Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Latvijas pretiniece Šveice - maza zeme, bet reāls smagsvars Eiropas futbolā

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Latvijas pretiniece Šveice - maza zeme, bet reāls smagsvars Eiropas futbolā
Šveices izlase apspēlēja Portugāli aptuveni divus mēnešus pēc tam, kad portugāļi kļuva par Eiropas čempioniem
Foto: AFP/Scanpix

Jau sestdien plkst.19:00 Latvijas futbola izlase uzsāks piekto spēli PK2018 kvalifikācijas turnīrā, šai ciklā pirmo reizi tiekoties ar Šveices valstsvienības. Iepazīsimies ar Alpu zemes futbolistiem!

Pēdējā gada laikā Šveices izlase piedalījusies divos lielos turnīros - "Euro2016" finālturnīrā un PK2018 kvalifikācijas turnīra kvalifikācijas turnīrā. Koncentrēsimies uz tiem futbolistiem, kuri šajos turnīros spēlēja pirmās vijoles.

Šveice "Euro2016"

Lai gan arī Šveicei futbola resursi ir plaši, analizējot to bilde ir diezgan vienkārša, jo minētajos divos turnīros vairāk par vienu reizi pamatsastāvā izgāja 12 spēlētāji - respektīvi, izlases galvenais treneris Vladimirs Petkovičs gandrīz nemainīgi uzticas vieniem un tiem pašiem. Kaut vai "Euro2016" kā labs piemērs. Šveices izlase izstājās 1/8 finālā (zaudējums pendelēs Polijai), aizvadot četras spēles - visās tika izmantota 4-2-3-1 shēma un trīs spēlēs pamatsastāvs bija identisks, kamēr vienreiz vienīgā izmaiņa tika veikta uzbrukuma smailē, kad Harisa Seferoviča vietā spēlēja Brīls Embolo.

Ierastais sākumsastāvs Francijā bija šāds: Zommers - Lihtštainers, Džurū, Šērs, Rodrigess - Džaka, Behrami - Šačiri, Džemaili, Mehmedi - Seferovičs. Šādi šie zeļļi izskatījās pagājušajā vasarā:

Foto: AFP/Scanpix.

Šveice PK2018 kvalifikācijas turnīrā

PK2018 cikla pirmajā spēlē Šveices izlase ar 2:0 pārspēja bez Krištianu Ronaldu spēlējošo Portugāli, sagādājot Eiropas čempioniem dāvaniņu viņu pirmajā oficiālajā spēlē pēc titula izcīnīšanas. Šai mačā arī Šveicei trūka viena no saviem līderiem - savainojuma dēļ nespēlēja Džerdans Šačiri un viņu aizvietoja Embolo. Pārējie 10 pamatsastāva vīri atkal bija tie paši, kas "Euro2016" ierastajā variantā. Šai pašā spēlē pret Portugāli pēdējās sekundēs otro dzelteno kartīti saņēma Granits Džaka.

Dienā, kad Latvijas izlase piedzīvoja murgu pret Fēru salām (0:2), Šveice 89. minūtē izrāva laimīgu uzvaru Ungārijā (3:2). Šajā spēlē Šveices pamatsastāvā atgriezās Šačiri, taču trūka ne tikai diskvalificētā Džakas, bet arī centra aizsarga Džurū, kuram savainojums. Džurū aizvietoja Niko Elvedi (20 gadus vecajam spēlētājam tā pagaidām ir vienīgā spēle pamatsastāvā), bet Džakas funkcijas pildīja Blerims Džemaili, kura vieta uzbrūkošajā segmentā savukārt tika uzticēta Embolo.

Pēc trim dienām Šveice mazliet panervozēja Andorā (2:1). Atkal 4-2-3-1, bet šoreiz izmaiņas krietni būtiskākas, jo Petkovičs ņēma vērā gan neseno spēli Ungārijā, gan arī pretinieka necilo vārdu, dodot iespēju dažiem citiem. Notika sekojošas rotācijas: (1) lai gan bija pieejams bija pamatvārtsargs Zommers, vārtus Andorā sargāja Romans Birki, (2) aizsardzības centrā šoreiz Džurū radīto caurumu lāpīja nevis Elvedi, bet Timms Kloze, kaut gan pārtraukumā tāpat notika maiņa un uznāca Elvedi, (3) atpūtināts tika viens no izlases līderiem Lihtštainers un aizsardzības labajā malā spēlēja Mihaels Langs, (4) vidējā līnijā no diskvalifikācijas atgriezās Džaka, taču nu jau diskvalifikācija bija jāizcieš Behrami un pie iespējas tika Želsons Fernandešs, (5) brīvsolis tika dots arī Džemaili un atkal pie spēlēšanas tika Embolo. Citiem vārdiem, Andorā gan Petkovičs atļāvās sākumsastāvu pavariēt.

