Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Pertija: "Kārkliņš, Arokodare, Musolitins varētu spēlēt Polijas Ekstraklasē"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Pertija: "Kārkliņš, Arokodare, Musolitins varētu spēlēt Polijas Ekstraklasē"
Tamazs Pertija

Šodien vairāk nekā pusstundu garā preses konferencē Poznaņā pirms rīt gaidāmās Eiropas līgas kvalifikācijas 1. kārtas spēles starp Polijas vicečempioni "Lech" un Virslīgas vienību "Valmieru" uz žurnālistu jautājumiem atbildēja mūsu komandas galvenais treneris Tamazs Pertija.

Visi jautājumi tika uzdoti attālināti.

Sportacentrs.com jautājumi

Kādā noskaņojumā pirms spēles ir futbolisti?
Pirmkārt, labvakar un paldies par ļoti silto uzņemšanu. Mūs uzņēma augstā līmenī un uzreiz jūtam, ka tā ir Eiropas līga. Esam ieradušies lielā futbola valstī Polijā, zinām par šejienes augsto līmeni, taču centīsimies par sevi šeit atstāt labu iespaidu poļu publikas priekšā. Ja par noskaņojumu, tad ne tikai Tolu ir labā garastāvoklī, bet visa komanda. Nezinu, vai jūs esat informēti, bet mums ir gados ļoti jauna komanda, un mums ir tikai pāris futbolisti ar Eirokausu pieredzi. Tiem, kas izies laukumā, būs maksimālā koncentrēšanās.

Vai izskatāt iespēju rīt spēlēt ar trim centra aizsargiem?
Protams, ka ne to, ne mūsu izvēlēto shēmu, ne stratēģiju šodien neatklāšu. Kad spēle sāksies, futbola interesenti un profesionāļi to visu redzēs un sapratīs.

Kas ir galvenais, ko tik jauniem futbolistiem pirms šādas spēles sakāt?
[Smaida] Ja tagad atkārtošu tos vārdus, ko parasti pirms spēles saku futbolistiem ģērbtuvēs, tad šī preses konference uzreiz beigsies, un visas meitenes aizskries projām.

Virslīgā jūsu panākuma atslēga ir augsts presings. "Lech" tomēr ir citā līmenī un, visticamāk, daudz nāksies spēlēt no dziļas aizsardzības, kas nav jūsu komandas spēcīgā puse. Piekrītat, ka šī spēle būs stipri atšķirīga, salīdzinot ar to, kā parasti spēlējat Virslīgā?
Pirmkārt, protams, piekrītu, ka Latvijā nav tamlīdzīgas komandas kā Poznaņas "Lech", kas ir ļoti jaudīga un ātra komanda. Latvijā patiešām spēlējam augstu presingu un neļaujam pretiniekiem pāriet no aizsardzības uzbrukumā, bet šeit to realizēt būs grūti. Tāpēc mums ir divi varianti, kā izbūvēt spēli šeit. Mums ir taktiskais izkārtojums, kuru plānojam realizēt, jo kopš izlozes esam centušies labi iepazīt pretinieku. Lieliski redzam "Lech" ļoti stiprās kvalitātes, labi nokomplektēto sastāvu. Tāpēc, protams, te nevarēs redzēt to mūsu presingu, kādu pielietojam Latvijā. Taču varbūt arī nebūs tā, ka dziļi iesēdīsimies. Visu parādīs spēle. Pretinieks, protams, mēģinās uzņemties līderību, taču mums būs savi divi varianti, kā veidot pretspēli. Jebkurai komandai ir savi mīnusi, arī "Lech". Spēles laikā mēģināsim šos mīnusus atrast, izmantojot savus plusus. Tas būs ārkārtīgi grūti, es to apzinos. Ja atadīsim šos mīnusus, viss būs labi. Ja neatradīsim, tad "Lech" uzvarēs.

