Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Pahars: "Neesam pelnījuši palikt pēdējie, taču ar kazahiem - kausa spēle"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Pahars: "Neesam pelnījuši palikt pēdējie, taču ar kazahiem - kausa spēle"
Deniss Rakels un Marians Pahars preses konferencē pirms spēles ar Kazahstānu
Foto: LFF.lv

Šodien "Skonto" hallē risinājās Latvijas futbola izlases trenera Mariana Pahara un spēlētāja Denisa Rakela preses konference pirms otrdien gaidāmā noslēdzošā mača "Euro2016" kvalifikācijā pret Kazahstānas valstsvienību.

Uzreiz jāsaka, ka Marians Pahars ļoti izvairīgi un negribīgi atbildēja uz jautājumiem par iespējamā sastāva aprisēm, taktiku, uzdevumiem spēlē. Tāpēc preses konferencē no daudzo mediju pārstāvjiem kuplā skaitā tika uzdoti nenopietnie jautājumi un zālē netrūka smieklu.

Kad septembrī nospēlējām veiksmīgi Turcijā (1:1), otrajā spēlē Rīgā pret Čehiju pamatsastāvā veici uzreiz piecas izmaiņas un tas izrādījās neveiksmīgi, ātri nonācām zaudētājos, jau 1.puslaikā biji spiests veikt divas spēlētāju maiņas. Vai šoreiz, kad atkal padevies veiksmīgs izbraukums, atkal rīkosies līdzīgi un veiksi rotāciju, vai šoreiz uzticēsies tiem, kas sagādāja mums punktu Islandē?
Pahars: "Izmaiņas būs, bet cik daudz un kādas, visi redzēsiet rīt."

Gan Kazahstāna, gan Latvija praktiski visu šo ciklu ir spēlējušas no aizsardzības, kā otrais numurs. Rīt, iespējams, kādai no komandām būs jāspēlē pirmā numura loma. Vai tas vispār ir izdevīgi, ņemot vērā, ka pēdējā laikā nav bijis prakses spēlēt kā pirmajam numuram?
Pahars: "Negribu runāt par to, vai būsim pirmais numurs vai otrais numurs. Rīt mums būs ļoti svarīga spēle un pats galvenais būs rezultāts. Un tikai par to domājam. Spēlēsim kā pirmais vai otrais numurs - tas ir atkarīgs no situācijas."

Kazahstānas izlases treneris Jurijs Krasnožans šeit pirms stundas teica, ka, viņaprāt, Latvija spēlēs uz neizšķirtu, jo ar to pietiek, lai nepaliktu pēdējā vietā. Jūsu komentāri?
Pahars: "Tas ir viņa viedoklis. Mūsu izlasei ir savs plāns, taču tagad negribu visu atklāt. Rīt būs spēle, tad visu redzēsim."

Rakels: "Domāju, mēs rīt spēlēsim tikai uz uzvaru. Tā būs pēdējā spēle atlases turnīrā, ļoti gribam vinnēt Kazahstānu. Vēlamies, lai mūsu līdzjutēji redzētu labu spēli un redzētu, ka trīs punkti nonāk pie mums."

No Islandes atbraucāt četros, piecos no rīta, spēlētāji piecos, sešos no rīta aiziet gulēt. Ņemot vērā, ka arī nākamajā ciklā spēļu kalendārs būs pēc tāda paša principa, varbūt tomēr ir vērts palikt tur, izgulēties un braukt mājup pa dienu, lai nejauktu dienas ritmu? Neesat par to domājuši?
Pahars: "Kad jūs būsiet galvenais treneris, tad varēsiet par to padomāt un realizēt [smaida], bet, manuprāt, viss, ko mēs esam darījuši ar spēlētāju atjaunošanu pēc izbraukuma spēlēm, ir bijis kārtībā un pareizi. Rītdiena visu parādīs."

Runājot tieši par atjaunošanos, vai visi spēlētāji ir veseli?
Pahars: "Visi ir veseli un ceru rīt būs gatavi. Izņēmums ir Vitālijs Jagodinskis, viņam ir savainojums. Diemžēl viņš rīt spēlē nepiedalīsies."

