Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Uvarenko: "Par "Aberdeen" vēl nedrīkst domāt, vispirms jāpārvar pirmā kārta"

Rolands Eliņš

Uvarenko: "Par "Aberdeen" vēl nedrīkst domāt, vispirms jāpārvar pirmā kārta"
Maksims Uvarenko
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Futbola kluba "Ventspils" vārtsargs Maksims Uvarenko komandas mājaslapā sagatavotajā intervijā atskatījās uz Eiropas līgas spēli pret "Vikingur" un savu veiksmīgo bumbas atvairījumu spēles izskaņā, un pauda apņēmību nedomāt par otro kārto, kamēr nav pārvarēta pirmā.

Maksim, emocijas mazliet nosēdušās, var mierīgi izanalizēt pirmo spēli. Un kā iespaidi?
Tie pēc būtības tādi paši, kā arī pirms spēles, kad domājām, ka būs grūti un sarežģīti. Tā arī bija mačā. Bet vispār, ko daudz atcerēties par to, kas jau noticis?! Nospēlējām, bija detalizēta analīze - tagad visas domas tikai par atbildes maču.

Tas labi, protams, bet tik ātri es tevi mierā neatstāšu. Līdzjutējiem taču interesanti! Un tā, 2:0 - brīnišķīgs rezultāts. Vai nav iemesls pārdzīvojumiem, ņemot vērā, ka arī 3:0 bija pilnīgi reāli?
Pārdzīvot nevajag, tomēr, saprotams, 3:0 būtu pavisam lieliski. Tas būtu ļoti liels pamats. Tomēr arī 2:0 - tas ir ļoti labi. "Ventspils" iesita, aizsardzībā nospēlēja uz "0" - tas ir nopietns pluss. Tagad pats svarīgākais, sagādāt "Vikingur" maksimumu problēmu viņu laukumā. Nospēlēt tā, lai laukuma saimnieki ne uz mirkli neiedomātos par izglābšanos.

Mēs tagad esam apmierināti ar rezultātu 2:0, tomēr atceramies, ka arī viesiem tikšanās beigās bija eleganta iespēja. Un ja ne Makss Uvarenko... Tas bija tavs labākais seivs sezonā?
Nezinu, vai pats labākais, bet pats veiksmīgākais tiešām. Ņemot vērā, kādā pozīcijā atradās pretinieks, ka laika viņam bija pietiekoši un bija acīmredzama iespēja uzsist daudz labāk, nekā viņš to izdarīja. Tomēr sitiens sanāca greizs, iespējams, šim spēlētājam reti nākas spēlēt uz zāles vai arī viņš vienkārši apjuka. Kopumā viņš deva man iespēju, kuru man, par laimi, izdevās izmantot.

Kā vispār gadījās šī kritiskā epizode? Padalies ar saviem vērojumiem no vārtiem.
Spēles beigas, pretuzbrukums. Un pēc būtības mēs paši atvedām sev šo momentu. Aizsardzībā nospēlējām neuzmanīgi, pazaudējām sadarbību - redzams, aiz noguruma. Redzēju, ka no flanga nāk piespēle uz centru un biju gatavs reaģēt. Negribēju lasīt vai minēt, gribēju darboties pēc sitiena. Principā, tas bija pareizs lēmums, un vēl arī sitiens neizdevās. Secinājums viens: gribētos, lai tādu momentu pie mūsu vārtiem būtu pēc iespējas mazāk, bet labāk, lai nebūtu vispār!

Moments bīstams, apsveicu vēlreiz ar teicamu seivu. Tomēr, ja ņem spēli kopumā, tad "Vikingur" diez vai lika tev visas 90 minūtes stipri nogurt.
Jā, protams. Uzbrukumu nebija daudz, pats svarīgākais bija pastāvīgi saglabāt koncentrāciju un uzmanību. Viens no mūsu pamatuzdevumiem bija nospēlēt uz "0". Tikām galā. Un tagad dodamies uz Fērām ar tādu pārākumu, kuru "Ventspils" līmeņa klubam jāpārvērš ar iekļūšanu nākamajā kārtā.

"Vikingur" pirms mača bija sava veida mīkla. Tagad, kad mēs ar pretinieku labi esam iepazinušies, kāds tev par to iespaids?
Pretinieks pelnījis cieņu, kā jau vispār jebkurš pretinieks. Citādi nedrīkst. Bet kas attiecas uz līmeni, tad varu teikt tā: šodien visi iemācījušies un prot spēlēt futbolu! Informācijas mūsu laikā pietiekami, visi zin par futbolu visu. Fēru izlase atlases ciklā uz EURO 2016 divreiz apspēlēja Grieķiju - vai tad tas nerunā par to, ka futbola līmenis salās ir pelnījis nopietnu cieņu?! Lūk, arī "Vikingur" izrādījās komanda, kura sitas, cenšas un sagādā pretiniekam problēmas.

