Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Pirmā lielā uzvara beidzot atvērusi PSG durvis uz pasaules eliti

Agris Suveizda

Pirmā lielā uzvara beidzot atvērusi PSG durvis uz pasaules eliti
Davids Luizs
Foto: SIPA/Scanpix

Kopš krīzē esošajā Francijas futbola flagmanī PSG parādījās Kataras nauda, apritējuši jau vairāk nekā trīsarpus gadi. Parīzes grands, kas vēl pirms arābu naudas bija starp populārākajiem klubiem valstī, triumfēja pēdējos divos Francijas čempionātos, taču tieši Londonas "Chelsea" barjeras pārvarēšanu var uzskatīt par līdz šim lielāko panākumu Kataras ērā. Proti, šī ir pirmā reize, kad PSG izsitusi tiešām pasaules klases līmeņa komandu. Pat neskatoties uz to, ka nevienā no abām spēlēm parīzieši nemaz neuzvarēja.

Simboliski, ka PSG ceturtdaļfinālā iekļuva izbraukuma vārtu dēļ – 1:1 Parīzē un 2:2 Londonā. Tieši mazāk gūtie vārti izbraukumā izrādījās liktenīgi pēdējās trīs sezonās jeb visās sezonās kopš īpašnieku maiņas. Pirmajā gadā PSG izstājās Eiropas līgas grupu turnīrā – parīziešiem un "Salzburg" bija pa desmit punktiem, taču PSG bija sliktāka savstarpējo spēļu bilance (3:1, 0:2). 2013. gadā PSG Čempionu līgas 1/4 finālā zaudēja "Barcelona" (2:2, 1:1), bet pirms gada Francijas spēcīgākajam klubam 1/4 finālā kāju priekšā aizlika…Londonas "Chelsea" (3:1, 0:2).

Nepilnu trīs sezonu laikā Čempionu līgā parīzieši vairāk vai mazāk pārliecinoši tikuši galā ar tādām komandām kā "Porto", Lēverkūzenes "Bayer", "Valencia", "Olympiakos", "Ajax" un "Benfica", taču līdz šim bija zaudējuši visos dueļos ar elites klubiem. Bez jau diviem pieminētajiem gadījumiem šosezon PSG grupā atkal tikās ar "Barcelona" – mājās uzvara ar 3:2, izbraukumā neveiksme ar 1:3 un otrā vieta apakšgrupā.

Visos trīs piegājienos PSG ar pretiniekiem spēlēja kā līdzīgs ar līdzīgu un pietrūka tikai pavisam nedaudz. Trīs skaisti zaudējumi, un tieši šī mazumiņa līdz šim bija trūcis, lai iekļūtu elitē. Lai gan varbūt arī šīs nakts panākumu daudzi joprojām uzskatīs tikai kā varonību un savā ziņā veiksmi, nevis meistarības apliecinājumu. Galu galā – arī pati "Chelsea" nebija starp četrām galvenajām trofejas pretendentēm, un pēdējos gados angļu klubi uz Eiropas skatuves saņem vienu pļauku pēc otras.

Pirms izslēgšanas spēļu sākuma daudzi, franču žurnālistus ieskaitot, "Chelsea" uzskatīja par izteiktu pāra favorīti. Ņemot vērā PSG sastāva problēmas un nestabilo sniegumu vietējos turnīros, tas bija saprotami. Taču joprojām nedaudz dīvaini šķiet tas, cik salīdzinoši neliels parīziešiem ir mediju un fanu spiediens.