Ceturto uzvaru četrās spēlēs Šveice izcīnīja novembrī savā laukumā pret Fēru salām - 2:0. Ņemot vērā, ka tā bija vienīgā spēle novembrī, Petkovičs atgriezās pie iespējami spēcīgākā sastāva, tiesa, šoreiz rezervē palika smailes uzbrucējs Seferovičs (viņš bieži ticis kritizēts par sniegumu izlasē) un nebija arī savainotā Šačiri. Šveice spēlēja uzbrūkošu 4-3-3 un jauninājumi bija tikai uzbrukumā - blakus ierastajai vērtībai Mehmedi spēlēja Valentīns Štokers un Erens Derdijoks. Gan Štokers, gan Derdijoks jau sen nav nekādi jaunieši un arī Šveices izlasē viņiem spēļu pietiek, taču "Euro2016" un daļēji arī PK2018 atlasē abiem lielākoties nācās deldēt rezervistu soliņu.

Kas tagad?

Visticamāk, Petkovičs arī pret Latviju vēlētos redzēt to pašu vienpadsmitnieku, kas redzams augstāk bildē vai arī, ja būtu vēlme spēlēt to pašu 4-3-3, ko pret Fēru salām, kaut ko ļoti tuvu šim sastāvam. Realitāte gan ir tāda, ka Šveicei pāris spēlētāju noteikti nebūs, bet vēl pāris tikai nesen atgriezušies no savainojuma un viņu forma un spēļu ritms ir apšaubāms. Noteikti nebūs izlasē aizsardzības kreisajā malā spēlējošā Rikardo Rodrigesa, kurš bija sākumsastāvā visās spēlēs gan "Euro2016", gan PK2018 kvalifikācijā, nebūs Embolo, tāpat pēdējā brīdī izkritis Valons Behrami - tie ir trīs spēlētāji no lieliskā divpadsmitnieka. Taču tas vēl nav viss - bažas ir arī par slaveno Šačiri un centra aizsargu Fābianu Šēru. "Stoke City" īpašums Šačiri pēdējo reizi oficiālā spēlē piedalījies 21. janvārī (kājas muskuļa savainojums), bet "Hoffenheim" pārstāvošais Šērs Bundeslīgā bumbu nav dzenājis kopš 28. janvāra.

Arī pret Latviju Šveices vārtus visdrīzāk sargās Zommers (būtu varen jautri, ja Latvijas izlases vārtus sargātu Kristaps Zommers), aizsardzības labajā malā būs Lihtštainers un viens no centra aizsargiem - Džurū. Ja nebūs gatavs Šērs, tad blakus Džurū varētu spēlēt Elvedi, kurš savā debijā Ungārijā spēlēja ar Šēru. Savukārt aizsardzības kreisajā malā Rodrigesa prombūtnē, visticamāk, spēlēs Fransuā Mubandžs, kurš, neskaitot pārbaudes spēles, Šveices izlases pamatsastāvā bijis tikai divreiz - "Euro2016" atlasē pret Lietuvu (4:0) un Igauniju (1:0).

Tālāk atkarīgs no shēmas, bet var pieņemt, ka Petkovičs vienu lieko starp sešiem vidējās un uzbrukuma līnijas spēlētājiem meklēs starp Džaku, Džemaili, Mehmedi, Šačiri (ja būs gatavs), Josipu Drmiču (viņš piedalījās deviņās "Euro2016" atlases cikla spēlēs, bet pirms gada piedzīvoja ceļgala operāciju), Štokeru un Seferoviču. Tiesa, Šveices mediju mūsu kolēģim Arkādijam Birjukam prognozē, ka starta vienpadsmitniekā nebūs ne Štokera, ne Drmiča, toties varētu būt Remo Froilers, kurš izlasē pagaidām nav debitējis.

Aplūkosim to spēlētāju CV, kuriem Šveices žurnālisti prognozē sākumsastāvu pret Latviju, šoreiz ignorējot savainotos.

Šveices izlases pamatsastāva spēlētāju CV

Vārtsargs Jans Zommers (28 gadi)
Kopš 15 gadu vecuma "Basel" sistēmā, karjeras sākumposmā bija īrē "Vaduz" un arī "Grasshopper" un tikai pirms trim gadiem, 2014. gadā, 26 gadu vecumā kā četrkārtējs Šveices čempions pameta "Basel", lai pārceltos uz Vācijas Bundeslīgu - Menhengladbahas "Borussia". Šveices Superlīgā aizvadījis ap 150 spēlēm, bet Vācijas Bundeslīgā divarpus sezonu laikā 91 spēli, nepārtraukti esot "Borussia" pamatvārtsarga statusā.

Spēlējot Šveicē, Zommers daudzas reizes ticies pret Andri Vaņinu. Šveices un Latvijas vārtsargu dueļos Šveices Superlīgā fiksēti šādi rezultāti - 3:1, 3:2, 2:0, 0:1, 3:3, 1:0, 0:0, 3:0, 1:1, 4:1, 3:0, 1:0, 3:1, 2:2, 1:0, 1:0, bet Šveices kausā Zommeram 1:0 par labu. Kā redzams, nospiedošs pārsvars Šveices vārtsargam (12-4-1), bet nav jāstāsta, kas Šveices futbolā ir "Basel". Vaņins toties divreiz atzīts par Šveices Superlīgas vārtsargu un tas notika sezonās, kad Šveicē spēlēja arī Zommers, kuram šāda titula nav.

