Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Sirmais: "Treniņos bija sajūta, ka jābūt"

Sirmais: "Treniņos bija sajūta, ka jābūt"
Zigismunds Sirmais
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvija vīru šķēpmešanas finālsacensībās nebūs pārstāvēta arī Rio olimpiskajās spēlēs. Kāpēc tā, stāsta abi vīri, kuru rokās bija šāda iespēja – Rolands Štrobinders un Zigismunds Sirmais.

“Varēja būt labāk. Jā, ir trauma, taču ar visu to varēju aizmest 81-82. Šoreiz laikam nebija lemts,” pēc trim metieniem atzina Rolands Štrobinders, kuram sacensības bija beigušās jau pēc A grupas startiem – 14. pozīcija ar 77,73 metrus tālu metienu. Sezonas sākumā sportistam trijās vietās bija sarauts kājas muskulis, prognozes bija tādas, ka līdz olimpiskajām spēlēm viss jau būs kārtībā, taču tad iejaucās nākamais savainojums. “Traumu sajūtu Latvijas čempionātā – elkonī plīsusi cīpsla. Tā pēc ultrasonogrāfijas pateica vietējie ārsti. Izspriedīsim ar Līgu Cīruli, ko darīt. Katrā metienā to jūtu, kaut gan špricējam pretsāpju zāles. Taču tas nav attaisnojums. Tehniski nebija labi, mēģinot saudzēt elkoni, it kā līdu nost no metiena – tā, lai man nesāpētu. Taču patiesībā nesāpētu arī tad, ja es izmestu pareizi, tas viss ir vairāk galvā.”

Sinta Ozoliņa dienu iepriekš izteicās, ka mest pirmajam ir vislabāk – nav jākrāj sevī lieks stress, jāvairās no pretinieku rezultātu vērošanas. Arī Rolandu izloze šodien ierindoja A grupas pirmajā starta pozīcijā. “Bija liels uztraukums, jo atklāt olimpisko spēļu sacensības kā pirmajam. Bet pēc tam jau viss bija kārtībā. Katrā ziņā, labāk mest pirmajam, nekā otrajam vai trešajam. Šeit jutos kā mājās, taču šoreiz nesanāca – gan trauma patraucēja, gan tehniskais izpildījums.” Neskatoties uz visu, Rolands cerējis uz vēl vienu iznācienu olimpiskajā stadionā. “Varu godīgi pateikt – tēmēju uz divpadsmitnieku. Ja būtu vēl divi metieni, varbūt kaut ko vēl varētu izdarīt, taču tagad – nejutu, kā šķēps iziet no manis, tas vairāk tā kā izsprāga, nebija iekšējās sajūtas. Cik varēju, tik izdarīju – tas ir mans šābrīža rezultāts.”

Ar labāku rezultātu, taču ne labākā noskaņojumā pusotru stundu vēlāk sektoru pameta arī otrs Latvijas pārstāvis vīru šķēpmešanas sacensībās Zigismunds Sirmais. “Pietrūka metrs. Protams, ka neesmu apmierināts, vēlējos un tēmēju uz finālu, taču neizdevās. Tehniski neizdevās. Pirmais metiens bija stresains, taču otrajā pieliku četrus metrus – bija kāpums, jau sajutu metienu. Trešajā gāju uz 83-84 metriem, taču šķēps aizgāja nepareizi un pa augstu. Šis ir ļoti tehnisks sporta veids – viena kļūda, un metiens praktiski neizdevies,” sērijai ātri cauri izskrēja Sirmais. Pirms pēdējā mēģinājuma zinājis, ka jāmet tālāk. “Jā. Es aptuveni pasekoju. Nezināju gan, kā gāja pirmajai grupai, taču sapratu, ka jāmet 83 metri jeb kvalifikācija, jo dalībnieku loks ir ļoti spēcīgs. Uz to gāju, taču nedaudz pietrūka. Žēl, ka tā, bet dzīve turpinās. Rīt būs jauna diena.”

