Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Anands: "Neuzskatīju sevi par favorītu, man paveicās"

Jānis Pārums

Anands: "Neuzskatīju sevi par favorītu, man paveicās"
Višvanatans Anands (pa labi) un Boriss Gelfands
vizītē pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina
Foto: Itar Tass/Scanpix

Indiešu šahists Višvanatans Anands, kurš trešdien veiksmīgi nosargāja pasaules čempiona titulu šahā, pārspējot izraēlieti Borisu Gelfandu, pēc sērijas atzina, ka savā ziņā viņam paveicies, ka izdevies uzvarēt.

Jāatgādina, ka Krievijas galvaspilsētā Maskavā notikušajā cīņā pēc 12 aizvadītajām partijām sērijā bija neizšķirts (6:6), tāpēc šahisti trešdien izspēlēja taibreiku - četras partijas ar saīsinātu laika kontroli. Anands uzvarēja vienā no partijām, bet pārējās trīs noslēdzās neizšķirti, tādejādi indietis taibreikā uzvarēja ar 2.5:1:5, bet visā sērijā ar 8.5:7.5, nosargājot pasaules čempiona titulu, kas viņa īpašumā ir jau kopš 2007.gada.

"Zaudējums septītajā partijā man bija liels pārsteigums, var teikt, ka tas kļuva par kritisko momentu. Un man viennozīmīgi paveicās, ka nākamajā dienā man izdevās uzvarēt. Astotā partija bija galvenā visā sērijā. Pēc septītās es nevarēju iemigt, domāju, ka savā ziņā uzvaru jau esmu atdevis pretiniekam, bet panākums astotajā bija ļoti svarīgs psiholoģiskā ziņā," atzina Anands.

42 gadus vecais Anands nepiekrita, ka taibreiks ir kā sava veida loterija: "Domāju, ka pēc 12 nospēlētām partijām, pēc kurām rezultāts bija neizšķirts, taibreiks bija godīgs veids kā noteikt uzvarētāju. Tas aizritēja pēc mana scenārija. Nezinu, cik pareizi taibreikā spēlēju, bet laikam pietiekami pārdomāti. Pirmajā partijā bija daudz grūtību, kas beigās noveda pie neizšķirta. Otrajā, ņemot vērā, kādas figūras bija uz galdiņa, principā vajadzēja būt neizšķirtam, bet es uzvarēju. Trešajā partijā es vienkārši apjuku, Borisam bija labas iespējas atspēlēties un izlīdzināt rezultātu. Arī ceturtajā partijā es varēju zaudēt."

"Daudzi domāja, ka mēs ar Borisu apzināti nonācām līdz taibreikam. Gluži tā nav. Mēs pēc tā netiecāmies, taču nedarījām arī visu, lai no tā izvairītos. 12.partijā (tajā Anands spēlēja ar baltajiem – aut.) man bija viena interesanta ideja, taču visu cieņu Borisam, ka viņš spēja atbildēt ar pāris spīdošiem gājieniem," piebilda Anands.

"Jūtos tā, it kā no pleciem būtu novēlies kalns," sacīja Anands. "Gelfands spēlēja ļoti labi, visa sērija bija līdzīga. Problēma ir tajā, ka šeit kļūdas cena ir augsta. Par laimi man izdevās atspēlēties uzreiz pēc zaudējuma. Pirms sērijas neuzskatīju sevi par favorītu. Zināju, ka Boriss ir ļoti pieredzējis pretinieks. Viņš ne reizi vien pierādījis, ka ir gatavs izcīnīt titulu. Šī sērija varēja izvērsties dažādi – gan par labu vienam, gan par labu otram. Spēles kvalitātē starp mani un Gelfandu ir maz atšķirību."

Izmantotie resursi:
Вести.Ru: новости, видео и фото дня
СПОРТ-ЭКСПРЕСС: Ежедневная спортивная газета....

     [+] [-]

, 2012-05-31 17:28, pirms 12 gadiem
Paškritika pelnīta. Speči arī saka, ka Anands vairs neesot tas, kas agrāk...

     [+] [-]

, 2012-05-31 22:14, pirms 12 gadiem
Rēcīgi, kā šaha var paveikties...,tas laikam tad kad pretiniekam uznāk prāta aptumsums...!?!