"Ventspilij" izdevās lielisks pirmais puslaiks, bet otrais jau ievērojami sliktāks. Vai tas nav tādēļ, ka viesi jūs iemidzināja, ka mēs pārgājām uz mierīgāku tempu, kuru piedāvāja pretinieks?
Nezinu, grūti pateikt. Pēc manām domām, pēc pārtraukuma mēs nedaudz nosēdāmies fiziski. Pirmās 45 minūtes nospēlējām ļoti aktīvi, patērējām ļoti daudz spēka un emociju, un otrajām 45 minūtēm to pietrūka. Nezinu, varbūt es kļūdos, bet tāda bilde rādījās no vārtiem. Svarīgi tikt galā ar iemesliem, lai kas tāds neatkārtotos Fērās.

Pols Ašvorts pēc mača novērtēja iespējas kā 60 pret 40 mūsu labā. Piekritīsi tādam vērtējumam?
Negribu vērtēt iespējas. Zinu, ka mums atbildes mačā jānospēlē ar tādu pašu noskaņošanos, kā mājās. Un tad viss būs kārtībā.

"Ventspils" uzvarēja, tomēr situācija pavisam nav tāda pat, kā 12 gadu atpakaļ, kad dzelten-zilie mājās sagrāva citu Fēru klubu, mīklaino B-68. Toreiz bija 8:0 un kluba rekords. Bet atcerējos es par to tikai tādēļ, ka tev to maču droši vien patīkami atcerēties.
Jā, protams, man tas bija zīmīgs un ļoti patīkams moments. (Smaida). Tad es mača beigās izgāju uz maiņu, nomainīju Denisu Romanovu, debitēju ne tikai Eirokausos, bet vispār "Ventspilī". Manas pirmās 10 minūtes dzelten-zilo sastāvā.

Kaut ko atceries?
Izgāju pie rezultāta 6:0, tā kā no vārtiem redzēju vēl divus mūsu vārtus. (Smaida). Un vēl tādēļ, ka reizi nospēlēju izgājienā un reizi pret mani pārkāpa noteikumus. Vairāk viesi līdz maniem vārtiem nenokļuva.

Tagadējais "Vikingur" noteikti atšķiras no toreizējā B-68.
Bez šaubām. Kopš tā laika viss stipri izmainījies.

Līdz mačam viesos vien četras dienas. Kā jānospēlē "Ventspilij"?
Galvenais, nepieļaut kļūdas aizsardzībā un pareizi darboties taktiski. Jāspēlē savs futbols, aktīvi, nedomājot tikai par to, kā nosargāt savus vārtus. Jāpavada daudz laika viņu laukuma pusē!

Tas viss paredz "Ventspils" uzdevumu - gūt vārtus. Kas, pašsaprotami, pēc būtības, noņem jebkuru jautājumu par kopējo uzvarētāju.
Tā arī ir. Obligāti vajag iesist. Esmu pārliecināts, mēs tam pieliksim maksimumu pūļu. Un vispār centīsimies nospēlēt tā, lai liktu laukuma saimniekiem jau ar pirmajām minūtēm saprast: "Puiši, uz nākamo raundu ejam mēs!"

Tava debija 2004. gadā sanāca mačā Ventspilī. Bet vai Fērās toreiz iznāca pabūt?
Jā, biju. Ļoti skaisti, daba, daudz fjordu. Un, protams, aitas, kuras ir daudz vairāk, kā cilvēku. (Smaida). Patīkami būs tur atkal atgriezties.

Un par "Aberdeen", iespējamo pretinieku nākamajā kārtā, jau domā?
Cenšos nedomāt, bet pie mūsdienīgās informācijas plūsmas par to nedomāt pilnībā vienkārši nav iespējams. Zinu, protams, ka pirmajā spēlē viņi tikās ar klubu no Luksemburgas, skatījos videofragmentus. Tomēr, protams, visas domas patreiz vienalga tikai pie atbildes mača ar "Vikingur". Nevajag steigties, visam savs laiks.

Interesants fakts. 10 gadus atpakaļ "Ventspils" uzvarēja vēl vienu Fēru salu klubu, "Gi Gotu", un izgāja uz slaveno "Newcastle". Tagad vēsture visumā līdzīga: Fēras, un pēc tam zināms klubs no Lielbritānijas...
Skaists atkārtojums, un būtu jau lieliski, ja tas atkal notiktos. Un vēl labāk, lai "Ventspils", atšķirībā no 10 gadu vecas vēstures, tiktu tālāk! Un tomēr, galvenais tagad neaizmirst, ka pirmām kārtām - spēle Fērās...

Izmantotie resursi:
FK Ventspils

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-07-05 02:13, pirms 8 gadiem
Runājot par Latvijas klubiem un Aberdeen, tiem, kas neatceras tik senus laikus - 1994. gadā Skonto negaidīti apspēlēja Aberdeen UEFA kausa pirmajā kārtā (pateicoties izbraukuma golam) un tad izgāja pret Napoli.