Daniils Skopenko pirms mazāk nekā gada spēlēja Latvijas pēc spēka 4. līgā, bet rītvakar varbūt izies laukumā Eiropas līgā pret "Lech". Kā tas ir iespējams?
Tas, ka Skopenko spēlēja Latvijas 4. līgā, ir nevis viņa mīnuss, bet to treneru mīnuss, kuri viņu neievēroja. Uzskatu, ka šis puisis ir ļoti talantīgs un, galvenais, ka neatkarīgi no turnīra līmeņa viņš padara darbu no visas sirds un maksimālu vēlmi. Uzskatu, ka viņš līdz šim ir attaisnojis manas cerības. Nezinu, vai viņš izies pamatsastāvā rīt un vai vispār tiks laukumā, taču zinu vienu - lai cik minūtes viņam tiktu iedotas, viņš laukumā atdos pilnīgi visus spēkus. Man tas ir galvenais. Reizēm futbolistam ir viss no Dieva - tehnika, taktiskā izpratne, ātrums, taču nav vēlmes spēlēt futbolu. Un otrādi - futbolistam daudz kā pietrūkst, taču viņš demonstrē mežonīgu vēlmi, ka dod divreiz lielāku labumu komandai nekā tas pirmais.

Polijas žurnālistu jautājumi

Vai veicāt koronavīrusa testus pirms ierašanās Polijā?
Jā, protams. Šobrīd pasaulē ir tāda ellišķīga situācija, ka mums, treneriem, futbolistiem, grūti to pieņemt, jo zinām, ka rīt tribīnēs nebūs skatītāju, kas saistīts ar koronavīrusu. Saprotams, ka veicām ne vienu testu vien, jo UEFA šo jautājumu stingri uzrauga. Ja nekļūdos, pirms atbraukšanas testu veicām trīs reizes. Mums nav neviena pozitīva testa, šis ir ļoti atbildīgs aspekts, un mēs ļoti atbildīgi pret to attiecāmies.

Ko zināt par Poznaņas "Lech"? Vai vērojāt šīs komandas spēles?
Jā, protams. Pirmkārt, es jau tā par šo klubu daudz zināju, jo tam ir milzīga vēsture, tāpat Polijā ir spēlējuši daudzi Latvijas futbolisti un joprojām spēlē, piemēram, Šteinbors. Polijas līga manās acīs ir spēcīga, tajā ir spēcīgi futbolisti, klubiem ir spēcīga infrastruktūra. Tā ka gan "Lech", gan Polijas futbolu ļoti cienām. Noskatījāmies "Lech" pēdējās divas spēles - kausa izcīņā [3:1 pret "Odra" - aut.] un Polijas čempionātā zaudēto maču [1:2 pret "Zaglebie" - aut.]. Pa divām trim reizēm, lai maksimāli iepazītu pretinieku. "Lech" ir spēcīgi un pieredzējuši futbolisti. Pa šīm divām nedēļām esam ieguvuši pietiekamu daudzumu informācijas. Ļoti cienām pretinieku un saprotam, ka "Lech" ir augstāks reitings nekā mums. "Valmiera" vēl tikai tiek būvēta - pērn pirmo reizi ieguvām Eirokausu ceļazīmi un uzreiz tik spēcīgs pretinieks. Būšu priecīgs, ja rīt atstāsim par sevi labu iespaidu un sevi apliecinās mūsu komandas gados jaunie spēlētāji.

Esmu priecīgs, ka "Lech" ir spēlējis Artjoms Rudņevs. Mēs ar Artjomu vispirms spēlējām vienā komandā, pēc tam es biju viņa treneris. Tāpat priecājos, ka tieši šajā pilsētā un stadionā, kurā rīt spēlēsim, uzauga tāds futbolists kā Levandovskis, šis varenais uzbrucējs. Tas viss ir sasaistīts.

Kāpēc jūsu labākais vārtu guvējs Arokordare uz laiku bija izslēgts no komandas?
Nē, viņš nebija izslēgts, tas bija viņa paša lēmums. Es jau preses konferencē Latvijā pēc spēles teicu, ka apkārt futbolam spieto cilvēki, kuri vienmēr mēģinās tik lieliskus, talantīgus futbolistus aizvilināt. Tā ir necieņa pret klubu, pret mums. Viņi centās Tolu, kuram ir tikai 19 gadi, aizvilināt. Tolu ieklausījās aģentos. Mēs to ātri nokontrolējām, parunājām ar futbolistu, un tagad viss ir labi, viņš ir mūsu ierindā. Viņam ar mums ir līgums uz trīsarpus gadiem, viņš ir mūsu spēlētājs. Jā, ap viņu šobrīd ir liela ažiotāža, jo 19 gadu vecumā gūt 15 vārtus 16 spēlēs ["Valmierai" kopā 16 spēles, Tolu aizvadījis 15 - aut.] ir lielisks rādītājs. Plus viņa dabas dotumi sniedz vēlmi aģentiem viņu pēc iespējas ātrāk aizvest prom, taču, domāju, viņiem tas neizdosies. Tādi gadījumi ir novēroti arī citos klubos, "Top" klubus ieskaitot. Mēs šobrīd visu kontrolējam.