Zommers gan "Basel", gan "Borussia" rindās spēlējis Čempionu līgas grupu turnīrā, aizvadot vairāk nekā 20 spēles, tostarp ar Šveices čempioni 2013./14. gada sezonā abās spēlēs pārspējot Londonas "Chelsea". Piedalījies arī ČL 1/8 finālā pret "Bayern" (1:0, 0:7 2012. gada februārī). Ar "Borussia" pēdējos gados ČL grupu turnīrā spēlējis pret tādiem klubiem kā "Juventus", "Manchester City", "Sevilla", šosezon arī pret "Barcelona" (1:2, 0:4). Ar "Basel" 2012./13. gada sezonā spēlējis Eiropas līgas pusfinālā pret turnīra nākamo uzvarētāju "Chelsea" (1:2, 1:3).

Paralēli veiksmīgajai klubu karjerai, Zommers izgāja cauri visām Šveices U izlasēm, tai skaitā 2011. gada vasarā ar Šveices U-21 izlasi spēlēja Eiropas čempionāta finālā U-21 izlasēm pret Spāniju (0:2). Pretējos vārtus toreiz sargāja Davids de Heja, tāpat spēlēja Huans Mata, Tjago Alkantara un citi. Jāmin, ka Šveices U-21 ar Zommeru vārtos tai turnīrā finālu sasniedza bez nevieniem ielaistiem vārtiem četros mačos. Šveices nacionālajā izlasē debitēja 23 gadu vecumā, tomēr līdz šim izlasē sakrājis "tikai" 25 spēles, jo daudz nācās sēdēt rezervē aiz Djego Benaljo muguras. Benaljo pēc PK2014 finālturnīra paziņoja par izlases karjeras beigām. "Euro2016" 1/8 finālā Zommers nespēja atvairīt nevienu no poļu pieciem izpildītajiem 11 metru sitieniem (4:5).

Zommers tver bumbu pēc "Barcelona" uzbrucēja Luisa Svaresa sitiena. Foto: AP/Scanpix.

Labās malas aizsargs Štefans Lihtštainers (33 gadi)
Viena no lielākajām, ja ne lielākā Šveices futbola zvaigzne (kaut, piemēram, " Transfermarkt" ir kritiska par viņa tirgus vērtību, ņemot arī vērā solīdo vecumu). Ne velti - Šveices izlases kapteinis. Dzimis Lucernas kantonā, agri vien pārcēlās uz Cīrihi pārstāvēt "Grasshoppers", ar kuru 2003. gadā 19 gadu vecumā kļuva par Šveices čempionu - tas joprojām ir "Grasshoppers" pēdējais tituls, jo pēc tam par Šveices čempioni lielākoties kļuvusi "Basel" (10 reizes) un mazliet "Zurich" (trīs reizes). 21 gada vecumā Lihtštainers pārcēlās uz "Lille" un Francijas augstākajā līgā pavadīja trīs sezonas, komandai labāko sasniegumu gūstot pirmajā gadā, kad tika iegūta bronza.

Savukārt tagad aizvada jau devīto(!) pilno sezonu Itālijas A Sērijā - pirmie trīs gadi "Lazio" kreklā, bet kopš 2011./12. gada sezonas "Juventus". Ja ar "Lazio" Lihtštainers augstāk par 5. vietu netika, tad ar "Juventus" triumfs visās A Sērijas sezonās! Tieši 2011./12. gada sezonā "Juventus" sāka savu triumfa gājienu un tagad ieguvusi piecus titulus pēc kārtas un arī šosezon sestais tituls, šķiet, nekur neaizmuks - bilance 24-1-4 un ir astoņu punktu pārsvars deviņas kārtas pirms turnīra noslēguma.

Pieckārtējs Itālijas čempions Lihtštainers "Juventus" rindās A Sērijā aizvadījis jau 166 spēles, "Lazio" kreklā šai līgā precīzi 100 spēles. Tiesa, šosezon viņš daudz biežāk nekā iepriekš paliek uz rezervistu soliņa, jo jākonkurē ar Dani Alvešu, kurš pārnācis uz "Juventus" no "Barcelona". Jebkurā gadījumā Lihtštainera pieredze ir milzīga - gandrīz 300 spēles pamatsastāvā Francijas un Itālijas augstākajās līgās. Skaidrs, ka Lihtštainers no sirds ir izspēlējies arī Čempionu līgas pamatturnīrā (vairāk nekā 30 mači) un sevišķi izceļama, protams, 2014./15. gada sezona - "Juventus" aizcīnījās līdz Čempionu līgas finālam, kur ar 1:3 piekāpās "Barcelona". Štefans visos 13 mačos izgāja pamatsastāvā un tikai divreiz tika nomainīts pašās cīņas beigās.

Izlasē Lihtštainers debitēja 22 gadu vecumā pārbaudes spēlē pret Brazīliju (1:2), bet šobrīd valstsvienībā sakrājis jau 88 spēles, kas ir lielākais skaits starp šī brīža izlases futbolistiem. Domājams, Lihtštaineram ir pietiekami labas izredzes kļūt arī par visu laiku rekordistu, jo līderim Haincam Hermanam (izlasē spēlēja no 1978. līdz 1991. gadam) ir 118 mači.