Kā zināms, Zigismundam šajās olimpiskajās spēlēs jātiek galā vienam pašam – līdzās nav trenera Kimmo Kinnunena, pie kura Somijā latvietis trenējas ikdienā. “Padomājiet paši, kā tas varētu būt – kad viens pats atbrauc uz Riodežaneiro, bez trenera un treniņbiedriem, un jācīnās vienatnē... Grūti. Protams,” sarūgtināts sportists. Trenera padomu treniņprocesā gan izdevās iegūt – filmējot metienus un tad sūtot ierakstus uz Somiju Kinnunenam, kurš savukārt pretējā virzienā deva redzētā analīzi. “Viss noritēja normāli, bez aizķeršanās. Treniņos bija sajūta pat nevis, ka varētu būt, bet ka jābūt. Pēdējais metiens būtu labs, taču tehniski pieļāvu kļūdiņu.”

Sportiskā forma Zigismundam neesot sliktāka kā Amsterdamā, kur tika izcīnīts Eiropas čempiona tituls, uz šī rēķina arī šodien viņam papildus uzmanība (“Loģiski, jo svaigs tituls, taču mēģināju koncentrēties uz savu darbu un neko citu apkārt neredzēju...”), taču sportists norāda uz kādu citu niansi: “Ir atšķirība – mest dienā vai naktī. Un man vakaros nepatīk, kaut kā nejūtos omulīgi. Varbūt citiem tā nav, džeki te sameta normāli, taču man vairāk patīk mest dienasgaismā. Stadiona gaismām bija jāpielāgojas, mēģināju darīt visu, ko varēju. Ar aklimatizāciju problēmu nebija, varbūt nedaudz nospēlēja uztraukums, taču lielākā problēma bija tieši tehniskais izpildījums.” Latvietis pirms katra sava metiena vērsās pie publikas ar aicinājumu palīdzēt ar plaukstu sišanu, taču atsaucība bija visnotaļ pieticīga. “Jā, līdzjutēji te ir tādi...interesanti. Ļoti daudzi te sūdzas par viņiem. Cerēju, ka būs normāli, jo tur aizmugurē sēž treneri un atlēti – ka varbūt palīdzēs man uzsist ritmiņu. Man patīk, man vajag lai uzsit, lai mazliet uzkurina – man vajag nedaudz agresijas. Kad palieku mierīgs, metiens neizdodas.”

Ar šo startu Sirmā sezona vēl nebeidzas, vēl gaidāmi starti, taču pauzi griboties. “Mazliet jāatpūšas. Šis bijis ļoti stresains mēnesis, visu laiku staigāju tāds kā nedaudz uzvilcies. Šķiet, ka vajag nedaudz atpūtināt galvu. Un tad gan jau būs labi.”

  +6 [+] [-]

, 2016-08-18 08:15, pirms 8 gadiem
Kovals ar Londonā teica,ka šķēps treniņos lido pāri stadionam

  +9 [+] [-]

, 2016-08-18 08:19, pirms 8 gadiem
Kā man ir apnikušas šīs atrunas. Ja tu esi eiropas čempions, tev ir jāmet kvalis. Kas pa sūdiem???
Man jau zb tie veči metēji. Izskatās, ka būs pašam jāiet trenēties!!!

     [+] [-]

, 2016-08-18 08:19, pirms 8 gadiem
Bija jau bija, citu neko pēc sa*ista starta pateikt nevar...kas ar tiem treneriem un traumām ir... 4gades svarīgākais starts un trenera nav blakus, un visur piesauc traumas, ja kaut kas nesanāk tad tie ir 2 galvenie iemesli

  +3 [+] [-]

, 2016-08-18 08:21, pirms 8 gadiem
Tas jau sen zināms, ka mūsu lielā zobu bakstāmā lidinātājiem galvenās problēmas ir ar galvu. Katru reizi jāklausās attaisnojumos par stresu, kas pēc tam noved pie tehniskiem brāķiem. Lai pie psihologa biežāk iet...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-08-18 08:28, pirms 8 gadiem
zigmārs112 rakstīja: Kovals ar Londonā teica,ka šķēps treniņos lido pāri stadionam
Tikai neviens neredzēja to!! Lūsis Mehiko pārmeta pāri stadionam un vēl klintī trāpija,tad visi bija nofilmējušu,mobīlie toreiz nebija! Nu šķēps gan esot bijis sieviešu.

