Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Pertija: "Tas ir kompliments man - Starkovam nevajag tos, kuri cīnās par titulu"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Pertija: "Tas ir kompliments man - Starkovam nevajag tos, kuri cīnās par titulu"
Tamazs Pertija
Foto: Raitis Supe/Futbola virslīga

Sestdien "SynotTip" futbola Virslīgā līderu cīņā "Liepāja"/"Mogo" savā laukumā ar 1:2 piekāpās Jūrmalas "Spartakam". Piedāvājam abu komandu treneru sacīto pēc mača beigām.

Jozefs Vukušičs, "Spartaka" galvenais treneris: "Tā bija grūta spēle abām komandām. Tā bija ļoti fiziska spēle. Mājinieku komanda izmantoja visus lielos uzbrūkošos futbolistus, viņi arī mainīja izvietojumu un, domāju, viņi spēlēja labi. Viņi ar pendeli guva mača pirmos vārtus - mums labi bija tas, ka ātri izlīdzinājām. Turpinājumā spēle bija līdzīga - iespējas bija gan mums, gan viņiem. Otrajā puslaikā mēs beidzot, manuprāt, dominējām laukuma vidusdaļā. Guvām svarīgos otros vārtus un tālāk vienīgais jautājums bija, vai viņi tiks mums cauri ar garajām piespēlēm. Laiks ritēja mūsu labā un galu galā uzvarējām, par ko esam priecīgi. Esam priecīgi, jo pretinieks spēlēja labi un atrodas otrajā vietā. Turnīrs vēl turpināsies un mums labi ir tas, ka tagad iestāsies izlašu pauze, jo mums ir savainotie. Mums jāsagatavojas nākamajiem mačiem."

Tamazs Pertija, "Liepāja"/"Mogo" galvenais treneris: "Bija sajūta, ka šodien viss beigsies. Mēs viennozīmīgi gribējām uzvarēt, sapratām, ka neizšķirts mums neder, tāpēc mazliet pamainījām spēles struktūru - uzlikām divus uzbrucējus [Karlsonu un Grebi - aut.] un uzdevums bija pēc iespējas vairāk uzbrukt un pēc iespējas vairāk laika pavadīt pretinieka laukuma pusē. Izveidojām daudz momentu, izvirzījāmies vadībā. Tas bija labi, taču no paša sākuma zinājām, ka šodien riskējam, jo uzlikām divus uzbrucējus. Principā viņi paveica savu darbu - guvām vārtus un arī pie 1:1 mums bija 100% moments. Arī spēles beigās mums bija divi 100% momenti. Pēc momentiem bija labi, taču jāatzīst, ka šodien pret mums spēlēja ļoti, ļoti organizēta komanda. Un tas, ka viņi uzvarēja, viennozīmīgi bija pelnīti. Skaidrs, ka viņi no mums sagaidīja citu spēles struktūru un viņi nebija gatavi tam, ka mēs šādi sāksim. Esmu pateicīgs puišiem - viņi izspieda šodien maksimumu. Nekādu pretenziju pret viņiem, jo varēja redzēt, ka viņi ir noskaņoti trīs reizes spēcīgāk nekā parasti. Taču kolēģi apsveicu, jo, ja skatāmies reāli, tad viņi bija pelnījuši šodien uzvarēt."

Kāpēc divas maiņas pārtraukumā, nomainot Tomiču un Ševčuku?
Pertija: "Tomiču nomanīju piespiedu kārtā, viņam iesāpējās sāns. Pret "Ventspili" viņš spēcīgi sadūrās un nevarēja turpināt spēlēt otrajā puslaikā. Attiecībā uz Sergeju [Ševčuku] redzējām, ka vajadzīgs daudzveidīgs futbolists - tāds, kāds ir uzmainītais Afanasjevs. Panācām šo daudzveidību un atkārtošos, ka nav pretenziju pret spēlētājiem, jo viņi patiešām izskatījās neslikti futbola laukumā. Taču "Spartaks" izskatījās mazliet labāk. "Spartaka" spēks ir tajā, ka viņi 70 minūtes var spēlēt futbolu, kuru neviens nesaprot, bet 20 minūtēs spēj izspiest maksimumu no tiem momentiem, kas viņiem ir. Zinājām, ja ļausim viņiem aizskriet pretuzbrukumos, viņiem radīsies momenti. Pēc 1:0 panākšanas mēs burtiski sekunžu laikā nepaguvām pārkārtoties, jo viņi uzreiz paguva atrast mūsu brīvo balsta zonu - J.Kozlovs tajā ieskrēja, un pretinieks uzreiz izlīdzināja rezultātu. To paveikt var tikai meistarīga komanda. Uzskatu, ka viņu pirmā vieta ir pelnīta. Tas ir jāatzīst."

