Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Pirmo Rio tenisa zeltu izcīna Nadals un Lopess

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Pirmo Rio tenisa zeltu izcīna Nadals un Lopess
Marks Lopess un Rafaels Nadals
Foto: AFP/Scanpix

Rafaels Nadals 2008. gada Pekinas olimpisko spēļu zelta medaļai vienspēļu turnīrā pievienoja zeltu no Riodežaneiro dubultspēļu sacensībām. Viņš kopā ar Marku Lopesu finālā apspēlēja Rumānijas komandu Florins Mergeja/Horija Tekau – 6:2, 3:6, 6:4. Rumāņi pēdējā setā nespēja nosargāt breika pārsvaru.

Ar sesto numuru izliktie spāņi 1. setā dominēja ļoti pārliecinoši, bet maisam galu atvērt nespēja līdz piektajam geimam, kad breikbumbas izspēlē viņiem paveicās. Bumbiņa pēc Nadala sitiena skāra tīklu, ļaujot drīzumā iegūt punktu. Divus geimus vēlāk sekoja vēl viens spāņu breiks.

2. setā situācija kortā būtiski mainījās, jo tagad krietni pārāki bija ar piekto numuru izsētie rumāņi, kuri pretiniekus apspēlēja gan ar agresīvu spēli no gala līnijas, gan precīzām darbībām pie tīkla. Spānija ar Lopesa pūlēm pie rezultāta 2:5 atspēlēja divas setbumbas, bet nākamajā geimā, pateicoties Nadala aktivitātēm, ieguva trīs breikbumbas pēc kārtas jeb 0:40. Rumāņi visas atspēlēja, ievedot maču 3. setā.

Tajā drāmas netrūka. Mergeja un Tekau ceturtajā geimā atspēlēja piecas breikbumbas, situāciju kontrolējot visās izspēlēs. Piektajā geimā pirmā breika iespēja setā bija Rumānijas duetam. Tekau iesaistījās ilgā diagonālo sitienu sacensībā ar Nadalu un zaudēja. Seta pirmais breiks notika septītajā geimā, kad vadībā ar 4:3 izvirzījās rumāņi, izmantojot mačā vāji spēlējošā Lopesa neprecizitātes. Lopess tika nobreikots "sausā".

Nokļūstot ļoti labā pozīcijā, Mergeja un Tekau līdz zeltam tomēr neaizsniedzās, turklāt no 4:3 vadības ar Mergejas pūlēm zaudēja trīs geimus pēc kārtas. Trīs Florina kļūdas astotajā geimā palīdzēja Spānijas komandai atgūt breiku. Savukārt pie rezultāta 4:5 pēc divu mačbumbu atspēlēšanas (abas novērstas ar precīzu spēli pie tīkla) ļoti neveiksmīgi nospēlēja Mergeja. Viņš iesita tīklā "smešu", dodot Nadalam un Lopesam trešo mačbumbu. Sekoja vēl viena Mergejas "smeša" kļūda, šoreiz bumbiņu raidot tribīnēs!

Nadals kļuva par otro tenisistu ar olimpisko zeltu gan vienspēlēs, gan dubultspēlēs. Pirmais to iespēja čīlietis Nikolass Masu, kurš abus zeltus izcīnīja vienās spēlēs, to izdarot 2004. gadā Atēnās. Nadals uzvarējis 10 dubultspēļu turnīros. Puse no šiem tituliem iegūta kopā ar Lopesu. Markam šogad otrais lielais triumfs. Viņš jūnija sākumā kopā ar Felisiano Lopesu triumfēja "French Open". Marka kontā ir arī 2012. gada "ATP World Tour Finals" trofeja, kas iegūta ar Marselu Granoljersu.

Bronzas mačā amerikāņi Stīvs Džonsons un Džeks Soks ar 6:2, 6:4 apspēlēja Kanādas duetu Daniels Nestors/Vaseks Pospišils. ASV komandas pārsvars bija ļoti liels ar iespējām uzvarēt vēl pārliecinošāk, taču to liedza paveikt sliktā breikbumbu realizācija (3/9). Džonsons un Soks pretiniekiem breika iespējas nedeva, ar servi zaudējot tikai septiņus punktus.

Soks un piektdien tīkla otrajā pusē bijušais Pospišils regulāri spēlē kopā ATP un "Grand Slam" sacensībās, un abi 2014. gadā uzvarēja Vimbldonā. Sokam viens nozīmīgs dubultspēļu tituls ir arī no 2011. gada "US Open", kur viņš kopā ar amerikānieti Melāniju Udānu triumfēja jaukto dubultspēļu sacensībās.

Titulētais dubultspēļu speciālists Nestors (43) pēdējo reizi spēlēja olimpiskajās spēlēs, turklāt uz Rio aizbrauca tikai tāpēc, ka no spēlēšanas atteicās Kanādas pirmais numurs Milošs Raoničs. Nestors 2000. gadā kļuva par Sidnejas dubultspēļu čempionu, Austrālijā kopā ar Sebastjēnu Laro pārspējot lielos favorītus, mājiniekus Todu Vudbridžu un Marku Vudfordu.

Londonas spēļu čempioni Braieni Riodežaneiro neieradās ar tik ļoti populāro atteikuma iemeslu – bažām par Zikas vīrusu. Galvenajiem favorītiem Rio spēles nebija veiksmīgas. Ar pirmo numuru izliktā Francijas komanda Pjērs-Igs Erbērs un Nikolā Maū zaudēja jau 1. kārtā. Tāds pats liktenis piemeklēja arī brāļus Džeimiju un Endiju Marejus, kuriem bija otrais numurs.

Pēdējo OS laureāti tenisā, vīriešiem dubultspēlēs

OSZeltsSudrabsBronza
2012B. Braiens/M. Braiens (ASV)M. Lodrā/Ž.V. Tsonga (Francija)Ž. Beneto/R. Gaskē (Francija)
2008R. Federers/S. Vavrinka (Šveice)S. Aspelins/T. Juhansons (Zviedrija)B. Braiens/M. Braiens (ASV)
2004F. Gonsaless/N. Masu (Čīle)N. Kīfers/R. Šitlers (Vācija)M. Ančičs/I. Ļubičičs (Horvātija)

  +1 [+] [-]

, 2016-08-13 04:44, pirms 8 gadiem
Milzigs prieks par Rafu un Marku! Bet esmu palaidis garam info,kapec Rafa nespeleja kopa ar Verdasko,jo taa citigi abi kopa trenejas?