Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Mourinju kā spāņu futbola lietpratējs apzinājās atlētu spēku

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Mourinju kā spāņu futbola lietpratējs apzinājās atlētu spēku
Djego Simeone un Žuzē Mourinju: pirmais cēliens noslēdzies
Foto: AFP/Scanpix

Vai vakardienas Čempionu līgas pusfināla pirmajā mačā Londonas "Chelsea" viesos pret Madrides "Atletico" spēlēja cienīgi? Vai Žuzē Mourinju izvēlētā taktika bija pareiza? Kurš ar iznākumu 0:0 var būt apmierinātāks? Par to mazliet šajā materiālā.

Lietotājs „Problem?” pēc spēles veica šādu ierakstu spēles raksta komentāros: „visi te runā par izcilajām Morinjū taktikām... Bļ* spēlēt pret 3x nabagāku klubu ar 10 aizsargiem ir izcila taktika?? Sū*s ne futbols.” Es viņam piekrītu, bet vairāk gan nepiekrītu. Piekrītu apgalvojumam par nabadzību un Žuzē Mourinju, bagātā kluba „Chelsea” trenera, izvēlētajai pieejai šim mačam – jā, tā nebija cienīga, ja mēs šeit sāktu rēķināt budžetus, spēlētāju algas un tā tālāk.

Taču šeit, lasītāj, sekos galvenā šī materiāla esence – viens ir kluba budžets un sastāva komplektācija pirms sezonas un kaut kas pavisam cits ir komandas rīcībspēja, kvalitāte sezonas gaitā. Mourinju kā (tikai pieņēmums, taču visai drošs) lielisks Spānijas futbola pazinējs un lietpratējs pilnībā apzinājās „Atletico” šīs sezonas modeļa spēku, un viņš nevēlējās, lai viss (lasi: divu spēļu summas liktenis) izšķirtos jau 22. aprīļa vakarā. Šosezon esmu redzējis gandrīz visas „Atletico” spēles un, roku uz sirds liekot, varu apgalvot, ka „Chelsea” (pateicoties Mourinju izvēlētajai pieejai!) izcili tika galā ar „Atletico”.

OK, saprotu, ka tu, futbola līdzjutēj, nevari būt redzējis pietiekami daudz „Atletico” spēļu šosezon (nekā personīga, bet vidējam skatītājam vairāk patīk skatīties superklubu ar superzvaigznēm spēles), lai man varētu piekrist, bet pietiks šeit minēt kaut vai spēļu bilanci: „Atletico” savā laukumā šosezon visos turnīros līdz spēlei ar „Chelsea” uzrādīja fantastiskus rezultātus – 23 uzvaras, četri neizšķirti un tikai viens zaudējums (un tas pats pret Madrides „Real” Spānijas kausā, kad viss bija zaudēts jau pirmajā mačā viesos (0:3)). „Atletico” Spānijas čempionātā „situsi” praktiski visus pretiniekus, un divas retas komandas, kas aizbrauca ar neizšķirtu (un 100% nebija par to nelaimīgas!) bija „Barcelona” un „Real” (plus katalāņiem neizšķirts arī Spānijas Superkausa spēlē). Atļaušos subjektīvi apgalvot, ka minētie divi spāņu supergrandi ir augstākas kvalitātes klubi nekā „Chelsea”... Līdz ar to atkal atgriežos pie jau izteiktā secinājuma – 0:0 Madridē „Chelsea” ir ļoti labs rezultāts, kas tika iegūts pateicoties Mourinju izvēlētajai aizsardzības taktikai un, protams, nevainojamajam un pacietīgajam „Chelsea” spēlētāju izpildījumam. Portugāļu speciālista teikto, ka "tas nav nekāds pozitīvs rezultāts komandai, kura atbildes spēli aizvada mājās, taču kā ir, tā ir" uzskatu par liekuļošanu, kas, protams, piederas pie lietas.