Ko zināt par "Lech" un kur redzat savu iespēju rītdienas mačā? Vai pirms spēles esat trenējuši pendeles?
Avantūrisks jautājums [smaida]. Vēlreiz atkārtošu, ka mums rīt pretī stāsies ļoti spēcīgs pretinieks, mēs to apzināmies. Esmu reālists, un man nepatīk vējā izmest tukšus vārdus. Nevēlos te plātīties ar ambīcijām, taču zinu vienu - mēs rīt parādīsim maksimumu, kas ir mūsu spēkos. Mums būs grūti, jo "Lech" patiešām ir nopietna komanda. Par pendeļu trenēšanu - lai līdzjutēji spekulē par to, mēs strādājām pie absolūti visa. Rīt centīsimies nospēlēt cienījami, drosmīgi, nedrīkst būt nekādu baiļu, tas mums ir ļoti svarīgi. Pārējo spēle saliks pa plauktiņiem. Protams, ka visa futbola pasaule, kas seko, zina, ka "Lech" būs favorīts un šodien ir galvastiesu pārāks. Kā būs rīt, parādīs mačs - varbūt "Lech" izrādīsies divas galvastiesas pārāks, varbūt nē. Tāpēc futbols ir interesants, kad notiek spēle, nevis pirms un pēc.

Kā vērtējat to, ka būs tikai viena spēle? Turklāt jums nepaveicās, jo spēlēsiet šo vienīgo maču izbraukumā.
Pirmkārt, domāju, ka mums tieši ļoti paveicās spēlēt šeit, nevis mājās, jo varēsim spēlēt tik skaistā stadionā. Uzskatu, ka tas jau mums visiem ir liels pluss. Uz to, ka visu izšķirs viena spēle, var paskatīties abējādi - piemēram, "Barcelona" treneris pēc 2:8 pret "Bayern" sacīja, ka paldies Dievam nav jāspēlē otrs mačs [smaida]. Mūsu komandai galvenais ir rītdienas mačs. Šajos [Covid-19] apstākļos laikam labi, ka nav otrās spēles.

Jūsu labākie spēlētāji ir Kārkliņš, Musolitins, Arokodare. Vai viņi iederētos tādā klubā kā Poznaņas "Lech"?
Mūsu komandas sāls ir tas, ka esam nokomplektēti ar ļoti jauniem futbolistiem - pārsvarā 18/19-22/23 gadus veci. Esam ļoti jauna komanda. Piekrītu, ka Musolitins, Arokodare un Kārkliņš varētu turēt Polijas čempionāta līmeni, jo viņi ir nopietni cilvēki, nopietni futbolisti, un viņi ar katru dienu progresē. Mums ir vēl vesela virkne spēlētāju kā Jaundzems, Silagadze, un gribu, lai manus vārdus rīt apstiprina spēle, kuri ir ļoti perspektīvi. Domāju, visi šie spēlētāji noteikti nesabojātu kopējo bildi Polijas čempionātā. Starp citu, Musolitins ir pasaules čempions U-19 izlašu konkurencē Ukrainas valstsvienības rindās [smaida], tas jau parāda zināmu līmeni.

  +1 [+] [-]

, 2020-08-27 00:06, pirms 4 gadiem
Nezinu, poļiem neiet ideāli tajos Eirokausos, arī latviešiem nē.
Ar motivāciju problēmu nebūs, noteikti jānoskatās spēle. Veiksmi Valmierai!

  +2 [+] [-]

, 2020-08-27 09:33, pirms 4 gadiem
Tik daudz faktoru var ietekmēt spēli,bet domāju galvenais ir nenobīties, spēlēt savu spēli ... viegli pateikt,grūti izdarīt ,jo īpasi tik jaunai komandai!
Veiksmi Valmierai,eirokausu debijā!

  +1 [+] [-]

, 2020-08-27 14:23, pirms 4 gadiem
Lai veicas Valmierai! Tāda puiša, kāds mums uzbrukuma spicē ir Tolu, poļiem taču nav...

     [+] [-]

, 2020-08-27 17:17, pirms 4 gadiem
Es domāju būs kā ar Rīgas komandām. 0:5 vai 1:5