Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

UEFA izveido "Superlīgu". Būtiskas Čempionu līgas reformas

Rolands Eliņš

UEFA izveido "Superlīgu". Būtiskas Čempionu līgas reformas
Krištianu Ronaldu ar Čempionu līgas kausu
Foto: SIPA/Scanpix

UEFA apstiprinājusi, ka, sākot ar 2018./19. gada sezonu, Čempionu līgas grupu turnīrā būs garantētas četras vietas gan Anglijas, gan Spānijas, gan Vācijas, gan Itālijas klubiem. Tā ir milzīga UEFA piekāpšanās Eiropas bagāto klubu priekšā un mazina pārējo līgu un klubu iespējas, taču tiek solīta iespaidīga prēmiju palielināšana visiem ČL un EL dalībniekiem.

Jau ilgāku laiku tika piesaukta "Superlīgas" ideja. Čempionāts, kurā piedalītos Eiropas bagātākie un slavenākie klubi, kuriem tur būtu garantēta vieta un nevajadzētu satraukties par tādiem sīkumiem kā UEFA koeficienti, kvalificēšanās un potenciālā Eirokausu izlaišana. Šī ideja vēl bija tikai sākuma stadijā, taču UEFA bija brīdināta par tās nopietnību un pēc vairāku mēnešu ilgiem pētījumiem un pārrunām nolēmusi spert lielu soli pretim lielāko klubu interesēm. Rezultātā klubu atdalīšanās no UEFA nav notikusi, taču līgas jaunais formāts ir ļoti līdzīgs tam, kas bija iecerēts Superlīgā.

Galvenā izsludināta Čempionu līgas reforma būs tā, ka jaunajā ciklā (2018.-2021. gads) grupu turnīrā dalību būs garantējušas 16 Vācijas, Anglijas, Spānijas un Itālijas komandas. Šosezon garantētas bija tikai 11 vietas, bet vēl četras bija iespējams iegūt, pārvarot kvalifikācijas kārtu... Itālijas trešais klubs „Roma”, piemēram, šosezon kvalifikāciju nepārvarēja, un grupu turnīrā būs tikai „Juventus” un „Napoli”, bet pēc divām sezonām A Sērijai būs garantētas jau četras vietas. Tās ieņems attiecīgā čempionāta pirmās četras pozīcijas iepriekšējās sezonā.

Jāpiemin gan, ka „Vācija, Itālija, Spānija, Anglija” ir nevis akmenī iecirsts četrinieks, bet gan UEFA ranga pirmo četru vietu ieņēmējas un teorētiski Francija, Krievija vai Portugāle tās nākamajās sezonās var apsteigt. Taču praktiski šāda iespēja ir ļoti mazticama.

Komandu skaits grupu turnīrā, pretēji baumām par samazināšanu uz 24 komandām, netiks mainīts un paliks 32. Taču izmaiņas piedzīvos UEFA klubu koeficients, kas ņems vērā arī vēsturiskos panākumus, piemēram, ČL un Eiropas līgas titulus. Šādas ziņas ir kā medus, piemēram, Milānas klubiem „Milan” un „Inter”, kuri pēdējā sezonās nevar lepoties ar konkurētspēju Eiropas līmenī, taču vēsturisko panākumu ņemšana vērā varētu uzlabot to koeficientu un izsēto vietu.

Būtiska klubu prasība, kas rosināja domāt par Superlīgas izveidošanos, bija prēmiju sistēma. Čempionu līga līdz šim nespēja konkurēt ar Anglijas Premjerlīgu izmaksāto prēmiju ziņā (ČL uzvarētāja Madrides „Real” pagājušajā sezonā saņēma mazāku prēmiju nekā nākamās sezonās Premjerlīgas pēdējās vietas ieguvēja) un Spānijas grandu individuālajiem līgumiem, taču UEFA sola būtiski pārskatīt bonusu sistēmu un palielināt prēmijas gan Čempionu līgā, gan Eiropas līgā, kas varētu arī paaugstināt Eiropas līgas prestižu vadošo klubu acīs. Tāpat EL uzvarētāja automātiski garantēs vietu nākamās sezonas ČL grupu turnīrā, neskatoties uz citiem apstākļiem.

