Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2738, Did:0, useCase: 3

Vācijā dzimuši, Vācijā auguši, Vācijā skolojušies, bet sirdī un pasē - turki

Agris Suveizda

Vācijā dzimuši, Vācijā auguši, Vācijā skolojušies, bet sirdī un pasē - turki
Hākans Čalhanolu - šobrīd meistarīgākais Vācijas turks, kurš pārstāv Turciju
Foto: bayer04.de

Pilnīgi svešu ārzemnieku naturalizācija Eiropas futbolā par laimi vēl nav kļuvusi par tik nomācošu sērgu kā virknē citu sporta veidu, taču mūsdienu globalizācijas procesi futbolu ļoti spēcīgi ietekmē pavisam citā veidā. Dažādu iemeslu dēļ daudzās Rietumeiropas zemēs ir plašas migrantu "armijas", un sporta kontekstā tas veido milzīgu spēlētāju grupu, kas arodu apguvuši daudz kvalitatīvākos apstākļos svešatnē, taču viņu darba un meistarības augļus plūc tieši etniskā dzimtene. Lieliski piemēri ir vairākas Āfrikas futbola izlases ar Alžīriju priekšgalā, bet Eiropā priekšā pārējām ir Bosnija un Hercegovina un Latvijas šāvakara pretiniece Turcija.

Turki - lielākā minoritāte Vācijā
Netrūkst turku futbolistu, kuri būtu dzimuši Beļģijā, Nīderlandē, Francijā un citās valstīs, tomēr uz kopējā fona, protams, īpaši izceļas Vācija. 2014. gada statistika liecina, ka Vācijā dzīvoja nedaudz vairāk nekā astoņi miljoni cilvēku ar citas valsts pilsonību, no kuriem gandrīz piektā daļa bija turku - 1,527 miljoni. Nākamie sarakstā bija Polijas pilsoņi - 0,67 miljoni cilvēku -, bet Latvija ar 27752 cilvēkiem bija 43. vietā.

512 tūkstoši jeb nedaudz vairāk nekā trešdaļa visu Turcijas pilsoņu dzīvo Ziemeļreinas-Vestfālenes apgabalā, kurā ir tādas pilsētas kā Ķelne, Diseldorfa, Dortmunde, Esene un citas. Šis pusotrs miljons turku gan ir tikai tie, kuriem ir Turcijas pase, taču gandrīz vēl tikpat daudz ir arī turku izcelsmes Vācijas pilsoņu. Saskaņā ar 2013. gada statistiku Vācijā dzīvoja gandrīz trīs miljoni turku izcelsmes cilvēku (datos ieskaitīti arī kurdi). No kopējā Vācijas iedzīvotāju skaita tie gan ir tikai nepilni četri procenti.

VValstsPilsoņu skaits
1.Turcija1527118
2.Polija674152
3.Itālija574530
4.Rumānija355343
5.Grieķija328564
43.Latvija27752

Ezils, brāļi Altintopi, Čalhanolu, Šahins un citi
Kamēr Āfrikas izlasēm ilgu laiku trūka organizētības, mērķtiecības un arī finanšu savu tautiešu meklēšanā Francijā un citās valstīs, Turcijā ilgu laiku gan klubi, gan izlases ļoti sparīgi vervē savējos. Vairumā gadījumu tas notiek jau vecumā līdz 21-22 gadiem, kad futbolistam ir jāizšķiras, kuru no valstīm viņš pārstāvēs. Šādus spēlētājus var iedalīt trīs lielās grupās. Pirmkārt, tie, kuri jau no paša sākuma izlēma vai tika pierunāti pārstāvēt Turciju. Viens no spilgtākajiem piemēriem ir Nuri Šahins, kurš tika uzskatīts par ļoti talantīgu, bet traumu dēļ pagaidām nav spējis izmantot savu potenciālu un savainojuma dēļ izlases rindās nebūs arī šovakar. Šahins kļuva par jaunāko Turcijas pieaugušo izlases debitantu un jaunāko vārtu guvēju, neilgi pēc 17 gadu apritēšanas debijas spēlē iesitot tieši pret...Vāciju (2:0).

