Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Eiropas futbola lielā svētdiena

Rolands Eliņš

Eiropas futbola lielā svētdiena
Zlatans Ibrahimovičs, Krištianu Ronaldu un Roberts Levandovskis ir tikai dažas no futbola zvaigznēm, kuras šodien izies laukumā
Foto: J.E.E./SIPA/AP/AFP/Scanpix

Pavirzās, pavirzās, sporta karalis nāk! Eiropas futbola līgu kalendāru sastādītāji parūpējušies, ka visādi citādi ierastā oktobra svētdiena šodien pārvērtusies nelielos svētkos futbola līdzjutējiem - dienas gaitā tiks aizvadīti Madrides, Liverpūles un Maskavas lielie derbiji, savstarpējās attiecības skaidros arī Francijas, Vācijas, Nīderlandes, Grieķijas un Anglijas čempionātu favorīti, turklāt neiztiks arī bez Latvijas futbolistu klātbūtnes.

Cauņa Maskavas derbijā un Kurakins pret "Celtic"

Aleksandrs Cauņa Maskavas CSKA pamatsastāvā Krievijas Premjerlīgā šosezon vēl nav devies ne reizi, un diez vai tas notiks principiālajā derbijā pret Maskavas "Dinamo", bet iziešana uz maiņu gan ir iespējama. CSKA pagaidām ir Krievijas līgas līdere ar piecu punktu atrāvienu pār tuvāko konkurenti "Zenit", turklāt var lepoties ar spēli rezervē. Savukārt "Dinamo" lielākie panākumi meklējumi PSRS laikā, kad tā 11 reizes kļuva par čempioni, bet kopš Krievijas Federācijas izveidošanās tā "tikai" piecas reizes iekļuvusi trijniekā un arī šobrīd ir necilajā astotajā vietā, tiesa, ar uzvaru šodien var iekļūt labāko sešiniekā.

Maskavas derbija sākums 13:30, bet stundu vēlāk Antons Kurakins, visticamāk, būs "Hamilton" sākumsastāvā Skotijas līgas mačā pret slaveno Glāzgovas "Celtic". 25 gadus vecais Kurakins karjeras sākumā bija "Celtic" jaunatnes sistēmā, taču līdz lielajai komandai viņam izsisties neizdevās. Tagad, pēc vairākiem "Ventspilī" pavadītiem gadiem, viņš ir frontes pretējā pusē un cīnīsies pret 46-kārtējo Skotijas čempioni un 1967. gada UEFA Eiropas kausa ieguvēju.

TIesa, "Celtic" jau vairākus gadus vairs nav Eiropas elitē un arī Skotijā pagaidām ir tikai otrā, taču ar uzvaru šodien var pietuvoties līderei "Aberdeen" līdz tikai viena punkta atstatumam. Savukārt Kurakina "Hamilton" pagaidām ir ceturtajā vietā, bet uzvara pār "Celtic" ļautu pacelties uz trešo vietu kopvērtējumā. Šie divi svarīgie mači Krievijā un Skotijā būs hronoloģiski pirmie šajā svētdienā, bet pēc tam uz futbola skatuves kāps jau citas svaru kategorijas pārstāves...

Lielā svētdiena jeb ceturtais oktobris Eiropas futbola līgās

LīgaKomandasSākums
Krievijas PremjerlīgaDinamo Moscow - CSKA13:30
Skotijas PremjerlīgaHamilton Academical - Celtic14:30
Anglijas PremjerlīgaEverton-Liverpool15:30
Nīderlandes "Eredivisie"Ajax-PSV Eindhoven15:30
Anglijas PremjerlīgaArsenal-Man United18:00
Vācijas BundeslīgaBayern - Borussia Dortmund18:30
Grieķijas SuperlīgaPAOK-Olympiacos20:30
Spānijas "La Liga"Atletico- Real Madrid21:30
Itālijas A SērijaMilan-Napoli21:45
Francijas "Ligue 1"PSG- Marseille22:00

