Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Pertija: "Kazakevičs izturas tā, it kā būtu izgudrojis futbolu Latvijā"

Andrejs Siliņš

Pertija: "Kazakevičs izturas tā, it kā būtu izgudrojis futbolu Latvijā"
Tamazs Pertija
Foto: Mārtiņš Sīlis/FK "Liepāja"/"Mogo"

Piedāvājam Andra Sudmaļa interviju laikrakstā "Kurzemes Vārds" ar "Liepājas/Mogo" galveno treneri Tamazu Pertiju, kurš pirms komandas došanās uz treniņnometni Kiprā dalījās iespaidos par līdz šim paveikto, gatavojoties sezonai, kā arī izteica kritiku Latvijas Futbola federācijas (LFF) virzienā.

Vai līdz ar došanos uz Kipru ir noslēdzies viens sagatavošanās posms un sācies nākamais vai arī šos periodus nevar strikti nodalīt citu no cita?
– Gatavošanās pirmais posms ir pabeigts. Tajā akcents bija uz fizisko sagatavotību un spēku. Ielikām labus pamatus. Veidojam jaunu kolektīvu. Gada laikā paaugušies ir jaunie spēlētāji, kuri sevi nopietni piesaka. Kiprā jau pāriesim uz taktisko gatavošanos un vairāk tuvosimies spēļu režīmam, strādāsim pie ātruma.

Kādi ir spēlētāju galvenie ieguvumi no deju un boksa nodarbībām gatavošanās pirmajā posmā?
– Pirmkārt, vispārējā fiziskā sagatavotība. Otrkārt, režīms. Ja mēs strādājam trīs treniņu režīmā, spēlētājiem ir jāceļas astoņos no rīta un agri jābūt deju zālē, ringā vai aerobikas zālē. Lielu darbu ieguldām, lai spēlētājiem būtu mazāk traumu. Domāju, ka tas mums dos noteiktus plusus. Boksā sparingu mums nebija, taču ieguvums ir arī niknuma palielināšana. Tas attiecas uz diviem trim puišiem, kuri ir ļoti talantīgi, taču viņiem ir jātic sev un viņiem ir vajadzīgs sportiskais niknums, kura trūkuma dēļ viņu karjera nedaudz stāv uz vietas.

Pārbaudes mačos galvenais bija dot futbolistiem spēļu praksi vai pārbaudījāt arī taktiskos risinājumus?
– Mēs nekad neatsakāmies no taktikas, vienmēr gribam, lai mums būtu viena no izglītotākajām komandām. Pārbaudes spēlēs dodam iespējas visiem spēlētājiem. Gribu noformulēt labu sastāvu ar 11 labākajiem futbolistiem un tiem, kuri var cienīgi iziet laukumā, lai pastiprinātu spēli. Pagājušajā gadā bija epizodes, kad cilvēks iznāca uz maiņu, bet diemžēl nepalīdzēja. Taču bija arī Grebis, kurš deva milzīgu labumu pēc uzmainīšanas. Šogad jaunieši nopietni konkurē ar pieredzējušajiem spēlētājiem. Man patīk Drāznieks, Tobers, Dobrecovs, Krautmanis, patīkami pārsteidza Ķipsts. Ir problēmas ar spēles redzējumu, taču mēs cenšamies ieviest savu spēles filozofiju. Puiši negribēja spēlēt ar bumbu, bija noskaņoti uz cīņu, uz hokeja futbolu, nevis uz saprātīgu futbolu. Noteikti panāksim, lai viņi iekļautos kombinacionālā spēlē.

Kāda situācija ir ar tiem futbolistiem kuru pievienošanās klubam vēl janvāra beigās bija zem jautājuma zīmes?
– Karašausks atgriezīsies un būs ar mums vismaz līdz vasarai, bet tālāk redzēsim. Mārča Oša laikam nebūs, bet pie mums Kiprā ieradīsies argentīniešu centra aizsargs. Video redzējām, ka viņš ir labi apmācīts, pietiekami laba līmeņa aizsargs.

