Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Mourinju taktikas šedevrs

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Mourinju taktikas šedevrs
Žozē Mourinju
Foto: AFP/Scanpix

Mēdz teikt, ka uzvar komanda, bet zaudē treneris. Otrdienas vakarā Milānā uzvarēja treneris. Žozē Mourinju kārtējo reizi apliecināja sevi kā ģeniālu taktiķi un apspēlēja pašreizējos Spānijas un Eiropas čempionus ''Barcelona''.

Žozē Mourinju sevi dēvē par ''īpašo''. Lai kā tas daudziem nepatiktu, tā ir. Daudzi viņu apbrīno, daudzi ienīst, bet vienaldzīgu gandrīz nav. Portugālis pelnīti tiek saukts par taktikas ģēniju. Trešdienas vakarā tam bija kārtējais pierādījums. Savulaik ar pēc sastāva viduvēju ''Porto'' Čempionu līgu uzvarējušais treneris uz ''Inter'' tika uzaicināts tieši tāpēc, kāpēc dažus gadus atpakaļ uz Londonu – lai atvestu Čempionu līgas trofeju. Vai atvedīs, rādīs laiks, bet trešdienas vakarā tika sperti kārtējie soļi mērķa īstenošanā.

Ko darīt ar ''Barcelona''? Kā spēlēt pret Eiropas čempioniem? Pagaidām atbildi uz šo jautājumu ar retiem izņēmumiem nav spējusi atrast lielākā daļa treneru. Mourinju bija plāns, un bija izpildītāji, atlika to visu salikt kopā. Jau mačos pret ''Chelsea'' varēja novērot Mourinju taktikas attaisnošanos par visiem 100%. Liels pluss portugālim bija tas, ka viņš pavisam nesen trenēja ''Chelsea''. Arī ''Barcelona'' viņš ir trenējis, taču ne kā galvenais. 90. gadu otrajā pusē trenera arodu Mourinju mācījās pie nelaiķa Bobija Robsona un, starp citu, toreiz trenēja pašreizējo ''Barca'' treneri Pepu Gvardiolu, bet ne par to šoreiz stāsts...

Tātad, ko Mourinju bija izdomājis? Taktiskā shēma faktiski bija tāda pati kā pret ''Chelsea'', ar vienu būtisku papildinājumu. Pasaules labākā futbolista Lionela Mesi segšana tika uzticēta pieredzējušajam Havjēram Zaneti. Mesi bieži vien tika segts ar double team, un tas darbojās. ''Inter'' spēlēja korekti, nesitot argentīnietim pa kājām. Zaneti skriešana pakaļ Mesi atstāja brīvu ''Inter'' aizsardzības kreiso malu, kur iespēju robežās atpakaļ no uzbrukuma pieslēdzās Gorans Pandevs.

''Inter'' bija jāgūst vārti pirmajai, taču tas nenotika Djēgo Milito tizluma dēļ. ''Barcelona'' vārti 19. minūtē bija nekas vairāk kā nejaušība, kas gan vajadzīgo efektu spāņiem nedeva. ''Inter'' loģiski atspēlējās 30. minūtē, kad Milito neapjuka soda laukumā un izmantoja rupju viesu centru aizsargu kļūdu, atstājot brīvu Vesliju Snaideru. 1:1 ''Inter'' nepatika, neapmierināja un to varēja redzēt pēc tā kā komanda noskaņojās otrajam puslaikam. Kamēr ''Barcelona'' turpināja apspriedi ģērbtuvēs, ''Inter'' futbolisti jau bija laukumā.