Lihtštainers 2015. gada Čempionu līgas finālā pret Neimāru. Foto: AP/Scanpix.

Centra aizsargs Johans Džurū (30 gadi)
Viņš dzima Kotdivuārā, bet pēcāk vēl zīdaiņa vecumā viņu adoptēja tēva pirmā sieva, šveiciete. Pēc bērnības Alpu zemē 16 gadu vecumā Džurū pārcēlās uz Londonas "Arsenal", kuram piederēja līdz pat nesenam laikam, 2014. gadam, kad futbolists bija sasniedzis 27 gadu vecumu. Gan traumu, gan sportisku iemeslu dēļ "Arsenal" galvenajā komandā viņš spēlēja neregulāri, taču kopš debijas (četras dienas pirms 19 gadu vecuma sasniegšanas) Arsēna Vengera komandā deviņu gadu laikā 87 spēles Anglijas Premjerlīgā Džurū tomēr sakrāja. Vienīgos vārtus "Arsenal" labā Džurū guva neaizmirstamā spēlē, kad Šveices izlases futbolists 3. minūtē panāca 2:0 pret "Newcastle", taču vēlāk londonieši izlaida pat 4:0 pārsvaru, nospēlējot 4:4.

Interesanti, ka Džurū 2013. un 2014. gadā tika izīrēts Vācijas komandām "Hannover" un "Hamburger SV" - pirmie divi Vācijas klubi arī Artjoma Rudņeva karjerā. Hamburgā viņi divas sezonas pavadīja kopā un tieši pēc perioda šai pilsētā HSV izpirka Džurū no "Arsenal". Laiks rit ātri un šobrīd Džurū "Hamburger SV" pārstāv jau ceturto sezonu un Bundeslīgā piecās sezonās ir aizvadījis 108 spēles, kas ir vairāk nekā Anglijā gandrīz 10 gadu laikā.

Lai gan "Arsenal" Džurū spēlēja visai epizodiski, Čempionu līgas pamatturnīrā viņš aizvadījis solīdu 21 maču. Spēlējis arī ČL izslēgšanas spēlēs un, piemēram, 2011. gada martā no svilpes līdz svilpei piedalījās 1/8 fināla mačos pret turnīra nākamo uzvarētāju "Barcelona" - toreiz "Arsenal" ar Džurū sastāvā izrādīja vairāk nekā nopietnu pretestību (2:1, 1:3).

Izlasē Džurū, pateicoties straujajam progresam tieši karjeras sākumposmā ("Arsenal" pieraksts), debitēja jau 19 gadu vecumā, bet šobrīd Šveices izlasē aizvadījis 65 spēles.

Džurū Bundeslīgas mačā pret "Bayern" un Tomasu Milleru. Foto: SIPA/Scanpix.

Centra aizsargs Fābians Šērs (25 gadi)
Karjeru sāka dzimtās pilsētas komandā "Wil", kuru vēl nesen pārstāvēja Artūrs Karašausks. 2012. gada vasarā no otrajā līgā spēlējošās "Wil" pārcēlās uz titulēto "Basel" un tā paša gada rudenī 20 gadu vecumā debitēja Šveices Superlīgā. Lēciens bija milzīgs, taču Šērs teicami tika galā ar spiedienu un ātri vien kļuva par "Basel" pamatsastāva vērtību - ja pirmajā sezonā uz rezervistu soliņa nācās palikt septiņas reizes (lielākoties pirms debijas), tad otrajā un trešajā sezonā Šērs vairs tikai divas reizes palika malā, mačam sākoties. Trīs sezonas "Basel" sastāvā, trīs čempiona tituli un arī deviņi gūti vārti. 2015. gada vasarā pārcēlās uz "Hoffeinheim", kur šobrīd aizvada otro sezonu Vācijas Bundeslīgā. Pusotrā sezonā Bundeslīgā viņam 30 spēles, bet, kā jau minēts, kopš janvāra savainojuma dēļ nav spēlējis un tikai tagad cer atgriezties laukumā.

Runājot par starptautisko skatuvi, 2013. gada pavasarī Eiropas līgā līdzās Zommeram "Basel" rindās cīnījās pret "Chelsea" Eiropas līgas pusfinālā, bet tā paša gada rudenī debitēja Čempionu līgas grupu turnīrā. Izlasē 28 spēles un veseli septiņi vārti, bet debija pavisam jauka - 2013. gada augustā 1:0 pret Brazīliju, pretinieku rindās spēlējot Neimāram, Halkam, Fredam, Oskaram, Dani Alvešam, Marselu, Tjagu Silvam un citiem.

Šērs (pa kreisi) šī gada 28. janvāra spēlē pret "RB Leipzig" - kopš šīs dienas Šērs oficiālos mačos nav piedalījies, taču cer sestdienas vakarā iziet laukumā pret Latviju. Foto: imago/Picture Point LE/Scanpix.