     [+] [-]

, 2016-08-18 08:42, pirms 8 gadiem
Treniņos vienmēr mūsu šķēpmetēji ir labākie
vispār brīnos par to zeltu EČ

     [+] [-]

, 2016-08-18 08:47, pirms 8 gadiem
aizermans rakstīja: Tikai neviens neredzēja to!! Lūsis Mehiko pārmeta pāri stadionam un vēl klintī trāpija,tad visi bija nofilmējušu,mobīlie toreiz nebija! Nu šķēps gan esot bijis sieviešu.
Aiz pārskatīšanās gadījās sieviešu šķēps un tas pats vēl planējošais, tāpēc arī pārmeta pāri stadionam un visām tribīnēm...

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 08:57, pirms 8 gadiem
Nastjai šodien zelts,naktī Madarai sudrabs,bet rīt Mārim broza!

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 09:27, pirms 8 gadiem
Kārli,lai tā notiek!!!

  +5 [+] [-]

, 2016-08-18 09:30, pirms 8 gadiem
Kādu laiku atpakaļ bija laba intervija ar Jāni Lūsi un tajā viņš uzsvēra, ka, lai būtu rezultāts sacensībās, jābūt par sevi pārliecinātam, tehnikai jābūt atstrādātai perfekti, treniņos jāmet tālu un regulāri, nevis no reizes uz reizi. Tad arī nebūs sacensībās galva jānodarbina ar nevajadzīgām domām. To arī mūsu puišiem novēlu, viņiem vēl ir visas iespējas sevi pierādīt.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 09:35, pirms 8 gadiem
Muļķīgi skan: biju gatava, nesanāca, kājas no stresa palika smagas, gaismas traucē u.tt. Visa problēma ir tikai galvā un tikai un visas problēmas tur ierakstās un paliek. Nevienā psihologu skolā šādas gudrības nemāca. Te vietā ir sporta psihologam, tādam kas pats ir izjutis šo "drēbi" mačos un saprot to. Visā pasaulē jau sen pielieto mentālos treniņus, kur strādā gan ar sportistiem gan paši sportisti tiek tam apmācīti. Tas ir liels darbs. Tam nepieciešams laiks. Fiziskais visu nenosaka. Visas problēmas ir tikai galvā. Kamēr mūsu sporta vadībai būs domas tikai savā pašlabuma virzienā, tikmēr būs tā kā ir.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 11:13, pirms 8 gadiem
gan jau, ka centās...

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 11:20, pirms 8 gadiem
vecās dziesmas

  -1 [+] [-]

, 2016-08-18 12:18, pirms 8 gadiem
Žēl.ka nesanāca.bet jocīgi ir.ka treneris uz olimpiādi nav līdz..tai pat laikā Ikauniecei pat vīrs kā treneris noformēts..papildus īstajam trenerim..

     [+] [-]

, 2016-08-18 12:41, pirms 8 gadiem
Valsts sportā iegulda ļoti maz, līdz ar to nav masveidības. Turklāt jāizvēlas daži prioritārie sporta veidi, kurus attīstīt.
Vieglatlētika ir pamats visam, tā kā tur nevajadzētu taupīt.
un ja ir kāds Eiropas, pasaules līmeņa sportists , tad tas ir jānodrošina ar visu vajadzīgo.

