Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

''Lotus'' F1 komanda pirmā prezentē savu 2013. gada sezonas modeli

''Lotus'' F1 komanda pirmā prezentē savu 2013. gada sezonas modeli
"Lotus" F1 komandas jaunais "E21" modelis.
Foto: autosport.com

Lielbritānijā bāzētā „Lotus” komanda 28. janvāra vakarā prezentēja savu 2013. gada sezonas F1 modeli, kas ticis nosaukts par „E21”. Komandas vadība pamatoti cer, ka šis modelis dos komandai reālas iespējas sasniegt augstākos rezultātus.

Komandas vadītājs Eriks Buljē prezentācijas laikā neslēpa savu optimismu: „Domāju ir godīgi sacīt, ka labas lietas ir iespējamas. Pakāpiens, ko veicām no 2011. uz 2012. gada sezonu parādīja, uz ko esam spējīgi. Jaunajam „E21” modelim pievienojot pašreizējos komandas pilotus – Romēnu Grožānu un Kimi Raikonenu, mums sanāk diezgan spēcīgs kokteilis, lai mēs spētu būt ātrākie.

Mūsu ambiciozais plāns - kļūt par vienu no vadošajām komandām F1 čempionātā – sāk piepildīties. Tagad tikai nepieciešams to piepildīt sacīkstēs, gūstot labus rezultātus un regulāri kāpjot uz goda pjedestāla. Esam izsalkuši pēc uzvarām. „Lotus” komanda zina, kā uzvarēt čempionātā, tikai ir pagājis ilgs laiks, kopš pēdējoreiz tā atradās slavas virsotnē,” sacīja „Lotus” šefs Eriks Buljē.

Jaunais modelis vizuāli daudz neatšķiras no iepriekšējā gada modeļa „E20”, vienīgā spilgtā atšķirība ir tā, ka formulas sāni tagad ir sarkanā krāsā. Savukārt raksturojot formulas dizaina izmaiņas, komandas tehniskais direktors Džeims Elisons sacījis, ka priekšējās un aizmugurējās amortizatoru izkārtojums būtiski izmainīts, lai iegūtu labāku aerodinamisko efektu, bet priekšējais antispārns ir veidots kopš 2009. gada, kad tika izlaisti jaunie noteikumi. Aizmugurējais antispārns tagad spēšot dot pietiekami daudz piespiedējspēka, kas ļaus maksimāli izmantot DRS potenciālu.

„E21” modelim būs dubultā DRS sistēma, ko vairākas komandas, ieskaitot ''Lotus'' attīstīja jau pagājušā gada sezonā. Jāpiemin, ka FIA šogad nav aizliegusi komandām lietot „lauztos degunus”, bet tā vietā komandām ir ļauts uzlikt ''kosmētisko degunu'', kas nosegs lūzuma vietu. ''Lotus'' gan šo iespēju nav izmantojusi, jo, kā norādījis Elisons, arī ''kosmētiskais deguns'' sver gramus un lieks svars formulai neesot vajadzīgs.

Elisons arī sacījis, ka, viņaprāt, jaunam modelim ir milzīgs potenciāls, bet tā patieso spēku varēs objektīvi novērtēt tikai pēc pirmajām sacīkstēm. „2012. gada modelis pierādīja, ka ir gana labs, tāpēc ir cerības, ka uzlabotais modelis spēs gūt vismaz tādus pašus un, cerams, vēl labākus panākumus,’’ sacīja Elisons. „Starpsezonā turpinājām strādāt pie jaunā dizaina un, balstoties uz pagājušajā gadā gūtajām macībām, centāmies uzbūvēt vēl ātrāku formulu, kas, manuprāt, ir izdevies.”

Tikmēr 2007. gada F1 čempions un„Lotus” komandas pilots Kimi Raikonens, kurš 2012. gada sezonu pabeidza trešajā vietā, sacīja, ka viņš ir spējīgs atkārtot pagājušā gada rezultātu. „Strādājot ar šo komandu, ir skaidri redzams, ka tajā ir īsts sacīkšu gars, to var redzēt arī pēc iepriekšējiem sasniegumiem. Nekas man neliek domāt, ka atkārtot pagājušajā gadā iespēto būtu neiespējami. Protams, cīņa starp komandām ir ļoti sīva, un visi grib uzvarēt, bet mēs 2012. gada sezonā pierādījām, ka varam pieveikt jebkuru, un nav iemesla sacīt, ka to nav iespējams atkartot,” savas domas atklāja Raikonens.

Soma komandas biedrs Romēns Grožāns savukārt piebilda, ka ir gatavs pierādīt, ka pagājušogad pieļautās kļūdas viņš vairs negrasās atkārtot. „Domāju, ka visi grib redzēt, vai būšu spējīgs startēt stabili, ko neizdevās nodemonstrēt iepriekšējā sezonā. Zinu, ka spēju būt stabils, un es darīšu visu, lai to pierādītu. Vēlos aizvadīt jauno sezonu, apzinoties, ka neesmu izniekojis savas iespējas,” jaunā „E21” bolīda prezentācijā pavēstīja franču pilots.

Nākamā komanda, kas prezentēs savu 2013. sezonas F1 modeli, būs „McLaren” vienība, kuru šogad pārstāvēs Džensons Batons un no „Sauber” komandas pārnākušais meksikānis Serhio Peress. Tas notiks 31. janvārī.

F1 komandu jauno modeļu prezentācijas kalendārs

KomandaDatums
Lotus28. janvāris
McLaren31. janvāris
Ferrari1. februāris
Force India1. februāris
Sauber2. februāris
Red Bull3. februāris
Mercedes4. februāris
Toro Rosso4. februāris
Caterham5. februāris
Williams19. februāris

Testu kalendārs

TraseNorises laiks
Heresa (Spānija)5. - 8. februāris
Barselona (Spānija)19. - 22. februāris
Barselona (Spānija)28. februāris - 3. marts

Izmantotie resursi:
autosport.com - the authority on Formula One,...

Vai, Jūsuprāt, Grožānam izdosies nodemostrēt stabilāku sniegumu nekā iepriekšēja gada sezonā?

  • 106

  • 44


  +5 [+] [-]

, 2013-01-29 07:52, pirms 11 gadiem
šis būs mans favorīts... Ledus vīrs un misters avārija..

  +1 [+] [-]

, 2013-01-29 10:28, pirms 11 gadiem
Grožāns ir nevis misters avārija, bet gan the Butcher jeb miesnieks. Tā vismaz viņu pārkristīja pēc Belģijas GP.

  +2 [+] [-]

, 2013-01-29 11:00, pirms 11 gadiem
Tiešām ļoti simpātiska komanda, sākot ar komandas vadītāju, pilotiem un beidzot ar veidu kā komanda attīstās.
F1 melnais zirdziņš.

  -1 [+] [-]

, 2013-01-29 12:21, pirms 11 gadiem
Kimi the best

     [+] [-]

, 2013-01-29 18:07, pirms 11 gadiem
gaidam ātrāk jauno sezonu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-01-29 19:43, pirms 11 gadiem
Lēnām tuvojas jaunā sezona- jau pirmās vēsmas klāt

     [+] [-]

, 2013-01-29 22:23, pirms 11 gadiem
kpc sarakstā nav marussia komandas?

     [+] [-]

, 2013-01-30 01:02, pirms 11 gadiem
Ja godīgo tad neatceros, kad tik vēlu komandas sāktu prezentēt savus autiņus... pagaidām neko revolucionāru redzēt nevar, bet tā kā tas ir Beneton - Renault - Lotus - no šiem var viskautko interesantu sagaidīt