Kreisās malas aizsargs Fransuā Mubandžs (26 gadi)
Viņa pirmā nopietnā komanda bija "Servette", ar kuru tika spēlēts Šveices otrajā līgā, bet Superlīgā izdevās iekļūt 2011. gadā. Divas sezonas Superlīgā ar "Servette", tad atkal izkrišana uz otro līgu. Šai brīdī Mubandžs komandu pameta un pārcēlās uz "Tolouse", balansējot starp otro un galveno komandu. 23 gadu vecumā viņš debitēja "Ligue 1", taču spēlēja pavisam maz un par izrāvienu viņa karjerā kļuva 2014./15. gada sezona, kad Mubandžs Francijas augstākajā līgā nospēlēja 31 spēli, tiesa, "Toulouse" tik tikko izvairījās no izkrišanas. Pagājušajā sezonā Mubandžs Francijas čempionātā 20 reizes bija pamatsastāvā, bet septiņas reizes maču sāka uz rezervistu soliņa, savukārt šosezon izgājis sākumsastāvā visas 26 reizes, kad vien bija vesels (savainojuma dēļ izlaida četrus mačus decembrī).

Mubandžs bija tiesīgs pārstāvēt gan Kamerūnas, gan Šveices izlasi, taču izvēlējās Alpu zemi un debitēja izlasē 24 gadu vecumā. "Euro 2016" visās spēlēs palika rezervē. Eirokausos spēlējis tikai dažās kvalifikācijas turnīra spēlēs ar "Servette".

Mubandžs 2014. gada novembrī pret Lietuvas izlases spēlētāju Arvidu Novikovu. Foto: AFP/Scanpix.

Balsta pussargs Granits Džaka (24 gadi)
Dzimis Kosovā albāņu vecākiem un agrā bērnībā pārcēlies uz Šveici. Kā jau zināt, viņa brālis Taulants pārstāv Albānijas izlasi un abi viņi tikās "Euro 2016" finālturnīrā aci pret aci, kad vienīgos vārtus guva Šērs, Šveicei uzvarot ar 1:0. Šveices Džaka bija milzu talants un čempiones "Basel" rindās Šveices Superlīgā debitēja, vēl nesasniedzis 18 gadu vecumu. Šveicē pieaugušo futbolā pavadījis tikai divas sezonas (kam, protams, līdzi nāca divi valsts čempiona tituli), 2012. gada maijā pārcēlās uz Menhengladbahas "Borussia", kur vēlāk viņam pievienojās arī izlases vārtsargs Zommers. Tur Džakam četrās sezonās 108 spēles Bundeslīgā, 2014./15. gada sezona iekļūšana Bundeslīgas simboliskajā izlasē (komandai augstā 3. vieta) un pēc "Euro 2016" pārcelšanās par 45 miljonu eiro transfēra maksu pie Vengera uz "Arsenal". Šosezon Premjerlīgā 27 kārtās Džakam 21 spēle (būtu vairāk, ka ne divas sarkanās kartītes), 17 no tām pamatsastāvā un vieni vārti, kurus droši vien ir redzējis ikviens īstens futbola mīļotājs:

Čempionu līgas grupu turnīrā Džaka spēlējis gan "Basel", gan "Borussia" (M), gan "Arsenal" rindās. Pavisam nesen Džakam nācās nospēlēt abas 1:5 spēles pret "Bayern". Ja par izlasi, tad arī Džaka 2011. gadā spēlēja U-21 EČ finālā pret Spāniju, bet Šveices pieaugušo izlasē debitēja tā paša gada novembrī, tikko sasniedzis 19 gadu vecumu. Savā joprojām nelielajā vecumā izlasē paguvis aizvadīt jau 50 spēles, jo Šveices valstsvienība bez viņa vidējā līnijā pēdējos gados nav iedomājama. Pat neskatoties uz to, ka tieši Džaka nerealizēja vienīgo pendeli sāpīgajā zaudējumā pret Poliju.

Džaka (pa labi) svin vārtu guvumu ar "Arsenal" komandas biedriem Mustafi, Sančesu un Volkotu. Foto: AFP/Scanpix.

Balsta pussargs Remo Froilers (24 gadi)
Viņš ir viens no trim Šveices izlases kandidātiem, kurš izlasē pagaidām nav debitējis, taču, kā jau minēts, Šveices žurnālisti paredz, ka tieši pret Latviju Froilers varētu piedzīvot īpašu brīdi. Froilers arī strauji ienāca pieaugušo futbolā, 18 gadu vecumā "Grasshoppers" sastāvā pirmo reizi spēlējot Šveices Superlīgā. Tomēr turpinājums tik pozitīvs vairs nebija un vēl 2014. gada otrajā pusē Froilers cīnījās Šveices otrajā līgā. Palīdzēja pāreja uz "Luzern", kuras rindās tika aizvadītas divarpus sezonas Šveices Superlīgā. 2016. gada janvārī Froilers no "Luzern" pārcēlās uz Itālijas A Sēriju, "Atalanta" komandu. Šosezon Froilers aizvada pirmo pilno sezonu un spēlē ļoti regulāri, komandai ieņemot augsto 6. vietu - līdz 4. vietai tikai divi punkti, tiesa, Itālijai Čempionu līgā ir tikai trīs vietas, tādējādi Froileram un "Atalanta" reāli draud "tikai" Eiropas līga.