Piedodiet „Chelsea” atbalstītāji, bet neslēpšu, ka esmu „Atletico” pusē – esmu ne jau hardcore fans, bet šīs sezonas modeļa jūsmotājs, jo allaž simpatizē, ja klubi ar daudzreiz mazāku budžetu spēj iekost lielajiem (ja „Atletico” izcels 38 kārtu „La Liga”, tas būs kaut kas neticams!). Tāpēc biju neapmierināts ar pirmās spēles zviedru tiesnesi – nu tik sīkumains un piekasīgs... „Atletico” un „Barcelona” ČL atbildes maču tiesāja Hovards Vebs un viņa liberālā pieeja toreiz nospēlēja par labu madridiešiem, jo tika atļauts fizisks futbols. Arī vakar būtu bijis tāpat, lai cik neticami tas neizklausītos (jo stereotipi taču paši saka priekšā – angļu komandās ir spēka mitriķi un fiziska futbola piekritēji, kamēr spāņu komandās - vārguļi un simulanti... Nekā nebija, šoreiz ir citādi...). Nesaku, ka „Atletico” ir fiziski spēcīgāki nekā „Chelsea”, bet runa vairāk par to, ka Madrides vienībai bija iniciatīva, tā allaž mēģināja gūt vārtus un, protams, kad pie bumbas tika „Chelsea”, atlēti pēc iespējas ātrāk vēlējās sev ierasti agresīvajā manierē atņemt pretiniekam bumbu – pie šāda tiesāšanas stila (daudz svilpju/paužu, grūtības atņemt bumbu „tiesneša skalā”) tas lielā mērā neizdevās.

Londonā būs jau pavisam cita spēle. Godīgi sakot, šosezon neesmu redzējis daudz „Chelsea” spēļu, bet zinu, ka ar iedvesmu vien lielā mērā pietika, lai pēc zaudējuma viesos vēlāk „Stamford Bridge” izsistu PSG. Tāpat zinām, ka tikai nupat Mourinju vadībā „Chelsea” beidzot piedzīvoja pirmo zaudējumu mājās – tātad tas notiek gaužām, gaužām reti. Un tai pašā laikā „Atletico” viesos šosezon spēlē kā nu kuro reizi. Piemēram, pret „Milan” (tas retais gadījums, kad Djego Simeones komanda šosezon aizvadīja svarīgu spēli ārpus Spānijas) „Atletico” izskatījās ļoti ievainojama un aizvestā 1:0 uzvara nešķita līdz galam pelnīta.

Protams, daudz izšķirs sastāvu nepilnības. „Chelsea” pirmajā spēlē zaudēja četrus svarīgus spēlētājus (Petru Čehu, Džonu Teriju, Frenku Lampardu un Džonu Obi Mikelu), tomēr atļaušos drosmīgi apgalvot, ka „Atletico” zaudējums viena vienīga Gabi personā ir gandrīz līdzvērtīgs (Gabi pret Lampardu). Ja „Chelsea” un „Atletico” duelis joprojām būs tikpat aizvērts, tad vārtsargu loma nebūs tik milzīga, turklāt kopumā „Chelsea” sastāvs ir dziļāks. Jā, „Atletico” ir ex-„Chelsea” pussargs Tjagu Mendešs, bet tie, kas zina „Atletico” ļoti labi, saprot, ko šai komandai nozīmē Gabi.

Lai nu kā, mans rezumē ir īss un konkrēts – Mourinju, izejot no šīs sezonas „Chelsea” un, kas ne mazāk svarīgi, „Atletico” modeļa, izvēlējas pareizo taktiku un uzlaboja savas komandas cerības iekļūt finālā. Ja pirms pusfināla es tās vērtēju 60%/40% „Atletico” labā, tad tagad tāda pati procentuālā attiecība būtu piemērojama jau par labu „Chelsea”. Katrā ziņā – cerēsim, ka atbildes spēle Londonā būs kaut mazliet atvērtāka, drosmīgāka un skatāmāka. Lai dzīvo futbols!