Vai bija plānots Jagodinski izmantot spēlē Rīgā?
Pahars: "Principā katrā spēlē plānoju izmantot viņu vai otru. Jā, ja viņš būtu gatavs, mēs domātu, bet tagad ir cita situācija un viņš diemžēl nevarēs palīdzēt."

Esi vienīgais spēlētājs izlasē, kurš šajā gadā visos mačos valstsvienībā aizvadījis 90 minūtes. Cik tev svarīgi ir nospēlēt pilnu spēli arī rīt pret Kazahstānu?
Rakels: "Gribētos rīt nospēlēt visu spēli. Paskatīsimies, kā lems treneris - spēlēšu piecas minūtes vai 92. Jā, gribu nospēlēt un tāpat kā visi gribu rīt uzvarēt. Cīnīsimies!"

Rakela kungs, kad būs gūtie vārti arī izlasē? [žurnālists Arturs Vaiders Polijā spēlējošajam Rakelam to pavaicāja poliski - aut.]?
Rakels: "Poliski atbildēt [smaida]? Nezinu, nezinu, pats arī gaidu, kad iesitīšu izlases rindās pirmo golu. Tomēr svarīgākais ir rezultāts."

LFF preses sekretārs Viktors Sopirins iestarpina, ka uz Latvijas - Kazahstānas spēles akreditējušies arī poļu žurnālisti.

Vai zini, ka Latvijas izlase, nezaudējot spēli, palīdzēs pa taisno finālturnīrā iekļūt Ungārijai kā labākajai 3.vietu ieguvējai?
Pahars: "Vispirms jau neviena no komandām, ne Latvija, ne Kazahstāna, negrib būt pēdējā vietā. Tas ir galvenais, par ko mēs rīt cīnīsimies. Rezultāts būs galvenais. Domāju, mēs pilnībā neesam pelnījuši būt pēdējā vietā šajā grupā. Atlikusi pēdējā spēle - protams, tas būs grūti, bet ceru, ka puiši atdos visu, lai sasniegtu rezultātu."

Kā mainījusies Kazahstāna cikla laikā un cik liels zaudējums tai būs Islamhana trūkums?
Pahars: "Protams, viņš ir līderis un viens no tiem spēlētājiem, kurš var kaut ko izdarīt individuāli. Tāds ir futbols un Kazahstānai ir spēlētāji, kuri var viņu aizvietot. Mums varbūt tagad būs pat grūtāk, jo gatavojāmies spēlēt pret Islamhanu - zinājām kā, daudz analizējām. Savukārt tagad grūti paredzēt, kurš spēlēs viņa vietā."

Vai tā ir trenera Pahara taktika 1.puslaikā nospēlēt ne visai labi, 2.puslaikā panākt neizšķirtu, lai pēc tam gan prese, gan treneris komandu varētu slavēt par to, ka parādīja raksturu?
Pahars: "Kā tu domā? Jā vai nē [zālē smiekli]? Tā ir Rakela taktika [smaida]. Protams, nē, protams, nē, mēs par to daudz runājam un domājam. Diemžēl neizdevās sākums visās tās spēlēs, kurās zaudējām divus vārtus, taču pēc tam parādījām raksturu, cīņu un veiksmīgi no tiem zaudējumiem aizgājām."

Pirms cikla vienmēr ir noteiktas ambīcijas. Vai gaidīji, ka cikla pēdējā spēlē joprojām cīnīsimies tikai par pirmo uzvaru?
Rakels: "Jā, bija domāts, ka būs vairāk uzvaru, vairāk punktu, bet jau sākumā zinājām, ka būs ļoti grūti šādā grupā un uzvaru nebūs daudz, jo pārāk stipri pretinieki. Tomēr nebiju gaidījis, ka pēdējā spēle būs tik izšķiroša. Taču, ja rīt vinnēsim, manuprāt, cikls būs nospēlēts diezgan normāli, jo aizvadījām ļoti labas spēles ar labām izlasēm."

Iepriekšējās trīs preses konferencēs piedalījās spēlētāji, kuri neizgāja pamatsastāvā. Vai Rakels rīt būs pamatsastāvā?
Pahars: "Katram mūsu spēlētājam rīt ir iespēja tikt pamatsastāvā. Dienu pirms spēles jūs visi gribat zināt pamatsastāvu, vienmēr jautājat, bet es nerunāju par to. Ir zināma statistika, bet rīt redzēsiet, vai piedāvāsim jums ko interesantu."