Oficiāli reformu apstiprinājumi un detaļas tiks paziņoti līdz gada beigām, taču UEFA savā paziņojumā norāda, ka bonusu sistēmu ietekmēs arī jau piesauktais UEFA koeficients. Tāpat tiks ņemti vērā panākumi konkrētajā sezonā. Latvijas klubiem šāds pārkārtojums var izrādīties neizdevīgs, jo skaidrs, ka UEFA koeficienti mūsu klubiem ir salīdzinoši niecīgi, taču kopējā prēmiju pacelšana var tik un tā arī paaugstināt Latvijas klubu prēmijas par piedalīšanos ČL un EL kvalifikācijās, kas ir būtisks faktors Latvijas klubu budžetos.

Taču par spīti grupu turnīra pielāgošanai lielo klubu vēlmēm UEFA uzsver, ka visu tās dalībvalstu pārstāvju klubiem būs iespēja ar kvalifikācijas palīdzību aizkļūt līdz ČL grupu turnīram. Latvijas klubs gan vēl ne reizi nav spēlējis Čempionu līgas grupu turnīrā un, lai arī jaunā kvalifikācijas sistēma tiks paziņota tikai līdz gada beigām, skaidrs, ka iespējas to paveikt kļuvušas vēl mazākas.

Izmantotie resursi:
Evolution of UEFA club competitions from 2018 -...

Vai Čempionu līgas pārmaiņas vērtējat pozitīvi?

  • 132

  • 281

  • 56

  • 14


1 2 36 komentāri

  +9 [+] [-]

, 2016-08-26 12:53, pirms 8 gadiem
Vai tiešām Itālijai vajadzēja 4 vietas dot? Pa lielam tur ir tikai Juventus no spēcīgiem klubiem. Napoli bez Higuain ir klasi zemāka komanda, Roma nespēja pieveikt Portugāles 3. labāko komandu, Inter un Milan nav tie kas agrāk, bet varbūt kaut kas mainīsies, kad Ķīnas investori iepludinās naudu. Lazio un Fiorentina ir EL līmeņa komandas.

     [+] [-]

, 2016-08-26 13:00, pirms 8 gadiem
Lielākie ieguvējii no šitā ir Itālijas klubi
bet šis ir pareizs solis , jo vidējis līmenis augs ČL

 +11 [+] [-]

, 2016-08-26 13:10, pirms 8 gadiem
Sportiskie principi kapitulē naudas priekšā. Kā parasti.

  +3 [+] [-]

, 2016-08-26 13:12, pirms 8 gadiem
SportaFansNR1 rakstīja: Vai tiešām Itālijai vajadzēja 4 vietas dot? Pa lielam tur ir tikai Juventus no spēcīgiem klubiem. Napoli bez Higuain ir klasi zemāka komanda, Roma nespēja pieveikt Portugāles 3. labāko komandu, Inter un Milan nav tie kas agrāk, bet varbūt kaut kas mainīsies, kad Ķīnas investori iepludinās naudu. Lazio un Fiorentina ir EL līmeņa komandas.
Ko Francijai tad teikt?

  +3 [+] [-]

, 2016-08-26 13:12, pirms 8 gadiem
Vajadzētu ieviest iespēju atteikties klubiem no dalības EL.
Citādi katru sezonu atrodas pāris klubi, kuriem tā līga ir kā skabarga pakaļā un tajā pašā laikā citi mazāki klubi varbūt ļoti vēlētos tajā piedalīties. Bet laikam jau UEFA negrib riskēt ar ''prestižu'', ja tagad kāds atteiksies no dalības viņu turnīros.
Pieļauju, ka daudzi CL grupā 3.vietā palikušie nemaz nealkst turpināt dalību EL, tā ka nudien UEFA vajadzētu vairāk uztraukties par to, kā celt EL pievilcību. Kaut vai garantēt vietu visiem EL pusfinālistiem nākamgada CL jau būtu plats solis uz to, lai tajā turnīrā grauztu zāli visi nevis tikai atsevišķs grupējums.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-26 13:13, pirms 8 gadiem
PuLVeris rakstīja: Ko Francijai tad teikt?
Francijai nav 4 vietas Šerlok

  +7 [+] [-]

, 2016-08-26 13:19, pirms 8 gadiem
"Taču izmaiņas piedzīvos UEFA klubu koeficients, kas ņems vērā arī vēsturiskos panākumus, piemēram, ČL un Eiropas līgas titulus. Šādas ziņas ir kā medus, piemēram, Milānas klubiem „Milan” un „Inter”, kuri pēdējā sezonās nevar lepoties ar konkurētspēju Eiropas līmenī, taču vēsturisko panākumu ņemšana vērā varētu uzlabot to koeficientu un izsēto vietu."

