Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

IZM īpašos apstākļos atļauj individuālas fiziskās aktivitātes un treniņus profesionāļiem

Rolands Eliņš

IZM īpašos apstākļos atļauj individuālas fiziskās aktivitātes un treniņus profesionāļiem
Foto: Futbola klubs RFS

Izglītības un zinātnes ministrija oficiāli paziņojusi, ka veikti grozījumi Ministru kabineta rīkojumā ar ārkārtējas situācijas izsludināšanu un tiek atļauta organizētu sporta nodarbību rīkošana profesionāļiem un individuāli treniņi ārtelpu sporta norises vietās. Tas ļaus futbola Virslīgas klubiem atsākt treniņprocesu, taču IZM noteikusi vairākus ierobežojumus.

Par gaidāmo lēmumu portāls Sportacentrs.com vēstīja jau vakar, atsaucoties uz IZM sporta departamenta direktoru Edgaru Severu. Šodien IZM izziņoja likuma grozījumus un specifiskas norādes par to, kā atļauts organizēt treniņu procesu un fiziskās aktivitātes Latvijā.

Viss IZM lēmums attiecas tikai uz ārtelpu sporta norises vietām – stadioniem, āra peldbaseiniem, atklātām ūdenstilpnēm, sporta laukumiem utml. No šodienas visiem tiek atļautas individuālas fiziskās aktivitātes sporta veidos, kuros nav fiziska kontakta (ieskaitot badmintonu, tenisu utml.), kamēr fiziskā kontakta sporta veidos (komandu sporta spēles, cīņas sports utml.) treniņi ir atļauti tikai profesionāļiem. Ar profesionāļiem IZM rīkojumā definētas personas, kas ir noslēgušas darba līgumu un trenējas darba pienākumu izpildes ietvaros.

IZM noteikusi vairākus ierobežojumus un noteikumus fizisko aktivitāšu un komandu treniņu atsākšanai. Treniņos joprojām jāievēro vismaz divu metru distance starp personām, un sporta norises vietas pārvaldnieka, vai treniņu organizatoram jāplāno cilvēku plūsmu tā, lai novērstu drūzmēšanos. Noteikumos rakstīts, ka jāizmanto personīgais inventārs, pretējā gadījumā jāveic inventāra dezinfekcija, tāpat noteikts, ka netiek izmantotas kopējās ģērbtuves un dušas, jānodrošina iespēja roku mazgāšanai vai dezinfekcijai. Tas minēts arī sadaļā par profesionāļu treniņiem, par noteikumu ievērošanu atbildīgs ir sporta norises vietas pārvaldnieks.

Komandām noteikts ierobežojums vienā treniņgrupā maksimums 13 personām, ieskaitot treniņu vadītāju. Ja laukuma apstākļi un izmēri to pieļauj, tiek atļauts vienlaicīgi rīkot treniņprocesu vairākām grupām, taču katrai ar savu vadītāju.

IZM arī aicina sporta federācijas izveidot saviem sporta veidiem specifiskus noteikumus, kuri būs saistoši šī sporta veida pārstāvjiem, tiesa, specifiskie noteikumi nevarēs mīkstināt IZM izveidotos.

Latvijas sportā šobrīd noteikumu par komandu treniņiem visvairāk attiecas uz futbola Virslīgas klubiem, kuri gaida savas sezonas pagaidām atlikto sākumu un iepriekš publiski izteikuši aicinājumi ļaut aizvadīt treniņus. Kā portālam Sportacentrs.com paskaidroja "Tukums 2000/TSS" prezidents Verners Akimovs, IZM lēmums gan vēl nenozīmē, ka "bučus jau varam vilkt kājās", proti, vairākām Virslīgas komandām treniņi ir paredzēti pašvaldību sporta laukumos, un, lai varētu tajos sākt treniņu procesu, vēl nepieciešama attiecīga saskaņošana un sporta bāžu atvēršana, piemēram, "Tukums 2000" par to ar pašvaldību runās rītdien,

Virslīgas specifika arī ir tāda, ka komandu futbolistiem ir gan profesionālie, gan amatieru līgumi, turklāt amatieru līgumi noslēgti arī vairākiem leģionāriem, kas var radīt atšķirīgas interpretācijas par to, vai Virslīgas spēlētāji ar amatieru līgumiem atbilst IZM definīcijai par profesionāliem sportistiem, kuriem ļauts piedalīties treniņos.

Pilns IZM noteikto ierobežojumu un noteikumu saraksts pieejams šeit - https://izm.gov.lv/images/COVID-19/...

Izmantotie resursi:
https://izm.gov.lv/lv/aktualitates/...

  +1 [+] [-]

, 2020-04-28 13:19, pirms 4 gadiem
Līdz galam nesapratu,tauta var sākt spēlēt pludmales volejbolu?

  +2 [+] [-]

, 2020-04-28 13:23, pirms 4 gadiem
VM saka, ka profesionāļi savās darba vietās (privātajos klubos, bāzēs) varēja strādāt (trenēties) visu laiku.

IZM vairāk interpretē un attiecina uz visiem, arī amatieriem kur ko kā

  +2 [+] [-]

, 2020-04-28 15:31, pirms 4 gadiem
Ko tad darīs tie uz amatiera līgumiem kas naudu saņem konvertos 😂 😂 😂

  +1 [+] [-]

, 2020-04-28 18:03, pirms 4 gadiem
Cerams sāksies ātrāk virslīga, nevar pieļaut, ka Farēras ir labākas par mums izlašu futbolā.

     [+] [-]

, 2020-04-28 21:59, pirms 4 gadiem
Tad jau Virsliigai ir atbalsta grupa politiķos, savs fanu pulciņš, ja speciāli atver noteikumus. Tai pašā laikā, ir kaudze sporta veidu, kur nu nekādi nav kontakts divmetrigs, bet ierobežojumi un izdzenāšana tika lietota pa pilnu programmu.

     [+] [-]

, 2020-04-28 22:50, pirms 4 gadiem
Jauns instagram konts ar interesantu un kvalitatīvu saturu.
Interesanti fakti, ziņas un video katru dienu
sekojam futbola.zinas