Treniņā piedalījās arī Māris Verpakovskis. Vai viņam ir iespēja iziet laukumā?
Pahars: "Tu nebiji treniņā, kā tu zini [smaida]?"

Bildes redzēju.
Pahars: "Māris izskatās labi, divus golus iesita [minētajā treniņā no izsauktajiem kandidātiem piedalījās tikai tie, kas Islandē nāca uz maiņu vai nespēlēja vispār - aut.]. Diemžēl viņam tagad izlasē ir cits darbs un viņš rīt mačā kā futbolists nepiedalīsies."

Vai tev kādreiz ir bijis kāds piedāvājums no Kazahstānas kluba?
Rakels: "Nē, nav bijis."

Gribētu kādreiz tur spēlēt?
Rakels: "Nē [smiekli zālē]."

Kādas bija izjūtas, kad pirmo reizi piedalījies Krakovas derbijā starp "Wisla" un "Cracovia"?
Rakels: "Man tā bija debija "Cracovia" sastāvā, izgāju uz maiņu, mēs zaudējām šo spēli, pelnīti zaudējām. Manā dzīvē tā bija pirmā spēle, kurā atmosfēra bija fantastiska, bija 30 tūkstoši skatītāju. Toreiz pirmo reizi izjutu lielo futbolu."

Noteikti skatījies arī Pasaules kausa izcīņas izlozi - kā vērtē mūsu izredzes tur?
Pahars: "Par to runāsim pēc tam..."

[Žurnālists Vaiders pārtrauc Paharu - aut.] Es to Denisam jautāju [smiekli zālē]!
Rakels: "Par to runāsim pēc tam [atkal smiekli zālē]. Rīt mums ir svarīga spēle ar Kazahstānu."

Pieļauju, ka rīt tomēr spēlēsim uz uzvaru. Ja, piemēram, 80.minūtē būs neizšķirts, vai tajā brīdī tomēr sāksim domāt par tabulu un nospēlēsim piesardzīgāk, drošāk, lai paliktu tā 5.vieta?
Pahars: "Viss būs atkarīgs no spēlētājiem un viņu vēlēšanās. Ja viņi jutīs, ka var vinnēt, tad mēs līdz pēdējai minūtei mēģināsim uzvarēt. Gribam gūt pirmo uzvaru, tas ir galvenais. Bet kāda situācija būs laukumā, grūti teikt - varbūt es 80.minūtē kliegšu: "Visi atpakaļ!", jo neizšķirts tai situācijā būs labs rezultāts. Nezinu, kā būs."

Spēlē Islandē, no malas raugoties, izskatījās, ka pirmo reizi esi viens no komandas līderiem, kurš ņem uz sevi spēli, kuram ir liela loma izlases spēlē. Vai psiholoģiski esi gatavs arī nākamajās izlases spēlēs uzņemties šo līdera lomu?
Rakels: "Jājautā trenerim, vai viņš uzskata, ka esmu viens no komandas līderiem. No savas puses daru visu, lai palīdzētu savai izlasei un darīšu to tālāk. Strādāšu, lai būtu labs rezultāts un no sevis atdošu 150%."

Cikla pirmajā spēlē Kazahstānā no tavas ķermeņa valodas varēja redzēt, ka esi uztraucies. Šobrīd, pēdējās preses konferencēs, esi atbrīvots. Kas ir mainījies?
Pahars: "Es nezinu - godīgi! Katru reizi es uztraucos, tas ir normāli - tāpat kā pirms katras spēles man ir satraukums. Ja jūs redzat, ka kaut kas ir mainījies... varbūt tāpēc, ka tikko bija spēle un daudz emociju atstāts tur. Tagad, kā saka, ir mazliet iztukšojums. Bet rīt viss būs kārtībā."

Reikjavīkā bija epizode, kur Cauņa sāpēs saķēra kāju. Vai ir kādas sekas?
Pahars: "Viņam uzkāpa uz kājas, nekas nopietns tur nebija un viņš ir pilnīgi vesels."

