Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Tuvcīņa Ženēvā: FIBA ielūdz Eiropas elites klubus uz pārrunām

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Tuvcīņa Ženēvā: FIBA ielūdz Eiropas elites klubus uz pārrunām
FIBA ģenerālsekretārs Patriks Baumans
Foto: FIBA

Starptautiskā basketbola federācija otrdien, 27. oktobrī, paziņoja, ka ielūdz Eiropas vadošos klubus kopā ar Eirolīgas pārstāvjiem apmeklēt 3. novembra sanāksmi Ženēvā, lai pārrunātu jauna elites turnīra izveidi.

FIBA 12. un 13. oktobrī Basketbola mājā Ženēvā rīkoja tikšanos ar Eiropas basketbola līgu apvienības (ULEB) pārstāvjiem. Sanāksmē piedalījās Beļģijas, Francijas, Vācijas, Grieķijas, Izraēlas, Itālijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Spānijas, Turcijas, Adrijas līgas un VTB līgas pārstāvji (pavisam pārstāvētas 25 valstis), lai klātienē apspriestu FIBA vīziju par profesionālā basketbola nākotni.

FIBA un ULEB pārstāvji vienojās par kopsaucēju četros jautājumos.
1) Spēlētājiem "valstsvienību logu" laikā tiks nodrošināta pienācīga apdrošināšana atbilstoši FIBA jaunajai apdrošināšanas politikai.
2) Klubi piekrita FIBA lēmumam aizsargāt spēlētāju un klubu intereses, samazinot valstsvienību treniņnometņu laiku pirms Pasaules kausa, kontinentālajiem finālturnīriem un Olimpiskajām spēlēm līdz 28 dienām.
3) Profesionālā basketbola padome (PBC) pētīs, kā ieviest dzīvē jauno FIBA priekšlikumu par valstsvienību turnīros gūtās peļņas sadali klubu vajadzībām.
4) ULEB un tās locekļi apstiprināja, ka gatavosies tam, lai FIBA Eiropas kauss (FIBA Europe Cup) 2017. gada sezonā būtu vienīgais otrais kausa turnīrs Eiropā (šosezon pastāv ULEB Eirokauss un FIBA Eiropas kauss).

Sanāksmes pārstāvji pieņēma zināšanai sekojošas lietas.
+Eiropas klubiem un līgu pārstāvjiem jābūt noteiktam balsstiesību skaitam FIBA Eiropas nodaļas valdē.
+FIBA Eiropas nodaļas rīkotā FIBA Eiropas kausa valdē jābūt iekļautiem klubu un ULEB pārstāvjiem.
+FIBA nodibinās Profesionālā Basketbola padomi (PBC).
+FIBA Eiropas nodaļas pārstāvji saņems ielūgumus uz ULEB kopsapulci.
+ULEB, konsultējoties ar FIBA, jānorīko pastāvīgais Eiropas nacionālo līgu pārstāvis, lai veicinātu daudz ciešāku sadarbību starp ULEB, tās dalībvalstīm un FIBA. FIBA jaunajam pārstāvim sniegs finansiālu un administratīvu palīdzību.

Nākamās nedēļas sarunu uzmanības centrā būs jaunais Eiropas elites klubu sacensību modelis, par kura izveidi FIBA pirmo reizi paziņoja 2015. gada jūlijā. FIBA izveidojusi jauno modeli, lai ieliktu pamatus Eiropas basketbola tālākai izaugsmei.

FIBA ģenerālsekretārs Patriks Baumans: “Mēs ielūdzām Eiropas vadošo basketbola klubu pārstāvjus uz Basketbola māju, lai izveidotu pienācīgu sarunu kanālu ar viņiem. FIBA augstu vērtē viņu sniegto atbalstu elites līmeņa basketbolam. Vēlamies uzklausīt viņu domas par mūsu ierosināto elites klubu turnīru un citiem jautājumiem, ņemot vērā, cik ļoti FIBA pēdējos gados ir augusi un mainījusies. Gaidām atklātas un konstruktīvas sarunas par profesionālā basketbola nākotni Eiropā.