  +7 [+] [-]

, 2014-04-23 11:45, pirms 10 gadiem
Man šķiet objektīvs vērtējums, tāpēc pievienojos autora viedoklim.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-04-23 11:52, pirms 10 gadiem
Robijs Huds rakstīja: Mourinju ir jāpaveic brīnums Anfieldā.
Anfieldā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2014-04-23 12:02, pirms 10 gadiem
Manuprāt viss ir ļoti vienkārši.Proti.Jekurš klubs,kas ir nokļuvis līdz ČL pusfinālam ,ir vērā ņemams spēks.Un neizsķirts pirmajā spēlē izbraukumā ,ir panākums.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-23 12:03, pirms 10 gadiem
esmu viens no tiem futbola cienītājiem, kuri ir salīdzinoši tālu no katra kluba iekšējām niansēm un skatās, kā autors raksta, tikai "lielās spēles" ar grandu līdzdalību. taču par spīti tam spēju objektīvi novērtēt šīs sezonas(arī pagājušās) Atletico spēku. daudziem patiešām acis bija aizmiglojis nosaukums vien, līdz ar to Atletico jau 1/4 finālā bija visnenovērtētākā komanda un visi klusībā un arī izteikumos netieši norādīja, ka vislabāk pretī dabūtu Atletico. jā, Barca dabūja... jau pirms tam komentāros minēju, ka vissāpīgāk būs tieši tiem, kuri cerēja uz "easy money" Atletico izskatā. protams, dabūju žūksni mīnusu par savu pārdrošo spriedelējumu, taču pēc tam arī gandarījumu, ka neesmu kļūdijies.
ko es ar to visu gribu pateikt? to, ka piekrītu raksta autoram un tam, ka Maurinju nav muļķis un ļoti labi saprot, ka Atletico bez 5 minūtēm iegūtais La Liga tituls, aiz sevis atstājot abus spāņu grandus, nav sakritība vien. ka Atletico viņu laukumā nevar aiziet un tā vienkārši apspēlēt. ka, lai uzvarētru 2 spēļu summā ir jābūt labākam ne tikai fiziski, bet arī, galvenokārt - taktiski.
lai nu kā, esmu par Real un Chelsea finālu! kāpēc? jo man šīs abas komandas patīk vēl kopš tiem laikiem, kad Realā spēlēja Rauls, Karloss, Guti un Morjentess, bet Chelsea spēlēja Dzola, Babajaro, Flo un di Mateo.
par skaistu futbolu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-04-23 12:06, pirms 10 gadiem
Chelsea speles gaita zaudeja ne tikai 4. spēlētājus, bet laukumā nedevās arī 3 pamata spēlētāji (Eto`o, Hazard, un svariga persona Matic). Autoram gribētu oponēt par Mikelu- ok, svarīgu funkciju viņš veica vakar, jo spēlēja kā balsta pussargs. Tomēr viņš nebut nav Chelsea svarīgākais spēlētājs, jo viņš ir aizvietojams un ja arī nebūtu saņēmis dsq, nākamo maču nemaz neaizvadītu. Tad jau jebkurš spēlētājs, kurš aizlāpa robu ir vitāli svarīgs
Pirms spēles liku abu izredzes 50-50, jo Mourinjo zin kā spēlēt uz rezultātu (ATL laukumā tas bija būtiski). Pēc spēles, atgriežoties Londonā, šīs izredzes ir tik pat 50-50. Ok, Chelsea savā laukumā ir lieliska bilance, bet zinot, ka nebūs komandas DF balsts Terijs + Čehs izsists no ierindas...nekādas īpašās priekšrocības neredzu. Un ļoti ticams, ka Chelsea nāksies gūt vismaz 2 vārtus, lai ietu tālāk.
Par pārējo pilnībā pievienojos autoram.

  +2 [+] [-]

, 2014-04-23 12:11, pirms 10 gadiem
Es gan teiktu,ka Atletico izredzes jāvērtē augstāk,jo te visu varētu izšķirt viesos gūtie vārti un Atletico tāda iespēja pastāv!vēl jo vairāk,ja Čehs izlaidīs spēli...

     [+] [-]

, 2014-04-23 12:46, pirms 10 gadiem
Chelsijai nebija Hazarda, Oscara, ka ari zaudeja Cehu, protams vini negribes speles agresivu futbolu jo dabus vel trukties, tads rezultats izbraukuma ir labs, ticiet Mou zinaja ko dara un sava laukuma speles specigak.