Vai taisnība, ka jums ļoti paticis Knapšis, kura komandā vairs neesot veco veselības problēmu dēļ?
– Tā ir mana lielākā vilšanās. Šis puisis man ļoti iekrita dvēselē ar savām darbībām laukumā, ar savu kārtīgumu, ar savu tehniku, taktiku, izturību. Es domāju, ka viņš būtu pamatsastāva futbolists, bet tas nesanāca viņa hroniskās traumas dēļ. Mēs gribam viņu sūtīt ārstēties, varbūt kaut kas izdosies. Ja viņš nespēlēs, tas būs zaudējums ne tikai "Liepājai". Uzskatu, ka mums ir tikai daži cilvēki, kuriem ir tāda domāšana un, kuri tā strādā ar bumbu.

Raksturojiet, lūdzu, spēlētājus, kuri šoziem atgriezās komandā vai pievienojās tai!
– Malējie aizsargi Bērenfelds un Šlampe ir viens otra cienīgi konkurenti. Abi ir izturīgi un ātri. Viens ir kreilis, otram darba kāja ir labā. Šlampe var spēlēt gan kreisajā, gan labajā malā. Universāls aizsargs ar spēcīgu raksturu un savu rokrakstu. Gucs pret "Sūduvu" spēlēja pamatsastāvā labās puses centra aizsarga pozīcijā un izskatījās cienīgi pārī ar Jemeļinu. Dobrecovu uzskatu par vienu no talantīgākajiem jaunajiem spēlētājiem.
Kozlovs ir futbolists ar klasi, bet ir arī trūkumi. Viņš tik ļoti vēlas būt līderis, ka tas pārvēršas priekšā teikšanā. Centīsimies panākt, lai viņš strādātu klusējot un atbalstītu citus. Viņš negaidītās situācijās var piespēlēt tā, kā laikam neviens cits Latvijā. Žēl, ka tādus futbolistus neizsauc uz Latvijas izlasi. Futbolisti pamazām zaudē savu mērķtiecību, kad viņi redz, ka uz izlasi izsauc futbolistus ar nezināmiem uzvārdiem. Mans darbs ir saglabāt stimulu, skaidrot, ka viņi noteikti iekļūs izlasē, ja ne šodien, tad rīt, jo pašreizējais treneru štābs tur nebūs mūžīgi.
Tas ir spilgts apliecinājums tam, kā šodien izturas pret nacionālo izlasi, izsaucot jaunus un nepieredzējušus spēlētājus. Uzskatu, ka federācijas jau virzās ne futbola virzienā. Viņi tur sēž siltos kabinetos, bet viņi nav mūžīgi. Viņi futbolā naudu nav ieguldījuši, kā to kādreiz darīja Guntis Indriksons, bet sēž un lemj, kādā virzienā vest futbolu, nesaprotot, ka futbols Latvijā atrodas ļoti sliktā situācijā. Ne tikai Latvijas čempionāts, bet futbols kopumā, sākot no infrastruktūras. Es ļoti ceru, ka to izlabos tie cilvēki, kuri atnāks esošo vietā. Kabinetos sēž netalantīgi cilvēki, piemēram, Vladmirs Serbins. Daudz cilvēku tur sēž, saņem algu, bet neko nedara. Domāju, ka šie cilvēki vispār nebūs saistīti ar futbolu, jo futbolu nevar piemānīt. Mēs redzam, ka futbols neattīstās. Futbolā ieguldīja Indriksons. Ceru, ka tie puiši, kuri balotēsies LFF prezidenta vēlēšanām un nāks pie varas, pieķersies darbam un sasniegs tos rezultātus, ko sasniedza Guntis Indriksons.

Dainis Kazakevičs izturas kā futbola eksperts, vada U21 izlasi, atrodas federācijas sporta direktora amatā, bet netiek skaidrībā ne ar vienu, ne ar otru amatu. Izturas tā, it kā viņš izgudroja futbolu Latvijā.

Mums ir kvalificēti futbolisti, kuri var spēlēt labā līmenī, bet ja mēs šos futbolistus neizsaucam, ja viņi mums nav vajadzīgi, taču izsaucam jaunus puišus, kuru uzvārdi nav dzirdēti, ja kāds savu ambīciju dēļ izsvītro citus spēlētājus, tad futbola līmenis neaugs.

