Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Maikls Felpss: "Piedzīvoju sapņu piepildījumu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Maikls Felpss: "Piedzīvoju sapņu piepildījumu"
Maikls Felpss: četras uzvaras 200 metru kompleksajā peldējumā pēc kārtas
Foto: AP/Scanpix

Maikls Felpss piektdienas, 12. augusta, rītā pēc Latvijas laika uzvarēja 200 metru kompleksajā peldējumā, izcīnot 22. zelta medaļu Olimpiskajās spēlēs. Izcilajam peldētājam priekšā starti vēl divās distancēs – 100 metru tauriņstila finālā un 4x100 metru stafetē.

“Ceturtdienas rītā sāku apjaust, ka peldēšanas tērpu uzvilkšu vairs tikai divas reizes,” teica Felpss pēc uzvaras pār tautieti Raienu Lohti. “Līdz šim man izdevies finišēt, kā es to vēlos. Tieši tādā veidā vēlos atvadīties no sporta.”

Felpss sasniedza jaunu Olimpisko rekordu, izcīnot 15. medaļu individuālajās disciplīnās un pārspējot krievu vingrotāju Larisu Latiņinu, kā arī kļuva par pirmo peldētāju, kurš vienā un tajā pašā disciplīnā uzvarējis četrās Olimpiskajās spēlēs pēc kārtas.

“Kad informators pateica, ka esmu uzvarējis četrās spēlēs pēc kārtas, man bija grūti to aptvert,” Felpss teica intervijā telekompānijai NBC. “Piedzīvoju sapņu piepildījumu.”

Trīsdesmit astoņas minūtes pēc panākuma amerikānis bija atpakaļ ūdenī, lai peldētu 100 metru tauriņstila distances pusfinālā. Savā peldējumā Felpss ieņēma otro vietu, kopvērtējumā bija piektais un ar to pietika, lai iekļūtu finālā.

Divpadsmitkārtējais Olimpiskais medaļnieks Lohte 200 metru kompleksajā peldējumā šoreiz netika uz pjedestāla. Atēnās, Pekinā un Londonā viņš palika aiz Felpsa, divreiz izcīnot sudrabu un vienreiz bronzas godalgu. Pusceļā viņš atradās vadībā, taču turpinājumā noslīdēja uz piekto vietu ar rezultātu 1:57,47.

“Mēs atraisām viens otrā labāko,” par Felpsu teica Lohte. “Biju nedaudz sarūgtināts par savu sniegumu, taču priecājos, ka viņš ieguva zeltu un pievienoja to ASV komandas rēķinam.

Felpsa dzimtajā pilsētā Baltimorā viņa cīņai ar Lohti bija iespējams sekot "Ravens" amerikāņu futbola komandas pārbaudes spēlē pret "Carolina Panthers". Tas notika atpūtas pauzē ceturtās ceturtdaļas vidū. Kad Felpss sasniedza finiša līniju, skatītāji uzgavilēja.

“Pasaulē nav daudz sportistu, kuri liek pasaulei apstāties, lai viņu vērotu,” teica “Panthers” saspēles vadītājs Kems Ņūtons. “Reālajā laikā notika futbola spēle un ikviens apstājās, lai paskatītos uz viņu. Noņemu cepuri Felpsa priekšā. Viņš ir apbrīnojams sportists, apbrīnojams pilsonis, kurš uzstādījis jaunu latiņu visiem sportistiem.”

Olimpiskais statistiķis Hilerijs Evanss (Hilary Evans) atzīmējis, ka Felpss pārspējis 2168 gadus vecu Olimpisko rekordu, ar 13 individuālajiem tituliem aizsteidzoties garām Senās Grieķijas skrējējam Leonīdam, kuram bija 12 individuālie tituli.

Leonīds trīs disciplīnās – sprintā, vidējā distancē un hoplītodromā, skrējienā, kas tiek veikts, valkājot bruņas – uzvarēja četrās senajās spēlēs pēc kārtas. Senajā Grieķijā netika pasniegtas zelta medaļas, tā vietā dāvājot uzvarētājam olīvkoka lapu vainagu.

Izmantotie resursi:
Michael Phelps takes gold, Ryan Lochte fails to...
Michael Phelps broke a 2,168-year-old Olympic...

  +2 [+] [-]

, 2016-08-12 14:37, pirms 8 gadiem
Felps ir kārtīgs tūrists!

     [+] [-]

, 2016-08-12 14:46, pirms 8 gadiem
chubaki rakstīja: Felps ir kārtīgs tūrists!
Cik jau šodien esi izkodis?

  -1 [+] [-]

, 2016-08-12 15:01, pirms 8 gadiem
Sīvajā cīņā starp Felpsu un visu krieviju par olimpiskajiem zeltiem, rezultāts kļūst neizšķirts. 4 pret 4.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-12 15:06, pirms 8 gadiem
valjero rakstīja: Cik jau šodien esi izkodis?
Vēl neesmu sācis, vakars jāpagaida. Apēdu boršču. Neesmu kārtīgi izgulējies, varbūt tāpēc tāds dullums!