  -2 [+] [-]

, 2014-04-23 12:47, pirms 10 gadiem
Drīz vēl dziesmiņu "Slava, Atletico!" te kāds no autoriem sacerēs.

Jo tālāk, jo trakāk

Un tā, ka liela daļa Chelsea ierauga tikai 5 reizes gadā un tad uzmetas par gudrajiem un vēl pasaka "pērn Chelsea bija labāki" (ar Mozesa skriešanu pa flangu un impotenci ne tikai uzbrukumā, bet arī vidējā līnijā pret man tik tuvo Southampton) ir arī viena no galvenajām problēmām.

"minētie divi spāņu supergrandi ir augstākas kvalitātes klubi nekā „Chelsea”"
Real un Barcelona ir kvalitatīvāki klubi par Chelsea? Tā tas bija jāsaprot? Wov!!!
Nu, visu cieņu, bet fckin aizskaroši un lai veicas savu kvalitatīvāko klubu atbalstīšanā.
Taču izvēlies terminus, cienītais raksta autor.
Spēle uzbrukumā varbūt ir kvalitatīvāka (bet pat tā ir tikai viena no spēles sastāvdaļām, jo abiem GRANDIEM nu spēle aizsardzībā pieklibo)... kāds tam sakars ar klubu kā tādu?
Tik pat labi pateikšu, ka viens ņemas visu laiku pa tiesām un otram rezultāti laukumā vispār nerūp, galvenais sapirkt spēlētājus ar sponsoriem un fanu pūļiem azotē, lai kase džinkst...

Un vēl atsaukšanās uz vienu totālā futbola piekritēju.
Nu nav futbols tāds jau sen... nezinu nevienu komandu, ne klubu, ne izlasi, kurai par aizsardzību būtu nospļauties un kura ietu uz "kurš sasit vairāk"
ja gribas redzēt box-to-box, tad hokeju jāiet skatīties

     [+] [-]

, 2014-04-23 12:49, pirms 10 gadiem
Nu ko var izcelt ,kad vinš ir baigais lielpratējs...pret specīgiem klubiem Mo vienmēr spēlē no aizsardzības un kurš, tad nezin no treneriem ,ka Atletiko šogad stiprs_ kā nekad agrāk
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2014-04-23 12:53, pirms 10 gadiem
Protams, vidējais latvietis, kurš futbolā redz tikai griestus vai kāds Valdis Valters uzskatīs, ka futbols aprobežojas tikai ar bumbas kontroli un skaisti izspēlētām sieniņām. Tomēr atcerēsimies, ka šodien neviena komanda nespēlēs atklātu futbolu Madridē pret Atletico. Esmu drošs, ka Chelsea pavisam mierīgi varēja arī uzbrukt un pieturēt bumbu, taču šī brīža modelī varētu būt pārāk daudz plaisu, kas varētu maksāt finālu!

Ja kāds seko līdzi futbolam, tad redzot starting line-up jau paredzēja šādu scenāriju. Mikels (pietam bez spēļu prakses), Lampards un Luizs - trīs no četriem mūsu šīs sezonas DM/CM. Mikels bezmaz vai spēlēja kā trešais CD. Ramires un Viliāns vairāk priekšā, bet abi atstrādāja aizsardzību un negāja dziļā avantūrā. Malējie Ešlijs Kols ( bez formas) un Azpilikveta nedrīkstēja doties uzbrukumā kā tas ir katrā Chelsea spēlē. Tātad vizuāli jau stratēģija un sākumsastāvs lika noprast, ka Londonas vienība spēlēs uz pretuzbrukumiem.

Un atcerēsimies, ka Londonā būs pavisam cita spēle - uzbruks abas komandas. Vienīgi Chelsea būs ļoti nopietnas problēmas ar sastāvu - nav mum šosezon Matičs CL, nebūs Lampards, Mikels. Turklāt nomināli Luizam vajadzēs spēlēt kā CD, jo Terijs ir savainots.