Kas tas par stulbumu ir izdomāts? Jādod atlaides klubiem tīri dēļ viņu vēstures? UEFA ir pārdevušies bagātajiem klubiem un tā vien liekas, ka cenšas tikai nospiest pārējos.

  +4 [+] [-]

, 2016-08-26 13:25, pirms 8 gadiem
Starp citu, kā jau yuka minēja, tad sevišķi angļu klubiem tā EL ir baigi neizdevīga. Nē nu forši jau pieredzes ziņā palidot pa Eiropu un uzspēlēt citos stadionos, bet kā jau pierādījies fakts un, kā uzsver daudzi britu futbola eksperti, tad tagadējā situācijā, katra sezonas papildus spēle dod baigo slodzi konkurences cīņā. Tāpēc arī daudzi faktori izšķir, kāpēc dažas komandas uz sezonas beigām saplīst, kad cīnās par kaut ko. Piemēram, tā pati Lestera varēja mierīgi kapāt PL, kāmēr pārējie rubās ar traumām ārā visādos kausos, tanī skaitā top4 iekš ČL un EL. Tāpēc arī daudzi var teikt, ka angļu līga nav spēcīgākā, jo Eiropā pēdējos gados neko nevar sasniegt, bet viņiem nav tur tajā gaļas mašīnā ne pret vienu laika atslābt. Ja kādreiz top4 pret otro ešalonu varēja izlikt speciāli 5 rezervistus un tā pat vinnēt, tad tagad tas nav iespējams, jo visās komandās spēlē ļoti labi futbolisti un komandas palikušas tik konkurētspējīgas, ka vietu sadalījumu nevis izškir sportiskais princips, bet jau kaut kādas menedžmenta un infrastruktūras/organizatoriskas nianases. Tā tas ir.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-26 13:29, pirms 8 gadiem
Uzskatu, ka šeit varēja pievienot tādu atkāpi, kā, ja Vācijai, Itālijai, Spānijai un Anglijai ir jau pa 4iem klubiem pamatturnīrā, tad neviena cita šīs valsts komanda vairs nepiedalās kvalifikācijas turnīrā, bet gan pāriet uz EL kvali.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-08-26 13:49, pirms 8 gadiem
Fašisti.

     [+] [-]

, 2016-08-26 13:59, pirms 8 gadiem
būs jautri

  +3 [+] [-]

, 2016-08-26 14:04, pirms 8 gadiem
Fiasko rakstīja: Starp citu, kā jau yuka minēja, tad sevišķi angļu klubiem tā EL ir baigi neizdevīga. Nē nu forši jau pieredzes ziņā palidot pa Eiropu un uzspēlēt citos stadionos, bet kā jau pierādījies fakts un, kā uzsver daudzi britu futbola eksperti, tad tagadējā situācijā, katra sezonas papildus spēle dod baigo slodzi konkurences cīņā. Tāpēc arī daudzi faktori izšķir, kāpēc dažas komandas uz sezonas beigām saplīst, kad cīnās par kaut ko. Piemēram, tā pati Lestera varēja mierīgi kapāt PL, kāmēr pārējie rubās ar traumām ārā visādos kausos, tanī skaitā top4 iekš ČL un EL. Tāpēc arī daudzi var teikt, ka angļu līga nav spēcīgākā, jo Eiropā pēdējos gados neko nevar sasniegt, bet viņiem nav tur tajā gaļas mašīnā ne pret vienu laika atslābt. Ja kādreiz top4 pret otro ešalonu varēja izlikt speciāli 5 rezervistus un tā pat vinnēt, tad tagad tas nav iespējams, jo visās komandās spēlē ļoti labi futbolisti un komandas palikušas tik konkurētspējīgas, ka vietu sadalījumu nevis izškir sportiskais princips, bet jau kaut kādas menedžmenta un infrastruktūras/organizatoriskas nianases. Tā tas ir.
Beidzat čīkstēt par to EPL. Atsakieties no sava līgas kausa un visiem būs vienādi apstākļi. Nafig tāds kauss vispār ir vajadzīgs - tiešām jēgu neredzu. Ir FA kauss - kā visām citām līgām.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-26 14:10, pirms 8 gadiem
loģiski, ka vairāk naudas nopelnīsi, ja spēlē piem. Milan pret liverpūli nevis kkāda Malmo pret Bate.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-08-26 14:16, pirms 8 gadiem
HMB-PLOVSUZEESTS rakstīja: Rekur EPL ir tik varens ka jau ne pirmo reizi pedejos gados zaude rumaanu klubiem. Treneris vel 30min staigaja pa laukumu galvu sakeris nesaprasdams kas notiek
Viņiem jau esot svarīga tikai premjerlīga, Eirokausos brauc kā tūristi!