Otrkārt, turki, kuri ir spēlējuši Vācijas vai citu valstu jaunatnes izlasēs, taču pēc tam mainījuši savu futbola pilsonību un pārstāvējuši Turciju. No pašreizējās izlases tādi ir Mehmets Ekidži, Ouzhans Ezjakups un Mevlits Erdinčs. Un, treškārt, Turcijas futbolam nepatīkamākā spēlētāju grupa - spēlētāji, kuri izlēma pārstāvēt nevis etnisko dzimteni, bet gan valsti, kurā piedzima un izauga. Vācijas izlasē tādu ir pat trīs - Mesuts Ezils, Ilkajs Gindoans un Emre Džans. Pēdējais gan vēl nav izlasē aizvadījis nevienu A līmeņa spēli, tādēļ vēl var mainīt valsts pierakstu. No vecākas paaudzes spēlētājiem kā pozitīvos piemērus var minēt identiskos dvīņus Hamitu un Halilu Altintopus, kuri Turciju pārstāvēja jau no jaunatnes izlasēm. Savukārt negatīvais piemērs - ilggadējais Minhenes "Bayern" un Vācijas izlases pussargs Mehmets Šols (tēvs turks, māte vāciete).

Pret Latviju izsauktie ārzemēs dzimušie turki

SpēlētājsDzimisKlubsJauniešu izlases
Ouzhans EzjakupsZāndama (Nīderlande)BesiktasNed U17; Ned U19; Tur U21
Hākans BaltaBerlīne (Vācija)Galatasaray
Ersans GilimsMelburna (Austrālija)BesiktasAus U23
Hākans ČalhanoluManheima (Vācija)BayerTur U16 – Tur U21
Gekhans TereĶelne (Vācija)BesiktasTur U15 – Tur U21
Mehmets EkidžiMinhene (Vācija)TrabzonsporGer U17 – Ger U21
Oldžajs ŠahansDiseldorfa (Vācija)Besiktas
Jasins EztekinsDortmunde (Vācija)Galatasaray
Mevlits ErdinčsSenkloda (Francija)HannoverFra U17; Fra U19; Tur U21

Vācijas izlasēs un Bundeslīgas klubos spēlējošie turki, kuri nepārstāv Turciju

SpēlētājsVecKlubsIzlases
Mesuts Ezils26ArsenalGer U19 - Ger NT
Ilkajs Gindoans24Borussia DGer U18 – Ger NT
Emre Džans21LiverpoolGer U15 – Ger NT
Levins Eztunali19WerderGer U15 – Ger U21
Junuss Malli23MainzGer U17 – Ger U21
Ezkans Jildirims22WerderGer U16 – Ger U21
Levents Ajčičeks21WerderGer U15 – Ger U20
Tolga Džierdži23WolfsburgGer U19; Ger U20

Superlīgā vairāk nekā 70 "ārzemju" turku
Kā jau minēts, ar "ārzemju" turku vervēšanu aktīvi nodarbojas ne tikai Turcijas izlases, bet arī klubi. 18 Turcijas Superlīgas komandu sastāvā pašreiz ir nedaudz vairāk nekā 70 turku izcelsmes spēlētāju, kuri dzimuši vai auguši ārpus Turcijas. Daudzi no viņiem gan nav pamatsastāva vai pat rotācijas spēlētāji, tāpat ne visiem ir arī Turcijas futbola pilsonība. Visvairāk "svešo" turku ir Stambulas "Besiktas" un "Trabzonspor" - pa deviņiem, bet pa septiņiem ir Stambulas "Galatasaray" un "Kayserispor". No Turcijas grandiem vismazāk ir Stambulas "Fenerbahce" - viens pats Hasans Kaldirims.

Turcijas klubiem ir grūti pretendēt uz tādiem spēlētājiem kā Šahins, Čalhanolu vai viņa komandas biedrs Emers Topraks, kurš konflikta dēļ pats atsakās spēlēt izlasē. Taču no pārējiem "ārzemju" turkiem kā spilgtāko transfēru var minēt Gekhana Teres pāriešanu no Kazaņas "Rubin" uz "Besiktas". Vispirms "Besiktas" samaksāja 350 tūkstošus par viņa īri, bet pēc tam Teri izpirka par četrarpus miljoniem eiro. Nākamais dārgākais sarakstā ir jau pieminētais Hamits Altintops, kuru "Galatasaray" savulaik no Madrides "Real" izpirka par trīsarpus miljoniem eiro.