Mourinju otrajam puslaikam bija saplānojis starta triecienplānu, kas deva rezultātu ar ātru Maikona golu. ''Barcelona'' beidzot ''pamodās''. Mesi pirmo sitienu pa ''Inter'' vārtiem izdarīja tikai 52. minūtē! Nevarētu teikt, ka viņš pirms tam īpaši rāvās uz vārtiem, taču no otras puses - viņam to neļāva darīt. Neļāva perfekti izvēlēta taktika, kuru ''Inter'' futbolisti atstrādāja kā pēc notīm. Bet bez Mesi slavenajiem izrāvieniem čempioniem pietrūka asuma. Žulio Sēzars glāba un darīja vairākas reizes. ''Barcelona'' daudz kontrolēja bumbu, Čavi diriģēja vidējo līniju, taču tā nebija tā komanda, kas ceturtdaļfinālā ''iznīcināja'' ''Arsenal''. Un nebija tikai viena iemesla dēļ - ''Inter'' to nepieļāva.

''Inter'' neiztika bez veiksmes palīdzības – trešie vārti Milito izpildījumā nebija jāskaita, jo tika gūti pēc aizmugures, taču izspēle bija lieliska, Itālijas čempioni saraustīja spāņu aizsardzību tipiskā ''Barcelona'' stilā – ar īsām piespēlēm. Tāds uzbrukums pats par sevi bija pelnījis rezultatīvu noslēgumu. Līnijtiesneša kļūda to pieļāva.

Viss tālāk notiekošais bija paredzams un bez pārsteigumiem. ''Inter'' futbolistiem nebija nepieciešama atsevišķa sapulce – katrs zināja, kur viņam jābūt un kas jādara. Spēlēšana ar otro numuru, šoreiz apzināti, nesagādāja ''Inter'' nekādas problēmas. ''Barcelona'' brīžiem bija apjukusi, gandrīz nekas neizdevās... Aizsarga Maksvela aizbīdīšana no aizsardzības uzbrukumā Zlatana Ibrahimoviča vietā, šķiet, ne tikai šo rindu autoram nebija saprotama. ''Inter'' guva pelnītu uzvaru, kurā vislielākie nopelni ir trenerim. Mēdz teikt, ka uzvara komanda, bet zaudē treneris. Šodien uzvarēja treneris.

P.S. Kopš 1992./1993. gada sezonas, kad Čempionu līga nomainīja līdzšinējo Čempionu kausu, nevienai komandai nav izdevies aizstāvēt titulu. Atbildes spēle Barselonā 28. aprīlī. Tad arī, iespējams, uzzināsim atbildi uz to, vai šī tradīcija tiks turpināta.

1 2 39 komentāri

  +6 [+] [-]

, 2010-04-21 00:08, pirms 14 gadiem
par Inter!
Slēpts komentārs: Modritis

  +4 [+] [-]

, 2010-04-21 00:13, pirms 14 gadiem
ļoti vājš raksts!

  +5 [+] [-]

, 2010-04-21 00:14, pirms 14 gadiem
basiiiccc rakstīja: par Inter!
Pilniigi piekriitu.

 +16 [+] [-]

, 2010-04-21 00:18, pirms 14 gadiem
Kas ir Milito tizlums? Tādus vārdus var lietot krogā pie alus kausa, kaut vai te, komentāros, bet ne jau rakstā.

  +4 [+] [-]

, 2010-04-21 00:19, pirms 14 gadiem
Bisk tendenciozs raksts, Inter super bet barca nulles.

Bet nu labi SC autori jau tie gudrakie

  +1 [+] [-]

, 2010-04-21 00:26, pirms 14 gadiem
Tad jau man tomeer vieniigajam nelikaas,ka bija aizmugure treshajos vaartos.. Tik iisti nesaprotu,kaa to vareeja neredzeet liinijtiesnesis..
Modriit, sitiens par kaajaam bija,taatad nebija simulaacija. Nu bet katraa zinjaa pendele tur arii nebija!
Ja godiigi,tad taada sajuuta,ka rakstu ir rakstiijis maigi sakot neprofesionaalis. ''Milito tizluma deel'' vien ir pamatiiga peerle..
p.s. čavi ir xavi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-04-21 00:32, pirms 14 gadiem
Hellrevenger rakstīja: Modriit, sitiens par kaajaam bija,taatad nebija simulaacija.
p.s. čavi ir xavi?
Sitiens pa kājām neizslēdz to, ka var nosimulēt. Cita lieta, vai Alveša tēlojums bija dzeltenās kartītes vērts. Manuprāt, nebija.
Un, jā, Xavi ir Čavi, nav ko brīnīties.