Brīnāmies, kāpēc Latvijā nestrādā vietējie treneri. Tad izdariet maksimumu, lai vietēji treneri iegūtu pieredzi un zināšanas. Ir daudz vietējo treneru, kuri ir ļoti labi speciālisti, bet treneriem katru dienu ir jāmācās. Federācija nepalīdz šajā ziņā, bet no Itālijas ved jaunus puišus, kuri pēc tam mums it kā māca kā spēlēt. Mēs futbolā esam visu mūžu, zinām no kura var iemācīties, bet no kura nevar. Es uzskatu, ka ar to ir jānodarbojas federācijai. Tie, kuri atnāks, nodarbosies arī ar treneru apmācību. Trenerus nesūta uz stažēšanos, šurp neved labus speciālistus. Lai atved Berdijevu, Romancevu, Gazajevu. Cilvēkus, no kuriem var mācīties, nevis itāļus vai spāņus, kuri nekad mūžā nav spēlējuši futbolu, bet tikai zina, kā sagatavot futbolistus fiziski. Un arī par to ir jautājums. Nevajag mūs mānīt, vajag palīdzēt gūt zināšanas. Nevajag nodarboties ar viltvārdību. Daudzi, kuri neko nav sasnieguši, nodarbojas ar pašreklāmu un viltvārdību. Ceru, ka pēc pārmaiņām sāksies darbs šajā ziņā.

Atvainojos, kaut kā aizsvilos par šo jautājumu, atgriežamies pie jaunpienācēju raksturošanas. Jemeļins ļoti spēcīgi spēlē bumbas pieņemšanā. Viņš ir kreilis, bet mums bija vajadzīgs kreisais centra aizsargs. Apiņu es ievēroju pirms gadiem trim. Nezinu, kāpēc viņš ir nenovērtēts. Viņam ir labs sitiens, viņš labi atveras brīvajās zonās, ir fiziski spēcīgs. Mēģināšu no viņa izveidot labu uzbrucēju, lai viņš gūtu daudz vārtu un atbildētu tiem, kuri man jautāja, ko es saskatīju Apiņā.

Jums ar Liepājas kluba prezidentu esot atšķīries viedoklis par nepieciešamību piesaistīt vēl kādu malējo spēlētāju.
– Ja atgriezīsies Karašausks, tad principā varēs teikt, ka esam aizpildījuši visas pozīcijas. Jurkovskis labi attīstās, viņš principā ir pamatsastāva spēlētājs, bet es vēlos vairāk precizitātes, vairāk viltības uzbrūkošajās darbībās, labāku darbu ar bumbu. Mums ir arī Drāznieks, kurš ir ļoti ātrs, tehnisks un labi spēlē viens pret vienu. Diemžēl Drāznieks savainojuma dēļ daudz izlaida, bet pirmajā treniņā pēc atgriešanās atkal guva savainojumu. Viņš ir talants, taču talants nedod nekādas atlaides.

Vai kā problēmu esat identificējuši pussargu zemo rezultativitāti pagājušajā sezonā?
– Mums bija ļoti nopietna saruna pēc pagājušās sezonas "InStat" datu saņemšanas. Viens no manā izpratnē spēcīgākajiem futbolistiem Strumija un viens no manā izpratnē spēcīgākajiem futbolistiem Torress kopā guva vienus vārtus. Centra pussargs ir otrā tempa spēlētājs, kuram ir jāgūst vārti, bet to nebija. Šogad mēs paaugstinām prasības, lai atbalstītu pirmo tempu, lai otrā tempa spēlētāji būtu bīstami pie pretinieku vārtiem. Mūsdienu futbols to pieprasa. Mūsdienās arī aizsargi nedrīkst būt kā sargkareivji, kuri tikai stāv savā postenī. Kad "Liepājai" ir bumba, visiem futbolistiem ir saprātīgi jāuzbrūk. Kad zaudējam bumbu, tad visiem ir jāaizstāvas. Tad mēs varam sasniegt vēlamo rezultātu. Ja mūsu domāšana laukumā būs atšķirīga, tad nekas neizdosies.

