Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Tukums ar ambīcijām par piecinieku, cer uz Samoilova progresa turpinājumu

Agris Suveizda

Tukums ar ambīcijām par piecinieku, cer uz Samoilova progresa turpinājumu
Kristaps Dišlers. Foto: Sanita Ieva Sparāne

2022. gadā par Virslīgas otrā ešelona pārsteigumu kļuva "Tukums 2000"/"Telms", kas izcīnīja sesto vietu, taču pagājušajā gadā sekoja divi solīši atpakaļ uz astoto pozīciju. Ziemā tukumnieki piesaistījuši virkni apakšgalam pietiekami saistošu uzvārdu, un arī Virslīgas prezentācijā no pagājušās sezonas apakšgala klubiem visdrosmīgāko mērķi nosauca tukumnieku galvenais treneris Kristaps Dišlers – sasniegt augstāko vietu vēsturē jeb iekļūt labāko pieciniekā.

No rudens sastāva "Grobiņā" spēlēs Kārlis Mikuļskis un Rodrigo Gaučis, pēc īres beigām "Audā" atgriezās Arturs Krancmanis un Raivis Ķiršs, kurš nu ir Polijas 4. līgā, netika turpinātas RFS spēlētāju Mikazes Nagasavas, Pedru Artura un Frenka Orola īres, bet cits leģionārs Ivans Koškošs pārcēlās uz Lietuvu. Taču klāt no trim medaļnieku klubiem nākusi virkne jaunu spēlētāju – Sergejs Vilkovs, Valerijs Lizunovs, Kenrojs Kempbels no RFS, Maksims Parhomenko no "Riga" (vēl arī savainotais Ruslans Šemetovs un Tukuma audzēknis Kristaps Krieviņš, kurš komandā bija jau pagājušajā gadā) un Žedī Stīvensons no "Audas".

Komandas galvenais treneris Kristaps Dišlers uzskata, ka tas ir stiprākais Tukums, kāds bijis: "Domāju, noteikti, tādēļ gribētos mēģināt sisties arī par piecinieku. Redzēsim, kā tas izdosies, bet komandas šosezon ir ļoti neprognozējamas – arī mēs tikpat labi varam būt četriniekā un tikpat labi krist ārā. Pilnā sastāvā esam aizvadījuši tikai vienu spēli, neuzvarot Lietuvas 1. līgas komandu BFA (1:1), bet bijām pārliecinoši labāki – nerealizējām momentus. Mūsu priekšrocība ir tā, ka mums jau gandrīz visi [pamatrotācijas] spēlētāji ir ar divu gadu pieredzi Virslīgā."

Tukumā arī palicis pagājušās sezonas spilgtākais komandas spēlētājs Bogdans Samoilovs, kurš 34 spēlēs izcēlās ar 4+11 un rudenī divos logos tika izsaukts uz Latvijas izlasi, tomēr Paolo Nikolato pirmajā sasaukumā nav iekļauts. "Bogdanam, domāju, piedāvājumi bija, bet viņš saprot, ka viņam ir jāspēlē. Apskatoties vadošās 3-4 komandas, "Riga" un RFS viņš nespēlēs, viņš pats to apzinās un to teica arī man," portālam Sportacentrs.com sacīja Dišlers. "Viņam vajag spēles laiku – finanses pašlaik paliek otrā plānā, jo šī ir viņa otrā iespēja progresēt. Tādēļ viņš palika, un, ja nemaldos, viņam pat ir vēl divu gadu līgums. Viņš noteikti var nospēlēt vēl daudz labāku sezonu. Tie noteikti nebija viņa griesti – viņš ar katru gadu progresē, pārliecība par sevi būs tikai lielāka."

Samoilovs arī palicis vienīgais no tiem, kuri pagājušajā sezonā guva vairāk par diviem vārtiem – rezultatīvākais ar deviņiem bija Ķiršs, kurš piecus vārtus gan iesita no 11 metru atzīmes. "Kurš būs labākais vārtu guvējs? Labs jautājums, un laikam uz to neatbildēšu – man būs četri līdzvērtīgi uzbrucēji, no kuriem visiem gaidu vismaz 10 vārtus," kādu izcelt nevēlējās Dišlers. Starpsezonā vairākas spilgtas spēles centra uzbrucēja lomā aizvadīja Kristiāns Kaušelis, taču līdz ar īrēto pievienošanos viņš visdrīzāk atgriezīsies flangā. "Viņš ir flanga uzbrucējs - man nebija citu opciju, tikai tādēļ viņš bija priekšā."

Virslīgā pirmo sezonu aizvadīs 2004. gadā dzimušais ukrainis Parhomenko, kurš bija labākais snaiperis 1. līgā, bet no dublieriem ziemā vairākos mačos izcēlās 2005. gadā dzimušie Iļja Atligins un Andreja Prohorenkova dēls Markus. "Parhomenko ir pēc traumas, viņš ir tikai nepilnu mēnesi ar mums. Viņa stiprā puse noteikti ir ļoti laba skola, pamati, bet vājās puses redzēsim sezonas gaitā. Ar Marku noteikti rēķinos, ar Iļju pašlaik varbūt mazāk, bet savas minūtes viņi šogad noteikti dabūs," sola Dišlers.

Ja vidējā un priekšējā līnijā potenciāli labu spēlētāju netrūkst, tad bažas varētu būt par aizsardzības centru. Vaicāts, kurš spēlēs blakus Francijas tunisietim Maruānam Mihubī, Dišlers smaidot noteica, ka arī Mihubī vieta nav garantēta. "Aizsardzības centrā mums ir arī trīs tukumnieki – Reingolcs, Štāls un Bormanis. Pagājušās sezonas beigās mums spēlēja Butovskis, tabulā bijām astotie, bet dublieros spēlēja Štāls un Bormanis, kuri nav ne grama vājāki. Cerējām, ka varētu palikt Mikuļskis, bet viņš būs "Grobiņā", līdz ar to būsim ar četriem centra aizsargiem – trim savējiem un Mihubī," sacīja 38 gadus vecais Dišlers, kurš šosezon paredz citu turnīra tabulas sadalījumu – vadošo trijnieku (Rīgas grandiem klāt arī "Valmiera") un pārējo septītnieku.