  +4 [+] [-]

, 2016-08-18 12:58, pirms 8 gadiem
Kāpēc Lūsis kļuva par olimpisko čempionu?
Tad, kad viņš iepazinàs ar Elvīru, viņa jau bija precēta un Romas 1960.gada olimpiskā čempione, kura uz Jàni skatījās no augšas - tas kautrīgais lauku puisis...lai iegūtu Elvīru, viņam bija nenormàli jāstrādā, jo viņa talantu visi apšaubīja... Elvīra viņu pieņēma tikai tad, kad arī viņš kļuva par olimpisko čempionu pēc 8 gadiem Mehiko. Pàris apprecējās gadu vèlāk.
Lūša fenomens ir prasīga sieviete Elvīra, kura vienkārši dzina viņu uz panàkumiem, citādi viņš pie viņas netiktu.
Varat to iedomāties? 8 gadus cīnīties par sievieti?
Sirmajam ar vajadzētu sievieti, kura nedod, kamēr nav kļuvis par olimpisko čempionu....

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 14:00, pirms 8 gadiem
Latviesu skepmetejiem raksturigi. Ka es vakar aizmetu trenina... Bet jamet ir sodien, kad ir maci!

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 14:03, pirms 8 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Valsts sportā iegulda ļoti maz, līdz ar to nav masveidības. Turklāt jāizvēlas daži prioritārie sporta veidi, kurus attīstīt.
Vieglatlētika ir pamats visam, tā kā tur nevajadzētu taupīt.
un ja ir kāds Eiropas, pasaules līmeņa sportists , tad tas ir jānodrošina ar visu vajadzīgo.
Da cik var. Viss Sirmajam bija nodrošināts. Trenējās Somijā un bija pietiekami sponsorēts

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 15:02, pirms 8 gadiem
Tas ir tāpat kā basketbolā - pusmetrs par zemu, pusmetrs par īsu, un sanāk Biedriņa soda metiens.

     [+] [-]

, 2016-08-18 15:24, pirms 8 gadiem
Varetu vel saprast ja butu tikai viens metiens,tad varetu meklet ataisnojumus,bet sobrid tiesam viss ir galva,besi kas ta mums pa slimibu,uzliedz visam pohuju un dari,dari,dari un dari,ja esi olimpiade tad nedoma nepako citu,ka pa to ka ir jamet,jadara ir tas ko dari treninjos un labak! Nevis peksnji jasak tricet un jadoma ko Lai dara tagad! Vnk ir stipri jamet,ta Lai zobus sakozot blombes krit ara! Lai iedomajas visslaunako cilveku,kas stav stadiona gala un kuram ir jatrapa!😃 uz vienas rokas pirkstiem latvija var saskaitit psihologiski stiprus sportistus,Martins Dukurins,Maris Strombits,Sandis Ozolins vel varetu Jani Smedinju minet un Ikaunieci mazo duinju!

     [+] [-]

, 2016-08-18 15:43, pirms 8 gadiem
Kauns..vakar viens no tūristiem no veļika nokrita..
Vienīgā Koha un Ikauniece pagaidām normālus rezultātus parādija

     [+] [-]

, 2016-08-18 15:43, pirms 8 gadiem
zigmārs112 rakstīja: Da cik var. Viss Sirmajam bija nodrošināts. Trenējās Somijā un bija pietiekami sponsorēts
Par to nodrošināšanu varētu pastrīdēties, jo ieskatoties olimpiešu finansējumā Ozoliņai 14 štukas ,Sirmajam 3 štukas .Plus Ozoliņu atbalsta Ventspils, un kumoss tiek arī no Šķepmetēju kluba, kaut gan kuluāros klīst baumas ,ka kluba prezidents esot teicis ka olimpiešus neatbalstīs!Bet rezultātā Sirmais atnes medaļu Eiropā ,Ozoliņa neko,tikai emocionālu stāstu intervijā!
Teikšu tā Sirmais, un vēl gadus trīs, Palameika ir potenciāli medaļnieki.Aiz viņiem ir praktiski tukšums ar dažiem uzplaiksnījumiem.
Jā ,mums ir pašmāju narciši,kas ,,māk "" uzmest tikai Latvijas teritorijā,bet šie divi ir reāli medaļnieki!