Kādi vēl akcenti būs nometnei Kiprā?
– Pamati ir ielikti, bet Kiprā pāriesim uz ātruma vingrinājumiem. Sākot no treniņiem un beidzot ar spēlēm maksimālā prasība būs ātrums. Lielāks ātrums bumbas atņemšanā un bumbas kontrolē, nekā šeit, kur tam traucēja laika apstākļi.

Cik pārbaudes spēļu ir paredzētas Kiprā?
– Piecas pārbaudes spēles pret spēcīgiem pretiniekiem – "Partizan", Maskavas "Spartak". Pieļauju, ka tas būs "Spartak" dublieru sastāvs, bet tāpat tā ir spēcīga komanda. Vēl būs Tulas "Arsenal". Centīsimies nošaut divus zaķus – sasniegt rezultātu un dot iespēju visiem sevi apliecināt.

Intervijas oriģināls lasāms šeit: Sports Liepājā.: Pamati ir ielikti, Kiprā...

  +1 [+] [-]

, 2018-02-06 15:04, pirms 6 gadiem
Tas Kazakevičs vienmēr licies tāds pretīgs mūdzis!
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

     [+] [-]

, 2018-02-06 15:42, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Varbūt vienreiz pietiek spļaut akā no kuras pašiem jādzer? Zaharjina laikā par tādu izrunāšanos presē otrā dienā varēja doties citur darbu meklēt.
Jā, jā! Nemaz nezināju, ka Romancevs un Gazajevs ir tik zinoši futbola speciālisti. Sprieżot pēc tā kā gāja RU izlasei viņu vadībā neko tādu nepadomāt.
Katram cilvēkam ir savas autoritātes
Par Kazakeviča nolikšanu runājot, domāju ka tieši uz viņa vietu Tamazs klusumā tēmē.

  +6 [+] [-]

, 2018-02-06 15:45, pirms 6 gadiem
Kopumā kā naglai uz galvas par cilvēkiem, kas aizsēdējušies LFF mīkstajos krēslos, infrastruktūras jautājumiem un savā ziņā arī par izlases spēlētāju atlasi. Skaidrs, ka izlases kolektīvam un atmosfērai tajā ir svarīga nozīme, taču primārais, ko prasa no izlases, ir rezultāts. Redzam, ka izlasei rezultāta nav. Starkovam nav vajadzīgs labākais vārtu guvējs Virslīgā, kaut ar vārtu gūšanu mums ir problēmas. Nevar nepiekrist Pertijam.

Domāju, ka Kazakevičs nav sliktākais piemērs no LFF darboņiem, viņa ieguldījums un aktivitāte vismaz ir redzama. Par to, ka vienlaicīgi nav savienojams ofisa amats ar U-21 izlases vadīšanu, esmu teicis jau sen. Lai piedod Dainis, bet es neticu, ka, ja gribētu, tad federācija nebūtu spējīga jauniešu izlasei atrast kvalificētu treneri, kura pieredze nenorobežojas ar uzvaru 1. līgā, Latvijas kausā un pāris aizvadītām sezonām Virslīgā.

Pahars ir bez darba. Domāju, ka viņš U-21 izlasei spētu dot vairāk nekā Kazakevičs. Pēc LFF prezidenta vēlēšanām vēlētos redzēt situāciju, kurā Dainis pilnībā pārslēdzas uz ofisa darbu, bet U-21 izlases vadīšana tiek nodota profesionālam pilna laika trenerim.

  +4 [+] [-]

, 2018-02-06 15:48, pirms 6 gadiem
Lūgums SC žurnālistiem: nākamreiz kad intervējiet Tamazu, notestējiet, kā viņam ar to latviešu valodu.
Runāja taču, ka iešot kursos. Ja nekļūdos, tad arī Māris ko tādu ir kādā intervijā minējis.

  -2 [+] [-]

, 2018-02-06 15:49, pirms 6 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Katram cilvēkam ir savas autoritātes
Par Kazakeviča nolikšanu runājot, domāju ka tieši uz viņa vietu Tamazs klusumā tēmē.
Varbūt! Nezinu uz ko viņš tēmē.
Zinu tikai to, ka FKL ar savas vadības nepārtraukto čīkstēšanu un citu nolikšanu publiskā telpā ir zaudējusi to īpašo auru, kas agrāk šai komandai piesaistīja lielāko daļu neitrālos līdzjutējus ārpus Liepājas.