Uznākušais Tomkovičs savā malā, šķiet, ne pārāk labi tika galā.
Pertija: "Vēlreiz atkārtošu - ja mums būtu derējis neizšķirts, mēs to šodien varējām iegūt. Tad mēs neriskētu un spēlētu mazliet citā virzienā. Mēs gribējām tikai uzvaru, jo pretiniekam bija par četriem punktiem vairāk. Tāpēc riskējām un likām sastāvā vairāk tādus futbolistus, kuri labāk spēlē uzbrūkošāk, bet sliktāk bumbas atņemšanā. Tāpēc arī uzmainījām Tomkoviču, jo viņš labi pieslēdzas uzbrukumiem."

Mūsdienās divi uzbrucēji ir reta parādība. Tāpēc "Spartaks" sākumā netika galā?
Pertija: ""Spartaks" netika galā arī pēc tam - redzējāt, arī pēdējās sekundēs mēs radījām momentus. "Spartakam" ļoti spēcīgi šodien nospēlēja vidējā līnija - viņi savāca praktiski visas otrās bumbas un mēs sapratām, ja zaudēsim šīs bumbas, būs grūti, jo Vardanjans, Kazačoks un Stuglis prot ļoti labi ar bumbu izrīkoties, plus dot iespēju ieskrieties J.Kozlovam. Mēs to vienmēr esam labi zinājuši. Pārsteidzoši spēcīgi nospēlēja Gauračs - viņš spēlēja ļoti gudri un turēja saspringumā mūsu aizsardzību. It kā nekur neaizskrēja, bet visās bumbās, kas lidoja viņa virzienā, viņš ieķērās, dodot iespēju otrajam ešelonam pāriet no aizsardzības uzbrukumā. Mūsu rindās vāji nospēlēja Gejs, vāji nospēlēja Keitā un sakarā ar to laikam arī zaudējām, jo likām uzsvaru uz uzbrukumu, ļoti cerot, ka aizsardzības trijniekā būs kārtība. "Spartakam" nebija [daudz] momentu, bet viņi izspieda maksimumu no tiem, kas bija."

Uzbrucēju auguma parametriem arī bija nozīme?
Pertija: "Jā, būvējām spēli uz centrējumiem, uz vidējām un garajām piespēlēm, jo sapratām, ka "Spartaks" no mums gaida kaut ko citu. Principā tas deva labumu - nopelnījām pendeli, virzījām bumbu turp un uzbrucēji patiešām nospēlēja labi. Parasti saku, ka zaudējām, jo spēlējām slikti. Šodien zaudējām, jo pretinieks nedeva mums iespēju attīstīt tās darbības, ko vēlējāmies."

Vukušičs: "Domāju, viss, ko sacīja pretinieku treneris, ir pareizi. Kad ieraudzījām pirms spēles, ka pretiniekam pamatsastāvā ir divi uzbrucēji, zinājām, ka būs daudz centrējumu. Taču vienlaikus redzēju, ka vidusdaļā mums būs pārsvars. Mums vidusdaļā bija trīs spēlētāji, plus, ja Habeloks strādātu labāk, pārsvars būtu vēl lielāks. Mums labi bija, ka Gauračs spēlēja labi - iepriekšējā mačā tā nebija. Šodien viņš pat nospēlēja visas 90 minūtes un fiziski bija ļoti labs. Turēja labi bumbu un pārējie varēja pievienoties uzbrukumam, iesaistot flangus. Arī J.Kozlovs šādā spēlē, pretiniekam riskējot, bija ļoti labs, jo viņš ir ļoti ātrs. Viņš ir pretuzbrukumu spēlētājs un viņam bija vēl divas trīs iespējas, tomēr pretinieku aizsargi paguva situācijas neitralizēt. Tāda bija mūsu taktika. Pretinieks bija spēcīgs, pretiniekam bija iespējas un nav viegli spēlēt ar trim dzeltenajām kartītēm aizsargu kontā visu spēli [trešā tika parādīta jau 15. minūtē - aut.], bet mums nebija citu opciju. Mūsu taktika bija spēlēt uz pretuzbrukumiem un caur flangiem, plus turēt laukuma vidu. Tas strādāja un ir ļoti labi pret šādu pretinieku tādā spēlē gūt divus vārtus. Tā gan bija tikai viena spēle, taču ļoti svarīga spēle."