Liverpūles derbijs un "Arsenal" pret Mančestras "United"

Anglijas Premjerlīgas astotās kārtas kulminācija tiks sasniegta šodien, kad divu augstākās raudzes cīņu ievadā uzmanība tiks pievērsta Liverpūles derbijam. Nesamierināmo pilsētas komandu sāncensības pirmssākumi meklējami vairāk nekā pirms 100 gadiem, kad kluba īpašnieku savstarpējo nesaskaņu rezultātā Liverpūlē dzima uzreiz divas komandas, kurām viena no sezonas galvenajām misijām ir uzvara derbijā. Kaujinieciskākā derbija statusu apliecina arī statistika, jo "Everton" un "Liverpool" savstarpējos mačos Premjerlīgā galvenajiem tiesnešiem nācies visbiežāk atrast kabatā sarkanas krāsas kartiņas. Līdzjutēji kārtējo reizi cer sagaidīt laukumā bezkompromisa emocionālu spēli, kurā dominēs aizraujošs futbols, kura pamatā tomēr būs emocijas un negaidīti pavērsieni.

Tomēr abu komandu galvenajiem treneriem šis mačs, galvenokārt, nozīmēs cīņu par kārtējiem svarīgiem punktiem izvirzīto mērķu sasniegšanā. Šajā ziņā lielākais slogs gulstas uz viesu galveno treneri Brendanu Rodžersu, kura vadītā "Liverpool" visnotaļ neveiksmīgi sākusi sezonu, un arvien reālākas kļūst baumas par iespējamu speciālista atlaišanu. Viesiem šodien nespēs palīdzību sniegt kapteinis Džordans Hendersons, kā arī Dejans Lovrens un Roberto Firmino, savukārt Kristiana Bentekes dalība cīņā tiks izvērtēta pirms spēles. Līdz ar to skatītājiem visticamāk būs liegta iespēja vienlaikus darbībā novērtēt beļģu uzbrucēju divkauju, jo "Everton" sākumsastāvā noteikti vieta atradīsies rezultatīvajam uzbrucējam Romelu Lukaku. Toties Roberto Martinesam joprojām nāksies iztikt bez Leitona Beinsa, Stīvena Pīnāra, Toma Kleverlija un Tonija Hiberta. Šobrīd turnīra tabulā "Everton" par vienu punktu apsteidz principiālos pilsētas pretiniekus, bet "Goodison Park" tribīnes liks mājiniekiem pārsvaru audzēt.

Luisa van Gāla vadītā komanda iepriekšējā kārtā kļuva par turnīra līdervienību, tomēr nopietnākās raudzes pārbaudījumi, vismaz pretinieku laukumā, "Manchester United" vēl nav bijuši. Šovakar mančestrieši viesosies pie Arsēna Vengera trenētās "Arsenal", kura turnīra tabulā atpaliek tikai par vienas uzvaras tiesu. Abi speciālisti pirms mača nekautrējās izteikt komplimentus viens otram, bet saprotams, ka laukumā spēlētājus sūtīs tikai ar vienu mērķi - uzvarēt. Presē milzīga uzmanība tika pievērsta franču uzbrucējam un mančestriešu uzlēcošajai zvaigznei Antonijam Marsiālam, kuru esot lencis arī tautietis Vengers. "Arsenal" vadītājs ierasti atzinīgi izteicās par uzbrucēju, kurš, visticamāk, uzsāks spēli viesu sākumsastāvā.