  +1 [+] [-]

, 2010-04-21 00:34, pirms 14 gadiem
Hellrevenger rakstīja: Tad jau man tomeer vieniigajam nelikaas,ka bija aizmugure treshajos vaartos.. Tik iisti nesaprotu,kaa to vareeja neredzeet liinijtiesnesis..
Modriit, sitiens par kaajaam bija,taatad nebija simulaacija. Nu bet katraa zinjaa pendele tur arii nebija!
Ja godiigi,tad taada sajuuta,ka rakstu ir rakstiijis maigi sakot neprofesionaalis. ''Milito tizluma deel'' vien ir pamatiiga peerle..
p.s. čavi ir xavi?
Vecais es negribu strideties,bet apskaties atkartojumu,bez emocija,vnk apsedies un apskaties ,tu redzesi ka nebija tur sitiena,es sakuma ar domaju ka ir,bet kad redzeju atkartojumu no cita skata punkta ta tur labi redz ka nav sitiena pa kajam!!!
Bet par raksta autoru pilnigi piekritu!!!
Slēpts komentārs: Hellrevenger

  +1 [+] [-]

, 2010-04-21 00:35, pirms 14 gadiem
Spēli redzēju - kā neitrāls līdzjutējs piekritīšu rakstam par 100%. Teju ideāli nospēlēta spēle Inter izpildījumā! Real ar savu zvaigžņu plejādi neko nespēja pret Barsas aizsardzību, Inter ar vairākām teicamām kombinācijām ierādīja, kā to uzlauzt. Turklāt atcerēsimies, ka Inter ne tuvu nav labākajā formā dotajā brīdī

  -1 [+] [-]

, 2010-04-21 00:37, pirms 14 gadiem
Modritis rakstīja: Vecais es negribu strideties,bet apskaties atkartojumu,bez emocija,vnk apsedies un apskaties ,tu redzesi ka nebija tur sitiena,es sakuma ar domaju ka ir,bet kad redzeju atkartojumu no cita skata punkta ta tur labi redz ka nav sitiena pa kajam!!!
Bet par raksta autoru pilnigi piekritu!!!
Ok,es arii par to epizodi nestriideeshos,jo taa taa pat neko iipashi neietekmeeja! Bet tas ,ka treshajaa golaaa bija aizmugure, par to gan esmu diezgan drosh.

     [+] [-]

, 2010-04-21 00:42, pirms 14 gadiem
Hellrevenger rakstīja: Ok,es arii par to epizodi nestriideeshos,jo taa taa pat neko iipashi neietekmeeja! Bet tas ,ka treshajaa golaaa bija aizmugure, par to gan esmu diezgan drosh.
Tur es tev piekritu,stridiga situacija,maz vinu radija lai varetu ta konkreti pateikt bija vai nee!

     [+] [-]

, 2010-04-21 00:45, pirms 14 gadiem
Hellrevenger rakstīja: Tad es nesaprotu peec kuriem sunja murgiem no vaarda Xavi sanaak Čavi? Es veel saprastu Ksavi,bet nu Čavi...Ja taa tulko ,tad kaa tulkotu vaardu Xena.? čena?
Neesi iedomājies, ka daudzās valodās x izruna var atšķirties? Tāpat kā, piemēram, "ch".
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-04-21 01:45, pirms 14 gadiem
nekāds tur Maurinju taktikas šedevrs nebija. visi pirms katra Inter nozīmīga mača tik min un min, ko darīs Maurinju, ko izdomās tagad. beigu beigās viņš iziet ar visparastāko taktiku, kuru izmantojis vienmēr un visi ir šokā, jo gaidīja kaut ko kosmisku, kā 8-1-1-1 vai 11. Maurinju ir lielisks taktiķis, bet šodien viņš to izrādīja nevis liekot spēlētājus laukumā, bet gan tajās 15 minūtēs starp pirmo un otro puslaiku, kurās viņš arī izšķīra mača likteni.

