Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

50. nedēļa. Atmiņa par īsu...

50. nedēļa. Atmiņa par īsu...
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Martin, tev saauguši konkurenti, arī labākie pasaulē. Gadījums unikāls ne tikai Andreja Rastorgujeva karjerā, bet arī visā Latvijas biatlona vēsturē.

Kamēr Martins gadu noslēdza ar četrām uzvarām piecos šīs sezonas posmos, sen viņa izpildījumā neredzētu sānslīdi un tikai divām sacensībām šogad, kurās viņš nav vinnējis (PK posmi Kēnigszē un Vistlerā), pagājušonedēļ par labāko kļuva puisis, kuram uzvaras vēl tikai sapņos rādās. Ja tā turpinās, vienu dienu sapņi var kļūt par īstenību.

Runa šoreiz būs par Latvijas biatlonistu Andreju Rastorgujevu, kas pirmoreiz sevi pieaugušo kārtā izteiksmīgi pieteica slavenajās Latvijas izlases atlases sacensībās Vankūveras olimpiādei, pirmajos četros atlases posmos izgriežot pogas visiem, arī regulāri uz PK posmiem braukušajiem, kā arī Oļegam Maļuhinam, kurš ar atgriešanos bija uzņēmis kursu uz savu sesto olimpiādi. Kopējā atlasē gan nepiedalījās kopā ar Maļuhinu otrs spilgtākais brīvvalsts biatlonists Ilmārs Bricis, kura varējums neprasīja pārbaudi.

Šī ir pirmā sezona Andreja Rastorgujeva mūžā, kuru viņš PK maratonā ne tikai šerpi iesācis, bet tā arī sezonu turpina. Jau trīs posmos pēc kārtas viņš ticis pie PK punktiem, taču divas gonkas viņa izpildījumā ir sevišķas.

Pirmā, atgādināsim, bija pirmajā PK posmā Osterzundā (Zviedrija). Tajā Andrejs pēc iebraukšanas punktos sprintā, iedzīšanā slēpoja tik ātri, kā to vēl savu mūžu nebija darījis. Par spīti kļūdām šautuvē, viņš atgādināja pašu norvēģu leģendu Oli Einaru Bjerndālenu savos labākajos gados – solis distancē Andrejam bija ātrākais no visiem. Toreiz noskaudu Rastorgujeva sniegumu, jo iegūtā vieta vienalga bija tālu no labāko trijnieka. Pagājušajā nedēļā jau bija savādāk.

Arī šoreiz sprintā Latvijas biatlona līderis varēja nostartēt labāk, bet problēmas šautuvē ir Andreja Ahilleja papēdis. Šaušana ar katru sezonu uzlabojas, taču trīs kļūdas divās šautuvēs nav nekas neparasts. Līdz ar to 38. vieta bez reālām izredzēm uz medaļām iedzīšanas slēpojumā, jo neba visi 37 konkurenti, kas izkārtojušies augstāk, kā sarunājuši šaus garām mērķiem.

Par spīti šāda veida prognozēm, sestdienas iedzīšana kļuva par Rastorgujeva veiksmīgākajiem mačiem mūžā. Pagaidām. Viņš ne tikai atkal atstāja ar garu degunu visus trasē, nākamos labākos – krievu Dmitriju Mališko apdzenot par 14,9, bet viņa tautieti Jevgeņiju Ustjugovu – par 18,6 sekundēm. Vēl plānāk klājās sporta veida asiem francūzim Martinam Furkadam un norvēģim Emilam Heglem Svendsenam, kuri atpalika no alūksnieša attiecīgi gandrīz 50 sekundes un vairāk nekā minūti! Šeit noteikti jāatzīmē arī piesaistītā slēpju speciālista nopelni. Piedevām Andrejs teicami šāva, no 20 mērķiem tikai vienu atstājot neskartu.

Sprintā atpalicība no slovēņa Jakova Faka, kas veido izejas pozīcijas iedzīšanai, bija 1:42,7 minūtes. Sestdien Andrejs uzvarētājam norvēģim Emilam Heglem Svendsenam zaudēja vairs tikai nepilnu minūti. Teicamas šaušanas un slēpošanas iznākums bija ne tikai ievērojama pakāpšanās uz augšu iedzīšanas vērtējumā. Līdz šim Rastorgujeva labākais sasniegums PK bija divdesmitā vieta. Jaunais orientieris būs desmitā. Salīdzinot ar sprintu, Andrejam izdevās pakāpties uz augšu par 28 vietām. Fantastiskākais ir tas, ka interesenti no sprinta un iedzīšanas kopējā distances veikšanas laika, ieskaitot šaušanu, izrēķinājuši ārā sprinta handikapu, pēc kā sanāk, ka absolūti labākais sestdien no visiem sportistiem bijis tieši Andrejs Rastorgujevs. Ja kas tāds notiktu sprintā, Andrejs būtu sveikts kā sacensību uzvarētājs... Lai atcerētos, kad iepriekšējo reizi kāds no Latvijas biatlonistiem uzvarēja PK posmā, daudziem atmiņa jau par īsu. Līdz šim tikai vienam Latvijas biatlonistam ir izdevies uzvarēt PK posmā – tas tālajā 1998./1999. gada sezonā sprintā pa spēkam bija Maļuhinam. Aizvadītā nedēļas nogale liecina, ka drīz viņam šī sasniegumu ailīte var būt jādala ar kādu citu.

P.s. Aizvadītā nedēļa gan nesa vēl kādu priecīgu notikumu. Par pasaules labāko vīriešu konkurencē orientēšanās sportā tika nosaukts mūsu Edgars Bertuks, kurš kļuva par divkārtēju pasaules čempionāta medaļnieku, tomēr priekšroku „SA+” vienmēr dod padarītajam, pēc tam svaru kausā kraujot bijušos sasniegumus.

  +1 [+] [-]

, 2012-12-19 18:38, pirms 11 gadiem
Novēlu Andrejam turpināt slēpot tādā pašā garā,bet ir jākauj visi mērķi nost,tad būs i medaļas i prieks mums visiem un atkal pastiprināti sekosim tv ekrānos lidz. Andrej lai izdodas...

     [+] [-]

, 2012-12-19 18:38, pirms 11 gadiem
Beidzot arī slavenais Bertuks (iesauka- "BERKUTS") ir pienācīgi novertēts
TET-A-TET