PSG trīsarpus gadu laikā spēlētāju iegādē iztērējusi 442,5 miljonus eiro, kopumā darījumu tirgū zaudējot gandrīz 400 miljonus. Tas ir pārliecinoši lielākais rādītājs pasaules tirgū šajā laika periodā, un transfēru investīcijas ir gandrīz tikpat iespaidīgas kā savulaik pirmajos gados Mančestras "City". PSG algas ir vienas no lielākajām pasaulē - 2012./13.g. sezonā tās bija 219,6 miljoni, kamēr "Chelsea" iepriekšējā sezonā tērēja 241,1 miljonu. Un kluba ienākumu budžets ir piektais lielākais pasaulē – 474,2 miljoni eiro, tostarp gandrīz 90 miljonus lielāks nekā "Chelsea". Finansiālajā ziņā PSG jau tagad ir superklubs, taču pat Francijā no tā vēl īsti neprasa gāzt kalnus Čempionu līgā, apzinoties, ka vadošo klubu atrāviens tomēr ir pārāk iespaidīgs.

Ja Eiropā no PSG brīnumus vēl negaida un iekļūšana pusfinālā būs teicams panākums, pavisam cita līmeņa spiediens, protams, ir Francijas čempionātā, kur jebkura vieta, izņemot pirmo, būs katastrofa. Neskatoties uz krietni, krietni lielāku rocību nekā citiem klubiem, PSG šajā sezonā vēl ne reizi (!) pēc kārtas beigām nav bijusi līgas vadībā. To var skaidrot ar četriem iemesliem. Pirmkārt, pašas PSG snieguma nestabilitāte, ko lielā mērā ietekmējis uzbrukuma līdera Zlatana Ibrahimoviča ievērojamais regress. Otrkārt, joprojām pastāv motivācijas problēmas izbraukuma mačos, kur zaudēts ļoti daudz punktu (5 uzvaras, 7 neizšķirti, 2 zaudējumi). Savas labākās spēles PSG nu jau tradicionāli aizvada Čempionu līgā, tiekoties ar grandiem.

Treškārt, Lionas jaunās paaudzes neticamā atdzimšana un Marselo Bjelsas kļūšana par Marseļas galveno treneri. Argentīnietis gan pēdējā laikā izpelnās milzu kritiku. Un, ceturtkārt, ārkārtīgi atšķirīgais spēļu skaits. Liona un Marseļa ir izkritušas no visām kausa izcīņām, kamēr PSG turpina cīņu visās četrās frontēs. Jau šobrīd PSG ir aizvadījusi 44 spēles, bet Liona un Marseļa – attiecīgi tikai 35 un 30. Līdz sezonas beigām Lionai un Marseļai atlikušas vien desmit spēles, savukārt Parīzei – no 14 līdz 18. Turklāt vairumam no tām jau būs izšķirošs raksturs, kas varētu apgrūtināt sastāva rotēšanu.


Avots: deloitte.com


Avots: transfermarkt.de

  +5 [+] [-]

, 2015-03-12 08:48, pirms 9 gadiem
Nu ja taa skataas, tad pedejos 2 gadus PSG jau speleja gan pret Barcu, gan Chelsiku neizskirti 2 spelu summa, bet sii ir pirmaa reize, kad izbraukumu vartu likums palidz PSG.

  +2 [+] [-]

, 2015-03-12 08:52, pirms 9 gadiem
Viens no lieliskās FRA 98 komandas - Profesors - var būt izšķirošais puzles gabaliņš
Redzēsim jau drīz jau 1/4

  +4 [+] [-]

, 2015-03-12 08:54, pirms 9 gadiem
Var jau būt. Galvenais faktors visdrīzāk ir treneris, jo nauda nespēlē, spēlē cilvēki.

  -1 [+] [-]

, 2015-03-12 10:11, pirms 9 gadiem
Urrrāāaaaa PSG !

  -1 [+] [-]

, 2015-03-12 10:58, pirms 9 gadiem
Yesss yes!!!! Mazakuma nokapaja!! beidzot solojam uz prieksu!

  +2 [+] [-]

, 2015-03-12 17:15, pirms 9 gadiem
Veratti ļoti labs. Vispār vidus labi nospēlēja, pat pret Cļenskijas krutajiem džekiem.