  -2 [+] [-]

, 2010-04-21 02:18, pirms 14 gadiem
Nu nu, nevajag jau nu pārspīlēt ar to taktikas šedevru. Pietiktu tikai ar vienu epizodi ar citādāku noslēgumu un šāda raksta nepieciešamība nevienam pat prātā nenāktu. Barselona epizodiski nospēlēja pārāk vāji aizsardzībā un tas, manuprāt arī bija galvenais zaudējuma iemesls. Un noslēgumā - ņemot vērā cik daudz momentu bija abām komandām un cik bieži komentētājam nācās piesaukt Cēzaru, vairāk var runāt par veiksmi, kas tikpat labi varēja pagriezties uz otru pusi.
P.S. Kā var būt lieliska izspēle, kas notiek aizmugurē? Tā jau tad var teikt par simtiem ideālu piespēļu vai sazinko vēl, kas ir izdarītas spēlētājama aizmugures stāvoklī... Muļķīgs salīdzinājums, bet tas ir tas pats, kas jūsmot par gūtiem vārtiem pēc svilpes.

     [+] [-]

, 2010-04-21 06:55, pirms 14 gadiem
biju gaidiijis ka uzrakstiis ko gudraaku bet pa lielam katrs kas redzeeja speeli vareetu kaut ko shaadu uzskreceleet... Macha analiizi Toljiks vareetu kaadreiz uzmest ...

     [+] [-]

, 2010-04-21 08:22, pirms 14 gadiem
taktiskais shedevrs?
driizaak jau Peps nedaudz paarreekjinaajaas, Messi liekot dreifeet starp intera balsta pussargiem un centra aizsargiem (nedod mieru vinjam 2:6).
autora zinaashanai - Maksvels nespeeleeja Ibras vietaa, bet kaa maleejais uzbruceejs, centra uzbruceeja vietu beigaas ienjeema Pikee... un nospeeleeja pat labaak nekaa zviedru buratiino.
taktiskais shedevrs the special one buus vajadziigs peec nedeeljas. ja speelees kaa peedeejaas 15 minuutes, visaadi var gadiities.

  +1 [+] [-]

, 2010-04-21 09:15, pirms 14 gadiem
daži laikam neatšķir "blogus" no "rakstiem" un perās bezjēgā.

     [+] [-]

, 2010-04-21 09:33, pirms 14 gadiem
''Inter'' bija jāgūst vārti pirmajai, taču tas nenotika Djēgo Milito tizluma dēļ. ''Barcelona'' vārti 19. minūtē bija nekas vairāk kā nejaušība, kas gan vajadzīgo efektu spāņiem nedeva. ''Inter'' loģiski atspēlējās 30. minūtē

Tāds teksts! Pārrēkties var puikiņ, aizej pamācies pie savas skolotājas, kā jāraksta

     [+] [-]

, 2010-04-21 09:43, pirms 14 gadiem
bebrupuika rakstīja: ''Inter'' bija jāgūst vārti pirmajai, taču tas nenotika Djēgo Milito tizluma dēļ. ''Barcelona'' vārti 19. minūtē bija nekas vairāk kā nejaušība, kas gan vajadzīgo efektu spāņiem nedeva. ''Inter'' loģiski atspēlējās 30. minūtē

Tāds teksts! Pārrēkties var puikiņ, aizej pamācies pie savas skolotājas, kā jāraksta
Berjozam jau patstāvīgi rakstos ir kļūdas, kuras netiek labotas.