Mums Latvijā uzreiz pēc spēles beigām nav statistikas par bumbas kontroli - kādas ir jūsu sajūtas par šo statistikas rādītāju spēlē?
Vukušičs: "Patiešām grūti teikt. Mums par 100% nepiederēja pārsvars [tagad "Instat" redzams, ka Liepājas komandai bija 56% bumbas kontrole - aut.]. Domāju, mums varēja būt vairāk momentu, ja laukuma vidus spēlētāji, Vardanjans, Kazačoks, Ingars Stuglis, ilgāk pieturētu bumbu, taču viņi uzreiz mēģināja attīstīt pretuzbrukumus. Tā nebija tipiska spēle, kādu būtu gribējis. Taču tā bija īpaša spēle un ļoti fiziska, daudz divcīņu, daudz epizožu viens uz viens. Domāju, labi nospēlēja mūsu malējie aizsargi, kuri steidzās palīgā divcīņās, jo pretinieku futbolists ar 11. numuru un sarežģīto uzvārdu [Karašausks - aut.] ir super spēlētājs. Šimunovičs līdzsvaroja dueļus. Ševčuks neko nespēja paveikt. Galu galā redzējām daudz augsto piespēļu, kur mums bija Kosoričs un E.Stuglis."

Pertija: "Mūsu galvenais akcents bija uz vidu - izvietojums bija egles formā. Vēlreiz teikšu - ja mēs neradītu momentus un spiedienu uz "Spartaka" vārtiem, tad teiktu, ka kaut ko esam darījuši nepareizi. Taču momentu bija ļoti daudz un žēl, ka neizspiedām no tā vairāk. Katrā mačā nevaram spēlēt ar vienu un to pašu zīmējumu un izvietojumu, jo vienmēr skatāmies uz pretinieku. Šodien bija jādara tieši šīs lietas. Esmu apmierināts ar spēles kvalitāti un izveidotajiem momentiem, esmu apmierināts ar futbolistu sadarbību. Dažreiz visu dari labi, bet pretinieks kaut ko dara vēl labāk [smaida]. Tāpēc viņi mūs pelnīti apspēlēja."

Arī pirmajās divās "Liepājas" un "Spartaka" savstarpējās spēlēs zaudēja komanda ar lielāku bumbas kontroli. Tā ir futbola tendence?
Pertija: "Šodien neviens nekontrolēja [vairāk] bumbu. Piekrītu kolēģim, ka šodien bija daudz cīņas - bija noskaņošanās, bija cīņa un šai spēlē uzvarēja tas, kurš uzvarēja šīs cīņas. Viss bija uz mata gala. Viss bija uz smalkas robežas. Taču pat pēc ielaistiem vārtiem neapstājāmies, jo mums bija vajadzīga uzvara. Ir spēles, kad tev aizmugurē nekā nav un tu ej tikai uz priekšu - tāpēc mēs sākām tik agresīvi un esmu pārliecināts, ja mēs nerealizētu tādu presingu, "Spartaks" nospēlētu daudz labāk. Mēs realizējām presingu, viņi realizēja presingu, tāpēc laukumā bija reāla cīņa. Domāju, tiem līdzjutējiem, kuri adekvāti uztver situāciju, spēle patika, jo tā bija īsta čempionu spēle. Kad vēroju "Spartaku" televīzijā, man, godīgi sakot, nepatika viņu sniegums - man patika atsevišķi spēlētāji, kuri var izšķirt spēles likteni. Viņi pret citiem pretiniekiem spēlē, paļaujoties uz meistarību, jo zina, ka agri vai vēlu meistarība izšķirs spēli - piemēram, kā tas bija nupat kausa mačā pret "Mettu". Bet šodien "Spartaks" saprata, ka ar vienu meistarību iztikt būs grūti, tāpēc viņi pārkārtojās, cīnījās, mēs cīnījāmies un atsevišķi spēlētāji izšķīra cīņas gaitu pa apakšu. Bet kopumā 95 minūtes notika reāla cīņa. Man spēle ļoti patika, bet neesmu apmierināts ar rezultātu."