Otrs variants likt Keihilam blakus Ivanoviču, malas atsāt kā pirmajā spēlē un vidū Luizu ar Ramiresu. Sliktākajā gadījumā CM vēl var likt Oskaru.

Lai vai kā, Chelsea šobrīd ir pastarīte starp visām četrām komandām pusfināla stadijā, tāpēc šāda stratēģija pret Spānijas līdervienību bija attaisnojama, bet, kā jau minēju, vidējais latvietis uzskatīs savādāk.

  +2 [+] [-]

, 2014-04-23 12:59, pirms 10 gadiem
Robijs Huds rakstīja: Chelsea nemaz nav citas alternatīvas kā spēlēt aizsardzībā, jo visa komanda un spēlētāji ir uz to tendēta.

Chelsea rindās nav ne uzbrucēju ne uzbrūkošo pussargu.

Varbūt vasarā pārbūvēs komandu, bet maz ticams.
Chelsea rindās nav ne uzbrucēju ne uzbrūkošo pussargu.

Diez gan amizants viedoklis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-04-23 13:26, pirms 10 gadiem
CFC speeleeja taa kaa Mou speelee lielajaas speelees, kpc tas kaadam veel vispaar ir paarsteigums.
Protams, ka bija sagatavojushies iipashi pret Atletico. To arii spaanju kluba speeleetaaji peecspeeles intervijaas noraadiija. Un nebija no vinjiem arii nekaadas zheeloshanaas par speeleeshanu no aizsardziibas, jo vinji pashi arii to tiiri labi pieprot. Kaa arii metodiska sagatavoshanaas pirms speeles pret konkreeto pretinieku ir Mou jau ierasta lieta.
Londonaa droshi vien buus liidziiga bakstishanaas, jautaajums vai CFC apzinaati centisies novest speli lidz 11m seerijai, jo ielaizhot vaartus maajaas, buus jaaguust 2, lai tiktu taalaak, bet aizsargaaties arii Atleti prot.

  -1 [+] [-]

, 2014-04-23 14:12, pirms 10 gadiem
mazliet par citu, tomer shi topika kontekstaa interesanti:
Mourinho's Madrid return shows why he was never...

  -1 [+] [-]

, 2014-04-23 15:05, pirms 10 gadiem
Visu ko vinjsh jebkad ir vinneejis, Mourinho ir vinnejis ar shitaadu antifutbolu. Special One my arse...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-04-23 17:43, pirms 10 gadiem
Autoram cepums par rakstu - beidzot bija interesanti palasīt autora viedokli par spēli nevis kārtējos copy/paste/google translate rakstus ar plikiem rezultātiem..

Tā turpināt!!

  +1 [+] [-]

, 2014-04-23 20:11, pirms 10 gadiem
Chelsea majas spele loti labi, bus tapat ka pret PSG uzvara ar 1-0 vai 2-0!! CHELSEa!

  +1 [+] [-]

, 2014-04-24 09:16, pirms 10 gadiem
Normāli, ka pirmajā spēlē CHELSEA taustās un uzlaiž 9 aizsargājošā tipa spēlētājus pamatsastāvā (bez Willaina un Torresa) + nav nekāds brīnums, ka Chelsea spēlē no aizsardzības, jo no pēdējām 4 komandām ir vienīgā izteiktā aizsardzības tipa.
Sastāva izvēle ir saprotama arī tāpēc, ka (man liekas) tikai Willains pamatsastāvā pirms 2 gadiem neizcīnīja ČL kausu.
Un totāla muļķības būtu teikt, ka Mourinjo baidītos no Atletiko, nospēlēja taktiski izcili un Atletiko negūstot vārtus pašlaik ir uz pakaļas.
Man liekas vienīgais, kas Chelsea var iegāzt ir vārtsarga zaudējums, pārējais ir sīkums.

     [+] [-]

, 2014-04-24 10:35, pirms 10 gadiem
Morinjo lika Atletico spēlēt ar pirmo numuru, tas viņiem nepadevās, rezultāts - Chelsea ved uz mājām ļoti svarīgo 0-0