubs saņems vēl 4,5 miljonus eiro, bet trofejas ieguvējs – 8,5 miljonus eiro (agrāk 3,5 un 6,5 miljonus). Tādējādi no snieguma atkarīgā maksimālā summa būs 25,84 miljoni eiro (iepriekš 15,71 miljons). Taču, līdzīgi kā Čempionu līgā, klubi vēl saņems tirgus daļu (kopsumma no 160 miljoniem pieaugusi līdz 168), kā arī prēmiju par vietu desmitgades rangā. Zemākajam klubam pienāksies 71,43 tūkstoši eiro, bet augstākajam – 3,42 miljoni.

Kvalifikācijas kārtas
Latvijas klubi gan ilgāku laiku nav tikuši grupu turnīrā, un mūs pirmām kārtām interesē solidaritātes maksājumi par kvalifikācijas kārtām. Kopējā nauda Eirokausu solidaritātes maksājumiem no 199,7 miljoniem pieaugs līdz 227,5 miljoniem, un Čempionu līgā par dalību priekšsacīkšu, pirmajā kvalifikācijas, otrajā kvalifikācijas un trešajā kvalifikācijas kārtā pienāksies attiecīgi 230, 280, 380 un 480 tūkstoši eiro (prēmija pienāksies par katru kārtu). Ja valsts čempions nekvalificēsies ne Čempionu līgas, ne Eiropas līgas grupu turnīram, tas saņems vēl 260 tūkstošu eiro piemaksu par titulu.

Klubi, kuri sasniegs Čempionu līgas "play-off" kārtu, iepriekšminētos solidaritātes maksājumus nesaņems. "Play-off" kārtas zaudētājas saņems pa pieciem miljoniem eiro, bet uzvarētājām nepienāksies nekas (vai, precīzāk, pienāksies prēmijas par Čempionu līgas grupu turnīru). Savukārt Eiropas līgā par dalību priekšsacīkšu, pirmajā kvalifikācijas, otrajā kvalifikācijas un trešajā kvalifikācijas kārtā klubi saņems attiecīgi 220, 240, 260 un 280 tūkstošus (par katru kārtu), bet "play-off" kārtas zaudētāji tiks pie vēl 300 tūkstošiem. "Play-off" kārtas uzvarētāji par šo kārtu naudu nesaņems, taču varēs paturēt solidaritātes maksājumus par iepriekšējām kārtām.

Latvijas dalībnieces Eiropas līgā turnīru sāks pirmajā kvalifikācijas kārtā, tādējādi jau ir garantējušas pa 240 tūkstošiem. Arī Latvijas čempions Jūrmalas "Spartaks" Čempionu līgu sāks pirmajā kvalifikācijas kārtā, taču jaunajā ciklā viena no būtiskākajām pārmaiņām būs tā, ka pēc izstāšanās no Čempionu līgas cīņu varēs turpināt Eiropas līgā. Proti, ja "Spartaks" zaudēs pirmajā kvalifikācijas kārtā, varēs pārcelties uz Eiropas līgas otro kvalifikācijas kārtu. Līdz ar to jūrmalnieki jau ir garantējuši vismaz 800 tūkstošus eiro – 280 tūkstošus par Čempionu līgas pirmo kārtu, 260 tūkstošus par Eiropas līgas otro kārtu un 260 tūkstošus par titulu. Iepriekšējā gadā "Spartakam" bija garantēti 580 tūkstoši, bet mūsu Eiropas līgas dalībniecēm bija garantēti 215 tūkstoši.

Izmantotie resursi:
2018/19 UEFA club competitions revenue...

  +6 [+] [-]

, 2018-06-06 21:11, pirms 6 gadiem
Ilgtermiņā tas tikai nozīmē, ka bagātākie kļūs vēl bagātāki.

  +7 [+] [-]

, 2018-06-06 22:08, pirms 6 gadiem
Tāpat spēlētāju algām nesanāks... Toties automašīnas būs "krutākas" kluba īpašniekiem!

  +5 [+] [-]

, 2018-06-06 22:27, pirms 6 gadiem
Un spēlētāju cenas tirgū arī turpinās kāpt, jo visiem naudas būs vairāk...

     [+] [-]

, 2018-06-06 22:44, pirms 6 gadiem
Nu šādas summas jau var veicināt tiešām labas investīcijas futbolā. Un pasākums jau kļūst daudz rentablāks un izdevīgāks no finansiālā viedokļa.
Kopā ņemot, Latvijas vadošajiem 4 klubiem šādas naudas summas ir un būs tikai ļoti izdevīgas. Un cīņa par Eirokausiem tikai palielināsies un konkurence būs tikai lielāka.

Kas attiecās uz ilgtermiņu - bagātie kļūs vēl bagātāki - fakts. Bet ja labi pacenšas- arī nabagie var tikt pie labas naudas piešprices. Vien Eiropas līgā tiekot līdz play off mačiem - iespējams sasmelt 1,3 miljonus, kas ir ļoti daudz. Ne basketbolā, ne hokejā tādas summas nedabūt klubiem. Vismaz neesmu dzirdējis, ka tādi cipari būtu.
Čempionu līgā tiekot līdz play-ofam - ienesīgums ir vēl lielāks.

Tā kā labs kumosiņš un mērķis pacensties tikt pēc iespējas tālāk un nopelnīto investēt infrastruktūrā (vismaz lielāko daļu). Vismaz gudri cilvēki tā noteikti darītu.