Strumija saņēma dzelteno kartīti, atrazdamies uz rezervistu soliņa un tagad izlaidīs spēli dzelteno kartīšu limita dēļ. Nevarējāt viņu savaldīt?
Pertija: "Tas bija taktisks solis, lai viņš izlaistu spēli pret "Mettu" [smaida]. Tas bija taktisks nodoms, jo viņam kāja sāp un viņš jebkurā gadījumā nevarētu spēlēt. Futbolā ir šādas viltības [smaida]. Nekā krimināli sodāma te nav. Tagad viņam kartītes dzēsīsies un pēc tam viņš varēs atgriezties."

Kā izlašu pauzē gatavosieties?
Pertija: "Mums ir noteikta shēma, pēc kuras gatavosimies. Tagad būs jāgatavojas mazliet citādi, jo līdz turnīra beigām palikusi viena kārta un viens pilns aplis un jādomā par futbolistu fizisko un emocionālo stāvokli. Mums ir plāns, kā gatavoties."

Starkovs zvanīja un interesējās par kādiem "Liepājas" spēlētājiem?
Pertija: "Nē, neviens nezvana un neinteresējas par Liepājas futbolistiem. Tas ir kārtējais kompliments man, jo mēs cīnāmies par čempionu titulu, mēs pārvarējām Eirokausu pirmo kārtu un netiek izsaukts neviens spēlētājs. Tas liecina par to, ka treneris ir spēcīgs [smaida] - tas tāds humors. Tā ka viņš [Starkovs - aut.] izdara man komplimentu, jo mani futbolisti nav vajadzīgi, bet mēs spēlējam labi un labi cīnāmies - tātad es esmu ļoti spēcīgs. Kaut gan viņš laikam tā neuzskata. Nekas. Es, godīgi sakot, tam vairs nepievēršu uzmanību. Skaidra lieta, ka tas nav sportiski - esmu par to pārliecināts. Jo nevar būt tā, ka neatrodas vajadzīgs spēlētājs kaujasspējīgā komandā, bet atrodas vajadzīgi spēlētāji no komandām, kas ir pēdējā un pirmspēdējā vietā. Protams, ka tas nav sportiski. Vairs tam nepievēršu uzmanību.

Jau 20 gadus jūtu līdzi Latvijas izlasei, jo šeit dzīvoju un izlasē ir daudz spēlētāju, kas ir spēlējuši manā vadībā, spēlētāji, ar kuriem esmu labi pazīstams. Pat nedomājiet, ka man ir vienaldzīgi, kā spēlēs Latvijas izlase. Nekā tamlīdzīga - atbraukšu uz stadionu un jutīšu līdzi Latvijas izlasei. Nebūs tā [rāda, ka tur īkšķus - aut.], ka cerēšu, lai izlase zaudē tikai tāpēc, ka tur nav manu futbolistu. Zvēru, tas ir izslēgts, jo esmu par futbolu un turpināšu just līdzi Latvijas izlasei. Ceru, ka nākotnē cilvēki mazliet citādi paskatīsies uz futbolu. Ir arī citi futbolisti, kurus neizsauc - tas pats Ulimbaševs [viņu izsauca kā pēdējo vēl pirms šīs preses konferences - aut.], tas pats I.Kozlovs, kurš ir reāli spēcīgs futbolists. Izlasē nav spēcīgāka futbolista par viņu. Nav Karašauska, Torresa, mūsu vārtsarga [Raļkeviča]. Potenciāls ir, taču tāds ir viņa lēmums, un viņš ir atbildīgs par rezultātu. Jūs mani atkal izprovocējāt ar šo jautājumu [smaida]. Bet es kā gruzīns nevaru paklusēt - jūs mani izprovocējāt, un es to visu pateicu.

Valentīns laikam nevar spēlēt izlasē pases dēļ [Raļkevičs ir nepilsonis - aut.]?
Pertija: "Nē, nē, viņš mierīgi var spēlēt izlasē. Raļkevičs ļoti labi izskatās, ļoti labi spēlē. Ja tur sauc vārtsargu, kura komanda atrodas pirmspēdējā vietā [domāti Ikstens un "Jelgava" - aut.], bet te jauns puisis sevi parāda tik labi, tad kāpēc viņu nevar izsaukt? Taču atkal - viņi ir atbildīgi par rezultātu un tā ir viņu darīšana."

Par Karašausku skaidrs, bet tad vēl jūs Torresu deleģētu?
Pertija: "Jā, lielisks futbolists, fiziski šobrīd labi gatavs. Komandas līderis, komandas kapteinis. Adekvāts puisis, arī mentāli pietiekami labs, lai spēlētu izlasē. Kāpēc ne?"