  -3 [+] [-]

, 2018-02-06 15:57, pirms 6 gadiem
reikons rakstīja: Kopumā kā naglai uz galvas par cilvēkiem, kas aizsēdējušies LFF mīkstajos krēslos, infrastruktūras jautājumiem un savā ziņā arī par izlases spēlētāju atlasi. Skaidrs, ka izlases kolektīvam un atmosfērai tajā ir svarīga nozīme, taču primārais, ko prasa no izlases, ir rezultāts. Redzam, ka izlasei rezultāta nav. Starkovam nav vajadzīgs labākais vārtu guvējs Virslīgā, kaut ar vārtu gūšanu mums ir problēmas. Nevar nepiekrist Pertijam.

Domāju, ka Kazakevičs nav sliktākais piemērs no LFF darboņiem, viņa ieguldījums un aktivitāte vismaz ir redzama. Par to, ka vienlaicīgi nav savienojams ofisa amats ar U-21 izlases vadīšanu, esmu teicis jau sen. Lai piedod Dainis, bet es neticu, ka, ja gribētu, tad federācija nebūtu spējīga jauniešu izlasei atrast kvalificētu treneri, kura pieredze nenorobežojas ar uzvaru 1. līgā, Latvijas kausā un pāris aizvadītām sezonām Virslīgā.

Pahars ir bez darba. Domāju, ka viņš U-21 izlasei spētu dot vairāk nekā Kazakevičs. Pēc LFF prezidenta vēlēšanām vēlētos redzēt situāciju, kurā Dainis pilnībā pārslēdzas uz ofisa darbu, bet U-21 izlases vadīšana tiek nodota profesionālam pilna laika trenerim.
Piekrītu Tevis rakstītam, bet ne jau Pertija ir tas, kuram par notiekošo LFF spriest. Lai viņš labāk padomā par to kā nebūt mûżigi otrajam ar savu vadīto komandu
Ja viņš galīgi nevar iztik bez citu kritizēšanas, tad lai kritizē savu Gruzijas futbola federāciju, kurā ne tuvu viss nav ideāli.

     [+] [-]

, 2018-02-06 16:06, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Piekrītu Tevis rakstītam, bet ne jau Pertija ir tas, kuram par notiekošo LFF spriest. Lai viņš labāk padomā par to kā nebūt mûżigi otrajam ar savu vadīto komandu
Ja viņš galīgi nevar iztik bez citu kritizēšanas, tad lai kritizē savu Gruzijas futbola federāciju, kurā ne tuvu viss nav ideāli.
Piekrītu Tev, pats arī visā neesmu vienisprātis ar Pertijas teikto. Piemēram, neredzu jēgu pie mums aicināt vecos Krievijas trenerus ar PSRS laika futbola domāšanu. Futbols attīstās un jāskatās Eiropas virzienā. Ne velti Anglijas, Vācijas, Itālijas un Spānijas līgas ir labākās pasaulē - ja ir iespēja, jābrauc stažēties tur mūsdienīga futbola vidē.

     [+] [-]

, 2018-02-06 16:08, pirms 6 gadiem
Par transfēriem:

Pēc Transfermarkt informācijas Riga FC pievienojies 27 gadus vecs ukraiņu centra aizsargs Vladimirs Baienko, noslēdzot līgumu uz vienu gadu. Ipriekšējo sezonu aizvadījis Bukhara vienībā Uzbekistānas augstākajā līgā, iepriekš spēlējis dažādās Ukrainas komandās.