  +4 [+] [-]

, 2016-08-26 14:16, pirms 8 gadiem
Neslund rakstīja: Beidzat čīkstēt par to EPL. Atsakieties no sava līgas kausa un visiem būs vienādi apstākļi. Nafig tāds kauss vispār ir vajadzīgs - tiešām jēgu neredzu. Ir FA kauss - kā visām citām līgām.
No kausa var arī neatteikties, arī citās līgās ir trešais turnīrs vai arī kausa izcīņa ar divām spēlēm pārī, kas spēļu skaitu palielina. Ja no kaut kā angļiem ir jāatsakās, tad pilnīgi noteikti jāsāk ar divām lietām - 1) jāievieš ziemas pārtraukums, 2) pārspēļu likvidēšana un neizšķirta gadījumā FA kausā uzreiz laist pagarinājumu/pendeles.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-26 14:20, pirms 8 gadiem
HMB-PLOVSUZEESTS rakstīja: Malmo pret Bati abi no 4. groza speleja viens pret otru??? Ko muldi kepon par lietaam no kuram sajegas 0

Ja tie klubi izcinija vietu tad ir jaspele. Ok protams SWE un BLR klubi nebus tie kas sastadis konkurenci naudas maisiem, bet taadi POR,FRA,NED,BEL,TUR,RUS bagatakie klubi regulari izsmere visadas Shitijas,Lazio,Milanu un GER klubus
sasmējos par to "kepon"
bet tas bija tikai piemērs ko uz ātru roku izdomāju, reku ņem vēl vienu APOEL vs Copenhagen vai Inter vs Man utd, kā domā kas vairāk naudu atnesīs UEFA? atbilde te ir skaidra un ja gribi paaugstināt pŗemijas, tad vajag atrast veidu kā naudu vairāk nopelnīt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-08-26 14:26, pirms 8 gadiem
HMB-PLOVSUZEESTS rakstīja: Tad lai uzreiz nodeve cempionu liigu par Money maker klubinu un spele cik uziet, kaut katru nedelu

CL ir uz sportiskiem panakumiem balstita liiga, vismaz taa tam vajadzetu buut!!! Tapec jau ari tam mazajam valstim ir tikai 1 vakance un tapat tie kas tiek CL nav nekaadi pelavi
Nu acīm redzot UEFA don't give a f*ck par savu reputāciju, nauda tomēr vērtīgāka

  +1 [+] [-]

, 2016-08-26 15:15, pirms 8 gadiem
16 vietas TOP4 līgām.
Pieņemsim, ka:
2 Francijai
1 Portugālei, Krievijai, Nīderlandei, Beļģijai.

Paliek 10 vietas. Zviedrija, Dānija, Norvēģija, Turcija, Grieķija, Šveice, Austrija, Skotija, Ukraina, Polija.
Būs daudz neapmierināto. Iespējams gan, ka ar EL naudu tiks aizbāztas mutes.

Skaidrs ir viens - Latvijai vajadzēs veidot nu jau kaut ko nopietnāku par "sapņu Ventu", lai piedalītos galvenajā ballītē.

  +7 [+] [-]

, 2016-08-26 15:28, pirms 8 gadiem
Autors jauc divas pilnīgi dažādas lietas. Superlīga ir dažu superklubu (8-12) izsapņotā alternatīvā līga. Čempionu līgas izmaiņas ir piekāpšanās šiem draudiem palielinot iespējamo top 4 Eiropas līgu Čempionu līgas dalībnieku skaitu no 15 līdz 16.
Nav ko piesārņot sportacentru ar sensacionāliem un nepatiesiem virsrakstiem.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-26 15:36, pirms 8 gadiem
Tā jau man par to "čempionu" līgu ar katru sezonu samazinājās un samazinājās interese - tā vien izskatās ka šamie to galīgi grib piebeigt - paldies!