Rīt uz Ventspili brauksiet [domāts "Ventspils" 20 gadu jubilejas pasākums, kas notika svētdien un kurā piedalījās virkne bijušo "Ventspils" futbolistu, arī Pertija šo klubu spēlētāja karjerā ir pārstāvējis - aut.]?
Pertija: "Nē. Izmantojot iespēju, apsveicu "Ventspili" ar šo jubileju. Esmu tur spēlējis un man ir ļoti labas atmiņas. Tomēr pagaidām man nav laika dzert šampanieti un svinēt. Mums jānodarbojas ar savām lietām."

     [+] [-]

, 2017-08-28 07:02, pirms 7 gadiem
Jā, tā notiek, ja par treneri ieceļ savu veco čomu no padomijas laikiem. Atkal būs dzirdama vecā kombinācija : "Nazad-Ņiže".

  +2 [+] [-]

, 2017-08-28 07:47, pirms 7 gadiem
Kad bija Skonto tad gan nesūdzējās ,ka pusizlase no skontiešiem.

  +3 [+] [-]

, 2017-08-28 08:01, pirms 7 gadiem
Tā tas bumerangs atgriežas.
Pertija: "........Bet 10 klauni lai runā - kādam dēls nespēlē, kādam onkulis........Viņi nevēlas saprast, ka futbols jāspēlē stiprākajiem....... "

Pertija: "Paldies faniem! Bet 10 klauni lai...

  +1 [+] [-]

, 2017-08-28 08:20, pirms 7 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Tā tas bumerangs atgriežas.
Pertija: "........Bet 10 klauni lai runā - kādam dēls nespēlē, kādam onkulis........Viņi nevēlas saprast, ka futbols jāspēlē stiprākajiem....... "

http://sportacentrs.com/futbols/virsliga/25072017-pertija_paldies_faniem_bet_10_klauni_lai_
Petrovičs iekļuvis desmitniekā????

  +3 [+] [-]

, 2017-08-28 08:57, pirms 7 gadiem
Caune JM rakstīja: Petrovičs iekļuvis desmitniekā????
Nedomāju, bet Tamazs gan pats sevi tur ar šajā intervijā publisko iejaukšanos Starkova kompetencē, tur sevi ir iekļāvis.

  +2 [+] [-]

, 2017-08-28 11:17, pirms 7 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Tā tas bumerangs atgriežas.
Pertija: "........Bet 10 klauni lai runā - kādam dēls nespēlē, kādam onkulis........Viņi nevēlas saprast, ka futbols jāspēlē stiprākajiem....... "

http://sportacentrs.com/futbols/virsliga/25072017-pertija_paldies_faniem_bet_10_klauni_lai_
Žurnālisti vainīgi! Izprovocēja

  +1 [+] [-]

, 2017-08-28 12:01, pirms 7 gadiem
Nevis pus izlase,bet gan visa izlase sastāvēja no Skonto spēlētājiem! Ja tu nepiekriti pāriet uz Skonto,tad tev izlasi neredzēt pat tuvumā! Labākajā gadījumā varēji pasēdēt uz rezervistu soliņa,lai viss būtu it kā pareizi,jo tu esi labākais,bet nēesi no Skonto,bet labākie taču spēlē tikai Skonto!

  +2 [+] [-]

, 2017-08-28 12:52, pirms 7 gadiem
karašauskis izlasē!Noskataties vēl reiz spēli,momentu kad Spartaks atspēlējās!Tieši Viņš tika noskriets kā stāvošs!Izlasē ir jaspēlē tādiem kas prot nospēlēt visos momentos līdz galam un neviss plātīt rokas...

     [+] [-]

, 2017-08-28 14:23, pirms 7 gadiem
No astoņiem komentāriem, puse klaunu rakstīta

  +2 [+] [-]

, 2017-08-28 15:01, pirms 7 gadiem
b.k.h. rakstīja: No astoņiem komentāriem, puse klaunu rakstīta
b.k.h. - arī tu?

  -2 [+] [-]

, 2017-08-28 16:29, pirms 7 gadiem
Caune JM rakstīja: b.k.h. - arī tu?
Mans komentārs ir 9 pēc kārtas, es rakstīju par 8.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-28 18:01, pirms 7 gadiem
b.k.h. vai tev kāda sava doma arī ir? Tu visu laiku mētājies ar citu neveiksmīgiem izteicieniem!