Kopā ar mūsu stratēģiskajiem partneriem vēlamies pacelt Eiropas elites klubu sacensības nākamajā līmenī, ar laiku tajās iekļaujot vairāk reģionu, lai visi klubi un basketbola ģimene harmoniski attīstītu sporta veidu.”

FIBA modelis

Starptautiskā Basketbola federācija vēlas izveidot elites turnīru 16 spēcīgākajiem Eiropas klubiem. Jaunās sacensības plānots rīkot apļa formātā, katrai komandai tiekoties ar 15 pretiniekiem. Astoņi labākie klubi kvalificēsies izslēgšanas spēlēm.

FIBA rezervējusi astoņas vietas superklubiem. Ekskluzīvajā sarakstā ir divi Spānijas klubi (“FC Barcelona” un “Real Madrid”), abi Grieķijas milži “Panathinaikos” un “Olympiacos”, Turcijas grandi “Anadolu Efes” un “Fenerbahce”, kā arī “Maccabi Tel Aviv” no Izraēlas un Maskavas CSKA no Krievijas.

Vēl četras garantētās vietas rezervētas Francijas, Vācijas, Itālijas un Lietuvas čempioniem. Atlikušās četras vietas paredzēts sadalīt kvalifikācijas turnīrā, kurā piedalītos komandas no 28 valstīm, ieskaitot vismaz 23 nacionālos čempionus.

Izslēgšanas spēlēs uzvarētājus plānots noskaidrot sērijās līdz divām uzvarām, uzvarētājiem nodrošinot ceļazīmes uz “Četru finālu”.

FIBA turnīra principi

1) Stabilas un noturīgas ilgtermiņa sacensības, ar iespēju nākotnē paplašināties.
2) Vienkāršas un līdzjutējiem viegli saprotamas sacensības.
3) Formāts garantē neprognozējamus rezultātus.
4) Sportisko principu samērojamība ar komerciālajām interesēm.
5) Sacensības ir finansiāli dzīvotspējīgas, pateicoties FIBA un FIBA Europe piesaistītajiem resursiem.
6) Sacensībām ir iekļaujošs raksturs, jo tajās ļauts piedalīties jaunām komandām no augošām basketbola valstīm.
7) Tiek ievērota sacensību pārskatāmība un atklātība attiecībā uz visu basketbola daļu turētāju lomām un atbildības sadali.
8) Nacionālo līgu aizsardzība, garantējot Eiropas līgas spēļu norisi tikai darba dienās.

Turnīra rīkošanai un pārvaldei FIBA, FIBA Europe, ieguldītāji un klubi kopīgi izveidos jaunu uzņēmumu. Jaunais uzņēmums centralizēs TV tiesības un tiešraides, saglabājot tiesību radītos ienākumus. Tas gūs ienākumus arī no digitālās apraides un mārketinga tiesībām, katru sezonu Eiropas līgas klubiem sadalot 30 miljonus eiro.

Katram klubam būs garantēti ienākumi, bonusi par sniegumu un tiesības piedalīties peļņas sadalē. Klubi varēs izlemt, kā izmantot savu peļņas daļu atbilstoši “Financial Fair Play” principiem. Klubi varēs iesaistīties līgas valdes darbā.

Izmantotie resursi:
PR N°61 - European Leagues and FIBA announce...
PR N°65 - FIBA to welcome top European clubs...

     [+] [-]

, 2015-10-27 23:42, pirms 9 gadiem
Eieropas baskebola asociācija? EBA?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-10-28 09:14, pirms 9 gadiem
vienreiz tas bardaks jāpārtrauc
viena Eiropa - viens turnīrs,
nevis katrs savā sētā savu turnīru muļļā

UEFA pirms gadiem apsēdās laicīgi pie galda ar biezajiem klubiem, un nekas netika sagrauts