Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Poļu brāļu nedienas - pozitīvu dopinga analīžu draudi arī olimpiskajam čempionam

Rolands Eliņš

Poļu brāļu nedienas - pozitīvu dopinga analīžu draudi arī olimpiskajam čempionam
Adrians Zeļinskis Londonas spēlēs olimpiskā čempiona godā
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Poļu svarcēlājs Tomašs Zeļinskis jau izmests no Rio olimpiādes par dopinga lietošanu, bet nu tāds pats liktenis draud viņa brālim Adrianam, Londonas olimpisko spēļu čempionam, par kura analīzēm konkrēts spriedums tiek solīts piektdien.

Pirms divām dienām Poliju šokēja Eiropas čempiona Tomaša Zeļinska pozitīvās dopinga analīzes, kuru rezultātā viņš tika izraidīts no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Viņš gatavojās piedalīties svarcelšanā svara kategorijā līdz 94kg, kur varēja tēmēt uz medaļu, taču poļi sevi varēja mierināt, ka ierindā palicis viņa brālis Adrians, cits sacensību favorīts. Viņam bija plānots starts vienā kategorijā ar brāli, taču bez sacensībām var palikt arī Adrians.

Pagaidām gan Adrians nonācis tikai aizdomu krustugunīs. Poļu mediji citē brāļu Zeļinsku pārstāvētā sporta kluba vadītāju Dariušu Bednareku, kurš izteicies, ka Adriana analīzes, kuras izrādījušās pozitīvas, ņemtas jau iepriekš Polijā jūlija sākumā. Bednareks arī norādīja, ka par pozitīvajām analīzēm ticis informēts arī pats Adrians.

Polijas Svarcelšanas federācija, kas iepriekš apstiprināja Tomaša pārkāpumus, šoreiz vēl nav devusi konkrētu atbildi, norādot, ka nav saņēmusi attiecīgu informāciju no vietējās antidopinga aģentūras. Savukārt tās priekšsēdētājs Ježijs Smoravinskis informējis poļu medijus, ka pirmie analīžu rezultāti radījuši tikai aizdomas, bet nav devuši konkrētus pierādījumus par aizliegto vielu klātbūtni Adriana Zeļinska organismā.

„Skaidri pateikt, vai Adrians Zeļinskis ir lietojis aizliegtās vielas vai nē, es varēšu pateikt piektdien,” sacīja Smoravinskis. „Izvērtējām 1. jūlija analīžu paraugu, tas vēl nedeva neapšaubāmu atbildi, tikai radīja aizdomas un . Mūsu laboratorijas jau tā ir pārslogotas, un attiecīgais paraugs jau nosūtīts mūsu partneriem Itālijā. Tāpat jāsaka, ka vēl nav izvērtēti 12. un 22. jūlija analīžu rezultāti.”

Pats Adrians noliedzis savu vainu un apgalvo, ka kāds speciāli cenšas sabojāt viņa ģimenes dzīvi.
Svarcelšanas sacensības 94kg svara kategorijā paredzētas sestdien. 26 gadus vecais Tomašs Zeļinskis šogad šajā kategorijā kļuva par Eiropas čempionu, bet gadu vecākais Adrians bija otrais 2015. gada pasaules čempionātā un pirmais 2014. Eiropas čempionātā. Viņš ir arī olimpiskais čempions Londonā, tiesa, tad vēl startēja vienu svara kategoriju zemāk.

Pēc Tomaša „iekrišanas” par savu demisiju paziņoja Polijas Svarcelšanas federācijas vadītājs Šimons Koleckis, atvainojoties visai poļu tautai par sava sportista sarūpēto kaunu visas pasaules priekšā. Tomašs, kura organismā tika atklāta nandrolona klātbūtne, pēc atgriešanās Polijā gan nebija gatavs samierināties ar notikušo un gatavs vērsties tiesā: „Nekad mūžā neesmu neko aizliegtu lietojis, bet te pēkšņi nandrolons... Varbūt kāds mani iegāza? Zinu, ka nekad neesmu lietojis dopingu, tāpēc cīnīšos par savu taisnību. Kolecka atkāpšanās? Pareizi darīja. Kāda jēga no federācijas prezidenta, kurš neaizstāv savu sportistu, kurš desmit gadus cīnījies par savu valsti. Protams, ka tādam jāatkāpjas.”

Nedaudz klusāks gadījums, bet tāpēc ne mazāk nosodīts ir vēl viena poļu svarcēlāja pozitīvās dopinga analīzes. Tās veiktas Kšištofam Šramjakam, 32 gadus vecam sportistam. Viņš jau iepriekš pirms 2012. gada olimpiādes tika pieķerts līdzīgā pārkāpumā un saņēma divu gadu diskvalifikāciju, bet šosezon devās uz olimpiskajām spēlēm kā izlases rezervists. Nu Šramjaks, 2010. gada Eiropas vicečempions kategorijā līdz 77kg, visticamāk, saņems mūža diskvalifikāciju.

Izmantotie resursi:
Rio 2016. Adrian Zieliński, brat Tomasza,...

  +3 [+] [-]

, 2016-08-10 19:39, pirms 8 gadiem
Dopinga mīļotājus vajadzētu sodīt ar mūža diskvalifikāciju,un jautājums gandrīz atrisināts.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-10 20:53, pirms 8 gadiem
Vajag iziet melu detektoru...varbūt, ka nezināja un paļāvās uz ārstu - arī uz melu detektora