SpēlētājsDzimisNoUzGadsVecSumma
Gekhans TereVācijaRubinBesiktas2013.210.35+4.50 M
Hamits AltintopsVācijaReal MadridGalatasaray2012.293.50 M
Kerims FrejsAustrijaFulhamBesiktas2013.193.15 M
Korajs GintersVācijaBorussia DGalatasaray2014.182.50 M
Erens DerdijoksAustrijaHoffenheimKasimpasa2014.262.50 M
Mehmets EkidžiVācijaWerderTrabzonspor2014.241.50 M

Tabulā norādītais vecums bija pārejas brīdī. Ginteram un Derdijokam ir attiecīgi Vācijas un Šveices futbola pilsonība.

Ja līdz šim rakstā uzsvars bija uz turkiem, kuri par tādiem kļuva arī futbolā, tad ir arī kāds pretējs piemērs. "Trabzonspor" 30 gadus vecais malējais pussargs Erkans Zengins ir dzimis Turcijā un turku ģimenē, pārstāvējis Turcijas U18 un U19 izlases, taču pārvācās uz Zviedriju un tagad ir Zviedrijas izlasē, "Euro 2016" atlases ciklā pagaidām visos mačos izejot pamatsastāvā.

Kamēr "ārzemju" turkiem ir tendence pārcelties uz Turciju, tad interesantu tendenci var vērot arī Turcijas turku sakarā - viņi ļoti kūtri dodas uz ārzemju čempionātiem. Viens no galvenajiem iemesliem, protams, ir tas, ka Turcijas futbolā ir pietiekami liela nauda, lai vietējiem spēlētājiem nebūtu vēlmes doties prom - Rietumeiropas klubi labprātāk izvēlēsies paņemt tādu pašu un lētāku leģionāru nekā piedāvāt tikpat, cik turku futbolists saņem dzimtenē. No pašreizējā izlases kandidātu sarakstā esošajiem Turcijas turkiem ārzemēs spēlējuši vien četri - Džaners Erkins, Arda Turans, Mehmets Topals un Umuts Buluts -, turklāt tikai Turanu var saukt par ļoti pozitīvu piemēru. Pārējie mājās atgriezās jau pāris gadu laikā.

SpēlētājsKlubsSummaPeriodsNāk. klubsSumma
Arda TuransAtletico12 miljoni2011.-2015.Barcelona34+7 miljoni
Mehmets TopalsValencia5.5 miljoni2010.-2012.Fenerbahce4.5 miljoni
Umuts BulutsToulouse4.8 miljoni2011.-2012.Galatasaray2.7 miljoni
Džaners ErkinsCSKA4 miljoni2007.-2010.Fenerbahce2 miljoni

Buluts vispirms 2012. gadā "Galatasaray" pievienojās īrē, bet pēc gada Stambulas klubs izmantoja iespēju izpirkt līgumu. Erkins Turcijā atgriezās jau 2009. gadā, kad tika izīrēts "Galatasaray", taču pilnvērtīgi atgriezās gadu vēlāk.

Izmantotie resursi:
• Ausländer in Deutschland nach...

  +4 [+] [-]

, 2015-09-03 17:11, pirms 9 gadiem
Amizanti!
Turku Vācijā vairāk, kā latviešu Latvijā...

 +11 [+] [-]

, 2015-09-03 17:14, pirms 9 gadiem
Mums jau arī drīz būs pirmie dzegužu bērni no britu salām, gaidam.

  +2 [+] [-]

, 2015-09-03 17:21, pirms 9 gadiem
Shajaa sakara man Vacijas izlases SC atbalstitaji kadreiz tam, ka mineju, ka liela dalja Vacijas izlases patiesiba ir ar sirdi citur - Turcijaa, Ganaa, Polijaa, kaa galveno argumentu mineja tieshi to, ka redz dzimushi un augushi Vacija. Un tadelj uzskatami par lielajiem vacieshiem.

Neticejat un norejat mani, tagad pat vesels raksts par to.
Esmu dzimis GB un tur Sauthemptonaa un Londonaa skolojies lidz pat universitates beigam. Bet vai tad es esmu anglis? Tachu nee.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-03 17:21, pirms 9 gadiem
Gaskoins_2 rakstīja: Mums jau arī drīz būs pirmie dzegužu bērni no britu salām, gaidam.
bet varbūt viņi nebūs tik stīvi kā mūsu koka figūras?