     [+] [-]

, 2016-08-26 15:55, pirms 8 gadiem
UEFA noraustījās.
Bet labāk tā, neiebraukt auzās kā Eiropas basketbolam, ap kuru tagad ņemas 2 organizācijas un notiek n-tie turnīri.

     [+] [-]

, 2016-08-26 16:38, pirms 8 gadiem
Lido rakstīja: Tā jau man par to "čempionu" līgu ar katru sezonu samazinājās un samazinājās interese - tā vien izskatās ka šamie to galīgi grib piebeigt - paldies!
Taa jau ir. Sportiskais princips pazudiis un taa buus vistieshaaka negodiiba pret paareejiem eiropas labiem klubiem, kuri nav tik bagaati!

  +1 [+] [-]

, 2016-08-26 16:42, pirms 8 gadiem
Sviests, vienvaardsakot. Veel par kkaadiem veesturiskiem panaakumiem paaugstinaas koeficientu...Kas tas taads Milan un Inter tgd ir-0, taada Porto vai Sevilla shos izmiiciitu ar 3-0...

     [+] [-]

, 2016-08-26 18:17, pirms 8 gadiem
SportaFansNR1 rakstīja: Vai tiešām Itālijai vajadzēja 4 vietas dot? Pa lielam tur ir tikai Juventus no spēcīgiem klubiem. Napoli bez Higuain ir klasi zemāka komanda, Roma nespēja pieveikt Portugāles 3. labāko komandu, Inter un Milan nav tie kas agrāk, bet varbūt kaut kas mainīsies, kad Ķīnas investori iepludinās naudu. Lazio un Fiorentina ir EL līmeņa komandas.
Tu, laikam, īsti neizproti to būtību.
Runa ir par 4 lielāko līgu vadošo klubu naudas pelnīšanu.

No sportiskā viedokļa, protams, NE TUVU Itālijai 4 vietas.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-26 18:21, pirms 8 gadiem
Īsti nezinu, par ko latviešiem šeit priecāties.

Par to, ka vairāk vienlīdzīgu maču pie tv sēžot varēs redzēt? Tad jā.

Bet par to, ka jebkāda latviešu kluba kaut tuvošanās grupu turnīram ir atmesta vēl tālākā nerealitātē? Nedomāju, ka tur jāpriecājas.

Var jau visu laiku sev spogulī teikt "tu esi mēsls", bet nu neko labu tas nedod.
Bet tieši to mēs laikam darām.

     [+] [-]

, 2016-08-26 23:41, pirms 8 gadiem
Nosaukumam arvien mazāk atbilstošs turnīrs...Nu kaut gan-budžetu čempioni,tad jā-atbilst.
Tad ko ākstās ar tām kvalifikācijām-katru gadu pirms sezonas,visi klubi sanak barina pie apala galda,sameras ar kr....,atvainojos, budzeta koferisiem un tie 23 kuriem vis lielakie ari spele.

Apvienoties varetu parejas ligas un izveidot savu alternativo turniru,kur piedalitos tikai ieprieksejas sezonas nac.cempionatu uzvaretaji.

     [+] [-]

, 2016-08-27 00:20, pirms 8 gadiem
DaMarcus rakstīja: Īsti nezinu, par ko latviešiem šeit priecāties.

Par to, ka vairāk vienlīdzīgu maču pie tv sēžot varēs redzēt? Tad jā.

Bet par to, ka jebkāda latviešu kluba kaut tuvošanās grupu turnīram ir atmesta vēl tālākā nerealitātē? Nedomāju, ka tur jāpriecājas.

Var jau visu laiku sev spogulī teikt "tu esi mēsls", bet nu neko labu tas nedod.
Bet tieši to mēs laikam darām.
Latvijas komandām tāpat trūkst līdzekļu, lai izveidotu konkurētspējīgus sastāvus. Ja izveidotu projektu kā Rīgas Dinamo, tad varbūt, tikai nevajag visādus Kalvīšus un Savickus laist pie vadības (bet bez tā nekādi neiztikt)
1 2 36 komentāri