  -1 [+] [-]

, 2010-04-21 09:46, pirms 14 gadiem
bebrupuika rakstīja: ''Inter'' bija jāgūst vārti pirmajai, taču tas nenotika Djēgo Milito tizluma dēļ. ''Barcelona'' vārti 19. minūtē bija nekas vairāk kā nejaušība, kas gan vajadzīgo efektu spāņiem nedeva. ''Inter'' loģiski atspēlējās 30. minūtē

Tāds teksts! Pārrēkties var puikiņ, aizej pamācies pie savas skolotājas, kā jāraksta
nedomāju, ka šis ir vārds vietā. sūtīt kādu pie skolotājas mācīties rakstīt, kādu, kas raksta SC.com, ir absurds. tas ir blogs, tas nav raksts par kuru rauj piķi. vari pastaigāt pa visādām blogu vietnēm un draugiem un paskatīties kā cilvēki raksta blogus. Tu izbrīnīsies cik daudzi Tev būs jāsūta pie skolotājiem...

     [+] [-]

, 2010-04-21 10:52, pirms 14 gadiem
autor, kaads seit visam sakars ar 3dienas vakaru???

     [+] [-]

, 2010-04-21 11:56, pirms 14 gadiem
Nu Barselona vakardien tiešām izskatījās vāji. Saspēle notiek Inter laukuma pusē, bet, kā pietuvojas tuvāk soda laukumam - viss, tur ir mūris! Kustīgs 8 spēlētāju mūris. Kad pie bumbas tiek Messi, 2 citreiz 3 spēlētāji jau ir klāt. Jā, Barselonai bijai iespējas, bet gaužām maz un vispār Barselona izskatījās diezgan komiski, kad daudzi spēlētāji, kad beidzot bija tikuši Inter soda laukumā vienkārši apjuka. Arī aizsardzība daudz kļūdījās, divi vārti zaudēti Alvesa dēļ. Tie, kuri saka, ka Inter nebija nekāda spoža taktika un viss īstenībā bija vienkārši. Varbūt padomājiet par to kāpēc pēkšņi komanda, kura var iesist 4 vārtus Arsenal dominējot laukumā pēkšņi var iesist tikai 1, spējot vien saspēlēties pretinieku komandas laukuma pusē ?

     [+] [-]

, 2010-04-21 12:38, pirms 14 gadiem
Piedodiet atvainojiet, bet man tiešām liekas, ka šis ir tukšs un neargumentēts raksts..

     [+] [-]

, 2010-04-21 12:48, pirms 14 gadiem
Raksts tendenciozs, bet katrā gadījumā prieks par Inter. Barca nekad nav patikusi. Messi bija pavisam nemanāms.

     [+] [-]

, 2010-04-21 13:12, pirms 14 gadiem
Perfekti nostrādāts!

     [+] [-]

, 2010-04-21 13:14, pirms 14 gadiem
Inter uzvarēja pelnīti un neviss tāpēc ka Mourinjo baigo taktiku izdomāja, bet Barca bija pārāk lēna. Vai lielais spēļi grafiks, vai brauciens ar autobusu, bet kaut kas ar fizisko nebija kārtībā. Aizsardzība lēna un tas arī atspoguļojās uzbrukumā. Messi nav noturējuši arī trīs pretspēlētāji, bet lai tas notiktu Messi ir jābūt veiklākam par viņiem un vakar tāds nebija. Līdz ar ko nosegt viņu bija daudz vienkāršāk.
Nedēļa laika atkopties un galvenais tieši fiziskajā ziņā, jo Barca izskatās nogurusi...

     [+] [-]

, 2010-04-21 13:16, pirms 14 gadiem
mazais esporta lietotājs rakstīja: 'Inter'' bija jāgūst vārti pirmajai, taču tas nenotika Djēgo Milito tizluma dēļ. Kā kaut ko tādu vispār var uzrakstīt "sporta žurnālists"?
Tizls varbūt ir bloga autors futbola laukumā, bet nevis profesionāls spēlētājs. Tā vienkārši bija neveiksmīga epizode.
tad tu neesi lasījis Matuļa rakstus, tur teksti ir līdzīgi un neliekas nekas traks!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 39 komentāri