Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

RFS un "Riga": grandi ne vien tabulā, bet arī sastāva saglabāšanā

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

RFS un "Riga": grandi ne vien tabulā, bet arī sastāva saglabāšanā
Darko Lemajičs un Antonijs Černomordijs. Foto: Zigismunds Zālmanis (rigafc.com).

Kārtējo reizi pirms Virslīgas sezonas piedāvājam lasītājiem apskatīties, cik būtiski ir mainījušies komandu sastāvi starpsezonu posmā.

Tika aprēķināts, cik daudz no iepriekšējiem komandu sastāviem ir palicis. Aprēķinos tika izmantoti deviņu pagājušā gada Virslīgas komandu, kā arī Nākotnes līgas čempiones "Grobiņas" (tagad pievienojusies augstākajai līgai) sastāvs. Precīzāk sakot, visu futbolistu spēles laiks minūšu izteiksmē. Pēc tam spēlētāji tika sašķiroti divās grupās - tie, kuri paliek komandā arī 2024. gadā un tie, kuru šogad vismaz sezonas sākumā komandā vairs nebūs. Pie otrās grupas jeb "nepalikušajiem" tika pieskaitīti gan tādi, kuri komandu pameta jau 2023. gada sezonas gaitā, gan tādi, kuri paliek attiecīgo klubu īpašumā, taču devušies īrē. Citiem vārdiem sakot, tika aprēķināts, cik liela daļa no pagājušā gada sastāva (nospēlēto minūšu izteiksmē) komandās palikusi. Tādā veidā var uzskatāmi redzēt, cik jūtami komandas ir mainījušās.

Sastāva stabilitāte ir ļoti svarīgs priekšnosacījums, lai kļūtu par čempionu. Ieklausieties! Gan 2020., gan 2021., gan 2022. gadā Virslīgas titulu izcīnīja komandas (trīs dažādas! "Riga", RFS un "Valmiera"), kuras vislielākajā mērā saglabāja iepriekšējā gada sastāvu. Savukārt pērn visrūpīgāk sastāvu saglabāja jaunpienācēja "Jelgava" (tātad faktiski paturēja Nākotnes līgas spēlētājus), un pārsteidza ar augsto sesto vietu. Tikmēr otrs visvairāk saglabātais sastāvs pērn piederēja RFS, kura... kļuva par čempioni.

Arī šogad RFS ir tā komanda, kura paturējusi visvairāk no iepriekšējā gada turnīra - 80% no 2023. gada minūšu īpašniekiem. Gandrīz vai varētu paziņot, ka ar čempionu viss skaidrs, tomēr jāliek aiz auss, ka galvenā konkurente "Riga" šoreiz arī gājusi to pašu ceļu - noturētu 77% no sastāva (Stipiča rīcībā pirms gada palika vien 41%), tādējādi praktiski tikpat daudz kā RFS.

Šoreiz bez sastāva revolūcijas iztikusi arī "Valmiera", kurai turklāt pērn neveicās ar ilgtermiņa savainotajiem, kuri minūtes nesakrāja, taču ir palikuši Jurģa Kalna komandā. Priecē, ka otro gadu pēc kārtas Nākotnes līgas sastāvu nekautrējas paturēt Virslīgas jaunpienācēja - Viktors Dobrecovs vairumam pērnā gada līderu uzticēsies arī šogad.

Visdramatiskāk sastāvs paplucināts "Daugavpilij" - septiņu no astoņiem pērnā gada lielāko minūšu īpašniekiem komandā vairs nav. Ja "Daugavpils" gadījumā tā visbiežāk ir neizbēgamība (vēlme spēlēt augstākā līmenī), tad kārtējo gadu tajās pašās kurpēs iekāpusi "Liepāja".

2022. gadā kurzemnieki, iepriekš finišējuši trešajā vietā, saglabāja 71% no sastāva un Kirila Aļševska vadībā pēc astoņām kārtām tabulā ieņēma pirmo vietu! Kas notika tālāk, jūs zināt. Vasaras pārbūve, finišs ceturtajā vietā bez Eirokausiem un vēl viena sastāva revolūcija ziemā, paturot nieka 31%(!) spēles laika īpašnieku - vismazāk no visām komandām. Šāda stratēģija neattaisnojās, jo arī pērn "Liepāja" palika bez Eirokausiem, pabeidzot sezonu vēl zemāk - piektajā pozīcijā. Arī šogad "Liepāja" pamatīgi retinājusi sastāvu - šoreiz stabilitātes rādītājā vismaz 9. vieta pirms "Daugavpils", tomēr starp "Top5" komandām tikai "Auda" ne tik tālu un Tamazam Pertijam vēlreiz ar gandrīz jaunu komandu būs jācenšas uzbūvēt kaut kas labs. Ja mēģināt saskatīt pozitīvo, neskaitot atnācēju solīdo kvalitāti, - palikuši ir tieši pērnā gada līderi, kamēr palaista prom virkne otrā plānu aktieru.

Zemāk attēloti komandu pagājušās sezonas modeļu pieci svarīgākie (pēc spēles laika) spēlētāji, kas klubu pametuši un pieci svarīgākie, kas palikuši. Ir vērts pievērst uzmanību šo futbolistu spēles laika procentam - piemēram, RFS piektais svarīgākais pametušais spēlētājs Karolis Uzēla sakrāja nieka 12% no maksimālā spēles laika (principā rezervists, kurš komandu pameta jau vasarā), kamēr "Daugavpilij" piektais pēc spēles laika pametušais spēlētājs Dāvis Cucurs nostrādāja 83% no maksimuma...




Izmaiņas futbolistu griezumā

Ar zaļu: spēlēja šīs komandas sastāvā 2023. gadā, ir arī 2024. gada komandas modelī.
Ar melnu: spēlēja šīs komandas sastāvā 2023. gadā, nav 2024. gada komandas modelī.











     [+] [-]

, 2024-03-08 10:07, pirms 2 mēnešiem
Vēl intresants grafiks ko nesen redzēju ir spēlētāju vid. vecums pa komandām.
https://twitter.com/StatsWithMatiss...
Bez Afanasjeva BFC kļūst par gadu jaunāka - 19,9, tādeādi kļutu par jaunāko komandu virslīgā.
';

  +1 [+] [-]

, 2024-03-08 10:16, pirms 2 mēnešiem
Cīņa starp Novicki un Suveizdu,kurš ar grafiskiem rakstiem būs labākais..

     [+] [-]

, 2024-03-08 11:15, pirms 2 mēnešiem
Vai ir kāda informācija par Žaldovski?

     [+] [-]

, 2024-03-08 11:54, pirms 2 mēnešiem
tie grafiskie palagi paliek arvien garāki , lasīt īsti nav ko , bet vektors pareizs

     [+] [-]

, 2024-03-08 12:03, pirms 2 mēnešiem
Ļoti labs un noderīgs raksts. Paldies Edmundam!

     [+] [-]

, 2024-03-09 22:09, pirms 2 mēnešiem
Dobrecovam rīt spēle pret foto redzamo Çernomordiju. Lai izdevusies spēle.