Jebkurā gadījumā - šis jau ir labs bizness. Kluba budžets ap miljonu un pacensties tikt pie otra miljona. Vai vismaz pie 70% no budžeta.

  +4 [+] [-]

, 2018-06-06 22:53, pirms 6 gadiem
sabikas rakstīja: Ilgtermiņā tas tikai nozīmē, ka bagātākie kļūs vēl bagātāki.
UEFA nekas cits neatliek, jo bagātie ik pa laikam jau izsaka pretenzijas un vēlmi izveidot savu "bagāto" klubiņu, līdzīgi kā basī izveidojusies ULEB, kas jāj smadzeni FIBA!

  +1 [+] [-]

, 2018-06-06 23:03, pirms 6 gadiem
zaipis rakstīja: UEFA nekas cits neatliek, jo bagātie ik pa laikam jau izsaka pretenzijas un vēlmi izveidot savu "bagāto" klubiņu, līdzīgi kā basī izveidojusies ULEB, kas jāj smadzeni FIBA!
Tas tiesa. Bet tā ir bagāto cīņa, jo visur izmaksas iet uz augšu. Arī algās, transfēros utt. Bet skatoties uz pārējiem, kam tādas tik lielas naudas nav - tiem jau šīs cīņas kļūst daudz interesantākas un arī finansiāli izdevīgākas. Vairs nav tik mazas summas, kādas bija kādreiz. Tagad jau Baltijas mēroga klubi jau var sapelnīt tīri pieklājīgi. Labākajā gadījumā pusi budžeta, veiksmes gadījumā otru budžetu, bet - ja izdodas kā kādreiz FK Ventspils - tad vispār ar lielu uzviju.

  +2 [+] [-]

, 2018-06-07 01:33, pirms 6 gadiem
No vienas puses jau ir tā, ka bagātie paliks bagātāki, bet mums pa lielam vismaz pagaidām par to nav jāuztraucas. Galvenais - bez futbolistu transfēriem un algām, viss pārējais paliks iepriekšējā līmenī, un Latvijas neeseošajai infrastruktūrai pāris miljonu piešprice futbolā rada vismaz kaut kādas cerības, ka labākie klubi laika gaitā izveidos un uzlabos savas bāzes. Pietam ik pa laikam kāds klubs kaut kur aizcīnās un, ja vēl tas sanāk ČL kvalifikācijā, tad nauduņa diezgan smuka ieripo.

     [+] [-]

, 2018-06-07 08:02, pirms 6 gadiem
tigereens rakstīja: Nu šādas summas jau var veicināt tiešām labas investīcijas futbolā. Un pasākums jau kļūst daudz rentablāks un izdevīgāks no finansiālā viedokļa.
Kopā ņemot, Latvijas vadošajiem 4 klubiem šādas naudas summas ir un būs tikai ļoti izdevīgas. Un cīņa par Eirokausiem tikai palielināsies un konkurence būs tikai lielāka.

Kas attiecās uz ilgtermiņu - bagātie kļūs vēl bagātāki - fakts. Bet ja labi pacenšas- arī nabagie var tikt pie labas naudas piešprices. Vien Eiropas līgā tiekot līdz play off mačiem - iespējams sasmelt 1,3 miljonus, kas ir ļoti daudz. Ne basketbolā, ne hokejā tādas summas nedabūt klubiem. Vismaz neesmu dzirdējis, ka tādi cipari būtu.
Čempionu līgā tiekot līdz play-ofam - ienesīgums ir vēl lielāks.

Tā kā labs kumosiņš un mērķis pacensties tikt pēc iespējas tālāk un nopelnīto investēt infrastruktūrā (vismaz lielāko daļu). Vismaz gudri cilvēki tā noteikti darītu.

Jebkurā gadījumā - šis jau ir labs bizness. Kluba budžets ap miljonu un pacensties tikt pie otra miljona. Vai vismaz pie 70% no budžeta.
Viss gandrīz pareizi ar to piebildi, ka kluba budžets 1 miljons ir nevis biznesa ienākumi no biļetēm, krekliņiem, kluba simbolikas, TV pārraižu pārdošanas, bet gan izdevumu sadaļa. Budžets tiek nosegts ar sponsoru jeb precīzāk sakot mecenātu līdzekļiem, jo reāla atdeve no šīs reklāmas Latvijā ir stipri nosacīta. Tā ka, lai arī motivācija un ambīcijas kluba vadībai pieaugs, tā ir drīzāk uzskatāma kā izdevumu segšana, nevis reāla peļņa.

Jebkurā gadījumā pozitīvi, lai sakustinātu nedaudz šo nerentablo sporta veidu, paaugstinātu kvalitāti iepērkot stiprākus spēlētājus. Bet budžeta aiza starp tām kas regulāri grozīsies top 4 un pārējām pieaugs.

     [+] [-]

, 2018-06-07 09:06, pirms 6 gadiem
zaipis rakstīja: UEFA nekas cits neatliek, jo bagātie ik pa laikam jau izsaka pretenzijas un vēlmi izveidot savu "bagāto" klubiņu, līdzīgi kā basī izveidojusies ULEB, kas jāj smadzeni FIBA!
tikai ne to, lai UEFA noturas ar pašcieņu, bet ar kopēju turnīru