  +3 [+] [-]

, 2018-02-06 17:40, pirms 6 gadiem
Tikmēr Kara guvis vārtus pret Partizāniem, palīdzot FK Liepājai pacelt minimālu uzvaru

     [+] [-]

, 2018-02-06 18:05, pirms 6 gadiem
Pilnībā piekrītu Kamazam par Serbinu, U-21 treneri un vēl dažiem jaunajiem "speciālistim" LFF kabinetos. Kritizēdams citus Kamazs neredz baļķi savā acī.Ne viens vien treneris man teicis, ka Zviedris ir viens no lielākajiem jaunajiem talantiem Latvijā. Ko viņu "marinē"? Viņš taču praktiski nespēlē. Paši 2017. gadā izsēdami jaunos talantus apdedzinājās, nu dzied citu dziesmu.

     [+] [-]

, 2018-02-06 22:00, pirms 6 gadiem
Ja kāda organizācija izsludinātu balvu "mūžīgi ar visu visneapmierinātākais treneris" vai "čīkstulīgākā persona Latvijas futbolā", pašreiz līderos ir izvirzījies kāds, kurš nekad ar savu komandu nav ieguvis nevienu trofeju un neko Latvijas futbolam pagaidām nav devis, loģiski, ka izņemot diezgan raudulīgus un prastus secinājumus par lietām, kurās pats neorientējas

  +1 [+] [-]

, 2018-02-07 00:44, pirms 6 gadiem
Fiirers rakstīja: Ja kāda organizācija izsludinātu balvu "mūžīgi ar visu visneapmierinātākais treneris" vai "čīkstulīgākā persona Latvijas futbolā", pašreiz līderos ir izvirzījies kāds, kurš nekad ar savu komandu nav ieguvis nevienu trofeju un neko Latvijas futbolam pagaidām nav devis, loģiski, ka izņemot diezgan raudulīgus un prastus secinājumus par lietām, kurās pats neorientējas
Būtu muļķīgi teikt, ka Pertija neko nav devis Latvijas futbolam!

     [+] [-]

, 2018-02-07 10:12, pirms 6 gadiem
Fiirers rakstīja: Ja kāda organizācija izsludinātu balvu "mūžīgi ar visu visneapmierinātākais treneris" vai "čīkstulīgākā persona Latvijas futbolā", pašreiz līderos ir izvirzījies kāds, kurš nekad ar savu komandu nav ieguvis nevienu trofeju un neko Latvijas futbolam pagaidām nav devis, loģiski, ka izņemot diezgan raudulīgus un prastus secinājumus par lietām, kurās pats neorientējas
Tas ko viņš runā tikai parāda, ka viņš ir neatkarīgs cilvēks, kuram ir savs viedoklis un viņš nebaidās to teikt skaļi, jo LFF mafija viņam neko nevar padarīt. LFF kauss nav trofeja?

     [+] [-]

, 2018-02-07 10:13, pirms 6 gadiem
betmis rakstīja: Būtu muļķīgi teikt, ka Pertija neko nav devis Latvijas futbolam!
Ko labu viņš ir devis?

  +1 [+] [-]

, 2018-02-07 13:36, pirms 6 gadiem
Par īsto "LFF mafiju" iepriekšminētā persona vispār nekad neko nesaka - to taču jebkurš redz un saprot! Jo tieši pateicoties "LFF mafijai" jeb "vecajai gvardei" (90to gadu sākuma stila dogmatiskās un kolhoznieciskās domāšanas pārstāvjiem) dažam labam tika noņemta mūža diskvalifikācija par aktīvu darbošanos spēļu sarunāšanas procesos

  -1 [+] [-]

, 2018-02-07 23:59, pirms 6 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Ko labu viņš ir devis?
Sagatavojis spēlētājus izlasei. Viņa vadībā komanda spēlē skatāmu labu futbolu. Interesanta personība.

     [+] [-]

, 2018-02-08 18:34, pirms 6 gadiem
Fiirers rakstīja: Par īsto "LFF mafiju" iepriekšminētā persona vispār nekad neko nesaka - to taču jebkurš redz un saprot! Jo tieši pateicoties "LFF mafijai" jeb "vecajai gvardei" (90to gadu sākuma stila dogmatiskās un kolhoznieciskās domāšanas pārstāvjiem) dažam labam tika noņemta mūža diskvalifikācija par aktīvu darbošanos spēļu sarunāšanas procesos
Vai tad "vecā mafija" nav savijusies ar "jauno mafiju"?