Pēc ārkārtīgi neveiksmīgi uzsāktā Čempionu līgas grupu turnīra, lielgabalniekiem būs vitāli svarīgi atgriezt ticību sev un līdzjutējiem. Un kā gan labāk to paveikt, ja ne pārspējot "Manchester United" savā laukumā, reabilitējoties par neveiksmīgo maču iepriekšējā sezonā. Vengeram gan nācies saskarties ar vairākām problēmām sastāva izvēlē, jo Lorāns Koscelnijs, Mikels Arteta un Matjē Flaminī palīdzēt biedriem nespēs, tāpat kā Džeks Vilšīrs un Denijs Velbeks, kuri ārstu uzraudzībā atradās jau iepriekš. Van Gāls, papildus iegūtajām problēmām paliekot bez kreisās malas aizsarga Lūka Šo, acīmredzot nevarēs rēķināties arī ar Markosa Roho un Andera Ereras palīdzību spēlē. Tas nozīmē, ka ir liela varbūtība, ka Mateo Darmians atkal ieņems Šo pozīciju laukumā, bet labajā malā aizsardzībai palīdzēs Antonio Valensija. Katrā ziņā uzmanība jāpievērš faktam, ka abās komandās pastāv ievērojami robi aizsardzībā.

Vācijas "Der Klassiker", vietējo milžu sadursmes Nīderlandē un Grieķijā

Lai arī abu klubu sāncensības vēsturei nav tik dziļu sakņu kā citu Eiropas valstu lielāko klubu starpā, Minhenes "Bayern" un Dortmundes "Borussia" mači īpašu reklāmu neprasa - galu galā, abas savā starpā sadalījušas pēdējos sešus Bundeslīgas titulus. Šī "Der Klassiker" reize gan būs īpaša, jo "Borussia" dueli pret Minheni pirmoreiz pēc ilgāka laika aizvadīs bez Jirgena Klopa priekšgalā, taču arī viņa pēctecis Tomass Tuhels sezonas sākumā aizvedis komandu līdz atzīstamam sniegumam un vicelīderes godam. Pēdējās divās spēlēs gan "tikai" neizšķirti, kas ļāvis atrauties pagaidām ne punkta ne zaudējušajai "Bayern".

"Bayern" jau atkal mokās ar savainojumiem, taču tas nav traucējis pēc neveiksmes Vācijas Superkausā gūt desmit uzvaras pēc kārtas. Gan Minhenes, gan Dortmundes komandu sastāvos šosezon ir viens izteikts uzbrukuma līderis - Roberts Levandovskis sezonas pirmajā pusotrā mēnesī sitis vārtus pa labi un pa kreisi un paspējis gūt jau 17 vārtus visos turnīros, kamēr Dortmundei Pjērs Emeriks Obamejangs pretinieku vārtos sadragājis 14 bumbas. Ņemot vērā tikai Bundeslīgā paveikto, Levandovskis pagaidām par vieniem vārtiem priekšā (10 vārti pret deviņiem). "Bayern" sastāvā varētu atgriezties čīlietis Arturo Vidals, kurš pēc traumas atkal piedalās pilnvērtīgā treniņprocesā.

Vēsturiskas attiecības tiks skaidrotas arī Amsterdamā, kur "Ajax"', "Eredivisie" līdere un 33-kārtējā Nīderlande čempione, uzņems "PSV Eindhoven". Eindhovenas komanda pagaidām ir tikai piektajā vietā un savā iepriekšējā ČL mačā ar 2:3 piekāpās CSKA, taču tās rēķinā šosezon ir uzvara pār Mančestras "United". "Ajax" sastāvā tikmēr uzmanību izpelnījies 20 gadus vecais Anvars el Gazi, kurš čempionāta pirmajās septiņās spēlēs guvis septiņus vārtus. Savukārt Salonikos vietējā PAOK mērosies spēkiem ar Grieķijas Superlīgas līderi "Olympiacos". Abu komandu sāncensība pastāv jau ļoti sen un vairākos sporta veidos, turklāt bieži vien pavadīta ar asumiem un nekārtībām ārpus laukuma. Iepriekšējais savstarpējais mačs noslēdzās ar 0:0, kas šodienas tikšanos padara vēl svarīgāku.