     [+] [-]

, 2016-08-18 15:48, pirms 8 gadiem
Lietuviesiem medala airesana bronza

     [+] [-]

, 2016-08-18 15:55, pirms 8 gadiem
FATBOY rakstīja: Par to nodrošināšanu varētu pastrīdēties, jo ieskatoties olimpiešu finansējumā Ozoliņai 14 štukas ,Sirmajam 3 štukas .Plus Ozoliņu atbalsta Ventspils, un kumoss tiek arī no Šķepmetēju kluba, kaut gan kuluāros klīst baumas ,ka kluba prezidents esot teicis ka olimpiešus neatbalstīs!Bet rezultātā Sirmais atnes medaļu Eiropā ,Ozoliņa neko,tikai emocionālu stāstu intervijā!
Teikšu tā Sirmais, un vēl gadus trīs, Palameika ir potenciāli medaļnieki.Aiz viņiem ir praktiski tukšums ar dažiem uzplaiksnījumiem.
Jā ,mums ir pašmāju narciši,kas ,,māk "" uzmest tikai Latvijas teritorijā,bet šie divi ir reāli medaļnieki!
Ozoliņa taču bija 7. pasaules čempī,,,tāpēc arī tādas finanses

     [+] [-]

, 2016-08-18 17:22, pirms 8 gadiem
Ja treniņos nav 85m uz augšu visi metieni, tad var nemaz nesapņot par medaļu un arī var nestartēt, ar delegāciju varēja braukt, ka treneris, piemeram, palameikai.

     [+] [-]

, 2016-08-18 17:23, pirms 8 gadiem
rezgalis007 rakstīja: Kā man ir apnikušas šīs atrunas. Ja tu esi eiropas čempions, tev ir jāmet kvalis. Kas pa sūdiem???
Man jau zb tie veči metēji. Izskatās, ka būs pašam jāiet trenēties!!!
Nav jau tā ka nemet, tikai jūkt tās lietas ko mest!

     [+] [-]

, 2016-08-18 19:19, pirms 8 gadiem
Sirmais: "Treniņos bija sajūta, ka jābūt"

Dirsh!

  -1 [+] [-]

, 2016-08-18 19:50, pirms 8 gadiem
dakots rakstīja: Kāpēc Lūsis kļuva par olimpisko čempionu?
Tad, kad viņš iepazinàs ar Elvīru, viņa jau bija precēta un Romas 1960.gada olimpiskā čempione, kura uz Jàni skatījās no augšas - tas kautrīgais lauku puisis...lai iegūtu Elvīru, viņam bija nenormàli jāstrādā, jo viņa talantu visi apšaubīja... Elvīra viņu pieņēma tikai tad, kad arī viņš kļuva par olimpisko čempionu pēc 8 gadiem Mehiko. Pàris apprecējās gadu vèlāk.
Lūša fenomens ir prasīga sieviete Elvīra, kura vienkārši dzina viņu uz panàkumiem, citādi viņš pie viņas netiktu.
Varat to iedomāties? 8 gadus cīnīties par sievieti?
Sirmajam ar vajadzētu sievieti, kura nedod, kamēr nav kļuvis par olimpisko čempionu....
Toties, kapēc Minhenē zelts izpalika, jo ar Evīru sāka meistarot Voldemāru
Mazzālītis bez maz Minhenes priekšvakarā aizgāja no Lūša, jo zināja, ka ar dalītu uzmanību nevar zeltu izplēst

     [+] [-]

, 2016-08-18 19:54, pirms 8 gadiem
rezgalis007 rakstīja: Kā man ir apnikušas šīs atrunas. Ja tu esi eiropas čempions, tev ir jāmet kvalis. Kas pa sūdiem???
Man jau zb tie veči metēji. Izskatās, ka būs pašam jāiet trenēties!!!
Sadu atbildi es sen gaidiju!

     [+] [-]

, 2016-08-20 14:20, pirms 8 gadiem
Gara priekšspēle un kaunpilns nobeigums.