Valērijam Šabalam šodien dzimšanas diena - vai atļausi kaut kā svinēt?
Pahars: "Vēlreiz apsveicu Vaļeru dzimšanas dienā. Viņš komandai piedāvāja kūku un tā ir viena lieta, ko es atļāvu, jo ne tik bieži mēs ēdam kūkas."

Šabala ir pierādījis, ka prot gūt vārtus no nekā. Varbūt uz paģirām viņš arī elementāri iesitīs?
Pahars: "Slikts jautājums, Artur [smiekli zālē]. Pirmo reizi vēsturē."

Turpinājumā Kazahstānas mediju pārstāvju divi jautājumi.

Ko sagaidāt no rītdienas spēles un kādas Kazahstānas izlases stiprās puses jūs izceltu?
Pahars: "Domāju, ka mēs tāpat kā kazahi sagaidām labu rezultātu. Ļoti svarīga spēle abām komandām, mēs ceram parādīt ne tikai labu sniegumu, bet arī iegūt pozitīvu rezultātu. Tam arī noskaņojamies. Par pretinieka stiprajām pusēm daudz negribas runāt. Organizēta komanda - redzams, ka ar trenera Krasnožana atnākšanu komanda ir pārbūvēta un pēdējās spēles to pierāda. Ļoti labas spēles pret Čehiju, Islandi un Nīderlandi. Tātad Kazahstāna var spēlēt laba līmeņa futbolu. Ir līderi, ir jau iespēlēts sastāvs - labs, stabils. Sagaidām smagu spēli."

Ja Kazahstāna rīt pārspēs Latviju, jums un visai valstij tā būs traģēdija?
Pahars: "Domāju, ka nē. Ja es ar tādu attieksmi pieietu katrai spēlei, tad nenodarbotos ar šo arodu. Tas ir futbols un jebkas var notikt. Skaidrs, ka spēle svarīga un neviena no komandām nevēlas palikt pēdējā, katra vēlas uzvaru. Uzskatu, ka mēs to esam pelnījuši vairāk, ja skatāmies tīri uz visu atlases ciklu, visām spēlēm un parādīto futbola kvalitāti. Taču rīt būs kausa izcīņas tipa spēle - viss izšķirsies tajā."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-10-12 23:00, pirms 9 gadiem
Patīkama atmosfēra! + šai ciklā būs tikai pēc uzvaras pār Kazahstānu, tikai! Raudzīsim

     [+] [-]

, 2015-10-12 23:37, pirms 9 gadiem
Bet vispirms, iesildīsimies ar Kapteinis 13!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-10-13 00:12, pirms 9 gadiem
Skaidrs taču, ka ne Pahars, ne kāds cits treneris pirms spēles nestāstīs ne par paredzamo sastāvu, ne par taktiku. Bet atkal un atkal šādi jautājumi tiek bezjēdzīgi uzdoti.

  -1 [+] [-]

, 2015-10-13 00:26, pirms 9 gadiem
olga rakstīja: Skaidrs taču, ka ne Pahars, ne kāds cits treneris pirms spēles nestāstīs ne par paredzamo sastāvu, ne par taktiku. Bet atkal un atkal šādi jautājumi tiek bezjēdzīgi uzdoti.
Paharam, protams, tas nav jādara un tas ir saprotami, tomēr atkāpei gan gribētu bilst, ka ir relatīvi daudz treneru, kuri jau dienu pirms mača nosauc visu pamatsastāvu. Ļoti raksturīgi tas ir Latīņamerikas treneriem, bet Rīgā to ir izdarījuši gan bosnietis, gan slovāks (varbūt vēl kāds, nezinu).

Bosniešu treneris sadusmojas, toties nosauc...
Slovāku treneris nosauc sastāvu un velta...

     [+] [-]

, 2015-10-13 14:01, pirms 9 gadiem
Nezinu, kā Latīņamerikā, bet bosnietis droši vien nodomāja: "Uzvarēsim tā kā tā, vai nu jūs uzzināsiet mūsu sastāvu jau šodien vai tikai rīt". Un tā jau arī bija... Bet Latvijai ir svarīga katra kripatiņa, ko var izmantot savā labā, tostarp sāncenšiem negaidīti spēlētāji sākumsastāvā. Šodien, piem., tāds varētu būt Karašausks, kā arī Ikaunieks, ja vien viņš ir pietiekami atguvies pēc traumas.