Froilers (pa labi) mēģina apstādināt "Lazio" uzbrucēju Čiro Immobili. Foto: imago/Insidefoto/Scanpix.

Kreisās malas pussargs / uzbrucējs Admirs Mehmedi (26 gadi)
Dzimis Dienvidslāvijā albāņu ģimenē, divu gadu vecumā pārcēlies uz Šveici. Jau 17 gadu vecumā sāka spēlēt Šveices Superlīgā "Zurich" komandā, ko šobrīd pārstāv Vaņins. Pēc četrām nepilnām sezonām Šveicē Mehmedi, būdams vēl tikai 20 gadus vecs, pārcēlās uz Kijevas "Dynamo", kļūstot par Ukrainas vicečempionu. Otrajā gadā Ukrainā bieži nācās palikt rezervē un 2013. gada vasarā Mehmedi pārcēlās uz Vācijas Bundeslīgas klubu "Freiburg" - vispirms uz īres tiesībām, bet pēc tam vācieši par četriem miljoniem Šveices albāni izpirka. Kā nu ne, ja pirmajā sezonā "Freiburg" sastāvā Mehmedi 32 spēlēs guva 12 vārtus. Tomēr otrā sezona viņam bija krietni pieticīgāka un "Freiburg" no Bundeslīgas izkrita.

2015. gada vasarā jau par sešiem miljoniem Mehmedi pārpirka Leverkūzenes "Bayer". Gandrīz divu sezonu periodā viņam "Bayer" sastāvā Bundeslīgā 46 spēlēs pieci vārti. 2015./16. gada sezonā Mehmedi grupu turnīrā guva četrus vārtus, tostarp vienreiz, kad pretinieku, BATE, rindās spēlēja Kaspars Dubra. Izlasē debiju Mehmedi piedzīvoja "Euro 2012" kvalifikācijā pret Anglijas izlasi. Guvis vārtus arī PK2014 finālturnīrā.

Mehmedi (pa kreisi) tikko guvis vārtus, Čičarito (pa vidu) staro. Foto: AP/Scanpix.

Labās malas pussargs Džerdans Šačiri (25 gadi)
Kārtējais Šveices albānis, kurš dzimis Dienvidslāvijā (pirms "Euro 2016" kolēģis šo Šveices-Albānijas tēmu apskatīja sīki jo sīki) un agrā bērnībā pārcēlies uz Šveici. Izmalies cauri "Basel" sistēmai, galvenajā komandā Šveices Superlīgā debitēja 17 gadu vecumā. Vaņinu Šačiri Superlīgā pārspējis trīs reizes, pirmo reizi 18 gadu vecumā. Trīs sezonas, trīs čempiona tituli pavisam nelielā vecumā un... 20 gadu vecumā par gandrīz 12 miljoniem eiro pa taisno uz Minhenes "Bayern"! Šī vācu grandā pamatsastāvā Šačiri nenostiprinājās un, lai gan trīs sezonās savai titulu kolekcijai pievienoja divas zelta medaļas Bundeslīgā, kā arī triumfēja Čempionu līgā 2013. gada maijā (svarīgākajās spēlēs sēžot uz soliņa), 2015. gada janvārī uz īres tiesībām devās prom uz Milānas "Inter". Pēc tam kļuva par šī Itālijas kluba īpašumu, taču arī A Sērijā neiedzīvojās. 2015. gada vasarā Šačiri spēra soli atpakaļ, aizejot uz "Stoke City". Tur gan viņš spēlēja daudz, pusotrā sezonā aizvadīja 41 spēli un guva sešus vārtus, bet kopš šī gada janvāra atrodas dīkstāvē traumas dēļ.

Šveices izlasē Šačiri debitēja 18 gadu vecumā un 59 spēlēs valstsvienībā ir guvis 18 vārtus - visvairāk no šobrīd aktīvajiem futbolistiem. Vēl trīs vārti, un viņš iesoļos Šveices visu laiku 10 rezultatīvāko spēlētāju sarakstā. Jā, un kurš gan neatceras Šačiri fenomenālos vārtus "Euro 2016" 1/8 finālā pret Poliju!

Šačiri mēģina apspēlēt "Chelsea" aizsargu Davidu Luisu. Foto: AFP/Scanpix.

Centra pussargs Blerims Džemaili (30 gadi)
Maķedonijā albāņu ģimenē dzimušais Džemaili Šveicē, konkrēti Cīrihē, ieradās četru gadu vecumā. Arī viņš jau 17 gadu vecumā izgāja laukumā Šveices Superlīgā un "Zurich" sastāvā pavadīja četras sezonas, divreiz kļūstot par valsts čempionu. Pirmo reizi - 20 gadu vecumā, lielākoties esot pamatsastāvā. 2007. gada sākumā viņu savā īpašumā ieguva "Bolton" un Sems Elerdaiss loloja lielas cerības, taču trauma un arī sportiskie aspekti neļāva viņam uzspēlēt Premjerlīgā. 2008. gadā Džemaili pārcēlās uz "Torino" un no pēdējām deviņām sezonām astoņas pavadīja tieši A Sērijā, divas sezonas, uz brīdi ne pārāk sekmīgi mēģinot iejusties "Galatasaray".