Vakara naglas futbola lielpilsētās Madridē, Parīzē un Milānā

Madrides derbiju šoreiz uzņems "Atletico", kura pagājušajā sezonā bija īpaši veiksmīga spēlēs pret "Real", kad astoņos mačos zaudēja tikai vienreiz. Zaudējums tika ciests astotajā spēlē un izrādījās vissvarīgākais, jo liedza "Atletico" iekļūt ČL pusfinālā. "Real" šīs sezonas sākumā spēlē lieliski aizsardzībā un Spānijas līgā ielaidusi tikai vienus vārtus, taču divi neizšķirti liek atrasties vien ceturtajā vietā - šovakar ar uzvaras palīdzību "Real" gan varēs nokļūt tabulas augšgalā, taču tikai tad, ja līdere "Villareal" neuzvarēs savā spēlē.

Krištianu Ronaldu ar savu nākamo vārtu guvumu kļūs par visu laiku rezultatīvāko Madrides "Real" futbolistu, apsteidzot Raulu, turklāt Ronaldu pēdējos septiņos mačos pret "Atletico" bijis īpaši sekmīgs, gūstot astoņus vārtus. Atgriešanās ierindā paredzēta Geretam Beilam un Serhio Ramosam, kamēr šaubas par Danilo, Hamesa Rodrigesa un Pepes dalību mačā. "Atletico" savukārt nāksies iztikt bez pussarga Gabi, uz jautājuma zīmes arī Kokes iespējas pilnvērtīgi sagatavoties mačam. 2014. gada ČL fināla atkārtojums šovakar sāksies 21:30.

15 minūtes vēlāk mačs tiks atklāts "San Siro" stadionā, kur "Milan" pārbaudīs "Napoli" varējumu. "Milan" jau vairākus gadus nav īpaši izceļams spēks Itālijā, kur nu vēl Eiropā, taču kluba vārds savu spožumu nav zaudējis. "Milan" vasarā būtiski pārmainījusi komandas kodolu, taču sezonu iesākusi viduvēji un ir tikai 11. vietā A Sērijā. "Napoli" ir tikai vietu augstāk, taču pēdējos mačos saviem pretiniekiem gājusi pāri kā ar ceļarulli - vārtu attiecība 14:1. Tiesa, mačā pret pastarīti "Carpi" (0:0) "Napoli" atgādināja, ka joprojām viena no tās raksturīgākajām īpašībām ir nestabilitāte. Milānai savukārt šovakar nevarēs palīdzēt kolorītais uzbrucējs Mario Baloteli, kuram neliela trauma un viņš nemaz nebūs spēlei pieteikto futbolistu skaitā.

Galvaspilsētas Parīzes un ietekmīgākās provinces pilsētas Marseļas duelis (sākums 22:00) jau tradicionāli izveidojies par lielāko sāncensību Francijā. Lai arī abas pilsētas šķir vairāk nekā 650 kilometri un šo maču korektāk būtu saukt par klasiku jeb Le Classique, tas kļuvis arī par spēcīgāko vietējo derbiju. Šoreiz ažiotāža ap spēli gan varētu nebūt tik milzīga. Pirmkārt, jau pēdējās sezonās arvien ierastāka ir aina, ka paaugstinātā drošības riska dēļ viesu fanu tribīnēs ir ļoti maz vai nav vispār. Šoreiz Marseļai tika atvēlētas 500 vietas, taču tās paliks tukšas, jo fani paši atteicās doties uz spēli – turpinās izmeklēšana par incidentiem mājas spēlē pret Lionas "Olympique", tāpēc fani nevēlas pieliet eļļu ugunij.

Otrkārt, sportiskajā ziņā PSG būs izteikta favorīte. Arī Marseļa pirms sezonas sākuma bija starp titula kandidātēm, taču pirmie mēneši bijuši īsta katastrofa un "Olympique" tabulā ieņem tikai 16. vietu. Ieskaitot Eirokausus, uzvarēts nav jau četrās spēlēs (0-2-2) pēc kārtas. Īpašu uzmanību der pievērst PSG uzbrukuma supertrio Kavani-Ibrahimovičs-Di Marija un Marseļas pussargam Lasanā Diarā, kurš piedzīvo otro jaunību, bet spēles galvenā intriga būs tā, vai Ibrahimovičam izdosies atkārtot vai pat labot Pauletas vārtu rekordu klubā – portugālis guvis 109, bet Ibrahimoviča rēķinā šobrīd ir 108.