  +2 [+] [-]

, 2015-09-03 17:25, pirms 9 gadiem
DaMarcus rakstīja: Shajaa sakara man Vacijas izlases SC atbalstitaji kadreiz tam, ka mineju, ka liela dalja Vacijas izlases patiesiba ir ar sirdi citur - Turcijaa, Ganaa, Polijaa, kaa galveno argumentu mineja tieshi to, ka redz dzimushi un augushi Vacija. Un tadelj uzskatami par lielajiem vacieshiem.

Neticejat un norejat mani, tagad pat vesels raksts par to.
Esmu dzimis GB un tur Sauthemptonaa un Londonaa skolojies lidz pat universitates beigam. Bet vai tad es esmu anglis? Tachu nee.
Vienkārši R-Eiropā vairs nemāca patriotismu. Ja tu būtu dzimis ASV droši, ka sauktu sevi par amerikāni. ASV patriotismu vēl māca. Par tādām Krievijām vispār nerunāsim. Tur cilvēks labprāt grauž baranakas un glāsta Dižā Līdera bildi nekā pielāgojas "sapuvušajiem" (attīstītajiem) Rietumiem. Vācijā laikam patriotisms ir izkaunināts no cilvēku apziņas jau sen.

  +5 [+] [-]

, 2015-09-03 17:58, pirms 9 gadiem
bembists rakstīja: Vienkārši R-Eiropā vairs nemāca patriotismu. Ja tu būtu dzimis ASV droši, ka sauktu sevi par amerikāni. ASV patriotismu vēl māca. Par tādām Krievijām vispār nerunāsim. Tur cilvēks labprāt grauž baranakas un glāsta Dižā Līdera bildi nekā pielāgojas "sapuvušajiem" (attīstītajiem) Rietumiem. Vācijā laikam patriotisms ir izkaunināts no cilvēku apziņas jau sen.
Vācietis jau labu laiku nedrīkst būt patriots, jo uzreiz viņš tiek nodēvēts par nacistu.

     [+] [-]

, 2015-09-03 18:00, pirms 9 gadiem
Gaskoins_2 rakstīja: Mums jau arī drīz būs pirmie dzegužu bērni no britu salām, gaidam.
Mums ir Igors Rejs no Francijas U-21 izlasē.

     [+] [-]

, 2015-09-03 18:26, pirms 9 gadiem
bembists rakstīja: Vienkārši R-Eiropā vairs nemāca patriotismu. Ja tu būtu dzimis ASV droši, ka sauktu sevi par amerikāni. ASV patriotismu vēl māca. Par tādām Krievijām vispār nerunāsim. Tur cilvēks labprāt grauž baranakas un glāsta Dižā Līdera bildi nekā pielāgojas "sapuvušajiem" (attīstītajiem) Rietumiem. Vācijā laikam patriotisms ir izkaunināts no cilvēku apziņas jau sen.
Atšķirībā no Eiropas, ASV eksistē politiskais, nevis etniskais patriotisms. Tur ir svarīgi, vai tu esi par neatkarību, cilvēka brīvību un citām konstitūcijā rakstītām vērtībām, nevis tas, kāda tautība ir taviem vecākiem un kādā valodā tu runā mājās. Protams, viņiem no vēstures līdzi velkas rasu bagāža u.c. nebūšanas, bet viņi tikai brīnās par Eiropas etnisko nacionālismu.

     [+] [-]

, 2015-09-04 07:04, pirms 9 gadiem
Aizmirsi par Umitu Davalu, viņš arī dzimis un audzis Vācijā, bet pārstāvēja Turcijas izlasi.

     [+] [-]

, 2015-09-04 10:50, pirms 9 gadiem
Nepiekrītu, ka Memets Šols tiek saukt par negatīvo, bet Altintops par pozitīvo piemēru!

Garām viedoklis!!!!
Dzeguzēnu filozofija.

     [+] [-]

, 2015-09-04 10:54, pirms 9 gadiem
Gribētos zināt, kāpēc autors uzskata, ka pozitīvi ir uzaugt mītnes valsts ligzdiņā, bet spēlēt tās zemes izlasē, no kuras aiztinies lapās labākas dzīves meklējumos...