Itālijā pārstāvējis ne tikai "Torino", bet arī "Parma", "Napoli" (ar šo komandu Itālijas vicečempions 2012./13. gada sezonā), "Genoa", bet šobrīd spēlē "Bologna". Spēlējot pussarga pozīcijā, šajos daudzajos gados A Sērijā guvis 29 vārtus. Labākā vismaz rezultativitātes ziņā Džemaili padodas tieši šī sezona - jau astoņi vārti (rezultatīvākais komandā), kamēr līdz šim karjerā rekords ir septiņi vārti.

Spēlējis Čempionu līgas grupu turnīrā gan "Napoli", gan "Galatasaray" rindās. Izlasē spēlē kopš 20 gadu vecuma un paguvis aizvadīt 55 spēles.

Džemaili pēc kārtējiem vārtiem "Bologna" rindās šosezon. Foto: EPA/Scanpix.

Uzbrucējs Hariss Seferovičs (25 gadi)
Viņa ģimene ieceļoja no Dienvidslāvijas, tomēr pats Seferovičs jau dzima Šveicē. Kārtējais Šveices izlases spēlētājs, kurš debitēja Superlīgā 17 gadu vecumā, turklāt Seferoviča gadījumā tas notika tikai divus mēnešus pēc šī vecuma sasniegšanas. Tuvojoties 18. dzimšanai dienai, bet to vēl nesagaidot, Seferoviču par diviem miljoniem iegādājās "Fiorentina" (pāris mēnešus iepriekš Seferovičs Šveices U-17 izlases rindās kļuva par pasaules čempionu un finālturnīra rezultatīvāko spēlētāju). Šīs komandas sastāvā viņš tā arī vairāk par 10 spēlēm A Sērijā nesakrāja un vairāk dzīvojās pa īrēm. 21 gada vecumā sasita 10 vārtus Itālijas B Sērijā, 22 gadu vecumā nospēlēja 24 spēles "Real Sociedad" Spānijas čempionātā (pamatā gan nākot uz maiņu), kā arī ar šo komandu piedalījās 2013./14. gada sezonas Čempionu līgas grupu turnīrā. Savukārt pēdējos trīs gadus beidzot nostabilizējies vienā klubā un ar solīdu spēles laiku - tas ir Frankfurtes "Eintracht", kuras rindās Bundeslīgā Seferovičam 78 spēles un 15 vārti. Izlasē debitēja 20 gadu vecumā un 38 spēlēs ir guvis astoņus vārtus.

Seferovičs pēc gūtajiem vārtiem PK2014 finālturnīrā pret Ekvarodu. Foto: AP/Scanpix.

Secinājums

Secinājums ir gaužām vienkāršs - gandrīz visi no Šveices paredzamā starta vienpadsmitnieka vēl puiku gados sākuši spēlēt tik nopietnā turnīrā kā Šveices Superlīga (pēdējos piecos gados UEFA līgu rangā tai 11.-14. vieta), tur nobrieda, bet šobrīd pārstāv (un, kad veseli, arī spēlē!) TOP5 līgas. Vēl vairāk - TOP5 līgas klubus pārstāv 22 no 23 Šveices izlases kandidātiem! Vienīgais, kurš nespēlē TOP5, pārstāv daudzkārtējo Šveices čempioni "Basel". Tikmēr Latvijai šajā sasaukumā nav neviena no TOP5 līgām un "uz papīra" spēcīgākajā līgā spēlē Dāvis Ikaunieks - Čehijas līgai UEFA rangā 11. vieta. Visticamāk, spēcīgāka varētu būt Anglijas otrā līga, taču Deniss Rakels tur šobrīd nespēlē.

Atgriežoties pie Šveices paredzamā starta vienpadsmitnieka, populārākā ir ģeogrāfiski un visādi citādi tuvā Vācijas Bundeslīga (pieci no 11), trīs pārstāvji ir no A Sērijas. Mīnuss, ko Šveices situācijā var saskatīt, - Petkovičs ir izveidojis savu optimālo modeli un pamatsastāvā lielākoties iekļauj vienus un tos pašus spēlētājus. Situācijā, kad parādās savainojumi, kā tagad, viņam joprojām ir pieejami augstas klases meistari, taču jautājums ir, vai savstarpējā sapratne būs augstākajā līmenī. Tiesa, Šačiri un Šērs pēdējā brīdī acīmredzot būs gatavi spēlēt (vēl viens jautājums - cik labā formā viņi abi būs pēc tik ilgas dīkstāves?) un no maz spēlējušajiem vai vispār nespēlējušajiem pamatsastāvā galu galā varētu būt tikai divi futbolisti.

FIFA rangā Šveice atrodas 11. vietā vienu pozīciju aiz Spānijas un priekšā tādām izlasēm kā Anglija, Itālija un Nīderlande.