Eiropa varbūt nepamanīs, bet mēs gan

Jau pieminējām Cauņas un Kurakina gaidāmās spēlēs "lielajās līgās", taču par garlaicīgu šodienu diez vai varēs saukt arī vairāki citi Latvijas izlases spēlētāji. Kaspars Dubra un BATE 17:30 uzsāks maču pret "Granit" un uzvaras gadījumā četras kārtas pirms turnīra beigām kļūs par Baltkrievijas čempionu. Bet 15:30 Kaspars Gorkšs un "Dukla" cīnīsies Prāgas derbijā pret "Slavia". Gorkša komanda pagaidām ir 12. vietā, bet "Slavia" ar piecām nezaudētām spēlēm pēc kārtas ir piektā.

Polijas Ekstraklasē 19:00 Deniss Rakels un "Cracovia" mēģinās dot vēl vienu triecienu čempionei Poznaņas "Lech" tās bēdu ielejā. Artjoma Rudņeva bijušais klubs šobrīd ir pēdējā vietā Polijā, kamēr Rakels ar diviem vārtiem iepriekšējā spēlē pacēlis "Cracovia" uz ceturto vietu. Poļu zemē gan pagaidām tabula ļoti blīva, un 11. vietai ir tikai par diviem punktiem mazāk nekā Krakovas komandai. Savukārt 14:45 Andris Vaņins un "Sions" Šveices čempionātā lūkos turpināt Liverpūlē uzņemto tempu pret "St. Gallen". Abas komandas pagaidām kopvērtējumā ir blakus, attiecīgi piektajā un sestajā vietā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-10-04 10:18, pirms 9 gadiem
tris speles tik intrese,Arsenal-MU, Bayern-Dortmund,Everton-Liverpool,aaa un gribetu lai Atletico samizo Real
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-10-04 10:42, pirms 9 gadiem
#MyLittlePony rakstīja: ceru ka Atletico tos RM izvazās pa laukumu, kā pelavu maisus
Atleti vispar kadu var izvazat pa laukumu?

  +2 [+] [-]

, 2015-10-04 11:15, pirms 9 gadiem
Eiropas mērogā neviens Krievijas spēli neuzskata par skatīšanās vērtu! Tas tā, starpcitu. Ja skatītos uz Āzijas futbola svētdienu, tad viņi tur noteikti izceltos.

     [+] [-]

, 2015-10-04 11:19, pirms 9 gadiem
Arsenal -Mančestera un Real-Atletiko... Šīs divas būs ļoti interesantas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-10-04 12:12, pirms 9 gadiem
Super raksts

     [+] [-]

, 2015-10-04 12:28, pirms 9 gadiem
Paldies autoram, tiem kam patīk Toto - vienkārši izsmeļoša informācija

     [+] [-]

, 2015-10-04 13:41, pirms 9 gadiem
arrived rakstīja: Eiropas mērogā neviens Krievijas spēli neuzskata par skatīšanās vērtu! Tas tā, starpcitu. Ja skatītos uz Āzijas futbola svētdienu, tad viņi tur noteikti izceltos.
Lielajās futbola valstīs protams neskatās krievu futbolu, bet futbola zemē Nīderlandē, rāda rašas čempionātu.
Mūsdienās sporta TV kanālu daudz, kaut kas jau viņiem jārāda, bagātākie savāc TOP čempjus, pašvakāki pērk ko var atļauties.

     [+] [-]

, 2015-10-04 13:44, pirms 9 gadiem
Kurakins kā ierasts pamatsastāvā! Celtic pāris izmaiņas šai spēlē