P.S. Pret Latvijas izlasi Sanktgallenē 2008. gada oktobrī un Rīgā 2009. gada septembrī no apskatītajiem futbolistiem spēlēja tikai Lihtštainers.

Izmantotie resursi:
Live scores, results, fixtures, tables,...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2017-03-25 08:13, pirms 7 gadiem
bēdīgi slavenais mērglis100 rakstīja: Smagsvars Eiropas futbolā? ( Zālē atskan nevaldāmu smieklu lēkme)
Ļoti viduvēja izlase, kas uz dullo tika iepriekšējā finālturnīrā. Nedaudz labāka par Latviju, bet principā stipra lejasgala izlase. Nevajag burt drāmu
Šoreiz varu piekrist, bet tikai pa pusei.
Smagsvars? Par nākamo potenciālo smagsvaru, kurš sāk stipri pievilkt lielajām, tradicionālajām futbola nācijām, sāka jau runāt par Šveici un Horvātiju. Bet tas jau nu jau vairāk kā 10 gadus atpakaļ un varu derēt ka reti kurš tobrīd varēja noprognozēt, cik strauji attīstīsies futbols all around the world un ka dažnedažādas nācijas kā Albānija, utt., vairs nebūs "6:0 un brauciet mājās" nācijas.

Tajā pat laikā... lejasgala izlase? Te pat komentāri lieki...

  -3 [+] [-]

, 2017-03-25 08:55, pirms 7 gadiem
Skaidrs,ka par smagsvaru Šveices izlasi nosaukt nevar ,viena vienkārša iemesla dēļ,jo viņi neko ne Eiropā ,ne pasaulē nav uzvarējuši,bet to ka tā šobrīd ir ļoti laba vidusmēra komanda,kura spējīga apspēlēt jebkuru TOP līmeņa komandu,par to šaubu nav.Par lejasgala komandu Šveici var nosaukt tikai namamātes ,kurām futbols ir neizprotama nodarbe,kur 22 vīri dzenā vienu bumbu

  +8 [+] [-]

, 2017-03-25 09:05, pirms 7 gadiem
Šveices izlasē vieni aborigēni spēle, es apbrīnoju tādas valstis, gluži ka Romas norietā, pamatiedzīvotāji kules kasīja, barbari nodrošināja izklaides un aizsargāja valsti, paši no sevis
Un Šveices izlasi ir nekorekti pielīdzināt pēc līmeņa Latvijas izlasei, tas būtu tāpat kā teikt ka Ventspils, Jelgava un vel kāda no vadošajām virslīgas komandām Latvijā ir gandrīz pēc spēku samēŗa ka Latvijas 1 līgas komanda

  +7 [+] [-]

, 2017-03-25 09:27, pirms 7 gadiem
Smagsvari - tas ir dzeltenās preses stila virsraksts, lai piesaistītu lielāku nedomājošās publikas uzmanību, clickbait. Arī SC autori izmisīgi medī lasītājus.. Tad jau puse Eiropas un Āfrikas ir smagsvari un tad specifiskam apzīmējumam zūd jēga.

protams - laba vidusmēra komanda.

Kas tad ir Brazīlija, Vācija, Spānija? Visuma supermonstri?
Slēpts komentārs: Peleeciits

  +2 [+] [-]

, 2017-03-25 10:20, pirms 7 gadiem
Šveici te nonieciena vairums. Nepelnīti
Stabila augsta līmeņa komanda, kura nenolaižas ne spēli zem sava līmeņa. Tāpēc rangs ir objektīvs. Top izlase tā nav, lai gan daži labi topisti pat uz euro24 forumu netiek...

Kas šī ir Šveice vai Albānija 1, par to var pastrīdēties, bet futbols ir pasaules seja un spogulis. Tāpēc nav pārmetumu!
Kad latvieši te kļūs par darba devējiem, tad arī šeit ar lusti brauks albāņi un d-slāvi, no kuriem būvēt labu un tehnisku kapļu komandu.

Pagaidām - pašiem jātrenējas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2017-03-25 10:57, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: Smagsvari - tas ir dzeltenās preses stila virsraksts, lai piesaistītu lielāku nedomājošās publikas uzmanību, clickbait. Arī SC autori izmisīgi medī lasītājus.. Tad jau puse Eiropas un Āfrikas ir smagsvari un tad specifiskam apzīmējumam zūd jēga.

protams - laba vidusmēra komanda.

Kas tad ir Brazīlija, Vācija, Spānija? Visuma supermonstri?
Tu maz apjēdz Šveice...Latvija...nerunāju par biznesu...futbols!
Tas, ka nesajēdz no kājbumbas neko ir redzams!

     [+] [-]

, 2017-03-25 11:16, pirms 7 gadiem
Ar nepacietību gaidu spēli,kad jejgavnieki tiem šveiciešiem lauzīs kaulus...

     [+] [-]

, 2017-03-25 13:34, pirms 7 gadiem
ceru, ka LV izlases galv. treneris prot izlasīt šo rakstu, pie tam- savlaicīgi